Co znamená vytvoření společného seskupení vojsk s Běloruskem?

V pondělí, 10 října, na poradě k otázkám bezpečnosti prezident Běloruska Alexandr Lukašenko oznámil vybudování společného seskupení vojsk s Ruskem.
Co řekl Lukašenko?

“V souvislosti se zostřením na západních hranicích Svazového státu jsme se dohodli na rozvinutí regionálního seskupení Ruské federace a Běloruské republiky. Na to všechno máme dokumenty. Když hladina hrozby dosahuje úrovně, jako nyní, začínáme uvádět do činnosti seskupení Svazového státu”, prohlásil prezident BR.

Podle slov Lukašenka utváření seskupení už začalo a běží několik dnů, a jejím základem budou ozbrojené síly Běloruska. “Buďte připraveni v nejbližší době přijmout tyto lidí a rozmístit je tam, kde je třeba, podle našeho plánu. Bez přehánění, bez vyhrocování situace a podmínek”, dal instrukce účastníkům porady.

Vytvoření seskupení potvrdil i Kreml. Tam bylo zdůrazněno, že spolupráce v oblasti obrany se stále projednává během kontaktů prezidentů.

Co hrozí Bělorusku?

“Včera jsme byli neoficiálními kanály upozorněni na zasazení úderu na Bělorusko z území Ukrajiny. Bylo oznámeno, že “to uděláme tak, že to bude Krymský most 2”,  prohlásil Lukašenko na poradě.  Bez meškání se tato informace dostala ke mně. Moje odpověď byla jednoduchá: “Informujte prezidenta Ukrajiny a ostatní blázny, pokud tam ještě jsou, že Krymský most se jim bude jevit jako procházka růžovým sadem, pokud se dotknou svýma špinavýma rukama třeba jen jednoho metru našeho území. Nedej bože, aby se někdo z nich opovážil trhnout se směrem k Bělorusku”. Prý, Krymský most některé pomátl, včetně vojáků”.

Přitom běloruský lídr podotknul, že na Západě se zvyšuje počet vhozů ohledně toho, že běloruská armáda vstoupí do SVO na Ukrajině. Podle slov Lukašenka NATO a řada evropských zemí už otevřeně projednává varianty možné agrese proti naší zemi, “až po zasazení atomového úderu”. “Upozorňoval jsem vás už dávno na to, že jejich cíl dnes nespočívá v tom, abychom nebojovali na straně Ruska přímo na Ukrajině, abychom, nedej bože, nezasadili jaderný úder a tak dále. Toto není to hlavní. Hlavní cíl – zůstává odedávna  – je vtáhnout nás do války a najednou se vypořádat s Ruskem a Běloruskem”, poznamenal.

K čemu se vytváří seskupení? 

“Společná seskupení vojsk se vytvářejí buď pro vojenskou přehlídku, nebo pro cvičení, nebo pro odražení agrese. Domnívám se, že v daném případě je správná třetí varianta”, sdělil aif.ru zástupce ředitele Ústavu zemí SNS Vladimír Žarichin.

“I když Lukašenko hovořil o hrozbě zemi ze strany západních zemí, domnívám se, že se jim docela komfortně bojuje rukama Ukrajiny. Proto přímé nebezpečí zde nejspíše vychází právě od Kyjeva. Cíl zřízení takového seskupení – ukázat Kyjevu, že Bělorusko je připraveno se bránit. Je to svého druhu varování pro kyjevské politiky. Co se týče bezprostřední účasti v SVO, nemyslím, že by zde běloruské úřady nějak změnily svou pozici”,  řekl expert.

Gleb Ivanov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://aif.ru/politics/world/chto_oznachaet_sozdanie_sovmestnoy_gruppirovki_voysk_s_belorussiey?utm_source=email&utm_medium=paid&utm_campaign=daily

4 4 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Převrat se v Bělorusku mírovou cestou nepovedl tak teď by to chtěli vybojovat tak to mají smůlu nemohou vyhrát. I když mají Poláci akce schopné vojsko tak to nedají. Fakt se jim divím za války se na jejich území děli ty nejhorší zvěrstva 6000000 Poláků zemřelo……

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Co to znamená ? Pouze odpověď na seskupení vojsk NATO v Polsku. Polák historicky a asi už to má i v genech, v zahraniční politice posere co se posrat dá. A jak je pěkně v článku napsáno, Amíkům se na Ukrajině komfortně bojuje, tomu Polákovi to nedojde a už se nemůže dočkat až ho vypustí. Historicky jako vždy… Číst vice »