Evropská unie zešílela a oznámila, že chce zastropovat velkoobchodní cenu ruského plynu stejně, jako to hodlá udělat skupina G7 u ruské ropy! A Kreml v reakci oznámil, že ukončí dodávky ropy a plynu do všech zemí, které se k projektu zastropování plateb Gazpromu a Transněftu připojí! Enormní ceny plynu a ropy v EU přitom nestanovuje Rusko svojí velkoobchodní cenou, ale za masivní přirážkou a spekulací stojí soukromé burzy v Evropské unii! A Rusko vrátilo úder a v pátek večer oznámilo, že zastavuje Nord Stream 1 na dobu neurčitou!

Evropská unie zešílela a oznámila, že chce zastropovat velkoobchodní cenu ruského plynu stejně, jako to hodlá udělat skupina G7 u ruské ropy! A Kreml v reakci oznámil, že ukončí dodávky ropy a plynu do všech zemí, které se k projektu zastropování plateb Gazpromu a Transněftu připojí! Enormní ceny plynu a ropy v EU přitom nestanovuje Rusko svojí velkoobchodní cenou, ale za masivní přirážkou a spekulací stojí soukromé burzy v Evropské unii! A Rusko vrátilo úder a v pátek večer oznámilo, že zastavuje Nord Stream 1 na dobu neurčitou!

A jedeme z kopce, dámy a pánové. Globalisté se nezastaví v procesu nasunování Total Control a v realizaci programu Green Deal, protože v pátek přišla z EU další rána, která znamená především pro velké podniky a závody šok a hrozbu zastavení výroby. Opravdu nepřeháním. Šéfka Evropské komise, údajně podle informací po konzultaci s předsedou Evropské rady Petrem Fialou na tiskové konferenci oznámila, že vedení EU zváží na mimořádném zasedání příští pátek 9. září zavedení maximálního cenového stropu pro velkoobchodní nabídku ruského plynu, za kterou by se směl ruský plyn od Gazpromu nakupovat.

Jednalo by se tak o stejný cenový strop, který právě v těchto hodinách ladí (a podle informací již schválila) skupina G7 na uvalení cenového stropu na ruskou ropu. A reakce z Kremlu již přišla a přesně podle očekávání, je to reakce, která konceptuálně gramotného člověka nepřekvapí. Celá Evropa tak již za 10 dní může být úplně bez ruského plynu a ropy, možná ještě dřív, jestli Kreml využije údržbu na Nord Stream 1 k trvalému odstavení.

Obrázek z telegramu Dmitrije Medveděva – Plynový báťuška

Kreml v pátek totiž prohlásil, že Rusko přestane prodávat ropu zemím, které uvalí cenové limity na ruské energetické zdroje – limity, které by podle Moskvy vedly k výrazné destabilizaci světového trhu s ropou. “Společnosti, které zavedou cenový strop, nebudou patřit mezi příjemce ruské ropy,” řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům [1] v konferenčním hovoru a podpořil tak čtvrteční vyjádření místopředsedy vlády Alexandra Novaka. A to není všechno. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek podle agentury Reuters oznámila [2], že EU potřebuje stanovit cenový strop pro dovoz ruského plynu z plynovodů.

Ursula společně s Fialou chtějí odříznout Evropskou unii od ruského plynu již v polovině září!

Jsem pevně přesvědčena, že nyní nastal čas pro stanovení cenového stropu pro ruský potrubní plyn do Evropy,” řekla novinářům na okraj setkání německých konzervativních zákonodárců ve městě Murnau. Šéfka EU trvá na tom, že toto opatření by zabránilo tomu, co označila za pokusy ruského prezidenta Vladimira Putina manipulovat evropským energetickým trhem. Očekává se, že ministři energetiky EU budou o této otázce jednat na mimořádném zasedání 9. září. Mezitím bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv v pátek varoval, že v případě zavedení takového cenového stropu nebudou státy EU dostávat žádný ruský plyn. “Bude to jako s ropou. V Evropě nebude žádný ruský plyn,” napsal Medveděv na svém kanálu Telegram [3].

