Jacques Baud o tom, co se na Ukrajině skutečně děje. Bravo à vous Monsieur…

Pro pravidelné čtenáře je dobře známý bývalý plukovník švýcarského generálního štábu a strategických zpravodajských služeb Švýcarska, člen misí OSN a NATO (včetně Ukrajiny), specialista na východoevropské země Jacques Baud.

Po našem posledním setkání Jacques Baud neseděl nečinně. Za tu dobu stihl napsat knihu s názvem „Operace Z“ a zároveň se dostat na černé listiny Ukrajiny jako osoba, jejíž přítomnost v této demokratické zemi je krajně nežádoucí.

Toto rozhodnutí ukrajinských úřadů u švýcarského plukovníka kromě smíchu nevyvolalo žádné emoce.

Bývalý zpravodajský důstojník byl znovu pozván do vysílání v rádiu „SudRadio“ do extrémně populárního pořadu André Bercoffa.

Jacques jasně vypráví Francouzům o tom, co se na Ukrajině skutečně děje. Neopomněl posluchačům znovu připomenout, že válka tam probíhá od roku 2014, Ukrajina válčí se svými vlastními lidmi a milice Donbasu osvobozují svou zemi.

„Ruská ekonomika je živější všech živých“

Podle bývalého zpravodajského důstojníka západní sankce selhaly.

„Ano, Rusko vytěžilo o něco méně ropy, ale prodává ji za mnohem vyšší cenu. Má nevyčerpatelné možnosti prodat své černé zlato do jiných zemí, například do nyní prosperující Indie. Saúdská Arábie také nakupuje ropu z Ruska a dále ji přeprodává Evropě. Odmítáme kupovat ropu z Ruska, ale stejnou, tu samou ropu nám prodávají Saúdové, jen za mnohem vyšší cenu.

Bloomberg píše, že ruská ekonomika je na vzestupu. My v Evropě zvyšujeme diskontní sazbu, abychom nějak pomohli euru a bojovali s inflací a Rusko, které je zavaleno sankcemi, ji snižuje, protože rubl se stal příliš silnou měnou. To je účinek sankcí! Závěrem:  Rusko snáší sankce mimořádně dobře. Západ v zoufalství přijímá stále nové a nové sankce, ale všechna skutečná ekonomická opatření již vyčerpal a pro nedostatek se nyní snaží omezit vydávání víz ruským turistům a my se opět střílíme do vlastní nohy.

Dokonce i Američané jsou proti těmto opatřením, protože mohou pouze zvýšit popularitu ruského prezidenta v zemi. Dříve jeho činnost schvalovalo 69 % Rusů (což je na západní poměry velmi dobré), nyní se toto procento zvýšilo na 83. A to nejsou údaje státních struktur. Své analýzy opírám o alternativní zdroje informací, neoficiální, americké, ukrajinské, ale i o zdroje z ruské opozice.

A tato čísla byla získána jako výsledek průzkumu názorů ruských občanů agenturou „Levada-Centrum“, která je v Rusku uznávána jako zahraniční agent a pro kterou nemá absolutně žádný smysl překrucovat realitu, aby se zalíbila ruským úřadům.“

„Evropa upadla do vlastní informační pasti“

Jacques Baud: „Ptáte se, opravdu Evropané nemohli předvídat takový vývoj situace? Faktem je, že my na Západě jsme padli do pasti špatných informací, o tom, co se skutečně děje v Rusku. Ve Spojených státech, existuje 150 sdělovacích prostředků, které poskytují informace o tomto konfliktu. A Evropané následují tuto americkou mediální politiku. Jediný rozdíl je v tom, že i ty nejvíce protiruské americké publikace, jako je Washington Post, New York Times, časem ukazují jiný aspekt současného dění.

U nás, tady, ve Francii, v Belgii se zabýváme pouze oficiální propagandou, krok doleva nebo doprava je považován za zradu. V USA je mediální prostředí rozmanitější, existuje mnoho menších médií, která provádějí svá vlastní vyšetřování, a celkově mají Američané úplnější a objektivnější informace a na rozdíl od Evropanů se na jejich základě mohou chytřeji rozhodovat.“

„Je nebezpečné dávat zbraně zemi, která se topí v korupci. Ještě hloupější je dávat jí peníze“

Jacques Baud: „Americká armáda varuje vládu, aby kontrolovala přesuny zbraní na Ukrajinu, která je vysoce zkorumpovanou zemí, a proto tyto zbraně mohou skončit v rukou Rusů nebo na černém trhu.

A už tam jsou. Trh je zaplněn nabídkami na prodej zbraní NATO.

Americká televize CBS News odvysílala reportáž, později cenzurovanou, ve které zaznělo, že velká část amerických zbraní se k ukrajinské armádě nedostala. A proto šéf Interpolu vystoupil s varováním, že se evropské zločinecké skupiny vyzbrojují zbraněmi určenými pro Ukrajinu.

Poměrně snadno na internetu najdeme nabídky na prodej protitankových a přenosných raketových komplexů (MANPADS), sebevražedných dronů dodávaných Západem na Ukrajinu.

