Znovu o energetické krizi

Václav Klaus
Václav Klaus

První zprávy

Jakkoli je to už otravné, nedá se nemluvit o energiích nebo o ukrajinské válce.

Přesto vsuvka o inflaci: zářijová inflace se u nás vyšplhala na 18%. Někteří se diví. Srpnové miniaturní zpomalení inflace – v mých očích zpomalení menší než kolik činí statistická chyba tohoto odhadovaného, nikoli statistickými výkazy generovaného ukazatele – některé komentátory popletlo. Interpretovali to jako signál, že inflace zpomaluje. A radovali se, že škarohlídi nemají pravdu. Nejde však o škarohlídství.

Naakumulované finanční zdroje z předcházejícího desetiletí rozdávání peněz a obří rozpočtové deficity, které se vláda vůbec nepokouší odstranit, nutně povedou k tomu, že bude inflace dále narůstat. Neboli, jinak řečeno, že bude hodnota koruny dále klesat. A úspory lidí se budou ztenčovat. To je něco, s čím naši spoluobčané nepočítali. Věřili v naši rašínovskou tradici, kterou se nám po listopadu 1989 podařilo celá tři desetiletí udržet.

Deficitně financujeme všechno možné i nemožné, i Ukrajinu. A naši inflaci stále svádíme na Ukrajinu, resp. na Putina. Již léta dostávám čtvrtletník The Quarterly, který vydává Frazer Institute v kanadském Vancouveru. Zářijové číslo je věnováno energetické situaci v Kanadě, růstu cen energií a inflaci. Podrobně je tam rozebírán zrod cenového růstu. A jak je to jedině možné, nejsme-li politicky zaslepení, připisují to raketovému zvýšení cen emisních povolenek. V Kanadě. Jako v Evropě. Na začátku roku 2020 byla cena povolenky 20 euro za tunu, na podzim 2021 60 euro, a v prosinci 90 euro. Tehdy ještě o Putinově válce nikdo nic netušil. Proč nepřijmeme, že zvýšení cen energií nezpůsobil Putin?

V rámci Euro Business Breakfastu, který pravidelně pořádá týdeník Euro, řekl místopředseda sněmovny Jan Skopeček: „Putin nás nenutil, abychom zavírali konvenční zdroje, nevnutil Německu Energiewende a nenutí nás ani obchodovat s emisními povolenkami.“ To jsme si my v Evropě, ale i oni v Kanadě, udělali sami. Nadpis článku v Euru zní: „Topit a svítit už zítra, dekarbonizovat do pozítří.“ Chápou to tak všichni? Nebo aspoň všichni rozumní? Já bych řekl, že topit a svítit musíme už dnes, ne až zítra. A že dekarbonizovat je hloupost. Dekarbonizace může eventuálně být přirozeným evolučním procesem, který je a bude důsledkem technického pokroku. Nemůže být diktátem zelených. Dekarbonizovat bez alternativ je nesmysl. Přečtěte si knihu australského geologa Iana Plimera Green Murder, Zelená vražda. Tam je napsáno všechno.

4.8 4 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 1 rokem

” Proč nepřijmeme, že zvýšení cen energií nezpůsobil Putin?”
Co je to za nesmysl,to přece ví každý,kdo tomu rozumí!
BOJÍME se to říci,přiznat,všichni se třesou hrůzou aby neřekli něco pro Putina,aby je ostatní prolhaní zločinci nevyobcovali ze svých společenstev,nedej bože je novodobí Urválkové nezavřeli!
Zlatí komunisté.

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  oldo

Právě jsem se na Novinkách dozvěděl, že Rusko se podílí na dodávkách plynu do EU celými 10 %! Jak tedy může být odpovědné za cenovou hladinu a její růst? Buďto je většina těch 90 % “ostatního” plynu také z Ruska, jen přeprodaného přes překupníky, nebo nám ho dodávají “přátelé” za spotové ceny (jako třeba… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

A je správně. Veškerý plyn je z Ruska. Podle pana Štěpána jsou dodávky plynu z Norska jen chiméra na papíře. Z Norska nám nepřitekl ani kubík.

cablik
cablik
před 1 rokem

Cizinci ve vlastní zemi: Fiala již instaloval milión invazních UA Nadlidí. Asi jako Merkelová do celého Německa v roce 15. Živíme mu je, platíme, ošetřujeme. Už i demonstrují. Brzy budou také volit. Meč, nebo okovy?
https://protiproud.info/politika/6770-cizinci-ve-vlastni-zemi-fiala-jiz-instaloval-milion-invaznich-ua-nadlidi-asi-jako-merkelova-do-celeho-nemecka-v-roce-15-zivime-mu-je-platime-osetrujeme-uz-i-demonstruji-brzy-budou-take-volit-mec-nebo-okovy.htm

cablik
cablik
před 1 rokem

Tak to je zelený šílenci prosazují zelený blábol který je naprosto k ničemu a nic neřeší. Pokud se necháme tak nás tím zlikvidují že za to může Putin je hloupost ostatně tito co jsou u moci to vždy svádí na druhé.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Jenže on ten Putin je pro někoho asi velmi nebezpečný ptáček. Klidně si řekne, že nevidí důvod proč by měla elektrika v Rusku stát více než výrobní cenu plus obslužná marže. Prý proto, že elektrárny postavili jejich dědové a otcové. A co burza ?! Co spekulanti ?! Co naše hodnoty ?! On to… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Já vím on je celý normální život pro ně nebezpečný nebudou moci krást a vysávat celý svět a proto tak řádí.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Když Rusové střílejí granáty na ukrajinské elektrárny, tak říkají, že to dělají z dobré vůle, aby Ukrajincům pomohli dekomunizovat Ukrajinu,protože veškeré energetické zdroje na Ukrajině byly postaveny komunisty. Není toto dobrý příklad pro ČR? Jurečka chce brát důchody těm, co jsou v KSČ, a co tak vyhnat všechny lidi na ulici, co bydlí… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Jenže ono je to nepřípustné, protože se ten proklatý Rus do té elektrárny trefí. Kdyby se také jako Američani občas netrefil a padlo by to na nemocnici, svatbu, pohřeb, nebo na osobní vlak, který je ve velké rychlosti určitě elektrárně podobný – nikdo z “novinářů” by se snad na toho Putina ani… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Pan president, jako ekonom, se striktně drží inflace vyhlášené statistickým úřadem. Ale normální občan si dvakrát za rok asi nekoupí trolejbus, či lokomotivu. Ale možná si dopřeje takových blbostí jako rohlík (o 120%) nebo chleba (o 100%) mouka 100%) … no a penzista ze zákona opravdu dostane oněch 18%. Dobře jim tak, mají si… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem mikkesh
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Ještě jsem zapomněl na ty slavné povolenky. Záměr jistě dobrý, ale dopadlo to jako vždycky. (když se do vymýšlení pustí Piráti, nebo Zelení) Dle zjištění EU se s nimi začalo spekulovat. Pokud nechceme ochraňovat spekulanty, není nic snadnějšího, než je zrušit. No a Pirátům i Zeleným, by měl nějaký lingvista vysvětlit co znamená… Číst vice »