Čeští statistici uměle snížili inflaci a Fialova vláda díky tomu ušetří miliardy, které by jinak musela vyplatit střadatelům z řad držitelů protiinflačních dluhopisů

Když v kotrmelcích skončila famiglia Topol-Kalousek a po ní Nečas-Kalouskova famíglia, byl jsem přesvědčen, že to nejhorší má tahle země za sebou. Že hůře snad už být ani nemůže….. Není to tak dávno…. A přece dnes mohu jen tlouci hlavou o zeď, jak naivní jsem před těmi cca deseti roky byl.

Na druhou stranu, kdo tehdy tušil cokoliv o Pětihlavé sani?? O Fialovi, Stanjurovi, Pekarové -Adamové. Síkelovi, Černochové, Lipavském, Langšádlové, Bekovi a podobných géniích podprůměrnosti, servility a rozvratu?

A také o tom, jakou „morálkou“, vedle své naprosté neschopností disponují… Tihle čistí a ještě čistší. Jestliže Klaus se Zemanem založili tenhle stát jako raubířský spolek, tak Topol, Kalousek a Nečas v něho udělali naprostý Klondyke pro sebe a pár vyvolených, pak Fialoví Petrovští se rozhodli už přímo oškubat jednotlivé občany. Právě slyším v televizi, že se vládní strany dohodly na pomalejším růstu důchodů….. Takže vážení spolupostižení – máme pech! Peníze pro Ukrajinu a zbrojení budou! To už jsme si řekli včera. Prachy pro důchodce nikoliv! Půjdeme na náměstí????

Hlavně, že si tihle spořílci a šetřílci sami právě hodně přidali. Od Nového roku! To aby dlouho nečekali. Viz:

Platy politiků mohou od ledna vzrůst až o desítky tisíc, zmrazení bere zasvé

Nepochybně od těch, co prachy pro sebe a Ukrajinu vždycky najdou a pro ty, co poctivě platili daně a vybudovali tenhle stát se jim jaksi nedostávají, uslyšíme opět nabádavé a moudré řeči, že občan musí myslet na stáří už v produktivním věku a nespoléhat jen na státní důchod. Že má investovat!

Tím si jsem jistý. Zase to do nás budou hustit, ve smyslu, že se především musíme postarat my!!!! Že na sebe máme vzít to riziko!

Takže si dnes popíšeme, co s námi, kteří se o to snažili a snaží, provedl Fiala a další členové loupežnického spolku, co si říkají zcela nepatřičně -vláda!

Začnu tím, co už jste to četli! Opakuji – kolikrát nás tihle vyzývali, abychom sebrali odvahu a pokud máme nějaké volné peníze,nebáli se investovat! Kdo do toho šel a včas nevycouval, když se na jaře začaly hroutit burzy, splakal nad výdělkem. Nyní to vypadá, že by snad nejhorší mohlo být za námi. Není to zdaleka jisté a propady ještě přijdou, ale trhy jsou už netrpělivé jak sáňky v létě. A už už se třesou na další rally.

Ale pokud jedete českou burzu, pak víte, že tam obchoduje o „ohromujícím“ počtem celkem 11 titulů na hlavním trhu. Z toho jsou 3 zahraniční… Řekněme českých 8. Celkově z těch 11 má opravdu smysl se zabývat celkem třemi… Se zavřením jednoho oka pěti. A když člověk se zcela oslepí, pak osmi….

Prostě bída, naprostá bída. Jenže je tu bída daleko větší – co provede tenhle spolek těm, kteří na tuhle zoufale ořezanou burzu vyrazí se svými penězi, aby poslechli „moudrou“ pseudovládu? Na všechny relevantní tituly pověsí nyní tu daň z nezasloužených zisků!!! Jinými slovy – okrade investory, co vzali starost o sebe a své stáří vážně, poslechli jejich řeči. Prostě je okrade!!! Zejména ty na ČEZu.

Tohle je na žalobu. Doufám, že někdo, kdo drží podstatnější balík akcií než já pár těch svých kousků , podá na Fialu, Stanjuru a ty ostatní žalobu. Okamžitě se k němu připojím!!! A jestli ta situace nastane, rád to na Kose rozmáznu a vyzvu všechny, kterých se to bude týkat, aby se připojili!

Ale to není všechno!

Je tu ještě něco dalšího! Mnohem drzejšího, ba až neuvěřitelně sprostého. Tedy pokud má pravdu takový Lukáš Kovanda! A já nepochybuji, že ano! Také vás zaskočila zpráva Staťáku o inflaci v říjnu? Kdy náhle a zcela nečekaně spadla o celou jednu šestinu!!!!! Během pouhých 31 dnů!!!!! Z 18% na 15, ačkoliv analytici čekali nejméně 17,9?

