Třetí den ukrajinské protiofenzívy

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

Třetí den byl ve znamení nových pokusů ozbrojených sil Ukrajiny prorazit ruskou obranu v několika směrech.
Ráno 31. srpna oznámilo ruské ministerstvo obrany, že AFU utrpělo značné ztráty při neúspěšných útocích na osady Archangelsk, Olgino a Ternovye Pody. U osady Suchoj Stavki byl údajně poražen prapor 57. motorizované pěší brigády ozbrojených sil Ukrajiny.

„V současné době se dokončuje ničení jeho zbytku,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

K podpoře jednotek AFU bylo přes řeku Ingulets převezeno 12 tanků, které Kyjevu dodalo Polsko. Některé tanky byly zničeny silnou palbou ruských jednotek. Několik tanků bylo vyhozeno do vzduchu při neuspořádaném útěku. Pouze pět ukrajinských tanků se dokázalo vrátit zpět hluboko na území kontrolované AFU.

Během dvou dnů neúspěšných útoků na Mykolajiv-Krivoy Rog a další směry ztratily ukrajinské jednotky čtyři bojové letouny: dva Su-25, jeden Su-24 a jeden MiG-29. Ve vzduchu byly sestřeleny tři ukrajinské vrtulníky Mi-8. Ruské jednotky zničily 63 ukrajinských tanků, 59 bojových vozidel pěchoty, 48 dalších bojových obrněných vozidel, 14 pickupů s těžkými kulomety a více než 1700 ukrajinských vojáků.

Velké ztráty AFU potvrzují různé vojenské zdroje. Ruská armáda se řídila taktikou „kotlů“ v různých oblastech na frontě.

První výsledky ukrajinské protiofenzívy v Chersonské oblasti

Později během dne však byly z předních linií hlášeny určité úspěchy AFU. Doposud AFU ovládlo 5 osad. Patří mezi ně Ljubomirovka, Ternovy Pody, Andreevka, Lozove, Suchoj Stavok.

Třetí den rozsáhlých protiofenzivních operací v Chersonu se ukrajinská armáda pokusila prorszit obranu Ozbrojených sil Ruské federace ve třech oblastech najednou.

AFU znovu zaútočila na ruské pozice západně od města Cherson z jejich pozic ve městě Posad-Pokrovskij a dříve dobyté vesnice Ternovy Pody. AFU prolomila ruskou obranu v Zeleniy Gai a dosáhla severního okraje Kiselevky. Nepodařilo se jim však vytvořit oporu a byli odraženi zpět ruským dělostřelectvem. Ruské armádě se podařilo posílit pozice v oblasti silami z oblasti Alexandrovky. Střety pokračují podél linie Petrovsky-Zeleniy Gai. Vesnice Ljubomirovka a Ternovy Pody zůstávají pod kontrolou AFU.

Další pokus AFU o protiútok v Blagodatnoye selhal. Zásobovací místo AFU munice bylo vyhozeno do povětří v Partizanskoye, které se nachází nedaleko.

Stejných výsledků nedosáhla ukrajinská armáda na pobřeží Černého moře v oblasti Alexandrovky.

Další dočasné zisky AFU byly hlášeny v oblasti Andreevka. Ukrajinské síly posílily své pozice u vesnice Suchoj Stavok a podařilo se jim postoupit k jihozápadnímu okraji vesnice Bruskinskoje ležící několik kilometrů severovýchodně. Pokusili se obklíčit ruské uskupení z východu a ovládnout cestu do Davidova Brodu. Podle místních zdrojů se do večera ruským jednotkám podařilo odrazit nepřítele a zajistit Davydov Brod — Bruskinskoe — Novaja Kakhovka. Celý koridor z Andreevky je pod plnou palbou ruských jednotek. Bitvy o Suchoj Stavok a Kostroma pokračují.


V oblasti Davydova Brodu podniklo AFU několik útoků, ale zatím bez úspěchu bylo zničeno několik výsadkových člunů a tanků, které je podporovaly palbou.

Na severní frontové linii se situace nezměnila. 31. srpna první zprávy tvrdily, že nad vesnicí Arhangelskoe má kontrolu Ukrajina, ale údajně nedokázala udržet své pozice. Boj o město pokračuje. Ruské jednotky pokračují v obraně svých pozic v Olginu a Vysokopolii.

 

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Tak co, už Zelenskij s Bidenem dobyli Donbas, Luhaňsko a Krym? Nebo stojí už dokonce před Moskvou a dívají se dalekohledem na Kreml?

