PROČ JSME TADY?

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák
Krátký úvodník pro Foldynu:

Přátelé, v Praze jsem už od včerejška. Jako obvykle jsem měl naplánovanou celou řadu setkání. Tentokrát přímo na půdě poslanecké sněmovny. Ivan David, Jiří Kobza… zajímavé povídání, které si zaslouží samostatný článek. Tedy, ono si to zaslouží víc článků, protože mít možnost si proběhnout celý ten komplex budov, to za to stálo. Ale o to teď nejde. Byla to taková řízená náhoda, ale měl jsem možnost si posedět s Jaroslavem Foldynou.

Hned na úvod se ho ptám, jak dopadla SPD v severních Čechách… „Ty vole, výborně,“ říká mi. „V Děčíně jsme nechali za sebou Piráty, nechali jsme za sebou ODS a jsme druzí za hnutím ANO. Jsme dost silní, abychom s ANO udělali koalici a už se jedná.“ Oči mu svítily, má spoustu plánů, které nemohu dopředu prozradit, ale ten chlap je prostě autentickej, opravdovej a hlavně s i vůbec nic nedělal z prostředí poslanecké sněmovny a mluvil, jak mu zobák narostl.

Normálně tam nahlas mluvil o migraci, o tom, co na nás chystá EU, co se s tím musí udělat… a že zítra jde vystoupit na demonstraci tady v Praze, protože je nutné se spojovat a ne rozdělovat. Že se tam s Rajchlem klidně obejme, protože v této chvíli jde všem o stejnou věc. Projev měl už nachystaný, mohl jsem ho zkouknout… bude dobrý. A kolem chodili všichni ti libtardi od Starostů a Pirátů, poslouchali ten jeho lví řev, ušklíbali se, ale drželi se pěkně dál.

Takže až budete řešit, na které straně teď stojí SPD, jaké podrazy se kde dějí a kdo za to může, tak si dneska poslechněte Foldynu a budete mít jasno. Já si s ním hned potykal a pozval ho na zabijačku, protože on bude studnice nekonečných příběhů o české politice. Hned jsme byli na stejné vlně. On se na ty lidové protesty dívá stejně jako já a naprosto přesně ví, co je teď třeba udělat.

Z Foldyny vám neukápne slza sentimentu, ale chlapsky se s ním pobavíte. Ten obličej Olgy Richterové, na ten fakt už nikdy nezapomenu.

A teď už dnešní text:

V neděli se mi ozval organizátor olomoucké demonstrace, jestli bych tam nechtěl vystoupit. Musel jsem mu odpovědět, že ne, protože budu na demošce v Praze. Jednak musím jít příkladem, když tam lidi svolávám a jednak tam mám naplánovanou celou řadu rozhovorů a ledacos si musím zařídit. Tož mi odpověděl, že pokud mu pošlu nějaký text, tak ho lidem přečte.

Tak jo, najednou je to jiné, než mé dlouhé články. Teď by to chtělo něco hutnějšího. Pár dobře poskládaných vět. Nu což, pokusím se. Ale pak jsem si řekl, že to chce i nějaké vysvětlivky. A nakonec je z toho celý text, který se k dnešku docela dobře hodí:

***

Přátelé, v posledním týdnu jsme mohli ze všech stran slyšet, jak zbytečné je naše počínání. Stejně se nic nezmění. V této zemi se vláda mění ve volbách a ne křikem na ulici. Demonstrace jen upustí páru a zajistí klid na práci naší fialové vládě. Jsme jen parta dezolátů a proruských zaprodanců. Organizátoři jsou už teď sprostí podezřelí. Různé obskurní straničky a hnutí si tu jen přihřívají polívčičku. A stejně se nic nezmění, volby jasně ukázaly, že lidi nemají zájem… vynechal jsem něco?

Proč tu vlastně jsme?

Jsme tu, protože předseda vlády je kretén!

