Zastropování cen energií a kalkulačka

Může být, že se dnešním článkem úplně zesměšním, protože jsem něco triviálního přehlédl. Což bych rozhodně nerad. Věřte mi, že nerad! Vše co budete číst dále jsem pro jistotu přepočítával třikrát, ale vzhledem k tomu, co mi vyšlo, si nejsem jist sám sebou. Což se mi při psaní Kosy za téměř 11 let její existence, dosud nikdy nestalo!

Oč běží? O to samé, o čem mluví úplně všichni! Ale úplně! Totiž o slavném zastropování cen energií Fialovým Obludáriem. A ujišťuji vás, že si přečtete něco, co nikde jinde nenajdete!!!!!

Nehodlám budit vášně jestli je zastropování dost nízko nebo vysoko, či jestli bude motivovat k úspoře obou typů energií. Ani nápad! Ostatně spořit? Proč? Vždyť ohledně elektřiny jsme téměř největší vývozci v Evropě a plynu, se jak Fiala, tak Síkela prsí tím, že už ruský plyn vůbec nepotřebujem!! Že už jsme nezávislí a z jiných zdrojů je ho dost!!! Tak proč ty řeči o šetření? Mimochodem, ty zastropované ceny jsou fakt nářez!!!

Já ještě nedávno pořídil za 60 000 Kč jak elektřinu, tak plyn. Dohromady. Letos to čekám v dvojnásobku a pokud bych dál jel na těch stropech, kde ovšem Obludárium stanovilo jen cenu silové elektřiny bez toho, aby oznámilo celkovou cifru za MWh se všemi příplatky, které naúčtuje mně a vám, jen se nechali slyšet, že to bude někde v intervalu 7- 9 tis. za MWh, paráda ne? U plynu dali také jen cenu za holý plyn a tady se ani nenamáhali ani cokoliv naznačovat, ale když to vezmu, jak to zastropování stojí a leží, jsem v budoucnu na nějakých cca 200 000 za barák s plynem, elektřinou za rok…. Prostě nářez!!! A při takových poměrech se bavit o tom, jestli zastropování dostatečně motivuje k šetření, jak řeší spousta mediálních chytrolínů a vládních sympatizantů na internetu, mi přijde absurdní a směšné. Jestli tyhle ceny sami o sobě nepovedou naprostou většinu z nás k dramatickému šetření, tak netuším, co jiného!

Do tohohle se pouštět nehodlám. To je k ničemu! Stejně jako diskuse o stropu za1 MWh plynu nebo elektřiny. Opozice i naprostá většina nás spotřebitelů pochopitelně tvrdě razí názor, že to není zastropování ceny, nýbrž strop hrůzy. Ale ani tohle nechci řešit.

Dokonce ani nezopakuji, že notoričtí vládní ignoranti ještě v srpnu se o nějakém cenovém stropu odmítali bavit a místo toho blábolili cosi o úsměvném, opravuji – úsporném tarifu. Který byl parodií sám na sebe. Ani nepojedu to, že je k šíleně horečnaté činnosti probudila až demonstrace na Václaváku a následné průzkumy, které jim sdělily, že mezi lidmi jejich ignorantství fatálního maléru vyvolává doslova vření. Tohle a jen tohle je důvodem, proč se náhle objevil cenový strop. Pamatujme si to!!! Ale dál nepotáhnu ani tuhle linku! Netřeba. Opakoval bych jen to, co už dávno víte.

Ale, a dodávám – ve vlastním zájmu, jsem vzal do ruky čísla toho zastropování, jak je předložila veřejnosti vláda ve svých prezentacích, vygůglil pár základních parametrů ohledně českých domácností, jako je jejich počet, jejich odběry plynu a elektřiny z celkových spotřeb obou komodit v republice a svou kalkulačku.

Proč jsem to dělal a co chtěl spočítat? Zarazil mne totiž výrok finančního genia Stabjury, že vláda náklady na krytí toho zastropování energií počítá se 130 miliardami korun ze státního rozpočtu. Tedy nahrubo asi 10,5 miliardy měsíčně. …. Veliká suma! To na každý pád, ale mi zde máme řádově 4,5 milionu domácností!!!!! 4 500 000. Když obě čísla podělíte, vyjde, že vláda průměrně vynaloží na jednu domácnost 2 333 Kč měsíčně. Což jaksi ani náhodou neodpovídá tomu, co Obludárium odprezentovalo na vládních slidech v pondělí večer českým psáčům a intervjůkům. Každá domácnost by prostě z těch 130 miliard dostala podporu průměrně 28 000 Kč. A jak si ukážeme právě teď, tak to ani zdaleka nehraje s vládní smrští prima cen a sociálních jistot!

Je čas na na tu vládní slideshow!!!

Elektřina

 

Plyn

Pokud mne nepostihla vlčí mlha, pak je zřejmé, že existuje jen jedna jediná kombinace, kdy vládou deklarované úspory obyvatelstva za energie se dostanou pod onu průměrnou hranici 28 000 Kč/rok obě energie dohromady!

