Ukrajina dnes bombardovala doněcký hotel plný novinářů – tady je, jaké to bylo být u toho

Další útok z Kyjeva zasáhl centrum Doněcku, jeho terčem byl pohřeb a hotel, kde pobývá a pracuje řada novinářů

Ukrajina dnes bombardovala doněcký hotel plný novinářů – tady je, jaké to bylo být u toho
Mrtvola člověka zabitého při nedávném ostřelování v průběhu ruské vojenské operace na Ukrajině leží na ulici v Doněcku v Doněcké lidové republice. © RIA Novosti

Dnes (ve čtvrtek) v 10:13 začala Ukrajina ostřelovat centrum Doněcka. Během deseti minut došlo k pěti silným výbuchům. Poslední výbuch vyhodil do povětří sklo v přízemí mého hotelu, včetně obývacího pokoje – kde se často scházejí novináři před a po výjezdu do terénu za reportážemi – a vstupní haly. Asi minutu předtím jsem procházel posledně jmenovaným prostorem. Asistent kameramana, který tam byl v době pátého výbuchu, utrpěl v důsledku síly výbuchu otřes mozku.

Žena, která šla před budovou, byla zabita, stejně jako nejméně čtyři další lidé, včetně dítěte. Doněcké kanály Telegramu jsou plné videí, která pořídili místní obyvatelé, s mrtvými, zraněnými a škodami a s truchlícími lidmi. Jeden takový těžko sledovatelný příspěvek na Telegramu (varování: grafické záběry) zachycuje muže v šoku při hrůzném pohledu na těla jeho zavražděné manželky a vnuka na ulici dva bloky od hotelu.

Celkový počet zraněných není v době psaní tohoto článku ještě znám. Podle prvních odhadů jich bylo nejméně deset, mezi nimi dva pracovníci záchranné služby: záchranář a lékař.

Při čtení zpráv si můžete dopřát luxus varování před grafickými obrázky a volbu nedívat se na snímky a videa krveprolití, k němuž došlo dnes, stejně jako za posledních osm let ukrajinské války na Donbasu. Lidé zde na místě nemají varování ani možnost volby, zda uvidí zohavené ostatky milované či cizí osoby. Jakkoli je nepříjemné takové záběry vidět, je třeba je ukázat, má-li se svět dozvědět pravdu o tom, co se v Donbasu děje, dát hlas místním obyvatelům, zabíjeným a terorizovaným ukrajinskými silami, zatímco západní korporátní média se dívají jinam nebo tyto zločiny kryjí.

Chronologie bombového útoku

Když začalo ostřelování, byl jsem ve svém pokoji a upravoval jsem záběry z předchozího dne – z následků jiného ostřelování doněcké čtvrti. Z většiny zpravodajství západních médií byste to nepoznali, ale výbuchy jsou tu tak běžné, že jsem o výbuchu nepřemýšlel jinak než tak, že byl hlasitější než obvykle a že se rozezněly alarmy aut.

O sedm minut později přišel další výbuch, mnohem hlasitější a mnohem blíž. Z okna byl vidět kouř stoupající na sever, pravděpodobně 200 metrů daleko. To by bylo přímo u Opery, kde právě začínal pohřební obřad za včera zabitou plukovnici Doněcké lidové republiky (DLR) Olgu Kačurovou.

O minutu později mě další hlasitý výbuch vyhnal z místnosti, která byla obrácena směrem k přilétajícímu dělostřelectvu. Naštěstí jedinou škodou skončilo rozbité okno.

Dole se novináři, kteří byli v hotelu, a další, kteří byli venku připraveni vyrazit na reportáže, prozatím ukryli na chodbě, připraveni utéct do sklepa, kdyby se situace vyhrotila.

Jeden z nich mi řekl, že se chystal jít natáčet a byl asi deset metrů od místa, kam dopadl poslední granát. „Myslím, že se snažili zaměřit na pohřeb. A také na novináře,“ řekl. Řekl také, že venku byla žena, která přišla o nohu, a že už je pravděpodobně mrtvá.

Lze předpokládat, že jediným zamýšleným cílem kyjevských sil byla pohřební služba plukovníka Kačury, jejímž cílem bylo možná vyslat vzkaz armádě DLR a civilistům, kteří ji podporují. To by sice samo o sobě bylo ohavné, ale je pravděpodobné, že ani hotel, v němž jsou ubytováni novináři, nebyl jen „vedlejší škodou“.

Ukrajina běžně pronásleduje, cenzuruje, vězní, mučí a zaměřuje se na pracovníky médií a zařazuje nás na seznamy zabitých.

Kyjevské síly vědí, že v tomto hotelu bydlí mnoho novinářů, protože se nachází v centru města a má silnou wifi. Mnozí z nich často natáčejí živé reportáže zvenčí hotelu. A ti, kteří zde, stejně jako v dalších centrálních doněckých čtvrtích, pobývají, hlasitě informují o tom, jak Ukrajina v poslední době zasypává Doněck zákeřnými, mezinárodně zakázanými protipěchotními minami „motýlek“ – do dnešního dne posledními na seznamu válečných zločinů Kyjeva. Tyto výbušniny jsou určeny k odtrhávání nohou a chodidel a Ukrajina opakovaně odpaluje rakety s těmito náložemi a záměrně je shazuje na civilní oblasti v Doněcku a dalších městech Donbasu.

Dmitrij Trenin: Existuje nejaderné východisko ze slepé uličky?

Čtěte více Dmitrij Trenin: Rusko si nemůže dovolit prohrát na Ukrajině, ale ani USA – existuje nejaderné východisko ze slepé uličky?

Poté, co se dnes v centru Doněcku ozvaly výbuchy, na místo dorazily záchranné složky a po období klidu se novináři vydali dokumentovat škody a mrtvé. Žena, o které mi řekli, ležela v kaluži krve, přikrytá něčím, co vypadalo jako závěs z jednoho z vyhozených oken.

Klid netrval dlouho. Ukrajina brzy obnovila ostřelování a novináři venku utíkali zpátky dovnitř, protože jsme dostali další čtyři útoky. „Je to taková běžná věc, střílejí na jedno místo a střílejí na něj znovu. Takže jsme teď uprostřed tohoto procesu,“ řekl mi jeden Srb poblíž. Šéf místního velitelství záchranné služby mi řekl, že Kyjev dělá i trojité údery, nejen dvojité.

Ukrajina prý při dnešním útoku použila zbraně ráže 155 mm podle standardů NATO. Pokud je to pravda, jde o další případ, kdy Ukrajina používá zbraně dodané Západem k vraždění a mrzačení civilistů v Doněcké a Luganské lidové republice.

Pokud chtěl Kyjev bombardováním hotelu plného novinářů tyto novináře zastrašit, aby o válečných zločinech Ukrajiny neinformovali, nepodaří se mu to. Většina novinářů, kteří podávají zprávy přímo z místa, tak činí proto, že na rozdíl od krokodýlích slz Západu nad konflikty, které vytváří, nám na životech zdejších lidí skutečně záleží.

 

Autorka: Eva Bartlettová (@evakbartlett), zdroj: Pokec24

Eva Bartlettová je kanadská nezávislá novinářka. Strávila roky na místě a pokrývala konfliktní oblasti na Blízkém východě, zejména v Sýrii a Palestině (kde žila téměř čtyři roky).

5 6 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Jo to není první případ ani poslední jsem zvědav jestli se z toho budou po válce zodpovídat. Všechno mají tam lidé zdokumentované a natočené důkazů bude dost.