Nancy Pelosiová pohřbila Tchaj-wan

Příběh letu předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA na Tchaj-wan byl původně vykalkulován jako ztrátový pro obě strany ( jak pro USA, tak pro Čínu). Zjevně také pro Tchaj-wan, a to na prvním místě.

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

Proto mě nepřekvapila reakce některých ruských expertů – “machistů” – kteří se snažili popsat politické dění na základě svého těžkého dětství a osvojených zákonů tehdejší zákulisní hry. Říká se totiž, že pokud na drzost neodpovíte okamžitě, jste zbabělec.

Pravidelně stejně hodnotí i Putina, a pak nechápou, proč je tak úspěšný, a jejich hodnocení jsou nesmírně vzdálená realitě.

Pokud lidé duševně uvízli ve svém bosonohém dětství, pak, když přijde čas, aby se zamysleli nad svou duší,  jim nic nepomůže a nic je nenapraví – musíte to prostě přijmout jako fakt a soucítit s nimi. Pro takového člověka je jistě velmi obtížné žít s takovými problémy a očekáváními, zejména pokud je jeho práce spjata s politikou, jejímuž smyslu a významu nerozumí.

Překvapila mě reakce tchajwanských úřadů, které pokorně, a dokonce s jistým nadšením, šly na porážku.

Kdyby byly pro brzké sjednocení s pevninskou Čínou, nebo třeba i čínskými zpravodajskými agenty, pochopil bych to. Tsai Ing-wen je však známá jako radikální odpůrkyně sjednocení, zastánkyně vyhlášení Tchajwanské republiky a prodloužení suverenity Tchaj-wanu na neurčito. Zhruba řečeno, ona a její tým prosazují právě politiku “dvou Čín”, proti níž se vždy stavěla nejen ČLR, ale i většina politiků v Čínské republice. Politici ČLR a Čínské republiky na Tchai-wanu se rozcházeli v názorech na podobu státní moci, ale většinou je spojovala snaha o dlouhodobé znovusjednocení Číny.

Tsai Ing-wen, příslušnice nové generace tchajwanských politiků, se však narodila až poté, co se poražená strana Kuomintang a její vůdce Chiang Kai-shek uchýlili na Tchaj-wan. Nikdy nepoznala Velkou Čínu, protože její vlast je její ostrov, celý život se obávala invaze vojsk ČLR. Pro ni neexistuje minulost v podobě Čínské republiky /vznikla v roce 1911 a trvala do roku 1949/ před vítězstvím komunistů na pevnině. Pro ni je budoucností Tchajwanská republika. Něco podobného se nyní děje na Ukrajině, kde občané, kteří se narodili po rozpadu SSSR a byli odpovídajícím způsobem vychováni, nechápou, co mají společného s Ruskem.

Dle mého nezasvěceného pohledu měla Tsai Ingwen, jakmile se jen doslechla o úmyslu Pelosiové zastavit se, okamžitě a přesvědčivě požádat, aby proletěla kolem.  Například mohlo dojít k potížím na letišti. Nebo se mohly objevit nějaké jiné potíže. Hlavní by bylo, že stará paní poletí určenou trasou a nebude vymýšlet žádná extra dobrodružství.

Podívejme se na fakta. Co návštěva Pelosiové dala nebo mohla dát Tchaj-wanu? Nic. USA formálně nadále uznávají Čínu jako jednotný čínský stát a podporují politiku jedné Číny. V minulosti Tchaj-wan jako svého spojence podporovaly a podporovat nepřestanou, ale dodávky zbraní přislíbené Tchaj-peji jsou i podle amerických údajů již o několik let opožděné. Pelosiová tuto situaci nenapraví.

Mezitím se proti návštěvě postavila velká část americké elity. Při této příležitosti se téměř podařilo dosáhnout dvoustranného konsensu, který v jiných otázkách dlouho chyběl. Situace je tak průhledná a jasná, že si ji za pochodu spočítala i americká elita, která v posledních letech intelektuálně rezignovala.

I přesto však Pelosiová dlouho a tvrdě říkala všem, že chce navštívit Tchaj-wan, a Čína také  dlouho a tvrdě oznamovala všem, že to bude považovat za nepřátelské gesto a tvrdě odpoví. A soudě podle tvrdosti prohlášení a demonstrace síly Peking naznačoval válku.

