Rakušan chce nasadit svobodě neprodyšnou roušku

Moderátorka pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková se detailně věnovala aktivitám ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který chce svobodu slova zahalit pod roušku cenzurního zákona. 

Jana Bobošíková
Jana Bobošíková

Na snímku nově přistavěná budova ministerstva vnitra na pražské Letné, hnízdo cenzorů a nových bretschneiderů

Ministr vnitra Vít Rakušan se rozhodl vybudovat dostatečně obranné struktury proti organizátorům demonstrací. Ale jak sám říká, podle něj to cenzura to není.

Komunikační doporučení, jak mluvit s lidmi, je nový výtvor resortu vnitra Víta Rakušana, který se zbytkem pětikoalice se obává důsledku svého vládnutí v podobě radikalizace české společnosti. Jana Bobošíková se ve svém pravidelném pořadu Aby bylo jasno si posvítila na to, co onen neveřejný materiál vypracovaný týmem KRIT z ministerstva obsahuje.

„Bezradnost vlády, neschopnost vysvětlovat konkrétní kroky a obavy z reakcí veřejnosti dostoupily tak daleko, že si politici nechali od ministerstva vnitra vypracovat komunikační doporučení, jak mluvit s lidmi. Samozřejmě neveřejné. Ministr vnitra sestavil tzv. KRIT – Krizový informační tým, do kterého, jak tvrdí, pozval největší machry na krizovou komunikaci v Česku,“ uvedla Bobošíková s tím, že za tím stojí obavy z dezinformačních kampaní, z hybridních hrozeb a ze zájmu Ruské federace ovlivňovat dění v Česku.

Vít Rakušan se chce podívat ne na lidi, co chodí na demonstrace, ale na lidi, kteří k lidem na demonstracích promlouvají z pódia: „Tam vidí profesionální manipulátory, ze kterých má strach,“ pokračovala Bobošíková a citovala z příslušného dokumentu, že absolutní prioritou vnitra je „vybudovat dostatečně obranné struktury proti organizátorům demonstrací a radikalizaci společnosti“.

Ministr vnitra Vít Rakušan se však ohazuje proti kritice, že by byl cenzor. „Já jsem liberál a jakékoliv cenzurování je mi cizí,“ bránil se například v rozhovoru pro Hospodářské noviny. „Ovšem když budou nějaké weby či informace ohrožovat bezpečnostní zájmy této země, pak musíme být schopni reagovat, musí k tomu být přizpůsobena legislativa a musíme si pospíšit,“ glosovala dál Bobošíková Rakušanova slova s ironickou poznámkou, že „to cenzura fakt není“.

„Rakušanův tým KRIT, plný machrů na krizovou komunikaci, zanalyzoval současnou situaci ve společnosti. Z této analýzy vyplynula série úkolů sepsaných v komunikačním doporučení Rakušanova ministerstva vnitra s názvem Válka a energetická krize,“ pokračovala ve své úvaze Bobošíková.

A narážela na to, jak si Rakušan protiřečí: „Přesto, že je Rakušan proti cenzuře, je toto doporučení neveřejné,“ podotkla Bobošíková.

Redakci Aby bylo jasno se však ono „komunikační doporučení“ do ruky dostalo. Současný ministr vnitra podle materiálu ale současnou Českou republiku vnímá tak, že v České republice právě probíhá politický střet o to, zda bude energetická krize interpretována jako selhání státu, nebo coby důsledek ruské ‚energetické války‘, jež si klade za cíl rozpad české společnosti.

„Komunikační machři dále konstatují, že občané postupně ztrácejí důvěru ve stát a hledí do budoucnosti s nejistotou a strachem. A víte, co má stát dělat? Musí posílit vědomí, že Česká republika se nachází v nové, zatím nepoznané válce,“ citovala Bobošíková dále z komunikačního doporučení. „A cože to slyšíme od vlády? Jsme ve válce, ve válce, ve válce. Neboli marketing a politika jednou jsou,“ dodala.

Rakušanův resort také varuje, že se v zimě bude nedostatek elektřiny prohlubovat, mohou přijít sociální otřesy, které mohou vyústit až k úplné ztrátě důvěry občanů v základné funkce státu a veřejné sféry a zpochybnění dosavadního prozápadního směřování České republiky. Případně až k destrukci stávajícího politického systému, založeného na otevřené soutěži politických stran.

„Je otázka, zda se Fialova vláda skutečně obává o demokracii, nebo jen o sebe. Lidé na demonstracích volají po její demisi a po nových volbách. Nevolají po vládě jedné strany, ani po diktatuře, ani po připojení k Rusku,“ připomněla moderátorka. „Co myslíte, lze volání po vystoupení z EU nebo z NATO označit za zpochybnění prozápadního směřování naši země či za destrukci politického systému?“ poznamenala Jana Bobošíková  (ZDE).

3.9 7 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Nic je nezachrání a tyhle uměle předražené ceny energii jim zlámou vaz. Samozřejmě se bojí o sebe a o svoje sloužení západu. Tento proti lidský režim musí být odstraněn protože co si dovolí oni tak to si nedovolila ani tzv totalita. My Češi nepotřebujeme žádné páníčky ani z východu nebo západu neutralita náš cíl.