Naděje na soudnost zemřela: Scholz ukradl závody Rosnefti v Německu

Německo oficiálně konfiskovalo aktiva Rosnefti – především podíl na rafineriích. O žádné kompenzaci se nemluví. Byl zasazen vážný úder ekonomice obou stran – Rusko ztrácí zařízení, Německo reputaci a bezpečnost. Ve Washingtonu si radostně mnou ruce.

A tak se stalo to, co bylo nevyhnutelné, ale naděje na soudnost přesto žíla do posledního okamžiku. Federální vláda Německa rozhodla o předání do svěřené správy všech německých aktiv Rosnefti Federální síťové agentuře, tedy, v podstatě, sama sobě. Dvě německé dceřiné společnosti Rosnefti – Rosneft Duetschland GmbH a RN Refining & Marketing GmbH jsou spolumajiteli tři závodů na zpracování ropy (závod na zpracování ropy RSK ve městě Schwedt, závod na zpracování ropy MiRO v Karslruhe a závod na zpracování ropy Bayernoil v Neustadtu na Dunaji).

Čí je podpis,  ten je odpovědný

Potřebuje Berlín takový bolehlav? Spěšně vzít do správy velmi komplikovaný vysoce technologický byznys, před zimou bořit vztahy s velkým dodavatelem paliva – to je krok, výslovně odporující zájmům Německa. Kancléř Scholz se zbláznil? Ne, prostě plní příkazy, o čemž se delikátně i Rosnefť ve svém oficiálním prohlášení vyjádřila:

Rozhodnutí … je svou logikou USA vnuceným algoritmem akcí vůči ruským podnikům na území Německa.

Mimochodem, nejenom USA – dále jde ještě i o akce polských regulátorů, kteří se ze všech sil snaží vrazit klín mezi Rusko a své hlavní partnery.

Zatím ale Německo nemůže bez Ruska přežít. Všechny jeho pokusy odporovat Rusům končily úplným ožebračením a krachem státu, zatím co spojenecké kroky s Petrohradem a Moskvou vedly k vítězstvím. Pokusy nahradit Rusko Státy vedly pouze k několika společným avantýrám v Asii a Africe, z nichž Německo nemělo vůbec nic..

Ale tak či onak, odpovědnost za faktické vyvlastnění aktiv vzal na sebe Berlín, a odpovědný za něj bude také Berlín.

Pokus o diplomacii

Ve zmíněném prohlášení Rosnefť připomněla dlouhá léta své práce v Německu, kdy ho společnost zásobovala ropou a benzínem za rozumné ceny, investice v hodnotě  4,6 miliardy euro, plány na výrobu “zeleného” biologického paliva, jiné uskutečněné a nyní, zdá se, již zrušené projekty.

Nicméně, nehledě na káravé připomenutí “principu nedotknutelnosti soukromého vlastnictví”, ruská společnost se nekojí iluzemi ohledně této události, a nežádá, aby se “navrátilo vše,  jak bylo”:

Společnost chápe, že rozhodnutí, přijaté federální vládou SRN, není dočasné, a, v podstatě, znamená nenávratnou ztrátu aktiv.

Na druhé straně, navzdory všem emocím, Rosnefť nadále zůstává přísně v rámci právního pole – právníci připomínají, že je nutno v nových podmínkách znovu podepsat kontrakt mezi veřejnou AO “Rosnefť” a Rosneft Deutschland GmbH a oznamují připravenost projednat parametry takového kontraktu “za podmínky záruk úhrady dodané suroviny”. Pochopitelně, že žádné dobré vůle se v odpověď nedočkáme, ale byli bychom alespoň s to ukázat světu, kdo zde narušuje zákony a smlouvy, a kdo je do posledního okamžiku věrný závazkům.

Zvládnou to?

Nu což, snah společnosti dostat se z bezvýchodné situace s co nejmenšími ztrátami si nelze nevážit.

Ale podívejme se na situaci z jiného úhlu. Ano, ztratili jsme s vámi aktiva za miliardy euro. Ale nyní je míč na straně Německa, a existují vážné obavy, že praskne přímo u nohou špatně útočících z pracoviště kancléře. Rosnefť nedvousmyslně upozorňuje, že v souvislosti s tím co se stalo “ztrácí možnost zabezpečovat průmyslovou a ekologickou bezpečnost závodu”. Co se tam bude dít dále, je úplně ve sféře působnosti Němců. Není pochyb, že zásobování země palivem bude ještě méně stabilní – i když i nyní už němečtí ekonomové vidí blízkou budoucnost bývalého impéria v nejčernějších barvách.

Ivan Děmenťjev

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://tsargrad.tv/articles/nadezhda-na-zdravyj-smysl-umerla-sholc-ukral-zavody-rosnefti-v-germanii_627217

4.2 6 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Babišovi za chvíli Němci také seberou ten jeho závod na výrobu hnojiv v Německu, ta zlodějská povaha Němců se nezměnila od 2. světové války. Já vyrazím dnes také do německého Kauflendu tam něco zkonfiskovat, když zlodějina je dnes povolená.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Tady je vidět, jak to zatracovaná Angela měla s “přítelem” z poza oceánu těžké. Putin pro to měl pochopení a pomáhal ze všech sil. Umolousanej slouha co přišel po Angele… ? Kydybychom nebyli na Helmuta tak navázaní, tak bych mu to i přál. Tomu Fiala říká diversifikace. Normální člověk zase – ode zdi ke zdi.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Je to třeba přát skopčákům aspoň se budou starat o přežití a vyhází ty politické slouhy a čím dřív se zbavíme jejich panství nad naši zení tím líp.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

No a kdo v Německu vládne? Přece sociální demokraté. “Kudy chodil tudy krad, sociální demokrat.Pro sociálního demokrata Scholze to platí stoprocentně.

unkas
unkas
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

v Německu vládne jednoznačně kapitalismus – jeho současná globalistická forma korpokracie, celosvětově řízená z USA. A Německo, coby od r. 1945 okupovaný stát, jen plní příkazy z USA bez ohledu na to, kdo je momentálně kancléřem…

shoty
shoty
před 1 rokem
Odpověď uživateli  unkas

Presne: je to okupovaný štát, čo čakať. Okupované je aj Slovensko. Odovzdanie 2 vojenských letísk USA, za podmienok, ako sa odohralo, je protiústavné. Keby sa celá situácia v súčasnej konfrontácii vyvŕbila v neprospech USA, budú nasledovať trestné stíhania za vlastizradu.
Úprimne, Čaputová, Naď, či Korčok si menej ako 25 rokov nezaslúžia.

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  shoty

Shoty ale Fico dělá nějakou ofenzivu, referendum a tak- jak to teda na Slovensku je? Bude se něco dělat? Podobné demonstrace jako u nás apod?

skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Nevím jestli to někdy platilo, ale od vzniku ODS platí “Kudy chodil tudy krad, občanský demokrat.
Kdoví jestli zkratka ODS fakt není ze slov: okrademe děti, starce.