Jsme tu, protože se nechceme smířit s rozvratem všeho, co jsme získali. Nemůžeme se už dívat na to, jak nám zemi rozkrádají pod rukama, jak musíme levně prodávat elektřinu vyrobenou v našich elektrárnách a pak ji draze kupovat zpátky. Nesneseme už, že nám EU ústy německého kancléře bere právo veta, abychom už nemohli do ničeho kecat. Nelíbí se nám válka na Ukrajině a ještě víc nám vadí, že vláda fouká do cizího ohně, protože to po ní kdosi požaduje, ale všechny problémy vyžíráme my v podobě drahých energií a vysokých cen. Vadí nám, když se nám premiér vysmívá do očí a ministr Hýkela nám představuje řešení v podobě zastropování na nejdražších cenách v Evropě. Štve nás, když nám vláda doporučuje žebrat na úřadech o sociální dávky jako jediné možné řešení. Pryč s takovou vládou.

Nechceme žebračenky. Chceme levné energie. Nechceme válku, chceme mír. Nechceme střílet, chceme jednat. Nechceme ve vládě bandu neumětelů, chceme odborníky. Nechceme se rozpustit v Evropě, chceme být samostatný národ. Chceme zpátky naši zemi.

Jsme tu, abychom se mohli podívat do očí našim dětem a našim vnukům. Abychom jim mohli jednou říci, že jsme zachraňovali, co se ještě zachránit dá. Jsme tu, protože bychom se museli hanbou propadnout, kdybychom teď seděli doma a jen nadávali u televize. Jsme tu, protože nehodláme mlčet, nehodláme zavírat oči a budeme se bránit. A pokud to v poslanecké sněmovně nikdo nepochopí, tak se budeme bránit tady na náměstích. Jsme tady, abychom byli slyšet!

Vládo! demisi!

***

Tak snad to tam v Olomouci přečtou….

Vy, co teď máte víru a jdete demonstrovat, vy pak budete moci vznášet požadavky. Vy, co dneska stojíte na náměstích, organizujete to, mluvíte tady a snažíte se spojovat a sjednocovat, vy pak budete v čele. Vy, kteří vydržíte, kteří se nevzdáte po prvním neúspěchu, vy budete nastolovat nové pořádky. Ať už po volbách nebo po revoluci.

Jestli si někdo myslí, že lidi zůstanou sedět bez práce ve zmrzlých bytech, tak je na omylu. Pokud bude zle, tak jich bude na náměstích tolik, že proti tomu rok 89 bude slabý odvar. Propouštění už začalo. Volkswagen ani nezakrývá svoji snahu odstěhovat výrobu někam, kde jsou levnější energie (třeba Rusko je na tom z tohoto hlediska docela dobře). Zavírají skláři, sušení obilovin je v podstatě nerentabilní, ceny v obchodech stále stoupají. Zima je na krku. Jestli na dnešní demonstraci bude méně lidí, tak počkejte, co bude v listopadu. Náměstí budou praskat ve švech. Ne kvůli Rajchlovi, Havlovi nebo Noveskému. Ale kvůli zimě a bídě.

Teď se jen tříbí, kdo to myslí vážně a kdo se jen chtěl přiživit. Kdo to dělá pro vlast a kdo to dělá pro sebe. Kdo umí spojovat a kdo to neumí. Kdo umí zatnout zuby a dělat alespoň malé kroky a kdo by chtěl všechno hned a pokud možno bez úsilí. Možná právě to byla chyba roku 89. Bylo to příliš snadné. Změna režimu byla víc dárek než práce. Možná proto to pak mělo tak malou cenu a ideje brzy převálcovaly prachy.

Takže – trikoloru na hruď, placku s vidlemi na rameno a pojďme jim zahulákat do oken.

PS.

Ano, budu v Praze. Počítám, že hodinu před demonstrací už budu vedle vchodu prodejny Baťa z Václaváku. Obligátní černý klobouk bude, ale tentokrát na něm budu mít už rovnou odznak s vidlemi. Od přátel jsem dostal celou velkou krabici odznáčků. Jsou rychlí, udělali je. Budu je mít sebou. Pokud mi budete ochotní přispět na moji činnost, za odměnu dám odznáček. To víte, sice jsem zaměstnaný (moji dlouholetí čtenáři vědí, že jsem nepatrným  zaměstnancem v jedné z mnoha Babišových firem), ale už podnikám kroky, abych měl volnější ruce.

