P.C.Roberts: Možná až teď máme možnost porozumět rozhodnutím Putina

Už nějaký čas se pokouším nalézt smysl v tom, proč Putin zastavil ruskou ofenzívu v Donbase, čímž předal iniciativu ze svých  rukou do rukou Ukrajiny,  která ji okamžitě využila ke svým protiofenzívám. První v Chersonu byla ještě rozstřílena, ale druhá v oblasti Charkova, kde Rusové neměli dostatek sil, dosáhla určitého pokroku a Rusové zde dokonce museli ustoupit.

P. C. Roberts
P. C. Roberts

Též se pokouším nalézt smysl v Putinových nekonečných prohlášeních o červených ruských čarách, po jejichž překročení nepřítelem ovšem žádná odveta nepřichází, zatímco konflikt se dál strmě šíří. Nejnověji pak ukrajinskou žádostí, adresovanou Washingtonu, a žádající jej o dodání raket dalekého doletu, kterými by bylo možno zasáhnout Kerčský most vedoucí na Krym, ruskou černomořskou námořní základnu na Krymu a ruská města, nalézající se už na ruském území. Ukrajina už dokonce několik ruských vesnic poblíž rusko-ukrajinské hranice ostřelovala, ale nejspíš proto, že účinek této palby byl mizivý, nevyprovokoval znatelnější ruskou reakci. Ovšem Washington, když se znovu přesvědčil o Putinově trpělivosti snášet porušování ruských červených čar, začíná o vyslání  svých raket dlouhého doletu na Ukrajinu – možná prostřednictvím třetí strany – vážně uvažovat.

Válka, která mohla dle mínění čečenského vůdce Kadyrova skončit během tří dnů, se dnes nalézá ve svém šestém měsíci. A nikdo na Západě se už ruské ozbrojené síly neobává, protože ta je v západních médiích trvale vykreslována jako neefektivní a neschopná. A Kreml tento dojem jen posiluje, když naříká, že Rusko je ochotno se dohodnout, ale naráží na odpor Zelenského s Ruskem jednat, čímž samozřejmě pozice Zelenského získává opticky vrch. Celkově je tedy obtížné představit si válku  vedenou – a to jak pokud jde o dojmy, tak pokud jde o reálný stav věcí – hůř, než jak je vedena „omezená operace“ na Ukrajině.

Avšak nyní aktuální zprávy podávají o situaci jiný obraz. Obě donbaské lidové republiky, to je Luhanská lidová republika i Doněcká lidová republika, obnovily svoje žádosti, nesmyslně v roce 2014 Kremlem odmítnuté, aby byly připojeny k  Rusku. Což lze jen stěží považovat za požadavek beze smyslu uvážíme-li, že Donbas je obydlen Rusy a že byl původně integrální částí Ruska. Též Veřejná rada Chersonské oblasti vyhlásila svoji touhu oddělit se od Ukrajiny a připojila se k prohlášení občanských komor Luhanska a Doněcka, žadajících připojení k Rusku.

https://sputniknews.com/20220920/kherson-region-public-council-proposes-to-hold-referendum-on-joining-russia-1100997757.html

Putin jako politik nanejvýš obezřetný cítí, že nemůže jednat proti mezinárodnímu právu, i když ví, že Západ na mezinárodní právo žádný ohled nebere.

Žádosti Luhanska a Doněcka, nově vyjádřené osm let poté,co byly odmítnuty, a  nyní jsou rozšířeny o totožnou žádost Chersonské oblasti, naznačují, že si Kreml konečně začíná uvědomovat, že se nalézá ve válce. A aby si v ní uvolnil ruce, potřebuje, aby to byla válka mezi Ruskem a Ukrajinou i kýmkoli dalším, kdo se do této války zaplete. A že jakmile se Donbas stane znovu součástí Ruska, promění se stávající ukrajinské útoky proti Donbasu útoky proti Rusku, a že Rusko pak proto bude dle mezinárodního práva oprávněno zaútočit na celou Ukrajinu. Takovýto útok by válku rychle ukončil a dokázal by, že červené čáry přece jen existují.

Jako pracovní hypotézu předpokládám, že Rusku konečně došlo, že je skutečně ve válce a nikoli jen v nějaké omezené policejní akci, jak původně zamýšlelo. A aby se vyhnulo tomu, že bude legálně označeno za agresora, potřebuje, aby se agresorem ruského území stala Ukrajina. A to tak, že Rusko přijme žádosti z Luhanska, Doněcka i Chersonské oblasti, aby byly připojeny k Rusku. Takto a s touto perspektivou byla dle mého mínění ruská ofenzíva zastavena, zatímco politické řešení se připravovalo. Jestliže ovšem i nyní Kreml odmítne požadavky uvedených tří oblastí stát se součástmi Ruska, pak už nemám jiné vysvětlení než jeho stupiditu.

Putinovu obavu nedostat se do rozporu s právem respektuji. Nicméně mám stále za to, že omezení, která Kreml do svých akcí vkládá, jsou směšná. Nikdo se na mezinárodní právo neohlíží méně než USA, NATO a Izrael a jejich útoky na cizí území to dokazují. A jediné, čeho Kreml svou obezřetností dosáhne, bude prodloužení konfliktu s Ukrajinou, a to až tak, že do něj vstoupí USA a NATO, a válka dosavadní se změní ve válku nukleární.

