„Podezřívám vládu, že chce cíleně připravit miliony lidí o domy a byty,“ říká Vladimír Štěpán

“Podezřívám vládu, že přes vysoké ceny energie, přes připravované zdanění a obrovskou inflaci jako důsledek stoupajících cen připraví miliony lidí o domy a byty, protože budou v tak velké finanční krizi, že je budou muset prodat,” řekl Ing. Vladimír Štěpán v pořadu O čem se mlčí (zdroj).

Na snímku Ing. Vladimír Štěpán, člen iniciativy Česká republika na 1. místě

„Chtěl bych vědět, že to není cílená akce vlády, ale zatím mě všechno vede k tomu, že to je cílená akce,“ říká Štěpán, expert v oblasti energetiky.

Podle Štěpána, který se 3. září účastnil demonstrací na Václavském náměstí, je „česká energetika ve velmi krizové situaci“. Štěpán se připojil k iniciativě Česká republika na 1. místě a říká, že na úmyslné jednání vlády, které povede ke ztrátám domů a bytů občanů ČR, ukazuje několik případů.

Podle Štěpána má Česká republika nejvyšší ceny energií v Evropě, ne-li na světě, a hrozí zničení českého průmyslu. „První případ je to, že máme nejlevnější výrobní cenu energie na světě a zároveň nejdražší prodejní cenu energie na světě, tak to je jenom úmysl. Všude jinde to zvládli,“ říká Štěpán.

Druhý případ leží podle Štěpána v oblasti nákupu zásobníků na plyn. „Vláda nekoupila zásobníky na plyn, které byly za 12 miliard, a kvůli tomu zaplatíme za rok 100 miliard za plyn z LNG a odjinud, protože jsme si ten levný plyn nemohli v těch zásobnících uskladnit.“

Štěpán, který byl jedním z autorů výzvy (zdroj) české vládě, která v březnu 2022 předkládala sedm návrhů, které měly „pomoci k záchraně české energetiky“, jež podle autorů výzvy směřuje ke krachu kvůli stoupajícím cenám a nedostatku plynu.

„Když máme dnes spotřebu osm milionů kubíků za den, bude to brzy 50 milionů kubíků za den a jediný plyn, který máme, je v zásobnících, a ten patří Němcům,“ říká Štěpán, podle kterého je otázkou, za jakou cenu bude moci Česká republika tento plyn využít. „Může to být 50, nebo 60 či 70 korun.“

„Už v lednu 2022 jsem oslovoval vládu ČR a varoval ji, že z hlediska cenového i bezpečnosti dodávek je nejvyšší čas vyjednat dodávky plynu,“ které dle svých slov vyjednával pro tři další státy Evropské unie. Vláda však podle něho do září 2022 na jeho výzvu nereagovala.

Podle energetického experta vyvolaly masové demonstrace z 3. září snížení cen elektřiny. „Je neuvěřitelné, jaký přínos ta demonstrace měla. Jednak byl přínos psychologický, že se ta událost dostala do celého světa,“ říká Štěpán, který demonstraci hodnotí jako vzkaz občanů, že je Česká republika „rovnoprávný stát“.

„Demonstrace měla ale hlavně přínosy ekonomické. Dva dny před demonstrací klesla cena elektřiny na burze o 50 %. Den po demonstraci klesly ceny plynu, teď premiér říká, že zavede tarify se sníženými cenami pro zranitelné.“ To jsou podle Štěpána všechno přínosy demonstrace na Václavském náměstí, které se dle zveřejněných odhadů zúčastnilo 70 až 120 tisíc občanů ČR.

Štěpán také reagoval na výroky premiéra Petra Fialy (ODS), který podle Štěpána nazval demonstranty „nějakou proruskou lůzou“ a nazval tak podle něj i experty, kteří v první části proslovů na demonstraci vystupovali a vysvětlovali příčiny energetické krize a nabízeli možná řešení.

„Jestli jsem takový proruský grázl, jen proto, že jedu pro kontrakt, aby lidi nezmrzli, a aby nepřišli o domy, jak jsem říkal, tak se k tomu hrdě hlásím,“ řekl Štěpán v rozhovoru v pořadu O čem se nemluví.