Nemyslím si, že by Číňané uvažovali o zničení jejího letadla. Přeci jenom se jednalo o osobu ve státních službách a útok na ni by se dal považovat za akt státního terorismu. Protože se však o “sestřelení letadla” vedly vášnivé debaty, poznamenejme jen, že by to okamžitě znamenalo válku mezi Čínou a USA, což nepotřeboval ani Peking, ani Washington.

Kdyby Pelosiová odmítla navštívit Tchaj-wan, Peking by po tom průšvihu, který způsobila, morálně zvítězil a Nancy by se už nemusela do USA ani vracet. Bylo by to pro Ameriku ponížení, které sama zorganizovala, a to by jí nebylo odpuštěno. Takže možnost, že na Tchaj-wan poletí, byla nejpravděpodobnější.  V podstatě však příliš nezáleželo na tom, zda letadlo proletí kolem Tchaj-wanu, nebo se na ostrově zastaví.

Biden totiž zavolal den předtím Si Ťin-pchingovi a vysvětlil mu, že to není politika USA, že babička se zbláznila a že s tím nikdo ve Washingtonu nemůže nic dělat. Ale co je Siovi do problémů Američanů s Nancy? Má konkrétní fakt – ponížení Číny, jejíž názor byl zanedbán. Pokud by Pelosiová chtěla vyrazit na Tchaj-wan, nejjednodušší by bylo oficiálně požádat ministerstvo zahraničí ČLR o povolení (USA uznávají “jednu Čínu” a tou je Čínská lidová republika, nikoliv Čínská republika). Myslím, že Číňané by neváhali a její návštěvu by okamžitě schválili.

„Zlatou akcii“ této krize má však v rukou po celou dobu Tsai Ingwen. Její odmítnutí přijmout Pelosiovou na Tchaj-wanu by vyřešilo všechny problémy a bylo by pro Tchaj-wan příznivějším řešením, než kdyby se senátorka prostě na poslední chvíli zalekla nebo se rozhodla uposlechnout rady Bílého domu a návštěvu zrušila.

Zrušení návštěvy samotné Pelosiové by Číňanům nijak nepomohlo. Pro ně by situace vypadala následovně: Američané mohou provokaci kdykoli zopakovat a Tchajwanci jsou připraveni hrát s Washingtonem. Jediným způsobem, jak tento problém vyřešit, je Tchaj-wan jednou provždy odstranit. Toto řešení bylo požadováno bez ohledu na to, zda letadlo přistane na Tchaj-wanu (což se také stalo), nebo ho přeletí. V tomto případě byla reakce perspektivních tchajwanských politiků důležitější než eskapády stárnoucí Američanky.

Ano, příjezd Pelosiové na Tchaj-wan způsobuje Si Ťin-pchingovi nepříjemnosti. Opozice na sjezdu čínské komunistické strany, který se má konat v listopadu, může tuto událost využít proti němu. Avšak rozhodnutí na takové úrovni, jaká v tomto případě přijala čínská vláda, se nedělají pouze na vlastní pěst. Důsledky jsou příliš závažné. Takže si myslím, že Si Ťin-pching se mohl opřít o většinu svých vlivných soudruhů (vzpomínáte si, jak Putin v předvečer 24. února svolal Radu bezpečnosti ohledně uznání DNR a LNR?).

Čína okamžitě reagovala sankcemi proti Tchaj-wanu i USA. Sankce jsou poměrně bolestivé, ale je jasné, že nejsou adekvátní odpovědí na tak rozsáhlou provokaci. Cvičení s možným vniknutím raket do teritoriálních vod Tchaj-wanu je poněkud závažnější akcí, ale Američané také ponechali v regionu letadlovou loď, což znamená, že v reakci na hrozbu také demonstrují sílu.

Jedinou skutečnou akcí, která Američanům uzavře možnost rozšířit sérii provokací do budoucna, je proto obsazení Tchaj-wanu. To ČLR rozhodně nechtěla. Pro Peking bylo důležité, aby se ostrov připojil mírovou cestou. USA však ukázaly, že budou provokovat válku tak dlouho, dokud skutečně nevznikne. Americké letadlové lodě nebudou u Tchaj-wanu trčet věčně. Čína si teď může vybrat čas a příležitost k útoku. “Faktor Pelosi” bude v zásadě dostatečným důvodem i za šest měsíců.