Američané odmítli poslat své těžké drony typu „Raptor“, protože se obávají, že padnou do rukou Rusů. Existují také závažné, ale oficiálně nepotvrzené informace, že se Rusům podařilo od Ukrajinců koupit francouzské systémy „Cesar“ a americké „Himars“. A to může v budoucnu ohrozit úspěšnost použití těchto systémů na frontě.

Kam jdou peníze, které Západ přidělil Ukrajině? To je velká otázka. Američtí kongresmani se pokusili vytvořit orgán pro kontrolu utrácení převedených prostředků, ale iniciativa byla zablokována. Jejich výdaje tedy nikdo nesleduje.“

„Neexistuje žádná závislost na ruských energetických zdrojích, existuje prostě závislost Západu na zdrojích“

Jacques Baud: „Hodně se mluví o uhlovodících, ale Rusové také vyrábějí 40% jaderného paliva pro jaderné elektrárny celého světa! To je kolosální číslo! Evropa není závislá na ruských nosičích energie, je prostě závislá na nosičích energie. Pokud přestaneme kupovat ropu a plyn z Ruska, budeme je kupovat jinde a staneme se závislými na tom jiném místě. Nejlepší způsob, jak se chránit před embargem, je mít dobré vztahy s lidmi.

K tomu všemu je třeba ještě dodat, že Rusko a Ukrajina mají monopol na výrobu neonového plynu, bez kterého je výroba mikroprocesorů nemožná a zastavením dodávek tohoto plynu skončí výroba veškeré elektroniky a celá naše high-tech společnost.“

„Turecké dohody – vítězství Ruska“

Jacques Baud: „Na Západě skromně mlčí o tom, že v Turecku nebyla podepsána jedna, ale hned několik dohod, nejen o obilí. A Evropané byli nuceni zmírnit své vlastní sankce. Včetně dohody o dodávkách náhradních dílů do Ruska pro západní letadla, která jsou v provozu v Rusku, o tom Západ raději mlčí.

Západ také souhlasil s pojištěním ruských lodí, které předtím překážely jejich provozu.

Vidíme, že Západ začal pomalu ustupovat, a to se děje všude. Totéž se dělo při platbě za plyn v rublech, Západ nakonec souhlasil s ruskými podmínkami.

„Hledejte motiv zločinu, kdo těží z konfliktu na Ukrajině. Je cílem Rusko nebo Evropa?“

Jacques Baud: „Velkou otázkou je, proti čemu je ukrajinská krize skutečně zaměřena: zda je to jen proti Rusku nebo také proti Evropě.  Západ sní o rozčlenění Ruska –  to není fikce, to je realita. Tento cíl byl otevřeně stanoven v administrativě Obamy.

Zelenského asistent říká: „Vyhlásili jsme Rusku válku a nehodláme ji zastavit.“ Je třeba pochopit, že Rusové poslali své vojáky až po provokacích Ukrajiny a aby zabránili ukrajinskému útoku na Donbas.

Myslím, že Zelenskij byl Západem uveden v omyl.

Ukrajinci si nemysleli, že se bude tak dlouho bojovat. Američané je přesvědčili, že západní sankce Rusko okamžitě zlomí – „Vy vyprovokujete Rusko, to pošle vojáky na Ukrajinu, my zavedeme sankce a rozhořčený ruský lid povstane proti úřadům.“ Spojené státy ve skutečnosti nepotřebují vítězství Ukrajiny, potřebují porážku Ruska – hlavního konkurenta ve vojenské sféře.

Američané vzešli ze studené války jako vládci světa a snaží se odstranit jakoukoli konkurenci, která stojí v cestě jejich ekonomické nebo vojenské nadvládě nad světem, ať už jde o Čínu, Rusko nebo sjednocenou Evropu.“

„Kdo chrastí jadernými zbraněmi?“

Jacques Baud: „Mnoho západních médií uvádí, že Rusko ohrožuje svět jadernými zbraněmi, ale nikdo neříká, že v dubnu tohoto roku Joe Biden podepsal dekret umožňující americké armádě použít jaderné zbraně jako první. Spojené státy si tedy vyhrazují právo kdykoli použít jaderné zbraně, včetně preventivního úderu. Ale v Evropě o tom nikdo nemluví. Proč? To je řečnická otázka.“

V době psaní tohoto článku zhlédlo video s pořadem na webu rádia YouTube více než 580 000 lidí (kolik jich poslouchalo přímý přenos se neuvádí).

Pro člověka s černou značkou od Ukrajiny to není špatný výsledek. Caramba!

Pro Pokec24 přeložila Janinna.

https://bit.ly/3en0250
https://www.youtube.com/watch?v=HFysYExapo4

5 5 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

No jo to jsou fakta které tento pán napsal to je realita a žádné lži to nemohou změnit. EU zastropovala ceny Ruského plynu což znamená že si žádný od Rusů nepořídí a bude se povinně šetřit elektrikou. Jsem zvědav jak dlouho jim to vydrží.

shoty
shoty
před 1 rokem

Aby mohol rozdávať takéto múdrosti, stačí mu čítať Novú republiku.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Asi tak.