A to je to, nač upozorňuji a před čím stále varuji.

Překlad: Lubomír Man

4 9 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 1 rokem

Pokračování. To vše píši s tím, že odmítám řešit problémy lidstva válkou. Naše malá „nyní“ nevýznamná země (protektorát), její obyvatelé, Češi by měli přispět ke svržení této vlády „války“. Zasadit se ve volbách, aby nová vláda měla jako první a hlavní úkol, připravovat mír, vyhlásit své území bez jaderných zbraní, pracovat na… Číst vice »

Georg
Georg
před 1 rokem

Nenapíši, že vojenská speciální operace je agresí. Nedokáži říci co to opravdu je, válka, obrana Rusů, kteří byli minimálně od roku 2014, utlačováni, zabíjeni protože to byli Rusové, je to obrana samotné RF, před stále se rozpínajícím NATO (USA)? Myslím si jedno, RF ustupovala a byla velmi dlouho trpělivá, navrhovala USA… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem

Pan Roberts tomu buď nerozumí, nebo se tváří, že tomu nerozumí. Stačí si včak poslechnout Pjakina, aby člověk pochopil, o co tady vlastně jde. O to, že ruská podpindosnická elita, je ještě hodně silná a hází Putinovi a ostatním vlastencům klacky pod nohy. Rosionská elita dala příkazy a ani Putin si nedovolí ji neposlechnout. Takže… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem

s panem Robertsem souhlasím.

cablik
cablik
před 1 rokem

Český digitální koncentrák: Povede jej bachař Bartoš? Kyberfízlové budou lépe placeni. Pirátský prapor digitálního zotročení. Nutné zlo pro vládnoucí smečku. Zatím jsme měli klídek. Co všechno o nás budou vědět?

https://protiproud.info/politika/6723-cesky-digitalni-koncentrak-povede-jej-bachar-bartos-kyberfizlove-budou-lepe-placeni-piratsky-prapor-digitalniho-zotroceni-nutne-zlo-pro-vladnouci-smecku-zatim-jsme-meli-klidek-co-vsechno-o-nas-budou-vedet.htm

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem cablik
cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Dogma velekněží zeleného náboženství: Nezkoumejte, věřte! Největší nebezpečí pro planetu? Analytické mozky. Myšlení je duševní porucha? 1100 vzbouřených vědců. Brusel: Žádná práva klimatickým zločincům! Budou nevěřící psy upalovat?

https://protiproud.info/politika/6722-dogma-veleknezi-zeleneho-nabozenstvi-nezkoumejte-verte-nejvetsi-nebezpeci-pro-planetu-analyticke-mozky-mysleni-je-dusevni-porucha-1100-vzbourenych-vedcu-brusel-zadna-prava-klimatickym-zlocincum-budou-neverici-psy-upalovat.htm

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Tak už se něco hýbe: Rusko vyhlásilo částečnou mobilizaci – viz ranní zprávy.
Zároveň ntak reaguji na předchozí příspěvky.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Haskuv Duch
Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Má v plánu mobilizovat 300 000 záloh.
To vypadá na plnění úkolu na své půdě místo pravidelných jednotek.
Hm paní Milerová, rychle z Ukrajiny pryč.

cablik
cablik
před 1 rokem

Pan Roberts má pravdu pro nácky bude Rusko špatné ať udělají co udělají je pravda že s válkou mohl být dávno konec při nasazení dostatečného počtu armády.

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Nebudu mínusovat, protože to s nácky myslíte dobře. Ale ta vojenská operace se zdaleka neodvíjí jen na šesté prioritě zobecněných prostředků řízení. Nedělejte závěry jen ze zpravodajství ČT, byť je správně vidíte jako lživé.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kolokol

Kdo mě dal mínus nějaký transatlantický poskok USA nikdy nebudou mít světovládu ostatně žádný jiný stát. Kolego jestli nevidíte co se děje tak razí heslo kdo nejde s námi jde proti nám.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Tak nějak, dávám plus.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Rusko musí od začátku našlapovat obezřetně a ohlížet se na ostatní státy ve světě, a to, že se proti Rusku neobrátil celý svět, to byl velký diplomatický úspěch. Dnes už má asi Rusko spočítáno, kdo za ním bude stát i v době, až tu válku proti Banderovcům rozjede pořádně a snad teď už tu banderovskou… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Kéž by se to povedlo jednou pro vždy. Je jen otázkou, kdo namísto nich? Aby jedna strana nenahradila druhou a pracovala pro svůj národ, ne pro svoji kapsu. Máme vůbec nějakou? A nebylo by lepší, jednou pro vždy mít jen vládu odborníků, bez jakékoliv příslušnosti?

eFPe
eFPe
před 1 rokem

Pokud Rusko neovládá kompletní oblasti, jak v nich asi ta referenda proběhnou?Tohle bude snadno napadnutelné. Navíc se nabízí i otázka: Budou chtít obyčejní Rusové kteří žijí v hranicích nynějšího Ruska připojení, protože to může znamenat vyeskalování konfliktu a další omezení jejich mírového života i ztráty životů.

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

Nepodkládejte jim své názory a pocity. Jsou to Rusové a ti přemýšlí zcela jinak. Stačí jen to, že za Putinem stojí 85% národa, to vám přijde málo?