Iniciativa Česká republika na 1. místě, ke které se Štěpán připojil, svolává další demonstraci v desítkách velkých městech na 28. září 2022. Podle Štěpána lidé v ČR v současné době „bojují o své životy“ a tvrdí, že pokud lidé nepovstanou a nevyjádří svůj postoj na další demonstraci, „udělá Fialova vláda dva kroky vzad a co budou dělat, až přijde zima, to opravdu nevím“.

Premiér Fiala zahajuje provoz LGN terminálu

Slavnostní přípitek u příležitosti otevření zahájení provozu plovoucího LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu, 8. září 2022. (Vlada.cz)

Premiér Petr Fiala se podle tiskového střediska vlády (zdroj) 8. září 2022 zúčastnil slavnostního zahájení provozu plovoucího LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu.

„Nizozemský terminál umožní zpracovat až osm miliard kubíků plynu ročně. Z toho tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se přibližně třetině české roční spotřeby,“ uvádí vláda.

„Zde v Nizozemsku se odehrává velmi důležitý krok. Máme zde uzavřený dlouhodobý kontrakt na pět let. Myslím, že toto je dobrý příklad nejen akceschopnosti české vlády a společnosti ČEZ, jejímž prostřednictvím jsme tuto věc realizovali, ale je to především velký příklad evropské spolupráce,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Potud autor

 

Dodatek redakce Nové republiky:

Premiér Fiala ale zapomněl občanům sdělit, že přečerpávaný kapalný plyn, kterému tak připíjel v holandském Eemshavenu pochází fyzicky také z Ruska, byl zkapalněn ve stanici Jamal a bude nám americkými a holandskými rejdaři, majiteli zásobníků a německými překupníky prodáván za podstatně vyšší ceny, než jsme dostávali a mohli i nadále dostávat z Ruska napřímo. Kdyby Fialova vláda jednala jako řádný hospodář a ne jako americký vlastizrádný gang.

 

Vladimír Štěpán: je absolventem VŠE v Praze. Má vice než třicetileté zkušenosti v energetice. Zejména v oblasti plynárenství, teplárenství, mimo energetiku v oblasti ŽP a makroekonomiky. Specializuje se na ceny, komerční a právní podmínky kontraktů, privatizaci, regulaci, vztah mezi makroekonomikou a energetikou, dopady využívání energetických zdrojů na ŽP, včetně výroby z obnovitelných zdrojů.

Jako obchodní ředitel ČPP byl odpovědný za kontrakty na dodávky plynu do ČR, uzavřel smlouvy pro tranzit plynu přes ČR za stovky miliard korun, stejně jako mezinárodní smlouvy na uskladňování plynu. Vedl kontraktační jednání a zabýval se problematikou diverzifikace zdrojů. Připravil projekty ocenění za stovky miliard korun při privatizaci energetických společností. Spolupracoval na projektech Pravidla pro trh s plynem v ČR a SR, jako základu pro liberalizaci trhu s plynem v obou zemích.

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Anonym
Anonym
před 1 rokem

Cit.: “Podezřívám vládu, že přes vysoké ceny energie, přes připravované zdanění a obrovskou inflaci jako důsledek stoupajících cen připraví miliony lidí o domy a byty, protože budou v tak velké finanční krizi, že je budou muset prodat,” konec citátu. A komu je budou prodávat? Když krize zasáhne víceméně všechny obyvatele. No tak asi státu. A pod… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Obávám se, že je to ještě horší. Ti šašci ve vládě tam nejsou od toho, aby něco chtěli, či nechtěli. Vybraní imbecilové byli podvodem instalováni, aby plnili zadání. Copak Fiala, nebo Stanjura jsou schopni něco cíleně vymyslet ? No a vybrat jako stafáž ještě větší pitomce, aby se těm dvěma blbům na… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Tak drastické to asi nebude ,ale Fiala má tak neuvěřitelně dlouhé vedení ,že je v klidu . Jistě ,politika 30let je jak magnet ,přicucnout se k železnému Německu. Jásám ,že lid se probudil po 30letech pod narkózou demokracie a lapá po čerstvém vzduchu.Bude to těžké ODS je jak rakovina.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Obávám se pane že to bude ještě drastičtější. Vždyť,,Fiyala” je v podstatě čistokrevný sudeťák. Dvorní překladatel jejich článků, knih, statí a bůhví čeho ještě do jazyka našeho rodného – českého.
A ten zbytek? Slouhové již několikáté žebříkové slouhovské podřadnosti.
Je to fuška, napsat to slušně.