Klid před bouří

Je to skutečně zvláštní situace. Blížíme se k největšímu průšvihu v novobodobých dějinách naší země. Energetická krize je v podstatě nevyhnutelná.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Právě v tuto dobu se k nám z Německa dostávají žalostné zbytky norského a holandského metanu, který Němci v rámci svého šetření nespotřebovali a posílají ho sem. Stačí, aby teploty ještě trochu poklesly a bude tomu konec. Naší elektřinu sice vyrábíme levně, ale jako správná kolonie ji nejprve vyvážíme, abychom ji pak draze koupili zpátky. Řešení je v nedohlednu.

Už se mi běžně stává, že v Penny Marketu chybí po několik dní cukr, nějaký druh mouky nebo mléko. Prostě není. V regálech to zamaskují jiným zbožím, ale už začíná být fakt poměrně běžné, že něco není. Chrám konzumu, který se vyznačoval především tím, že tam všechno vždycky bylo, najednou vykazuje trhliny.

Začíná se propouštět. Firmy se tím netají. Dokonce z toho obviňují vládu a hřímají na sociálních sítích, že příčinou jsou drahé energie, díky kterým jsou nekonkurenceschopní.

Denně chodí dalším lidem nové přepisy záloh, které bývají trojnásobně velké, než původně. Bytovky omezují teplou vodu, domácnosti štelují termostaty na nižší teplotu. Řešení není, jen chlácholení, že se nemusíme bát.

A jediní, komu to vadí, je sto tisíc lidí na Václaváku… Jinak nikdo.

Volby dopadly vlastně úplně stejně jako loni. Apely na taktiku nevyšly, voličské chování se nijak neproměnilo. Vláda si volby může klidně vyhodnotit tak, že dělají všechno víceméně dobře a jen pár kverulantů si stěžuje. Ale skoro nikoho to nezajímá, protože se nekonalo žádné senátní tsunami. Ze sedmadvaceti kandidátů se dostaly jen dvě jedubaby, které sice budou slyšet, ale jsou fakt jen dvě.

Jaký je český volič? Apatický? Rezignovaný? Nebo prostě ta soft power tak skvěle uspěla, že volič vlastně ještě tleská své vlastní zkáze? Nebo se mééédiím podařilo všechny kandidáty tak zahnojit, že se k nim prostě nikdo nechce přiblížit? Proč český volič raději nadává doma, než aby se sebral a vyrazil do volební místnosti? 19% voličů teď stačilo na to, aby senát měl pro dalších šest let legitimitu. O dalších důsledcích jsem psal už včera.

Na druhé straně jsou takřka všude vykoupená všechna kamna. Skoro není šance nějaká sehnat. Nejsou ani roury a kouřová kolena. Lidé se připravují. I v Praze. Jsou to ti stejní, kteří chodí na demonstrace? Ti jediní, kteří ještě bojují? Nevím.

Dneska začínají po celé republice hořet sušárny. Ode dneška se začíná sušit kukuřice. Je to takový poslední větší odběr plynu před příchodem zimy. Za čtrnáct dní už budeme topit úplně všichni. Noční teploty se přiblíží k nule a i když budeme mít na teploměru v obýváku stále ještě 15°C, stěny už budou studené a bude to úplně jiná tepelná pohoda, než před měsícem.

Jste připraveni? Máte zavařeno, nakoupeno, máte nachystaná kamna pro všechny případy? Domluvili jste se se sousedy? Přemýšleli jste o tom, co uděláte první, když se ráno probudíte, nepůjde proud a do večera ho nikdo nenahodí? Přemýšleli jste, co budete dělat v práci, pokud se nikam nedovoláte a nedostanete žádné instrukce? Víte, kde bydlí starosta?

Máte vymyšleno, jak si doma ohřejete vodu, pokud plyn dojde? Co uděláte, když začnou mít děti červené nosy i přes dvě bundy a troje ponožky? Poradíte si? Nebo znáte alespoň někoho, kdo vám poradí?

Vy, co jste připraveni, vy budete brzy vůdci svého okolí. K vám si sousedé přijdou pro radu a pomoc. Pokud to vezmete za správný konec a rozumně se podělíte, tak budete uznávaným šéfem. Pokud se uzavřete a budete bránit svoje, dříve nebo později budete dobyti a vyrabováni. Pamatujte, že to buď nějak zvládneme víceméně všichni, nebo víceméně nikdo.