Celkově vzato, jak už to ve hrách s nenulovým součtem bývá, prohráli všichni. Si Ťin-pching má malé problémy s image, především mimo ČLR. Samotná ČLR byla připravena o naději na mírové sjednocení s Tchaj-wanem, zatímco válka by byla krvavým utrpením především pro Tchajwance. USA doufají, že jimi vyvolané války povedou jednak ke vzniku krvavé bariéry mezi Rusy, kteří jsou občany Ruska, a Rusy, kteří jsou občany Ukrajiny (a kteří se stále považují za Ukrajince).  A naprosto stejně očekávají, že podobná krvavá bariéra vznikne i mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem.

USA však mají také problém: Čína může zahájit vojenskou akci v nejpříznivější chvíli, kdy bude moci Washington co nejvíce zasáhnout. Spojené státy mají limitované zdroje a jsou již zapojeny do příliš mnoha krizí.

Největší problémy však čekají na Tchaj-wan. Rozsudek je téměř podepsán a jen zázrak může něco změnit.

 

Autor: Rostislav Iščenko, zdroj: Ukrajina.ru, z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4.8 5 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

Pochybuji, že by Tsai Ing-wen, příslušnice nové generace tchajwanských politiků, mohla udělat něco jiného než udělala. Je jen pouhou loutkou v rukách svých amerických “páníčků”, podobná těm u nás, kteří měli nebo mají “své páníčky” v Paříži, Londýně, Berlíně, Moskvě nebo Washingtonu.

cablik
cablik
před 1 rokem

„Stavíte se proti vládní politice? Jste dezinformátor a zasloužíte trest!“ Americký publicista vypustil hrozivý text
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Stavite-se-proti-vladni-politice-Jste-dezinformator-a-zaslouzite-trest-Americky-publicista-vypustil-hrozivy-text-710402

cablik
cablik
před 1 rokem

Nic moc ta ježibaba nemůže udělat nic je to prostě zoufalství v stávající situaci. Pokud by Čína začala blokovat lodě s dopravou nebo chtěla splatit dluh nebo prostě přestala zásobovat USA tak se za chvilku položí. Ale já to chápu zoufalí lidé dělají zoufalé věci takže čas pracuje pro ně.

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem

Soudím, že autor se, pouze mírně, mýlí v jedné věci. A to v tom, že někdy Čína uvěřila tomu, že USA budou respektovat mírové připojení Tchaj-wanu k pevninské Číně. To by se mohlo stát jen nějakou náhodou a souhrou neznámých okolností. Provokace Pelosiové, zdá se, ve skutečnosti obrovským způsobem Číně nahrála. Teď může provést “zrychlující”… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Je legrační podívat se na naše “vyvážená” média. A na diskusi pod nimi. Třeba na Novinkách je stabilní eskadra blbů, kteří se vyznají opravdu ve všem. Mohli by od minuty dělat šéfa ČNB, zvládli by levou zadní veškerá ministerstva i  post premiéra. S přehledem vysokých důstojníků generálního štábu hodnotí úroveň armád i jejich… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem

Tito zločinci toho ve světě pohřbili daleko víc. Apropos, když už jsme u pomyslného součtu jejich zločinu, co tak si připomenout smutný den nevinných civilních obětí v Hirošimě.

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Mám z toho radost, protože USA se pro Čínu stávají vyloženým nepřítelem. A to je moc dobře. Hej, Koudelko z BIS, nechceš zase změnil text učebnic dějepisu ? A už tě povýšili na praporčíka ?

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vendol

Nedělej do hlavního poskoka už zavřel dva lidi za souhlas s Ruskou speciální operací abys nebyl na řadě v Rýnovicích je místa dost (_!_)

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

No jo, ale ti dva lidé přišli do hospody, při druhém pivu se jim rozvázal jazyk a pak na sebe vykecali všechno. I to, že mají rádi Putina a nemají rádi Zelenskeho s Fialou. Lidé, kteří seděli u jejich stolu je museli udat, byli vázání oznamovací povinností. Kdyby se ti dva zavření bavili o ženských, mohli být… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vendol

VRACÍ SE VLÁDA K BOJI S VNITŘNÍM NEPŘÍTELEM?

https://pravyprostor.net/vraci-se-vlada-k-boji-s-vnitrnim-nepritelem/

idiotronic
idiotronic
před 1 rokem

Protože politické události se na nás jen jen hrnou, snažil jsem si usnadnit si orientaci studiem textu
NÁNA V POVĚTŘÍ od Jiřího Suchého, ale lepší orientace v politice se , bohužel, nedostavila…