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Tak jsem se bavil s jedním Ukrajincem, kterého Zelenskij násilím poslal bojovat na Donbas. Prý je velmi výhodné tam bojovat. Dostává plat, převedeno na koruny, cca 100000 kč za měsíc. A když padne, dostanou pozůstalí několik milionů. Ukrajina, nejchudší země, má spousty peněz na rozdávání.

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Ještě poznámečka k demonstraci pozítří v Práglu. Pokud si BIS, Bezpečnostní informační služba podpraporčíka Michala Čoudelky, myslí, že pokusy o její narušení, například prostřednictvím najatých Ukroušů, pomůže Fialově vládě, tak se šeredně plete. Vyvolá tím ještě větší vztek, zlost a averzi. Doufám, že si Čoudelka a jeho čučkaři uvědomují,jakého válečného džina chtějí z lahve vypustit.

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vendol

No, zřejmě ne náhodou se právě v Praze konalo to fórum ruské (tedy proukrajinské) opozice. Někde se to na alternativě objevilo, že právě do Čech se z Ukrajiny stáhlo velké množství ideologů a propagátorů ukronacismu.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem kolokol
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Někdy mi to připadá, že se Ukrajinci úspěšně stahují do předem připravených pozic. Kde já to už slyšel…!?

standa
standa
před 1 rokem

Dnes ráno, 1. septembra, sa na priehrade Kachovskaja vylodili ukrajinskí vojaci asi tri kilometre severovýchodne od Jadrovej elektrárne Záporožie. Boli to veľké diverzné skupiny v počte asi 60 ľudí, ktorí prišli na siedmich člnoch s cieľom obsadiť elektráreň. Ukrajinská armáda od rána ostreľovala aj miesto stretnutia misie MAAE pri obci Vasiljevka a Záporožskej jadrovej elektrárne.… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  standa

48 zabito, 12 zajato 3 blokovaní. Následovalo masivní ostřelování civilních objektů ve městě Energodar, kde se nachází i komise MAE. Ta však ne AES jede. Šéf vypadal odhodlaně a naštvaně. Starosta s vedením města Záporoží (v ukrajinských rukou). Právě běží na webech (ruských i ukrajinských!), že vedení města Záporoží (neobsazené Rusy) v čele se starostou kompletně… Číst vice »

Georg
Georg
před 1 rokem

Dle informaci, které máme k dispozici, lze soudit, že RA provádí “speciální operaci”, toto není “válka” i když se válčí. Vůbec to nemá nic společného s “velkými “operacemi které Rudá armáda prováděla za 2.SV. Jediné společné je taktika kotů, jak je z článku zřejmé. Samozřejmě taktika je změněna i tím, jak se změnili soudobé vojenské… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

Proč to není válka – i když se válčí. Válčí se na území, které má hranice administrativně vytyčené z dob SSSR a Ukrajina si je neodsouhlasila s Ruskem-nástupcem SSSR! Tudiž defacto to není válka stát-stát, ale protiteroristická akce na administrtivním území Ruska.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Takže jako vždycky – v pondělí nám dojatými a slavnostními hlasy oznámí počátek skvělé ukrajinské ofenzívy, která údajně skončí až u Černého a Azovského moře a směrem na východ vážně ohrozí Volgograd a pomalu i Moskvu, v úterý se mohutně válčí a poukazuje na úžasné výsledky azováků a zahraničních poradců, ve středu začne zájem pomalu opadat, ve čtvrtek se z ohromné… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Děkuji za informace kdo čte tak ví jak Rusové válčili v dějinách a ještě opravdu nezačali pokud by bojovali naplno tak do týdne by bylo po válce.

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

V této válce existuje více bojišť. Co se toho frontového týče, tak Ukrajinci provedli výsadek blízko Záporožské AES (kromě toho že ji soustavně ostřeluje). Cílem je znemožnit misi Mezinárodní komise pro atomovou energii. Výsadek je aktuálně likvidován. Komise MAE přes tato rizika do AES jede. Další bojiště je ekonomická fronta:… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Děkuji za informace jestli není kam spěchat pro naši zem je nejvyšší čas vyměnit politiky a začít jednat o dovozu plynu odejít z burzy na energie. Chápu že soběstačné Rusko naše problémy netrápí.

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Spěchat nemají kam Rusko a USA. Obě tyto země mají zájem na oslabení Evropy jako konkurenta a usilovně na tom pracují. Každý po svém. A vychází jim to. Bohužel.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Můj názor je, ne Rusko , ale lejno a truss ˇplus další evropští magoři pracují pilně na zničení évropy é. Naši idioti jsou jen stafáž.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Tak dolary se mohou vozit v lodních kontejnerech (rotačky zatím pracují spolehlivě a papír dodávaný pravděpodobně z Číny také nedochází.)