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen přitom společně s Petrem Fialou nehorázně lžou a dezinformují obyvatelstvo EU, až se jim od huby práší. Ceny plynu a ropy na koncovém spotřebitelském trhu v EU neurčuje Rusko svojí velkoobchodní nabídkou obou surovin, protože tato velkoobchodní cena je zanedbatelná ve srovnání s tzv. maloobchodní, tedy retailovou cenou. Retailovou cenu plynu a ropy určují evropské burzy, a to konkrétně v Amsterdamu (plyn) a ve Frankfurtu a v Rotterdamu (ropa). Na těchto burzách se plyn a ropa spekulativně obchoduje, a to nezávisle na velkoobchodní ceně ruské ropy a plynu.

Jednotlivé země EU mají přitom na výběr, jak chtějí ropu a plyn nakupovat. Je to velmi jednoduché, nejsou v tom žádná kouzla businessu, je to naprosto logické. Každý obchodník s ropou a plynem může suroviny nakoupit jedním ze dvou způsobů: Prvním způsobem je uzavření kontraktu přímo s výrobcem, tedy s producentem ropy a plynu, přímo s ruským Gazpromem a Transněftem. V takovém případě to vyjde mimořádné lacino, protože v takovém kontraktu není obsažena burza, je to nákup suroviny přímo od výrobce.

Astronomické ceny plynu a ropy v EU stanovuje poptávka a nabídka na soukromých burzách, nikoliv Kreml!

Druhou možností, podstatně dražší, je nákup volné spotové ropy a spotového plynu na burzách v Evropě, kde cenu nestanovuje Rusko, ani Gazprom, ani Transněft, ani Kreml, ani Putin, ale cenu stanovuje trh. A spotový trh stanovuje cenu podle poptávky, nabídky a objemu obchodované komodity v době obchodování. A protože Rusko dodává na burzy jenom malou část své produkce, tak logicky ropy a plynu je málo, a proto na spotových burzách cena letí do astronomických výšin. Můžete si na burze samozřejmě koupit ropu a plyn i na jiném než spotovém trhu. Můžete nakupovat ropu a plyn na derivátovém trhu s Futures, tedy s komoditními obligacemi s budoucí splatností.

Gazprom slevy poskytuje jen přátelům!

Ovšem pozor, cena Futures je opět ovlivňována objemem obchodované komodity, kterou výrobce na burzu uvede. Futures bývají mylně označovány za dlouhodobé kontrakty s producentem, ale to je blábol a nesmysl! Futures nejsou kontrakt s výrobcem, protože komoditní obligace jsou derivát. Výrobce uvolní na burzu pouze malý podíl své produkce, část pustí na Spot market a část nabídne na Futures marketu. Ale to jsou všechno burzovní nabídky, nejde o přímé kontrakty s výrobcem. A teď si vysvětlíme, o co vlastně Ursule a Fialovi jde. A dobře poslouchejte, ale hlavně si dejte pozor, abyste nedostali srdeční infarkt.

Evropská unie chce snížit retailovou cenu plynu pro koncové spotřebitele tím, že slevu přenese na dodavatele v Rusku, ale obchodníkům na burzách v EU ponechá vysoké marže. Kreml není padlý na hlavu a oznámil, že slevu neposkytne a zastaví dodávky

Jde o tohle: Evropská unie chce totiž snížit cenu plynu pro spotřebitele tím, že sníží velkoobchodní cenu, kterou evropští obchodníci platí ruskému Gazpromu a Transněftu. Je to stejné, jako když český nebo slovenský supermarket chce nabídnout slevu svým zákazníkům na jogurtech, zelenině, nebo na mase, tak se to udělá tak, že supermarket zavolá dodavateli a oznámí mu, že jednostranně snižuje výkupní cenu, za kterou supermarket od výrobce nakupuje ty jogurty, zeleninu a maso.