Všechny okolnosti jsou proti nám, všechny legální možnosti změny byly vyčerpány. Možností, jak uniknout hrobníkovi z lopaty, už moc není. Já osobně vlastně žádné nevidím. Čeká nás hodně ošklivá zima.

Připravujme se na všechny eventuality. Brzy toho bude zapotřebí.

Vy, co jste byli na demonstraci… Mluvte o tom se sousedy. Teď se možná budou ušklíbat, ale za pár neděl, až jim také přijdou nové zálohy a také zjistí, že půlka zboží z nákupního seznamu prostě nebyla v regálech, až jim bude doma zima a v práci kolem nich budou bouchat výpovědi, pak si vzpomenou a zeptají se vás, co mají dělat. Zeptají se vás, kdy že je další demonstrace…

Do té doby nemáme politicky nic jiného na práci. Fakt postačí, když to budete probírat s vaším okolím. Příští týdny ukáží, kdo měl pravdu, kdo viděl dál a kdo se alespoň trochu připravil. Udělali jsme všechno, abychom neradostné budoucnosti předešli. Víc jsme udělat nemohli. Teď za nás bude pracovat počasí a vzrůstající nedostatek. Sledujme to.

Zdroj: vidlakovykydy

4.9 8 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Já mám jednu zajímavou činnost pro ty, co budou propuštění z práce, tady je v Praze tzv. Úřad vlády a tam se dá každý den ráno přijít a až do pozdních odpoledních hodin zde skandovat: DEMISE, DEMISE, FIALO KONČÍME, TÁHNI UŽ DO HÁJE, FIALU PETRA DO 3. SVETRA atd. a přitom se člověk hezky zahřeje a domů… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Jen hlupáci se odstřihávají od ruských energií a od ruského trhu. S Ruskem je třeba spolupracovat. To však bude možné, až bude v Praze česká vláda.

Jarin G.
Jarin G.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Hokarc

Máš pravdu, ale kde by se ta vláda vzala? Volby ukázaly, že tudy cesta nevede, nevoliči jasně zvítězili a jakási revoluce, vzpoury, petice? Ovce by se chovali stejně jako při volbách. Dokud se nezmění myšlení tzv. “spící většiny”, dokud nebudou jejich rodiny rýt rypákem v zemi, nepocítí skutečnou bídu a zimu, tak není cesty z tohoto… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Opravdu to čím dál víc připomíná Titanik, kdy si někteří lidi nechtějí přiznat, že je fakt už hodně zle a jdeme ke dnu.
Obzvláště po teroristickém útoku USA na Nord Stream, čímž si pojistili, že ani po ukončení SVO na Ukrajině nebude mít Evropa plyn.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Nebudeme li dodávat lacinou elektřinu na Západ, nebudou nám posílat ropu a plyn a nad naší spolupráci bude viset stín. Hlavně ať není krutá zima, pro Putina by to bylo prima. Nechceme od něj nic, raději se vystřelíme na mėsíc…

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Považuješ snad dodávky plynu podmíněné levnou elektřinou za západní hodnotu a pravidlo?
Já to považuji za vyděračství…

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Haskuv Duch
Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Z jistého úhlu pohledu, nevolič ani neexistuje. I ten, kdo k volbám nejde, vlastně volí.
Bohužel, voly ! Asi jsme měli skandovat: kdo nevolí není Čech !

skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Hokarc

Kdo nechce volit mezi dvěma zly, dostane to větší

standa
standa
před 1 rokem

Lidé si pořád myslí, že je to sranda, protože se teď nic přece neděje a jsou přesvědčeni o tom, že brod je ještě daleko, tak proč kalhoty dolů ? Profesor Campbell vyslovil zajímavou myšlenku: “… Po očkování jaksi lidé nyní nedomýšlejí dosah svého jednání.. ” Pravdou je, že setrvačnost českých lidí je neskutečná… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Ano většina lidí neví co se bude dít protože jim to v mainstreamu nepovědí a navíc to vše budou svádět na „zlého” Putina. Někdo by jim měl říci že za to může zelený fanatismus západu a diktát USA.

standa
standa
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Nu, nevědí, který model mluvící hlavy si mají na ČT a mainstreamu objednat.