A to tehdy, když někdo elektřinou v zásadě jen svítí, tedy spotřeba do 1,9 MWh rok a plyn používá tak maximálně na ohřev čaje- viz spotřeba 0,42 MWh /rok.

Jinak to v žádném případě na těch 130 miliard a průměrné energetické dotaci domácnosti ve výši 28 000 Kč/rok nevychází. Ani nějakým zázrakem!

Jenže jde o průměr! Ošidné to slůvko. Když jsou dva a jeden má biftek a druhý jen hlad, pak každý z nich v průměru má půl bifťoura a nikdo hlad….

Vedle toho už slyším námitky typu – a co domácnosti v panelácích, s dálkovým vytápěním??? Co lidé, kteří topí uhlím, dřevem, peletami a podobně! Ti jsou v tom průměru zahrnuti, ale stát jejich energetickou spotřebu dotovat nebude, takže průměr na rodiny s dotacemi se výrazně zvýší!!! Jak tohle chceš započíst a posuzovat, jestli těch 130 miliard , kterými mával finanční genius z Opavy je dost nebo málo??!!

Proto vám nabídnu výpočty, které tohle zohledňují!!! I když jsem dalek tvrdit, že jsou také přesné. Ale orientační vhled poskytnou dostatečně, tím si jsem jistý!

Obrátím nyní vaší pozornost na poslední řádky obou vládních tabulek, kde nás Obludárium ohromuje tím, kolik díky její neskonalé dobrotě a starostlivé péči ušetříme za rok. Pokud nás budou dotovat ze státního – rozuměj – z NAŠICH VLASTNÍCH PENĚZ!!! A ty údaje z těch červených řádek jsem přepočetl, kolik že jako ušetříme díky té vládní dobrotě na jedné spotřebované MWh elektřiny a kolik na jedné spotřebované MWh plynu.

U elektřiny mi to vyšlo na 10 652 Kč/MWh!!!!! Přiznávám, že se mi to jeví jako úplný nesmysl- nezastropovaně 1 MWh za 18 000 Kč, ale oni to tvrdí!!!!! A nikdo to dosud nerozporoval!!!!

U plynu pak je ta vládou spočítaná úspora na 3 534 Kč/MWh!!!! Což predikuje asi tak 7 000 Kč/MWh bez stropu…

Ale TOHLE JSOU VLÁDNÍ, nikoliv moje údaje!!!

Pak jsem se sháněl po celkové spotřebě elektrické energie a plynu v ČR.

Ta představovala u elektřiny cca 74 TWh – 74 000 000 MWh. u plynu pak 9,5 miliardy m3 = 95 000 000 MWh.

Vedle toho je k dispozici údaj, že podíl obyvatelstva na celkové spotřebě elektřiny a plynu byl shodně 28%.

Uznávám, že oba údaje nejsou úplně nejnovější, ale také určitě nejsou úplně mimo mísu. Nicméně zcela špatně také nebudou!

Ale nemám lepší a pro celkovou orientaci jsou upotřebitelné!

28% z celkové spotřeby elektřiny 74 TWh =20 720 000MWh, co propálí domácnosti

28% z celkové spotřeby 95 000 000 MWh plynu obyvatelstvo využije 26 600 000MWh plynu

Znásobme si tyhle dva údaje onou, Fialovo vládou vykázanou – úsporou na 1 MWh

U elektřiny 20 720 000 x 10 652 Kč=220 709 404 000 Kč tedy 220,709 miliardy korun!!!!

U plynu 26 600 000 x 3534 Kč = 94 004 400 000 Kč, tedy 94 miliard Kč!!!!

Dohromady 314,7 MILIARDY!!!

Takhle velká je tedy ona úspora, spočítaná podle vládních údajů!!! Oproti ceně, kterou by podle vlády domácnosti platily, kdyby nedošlo k onomu zastropování a místo toho platily TRŽNÍ CENY!!!!

NĚKDO ten rozdíl ovšem v konci ZAPLATÍ!! Ten někdo bude stát! A vláda na to vyčlenila 130 miliard…. A při tom teoreticky hrozí – podle dnešních cen 315!!!!! Tedy 2,5 krát více.

Ano, lze namítnout, že současné ceny mohou klesnout, že domácnosti budou spořit, protože i ty regulované ceny jsou pro značnou část rodin téměř likvidační! Souhlas!!! Tohle nelze ani nějakým odhadem kvantifikovat. Ale existuje také zatím nevyloučená možnost, že ceny za energie vyletí ještě vzhůru!!!! Zkusí to někdo vyloučit? Ovšem ať se spoří jak chce, 2,5 x spotřebu nesnížíte nikdy.

A upozorňuji, že dosud šla řeč pouze o dotacích pro domácnosti!!! V těch počtech nejsou zahrnuti živnostníci, pro které ten tarif platí také!!! Vedle toho v těch 315 miliardách mých výpočtů NEJSOU ani organizace podléhající státu, krajům a městům, pro které se stát také zavázal obstarat zaplatitelnou energii!!! Opakuji, ve výpočtech nejsou živnosti a státní, krajské a municipální organizace typu školy, nemocnice, sociální zařízení, úřady. Nula!! Nic!! A ti mají také zastropované ceny! Takže i tam tu úsporu nákladů někdo zacáluje!!! Dodavatelé to nebudou!