A výrobce, protože nechce přijít o kontrakt, s tím obvykle neochotně souhlasí, protože mu nic jiného nezbývá, protože konkurence výrobců jogurtů, zeleniny a masa je tak obrovská, že když tento výrobce odmítne dodat produkt za sníženou cenu, supermarket si najde jiného dodavatele. Jenže, je v tom malý háček. Uhodnete, jaký to je?

Zastropování cen ruské ropy bylo poprvé zmíněno na letošní schůzce skupiny G7

Když totiž dodavatel na zastropování ceny svých výrobků přistoupí, dojde k pokřivení trhu následujícím způsobem: Supermarket si zachová svůj zisk, protože slevu poskytuje výrobce produktu, ne supermarket. A zákazník je spokojen, dostal lacinější produkt, na úkor výrobce, zatímco supermarket o nic nepřišel, marže mu zůstala i při slevě beze změny. Chápete?

Fiala s tou rachejtlí z gynekologie chtějí ponechat obchodníkům s ropou a plynem v EU pořád ty samé zisky, které mají teď, ale slevu chtějí vydolovat na dodavateli, tedy na Rusku! Rusko tedy má dodávat do evropského supermarketu ropu a plyn levněji, obchodníkům na burze zůstane marže pořád stejná a koncovým spotřebitelům v EU se sníží cena dodávek přesně o tu část, o kterou se dodavateli z Ruska zaplatilo méně na velkoobchodní ceně. A kruh se uzavřel!

Slevy přenášené na výrobce fungují jen tam, kde je velká konkurence mezi dodavateli, ne v případě takřka monopolního dodavatele ropy a plynu v Evropě

Jenže, ten kruh vyletí záhy do povětří, protože Kreml do toho supermarketového triku vhodí granát. Víte, v čem je rozdíl? No přece v tom, že v případě supermarketů tyto nucené slevy, do kterých supermarkety tlačí výrobce, jsou možné jen kvůli tomu, že mezi výrobci potravin je obrovská a mamutí konkurence. A když výrobce odmítne dodat produkci za nižší cenu, řetězec mu zruší smlouvu a nahradí výrobce jiným dodavatelem. Jenže v případě ropy a plynu to fungovat nebude. V Evropě neexistuje kromě ruského plynu a ruské ropy nikdo další, kdo by uměl dodávat tak velké objemy surovin za tak přijatelné ceny jako Rusové.

Plynovod Nord Stream 1

A právě proto Kreml na tuto hru nejen nepřistoupí, ale naopak si počká, protože tímto krokem EU a G7 vyletí cena plynu a ropy doslova do nebes! A to již brzy po 9. září! Důrazně vám doporučuji, abyste na nic nečekali. Pokud máte auto, okamžitě natankujte plnou, sežeňte kanystry a natankujte do kanystrů všechno, co půjde, a co vám na pumpě dovolí, protože EU i G7 zešílely a jejich rozhodnutí vyvolá největší energetickou krizi v Evropě od II. sv. války.

Stropovat ceny de facto monopolnímu dodavateli je projevem šílenství gynekoložky a profesora. Oba dva představují nejvyšší ohrožení evropské a národní energetické bezpečnosti! A Kreml mimochodem nelení, přešel do protiútoku a v pátek večer oznámil, že při údržbě Nord Stream 1 byla objevena vážná závada, takže plynovod bude prý odstaven na blíže neurčenou dobu [4]. To je velký špatný pro Evropu!

Nejen o této neuvěřitelné situaci budeme hovořit dnes po 19:30 na Svobodném vysílači CS. Probereme aktuální témata z domova i ze světa. Všichni jste srdečně zváni k poslechu.