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
32 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Jako nit se diskuzí táhnou slova o nějakém spojování a jak jde o společnou věc atd., atpod.Nemohu se zbavit dojmu, že doktor David má pravdu. Nejsem li kýmkoliv kdo pořádá demonstrace a hlavně povedené demonstrace osloven těžko mohu být nařčen z neochoty spolupracovat na společné věci. Pravdou také je, že SPD procentuálně přešlapuje na místě.… Číst vice »

Jarin G.
Jarin G.
před 1 rokem

“Proboha”! To se sem slezlo trollů, brojících proti SPD, hledajících na SPD každou chybičku? A nejen na SPD, teď už i konkrétně na Vás, pane Davide. Už je to tu v diskuzích přespříliš útočné proti Vám!!! Je nezajímá, jestli máte pravdu, oni jen chtějí pohanět SPD. Pane Davide, tohle už není o diskuzi, ale… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Jarin G.
Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Jediná nenávist která tady z někoho kape, je ta tvoje Jarine.
Jinak BRAVO ! Udělejte z pana Davida ještě cenzora a máte zaděláno.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Jakej cenzor prosím vás? Tak si otevřete vlastní web a uvidíme, když vás tam někdo bude denně posílat do nepěkných končin, tak jak dlouho to budete financovat? Stačí ukončit činnost Nové republiky a můžeme se jít všichni klouzat. Adekvátní náhrada tu není. A možná by stačilo zrušit diskuze. Vzdyť tu možnost na alternativních… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Jo Anonym ?!, tak to jo…

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Jaroměř, Jarine, kdo tebe zplodil?
Nafackovat ti měl a nasekat na holou.
Nevíš co je debata ale žgrindáš jak prasátko v korytě.
Nikdo pana Davida (pokud jsem četl) neurážel, pouze ty zde brojíř jak ukáčko v Kyjevě.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Pane, já nevím, možná, že nikdo neurážel doktora Davida osobně, ale urážky SPD za kterou on kope jsou tu na denním pořádku. Vždyť volte a podporujte koho chcete. Je snad jiná strana, která nabízí prostřednictvím svého člena občanům platformu, kde ji mohou urážet? Jistě mi odpovíte, že je to pro SPD… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem

MUDr. Ivane DAVIDE CSc. změňte rétoriku, dokud je čas. Dokud si vás ještě lidé váží.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Moje řeč.

MUDr. Ivan David, CSc.
Admin
MUDr. Ivan David, CSc.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Co z toho, co jsem řekl, není podle vás pravda? A co byste chtěl slyšet?

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Nevím, co jste řekl, ale z toho, co jste napsal v článku Natvrdo: vstali noví minářové a volní (aktualizováno) jste se střelil do vlastní nohy.. A co bych chtěl slyšet já? To není podstatné. Poslechněte si co chtějí slyšet ostatní. Všichni tady kolem. A pokud vám to nedocvakne. Tak jste ztracen.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Ano pane doktore. Když to říká Rob, tak to MUSÍ být pravda! Je snad za Vámi nějaká práce pro lidi v této zemi? Vůbec žádná. A za panem Robem? V podstatě řídí celou zeměkouli od nevidím do nevidím, takže je plně kompetentní Vám radit a věštit Vaší budoucnost. Jen tak dál pane Robe. Co… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Hele, Jarine, neschovávej se za Anonyma. Hysterčíš tu jako stará panna.

Jarin G.
Jarin G.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Je zbytečné se ptát, pane Davide. Nechtějí slyšet pravdu. O tu jim tady nejde. Oni zde vystupují pod pláštíkem obroditelů a reformátorů SPD a vědí, co vše SPD dělá špatně a je jich tu čím dál víc těch, kteří se snaží opravovat “neschopnou” SPD,dle jejich názorů, ale jsou to stejné přesně ty typy štváčů… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Jarin G.
Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Jen kecy a žvásty.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Je nadmíru jasné kdo je kdo.
Rozkaz zněl jasně……

Jarin G.
Jarin G.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Ty mluvíš za jaký “lid”, který vyhrožuje panu Davidovi? On tě tím někdo pověřil? Jsi čí mluvčí? Mluv sám za sebe, ty “lide”!