A dosud, míněno v době psaní tohoto textu, vláda nevydala kupodivu ŽÁDNÝ SIGNÁL, jak si představuje podporu snesitelného nastavení ceny energií pro velký průmysl!!!! Který JE VĚTŠÍM ENERGETICKÝM ŽROUTEM než obyvatelstvo!!!!! Prý to představí dneska…

Už teď se těším na čísla a konstrukci podpory! To teprve budou počty!!! A nároky na státní kasu!

Za výsledky těch kalkulací, co jsem vám právě nabídl, bych život nepoložil. Ale za to, že Obludárium si neumí spočítat ani ty nejzákladnější věci v každém případě ano! A za to, že to bude zatraceně více, jestli se nedočkáme zázraku a nějakého rychlého návratu k předválečnému normálu nebo zimy, kdy bude stabilně kolem dvaceti nad nulou, než nám oznamují, také. V rozměru likvidačním pro celkový dluh České republiky!

Měl jsem proti vám totiž jednu zásadní výhodu! Už přes týden odsouvám zásadní článek, který sděluje, že Goldman Sachs predikuje, že EVROPA V PŘÍŠTÍM ROCE ZAPLATÍ ZA ENERGIE CELÝCH 15% ze svého HDP. A pro Fialaland mi to vyšlo na 750 miliard. Nejde o to, že to bude tohle číslo, ale o tolik to bude více, než v roce 2021!!! Naservíruji to zítra!!! Je nač se těšit! Nemohu za to, že já denně sjíždím Bloomberga, ale netuším co sjíždí Fiala, Síkela a Stanjura…. Ale nemusím vědět všechno.

Nicméně, uniká mi, kde vláda sebrala tu úsporu 10 652 Kč na 1 MWh. Ono by to nevycházelo celkově na 130 miliard i kdyby pracovali s úsporou 4 000 kaček na MWh, ale šlo by o jistou proporčnost. Sice v řádu „pouhých“ nějakých 50 miliard /co to je ???/, ale při nejistotě vstupních parametrů, bych to sice nerad, ale nějak vzal. Ale těch 10 652 korun/MWh tam vepsali oni, ne já.

Jsou možné jen dva závěry:

1- chybička rozměru velrybičky se vloudila a ti nafoukaní nabobové nemají dost obyčejného rozumu, aby ji odhalili, než s tím vylezou na veřejnost a psáči a intervjůkové to zbaštili se vším všudy, což nepřekvapuje

nebo

2- vědí vo co go, ale dali to tam úmyslně. Protože je před volbami a je potřeba vyděšeného voliče totálně oblbnout, aby jim to alespoň částečně nasypal.

Na co byste si vsadili? Jsou totálně neschopní nebo nebetyčně drzí???

Ale ono je to v konci jedno….

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jaroslav
Jaroslav
před 1 rokem

V Říčanech nyní nová sazba od ČEZu na plyn 2.303,- Kč včetně DPH 1MWh a zastropováno je na 3,-Kč. Kdo neumí počítat ?? sazba je i na 20MWh za rok. Mám i obrázek.

spartak
spartak
před 1 rokem

Tak si v dnešní napjaté době vzpomenu na socialismus jak vláda musela secsakra počítat ,aby bylo 40let v pohodě pro všechny občany Československa.

cablik
cablik
před 1 rokem

SKUTEČNÝ SOUPEŘ

Mimochodem – ANO je jediná parlamentní strana, která se od demonstrace výslovně nedistancovala. Hoši z pětikolky samozřejmě nálepkovali a mluvili o ruských trollech, SPD se hodně snažila, aby se od proruských živlů náhodou neušpinila 

https://pravyprostor.net/?p=149124

vik
vik
před 1 rokem

No když při “pandemii” prošlo i to, že byly ohrazeny páskami celé regály v obchodech, tak samozřejmě projde i takováto obludnost. Musíme si zvykat…

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vik

Zvykejte si sám mě z toho vynechte.

vik
vik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Nic ve zlém, ale vy jste to snad vzal vážně? Začínám pochybovat o vašem úsudku.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Klobouček, pane Vlk. Smekám, za práci kterou jste si s tím dal. Snad to bude jasné i Pražákům, co zase chtějí volit ty nýmandy. Škoda, že není možné, aby si každý region, město … vyráběl energie sám. Soucítil bych s pražskými Pepíky a každé ráno bych jim vozil termosku s čajem. A to ještě přijdou potravinové… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Lidem hodili drobky. Akcionáři? Z USA. To neprojde. Ekonom-veterán k energiím a velké hře
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Lidem-hodili-drobky-Akcionari-Z-USA-To-neprojde-Ekonom-veteran-k-energiim-a-velke-hre-714173

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

ZA DRAHÉ ENERGIE MŮŽE IDEOLOGIE, STROP NIC NEŘEŠÍ
https://pravyprostor.net/?p=149147