Záznam pořadu

Zdroj

5 6 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Tak svazáci Lejnová a Fiala přišli na to, že už je nejvyšší čas, aby v tom liberálním kapitalismu určil kupující prodávajícímu, za jaké ceny má prodávat. Právě v těchto hodinách už to prý ladí. No tak sláva. A pak že to nejde. A když to jde, tak by ty děti taky mohly určit cenu pekárnám… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem

Setkáváme se se skutečnostmi, které nikdy nenastaly v historii lidstva: Nejen, že se střílíme do vlastní nohy, když si poručíme odstavit dodávky životně důležité energie (a požadujeme od lidí, aby věřili, že i ty ostatní jsou taky tak blbí, a sami si střílej do svejch vlastních noh v elektrárně, kterou zuby nehty držej při životu). Ale… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Politika po roce 1989 je postavena na jediné noze a to proti komunistům a Rusku. Zaslepenost hlupáků přinesla rozkradení republiky a poníženosti vůči USA. Průmysl vlastněný že 100% státem se za několik let prodal do zahraniční závislosti. Včíl mudruj občane.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

O poslední naději Evropy snížit ceny energií tím, že se Rusko stane opět kolonií 
Dnes, 20:31 
Ve skutečnosti rozhodující bitva mezi Západem a Ruskem ještě nezačala. Všechny tyto balíčky sankcí byly pouze přípravou. Z naší strany jsme zatím nepodnikli žádné vážné kroky. Například nepřestali dodávat ropu a plyn do Evropy.

Первоисточник публикации: https://politikus.info/video/146342-o-posledney-nadezhde-evropy-uronit-ceny-na-energoresursy-sdelav-rossiyu-snova-koloniey.html

danny
danny
před 1 rokem

Kde jsou levicové strany? Komunisti už nikomu nestojí za zmínku. V průzkumech se skrývají ve sloupci “Ostatní”, kde s dělí s dvaceti pidistranami o cca 3%. ČSSD řeší svoje ekonomické problémy a bojuje fyzické přežití a sem tam přeleze přes 3 %. Ale kde jsou odbory? Ty přece stojí v čele protestů. Podívejte se do Francie, Německa, Itálie…Pan… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem

Dovolím si nastínit smutnou realitu.Kosmetické změny nepomohou,je třeba radikálního řešení-odstranit parazitický polit.systém-kapitalismus.A přiznejme si,toho tato zemička není schopna,z” Aurory” musí vystřelit někdo jiný.V r.1989 také žadná revoluce nebyla-to jen pražáčci vyrazili do ulic cinkat klíčema,když už bylo dávno rozhodnuto jinde.Když se neodstraní primární příčina ale pouze nějací “Fialové”,místo nich přijdou… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Tak se snad konečně EU rozpadne s nejde jen o nás hlavně se musí rozhoupat na západě a to nebude tak těžké nebo jsou zvyklí na luxus. Oni si asi myslí že je Kreml bude poslouchat ale to jsou na omylu.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Von der Ursula a její pražské lejno si o tu revoluci přímo říkají. Ale ta revoluce se musí nejdříve odehrát v hlavách většiny národa ( národů ). Svatý Václave, dej, ať dnešní den je opravdu začátkem jejich konce, ať národ český konečně z krků svých sundá zvonce !

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Hokarc

Ještě to nedopadlo plnou vahou. Ještě nepřišly ty koncové složenky a nabídky energií na příští rok. Ty přijdou v říjnu a listopadu. Ještě mají lidé nějaké rezervy a politici slibují a zaklínají se jak lidem pomohou a jak to vše zvládnou. Jak bude plynu dost a vůbec všeho. Ale nikdy nikdo neřekne za kolik! ještě je možno… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Mám stejný názor, pořád, zatím, ještě není tak zle, aby nemohlo být hůře. A podle všeho, bude. Rád bych se pletl, jenže tahle vláda hňupů, podporovaná vymetenými mozky medií, se k rázné změně kurzu neodváží. Bohužel.