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Poturčenec horší Turka, co? Podívej se kolik souhlasných hlasů v tom článku máte a pak třískni hlavou o stůl. Možná se ti rozsvítí…, když už si tykáme. A kdo komu tady vyhrožuje, ty mameluku? No moc si těmi hloupými žvásty teď Davidovi nepřidal. Proti SPD nic nemám, ale uražená ješitnost není zrovna hezká vlastnost.… Číst vice »

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 rokem

Obrovský rozdíl oproti textu dr. Davida. No a ve srovnání s Foldynou se Okamura jeví spíše jako kolaborant s vládou.

Jarin G.
Jarin G.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Trolle! Za koho ty vůbec kopeš? Psal jsi ti, že jsi volič SPD, ale vypadáš spíš na voliče TOP09 apod. Ty jsi voličem SPD asi tak, jako já jsem “čínský bůh srandy”. Obviňovat někoho z kolaborace čehokoliv, je už skutečně silné kafe! Ten Okamura ti nějak leží v žaludku, že? Sleduji zde… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Jarin G.
Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Pane G, volič SPD skutečně jsem. To ale neznamená, že nemohu v posledních dnech negativně reagovat na to, co se tu píše. Jak jsou znevažovány akce na Václavském náměstí, jen proto, že je organizují “neznámí manipulátoři s ikonickými jmény Vrábel a Havel.” Foldyna je srdcař, který je schopen burcovat lidi. A sám si odpovězte… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

No…, to jsi to dopadl. Kolik těch nálepek Jarine ještě lidem přilepíš, než pochopíš, že jsi stejný jako establishment? Stačí trochu kritiky a už kolem sebe jen kopeš a dupeš jako malé děcko na pískovišti, kterému sebrali lopatičku. Uklidni se jarine. Možná bude stačit studená sprcha.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

Skvělé… Jen si nejsem jistý, že autorovi článku a jiným je zcela jasné. o co nyní především jde? 

V současnosti by se měli především zaměřit na zachování míru v Evropě i na celém světě ! Po teroristickém útoku, zřejmě USA, na plynovody NORD STREAM v Baltickém moři zřejmě jsme na pokraji jaderné světové války…  “Nazí v trní…”

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Pro fialové zkurvysyny je na prvém místě Ukrajina, které pravidelně posílají stovky milionů korun z veřejných peněz. A nám jedna nejmenovaná hanebná svině doporučuje dva svetry a omezit cesty výtahem. Že prý to je příliš energeticky náročné. Musíme se ukrajinských fialových zkurvysynů prostě zbavit. Stůj co stůj. Jinak opět existuje riziko, že se… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

A zase budeme rýt držkou v zemi Karle Kryle, pokud jen budeme kecat u piva a na internetovych diskuzích. Podporuji a fandím všem, co budou dnes i příště demonstrovat a položí svým přesvědčením a jednotou tuhle totalitní vládu. Proč totalitní? Udavačství se stává součást zákona a nad nim stojí komouš a estebák Střiž. Zavedla cenzuru, omezila lidská práva a vede… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

To jste tedy pomatený optimista, když si myslíte, že internetové diskuze čeká budoucnost. Ty půjdou do háje první. Vždyť se to už testovalo. Občané budou ztrácet svobodu slova, pak práci a nakonec možná i život. Všechno se opakuje. Ale teď to vypadá, že repríza bolševizmu bude ještě o moc krutější, než byl mustr.… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Internetové diskuze jsou o ničem a nic nezmění. Internet se zneužívá i ve formě volby prezidenta v USA.
Bolševik? Celá EU je socialistický slepenec, který nefunguje.
Ano, občané ztrácejí svoji svobodu a prava od roku 2003 to velice znát.
Ať to zní tvrdě, ale chybí v Česku diktator, který uznává stát a lid.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Anonymní Jarine, máš ty vůbec všech 5 pohromadě? Přečti si ještě jednou co reproduktor napsal ! Ty pomatený optimisto !

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

Bravo!

cablik
cablik
před 1 rokem

Přesně tak však to píši bude daleko hůř když je ty šílené protinárodní slouhy nevykopeme pryč. Ano je se třeba obejmout s každým kdo to myslí s ČR dobře v jednotě je síla a Babiš není zachránce ale jen lepší slouha.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Fialo, vidíš ty vidle ? !……..