Drulák: Svoboda byla vystavena brutálnímu ataku

Svoboda projevu byla u nás podle bývalého velvyslance a dlouholetého ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Druláka vystavena tvrdému ataku s covidem a Ukrajinou.

Martina Kociánová
Martina Kociánová

Profesor Petr Drulák (na snímku) v rozhovoru pro Rádio Universum hovořil s moderátorkou Martinou Kociánovou o likvidaci svobody slova a o tom, jak neziskovky nahrazují politickou policii. „Zatím tu ještě nemáme politickou policii, ale její zárodky už vznikají na Ministerstvu vnitra. Nemlátí nás. Zatím, “ řekl Drulák otevřeně o tom, co se nesmí říkat.

Svoboda projevu u nás byla podle Druláka vystavena tvrdému ataku s covidem a Ukrajinou. „Já za sebe si myslím, že musím dělat všechno pro to, abych to pomohl zvrátit, ale ten trend je nesmírně silný,“ řekl profesor Drulák.

„My jsme to natvrdo dostali během koronaviru, kde jsme skutečně byli konfrontováni s naprostou brutalitou jak státních orgánů, tak médií. Jo, to znamená to, že prostě autority v oblasti virologie a dalších oborů, ti lidé, kteří k tomu vůbec měli co říct a říkali něco jiného než vláda, tak najednou se dostávali na nějaké seznamy dezinformátorů. To jsme předtím úplně nezažívali,“ řekl dále v rozhovoru.

Ve Francii ale jedou podle Druláka v tabuizování témat už dlouho. „Ve Francii vůbec nic nového. Oni už v tom jsou dávno. Mají tam témata, o nichž vlastně není bezpečno veřejně mluvit. Pokud se to týká islámu, pokud se to týká migrace, pokud se to týká lidí, kteří přicházejí z migračních rodin a nedokážou se sžít s Francií,“ pokračoval.

Drulák si také všímá, že když byly oficiální špičky konfrontovány s nějakou interpretací reality, která neodpovídala té jejich, začaly používat nálepky: dezinformace, konspirační teorie. „Existuje určitá vrstva špiček státní správy, Ministerstva zahraničí a armády, zpravodajských služeb, že je to propojené na byznys a že je to taková vlivová síť. A že tahle vlivová síť může ovlivňovat docela zásadním způsobem třeba zahraniční politiku i vnitřní politiku,” prohlásil dále Drulák.

Profesor dále podotkl, že poznal, jak se Západ vzdal svobody slova a svobody myšlení. Nechce, aby tahle země dopadla stejně. „Západem myslím západní Evropu a Spojené státy americké. A vidím, že tam prostě určitá ideologie ovládla tyhle společnosti. Je to ta ideologie, které můžeme říkat buď globalizovaný liberalismus, nebo progresivismus. Vím, že i ve Francii jsou různá alternativní média, kdy je možná ještě nějaká svoboda, ale veřejná média a většina těch médií soukromých naprosto jede v téhle ideologii. Tohle je vývoj Západu – západní Evropy a Spojených států amerických, který prostě ve jménu ideologie bojuje proti svobodě projevu, proti svobodě myšlení,“ pokračoval ve svých úvahách Drulák.

Profesor Drulák dále hovořil o tom, že tu zatím nemáme úplně politickou policii, i když zárodky se již vytvářejí na Ministerstvu vnitra. Poukázal také na justici a aktivisty, kteří jsou tu justici ochotni zneužívat.

„V českém prostředí zatím to není tak rozšířené. Ale v tom francouzském je to velmi rozšířené, že ty nevládky prostě systematicky sledují každého, kdo vybočuje, a jakmile vidí, že je tam nějaká šance, tak hned ho dávají před soud,“ řekl profesor s tím, že takový člověk se často pak dostává do existenčních problémů a těžko hledá zaměstnání v takovéto situaci.

„To je prostě děsivé. Takže já to srovnávám s těmi metodami Stasi. Ne s těmi brutálními, když vás třeba někde mlátí, a pak dokonce ještě zavřou. Zatím je to měkčí, ale i tak je to tedy dost tvrdé,“ dodal závěrem Petr Drulák.

Zdroj: Rádio Univerzumprvnizpravy

5 3 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 rokem

USA a Británie tj. Anglosasové iniciují šíření fašismu a nacismu v Evropě-EU. Jedničkou se stal Ukrajina, následují Pobaltí , Česko, Polsko a pak další. V r. 1960 vyšla kniha Bergiera a Pauwelse “Jitro kouzelníků” (doporučuji a dostanete se do obrazu současnosti dosti rychle). Ve 30. letech elity nechápaly fašismus a nechaly ho rozrůst. Dnes elity vědí o co se jedná a podporují… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Pane Druláku, takovýto režim je fašismus.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Na podzim roku 1989 zde bylo demokratů, že bychom je mohli vyvážet. Jenže, čím více to o sobě prohlašovali, tím větší lháři to byli. Kam se poděli, všichni víme.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Všichni se tu snaží tvářit, jako že ten kapitalismus byl ideální, ale že se to nějak nedávno pokazilo,není to pravda, ten kapitalismus je pořád stejný, vždyť i fašismus je jen určitý odstín kapitalismu. Když si vzpomenu na nikdy neobjasněný pokus o vraždu předsedu KSČM Svobodu, tak už přece tenkrát bylo jasné, co… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Tak to je žádná demokracie a svoboda jeden povolený názor kdo nejde s námi jde proti nám. Jsem zvědav jak daleko to necháme u nás dojít celá ta jejich ideologie je odporná a zhoubná.