Mně doslova spadla brada! A vzápětí Kovanda napsal koment, s kterým bezvýhradně souhlasím! A kdyby ho nevydal on, četli byste nejspíš něco velmi podobného z mojí produkce. Takhle mi ušetřil práci. Takže si dáme Kovandu:

Čeští statistici uměle snížili inflaci a Fialova vláda díky tomu ušetří miliardy, které by jinak musela vyplatit střadatelům z řad držitelů protiinflačních dluhopisů

Říjnová inflace v Česku opět takřka všechny zaskočila. Tentokrát ovšem tím, jak je nízká. Vykázala v meziročním vyjádření nárůst pouze 15,1 procenta. Přitom analytici oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě svých odhadů počítali s údajem 17,9 procenta. Česká národní banka pak počítala s hodnotou 17,4 procenta. Jediné ministerstvo financí s plus minus takovou inflací počítalo, poněvadž předpokládalo meziroční nárůst hladiny spotřebitelských cen pouze ve výši 15,3 procenta.

Nebývalý rozdíl v převážné většině odhadů inflace a v její skutečné hodnotě je do značné míry dán metodikou, jakou Český statistický úřad zvolil k zachycení dopadu zavedení energetického Úsporného tarifu a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Takže v říjnu díky zavedení obou opatření statisticky poklesla cena elektřiny meziročně o zhruba 38 procent, zatímco nebýt těchto opatření naopak by její cena rostla o přibližně 35 procent. Jestliže by na tato opatření nedošlo, říjnová meziroční inflace by činila nikoli 15,1 procenta, ale 18,6 procenta. A pokud by ČSÚ zvolil jinou metodiku zachycení dopadu zavedení uvedených opatření, byla by inflace docela pravděpodobně někdy v pásmu mezi hodnotami 15,1 a 18,6 procenta.

ČSÚ přitom zvolením metodiky výpočtu říjnové inflace nejen navozuje iluzi, že v Česku je inflace nižší, než jaká ve skutečnosti je, ale navíc a dost možná zejména ušetří státu opravdu hodně peněz. Držitelé protiinflačních spořících dluhopisů vlády ČR se totiž dočkají úroku jen kolem patnácti procent, namísto úroku až kolem devatenácti procent, jenž jim měl náležet nebýt zmíněné vládní úlevy od drahých energií a souvisejících statistických úprav. Výnos na protiinflačních dluhopisech se totiž bude odvíjet právě od říjnové inflace. Ke smůle držitelů těchto dluhopisů je říjnová inflace nejnižší od letošního dubna. Vždyť ještě zářijová inflace vykázala hodnotu rovných osmnácti procent.

Čeští statistici tak Fialově vládě zvolením metodiky ušetří stovky milionů korun až miliardy, které by jinak musela vyplatit střadatelům z řad protiinflačních spořících dluhopisů – Dluhopisů Republiky. V loňské, zatím poslední emisi jich vláda prodala za 41,1 miliardy korun. Nabízela je od 20. září do 23. prosince. Držitelé těchto dluhopisů se tedy za letošní rok dočkají úroku nikoli kolem až devatenácti procent, ale jen kolem patnácti procent. To znamená, že stát jen na této emisi na úrocích ušetří v letošním roce zhruba 1,6 miliardy korunCelkově ale bude jeho úspora v miliardách, jelikož uměle snížená inflace poníží postupně úrok také na Dluhopisech Republiky z dalších emisí.

Přitom dovedeme-li použitou metodiku ČSÚ do extrému, tak pokud bychom odevzdali všechny své peníze vládě a ta za nás udělala veškeré naše nákupy (jako za nás teď platí poplatek za obnovitelné, resp. podporované zdroje), spotřebitelská inflace bude nulová. Jenže inflační tlaky v ekonomice přece nemizí s tím, že se změní postava kupujícího!

Ve zbývajících dvou měsících roku zřejmě dojde opět na navýšení inflace, ovšem inflace by již neměla dosáhnout úrovně dvaceti procent. V příštím roce bude inflace postupně klesat. Za celý letošní rok dosáhne průměrně úrovně kolem patnácti procent, v příštím roce kolem deseti procent.

Nově zveřejněná čísla k říjnové inflaci dále snižují pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb v podání České národní banky. Koruna proto v reakci na zveřejnění oslabila. Část českých i mezinárodních investorů si tuzemskou měnu nakupovala s vyhlídkou, že ještě existuje nemalá šance na zvednutí úroků, a tedy zvýšení atraktivity koruny a korunových aktiv coby výhodného „úložiště“ volných peněz. Tato vyhlídka se nyní dále zatemňuje.

Tolik Lukáš Kovanda! Možná, že si řeknete – třeba je zaujatý, že už není členem NERVu nebo kdo ví proč. Tak si dáme jeho kolegu Michala Skořepu z analytického útvaru České spořitelny.

Ten napsal na stejné téma článek

ČSÚ včera zaskočil všechny včetně ČNB

Je sice krátký, ale vytáhnu z něj jen to nejpodstatnější:

Meziroční inflace spotřebitelských cen za září činila 15,1 %. To bylo hluboko pod tržním očekáváním (18,0 %) i pod očekáváním České národní banky (17,4 %). 

Hlavním důvodem takových rozdílů bylo všeobecně nečekané rozhodnutí ČSÚ pojímat „úsporný tarif“ (fakticky částka 3 500 Kč resp. 2 000 Kč věnovaná vládou těm lidem, na které jsou napsány elektroměry) jako snížení ceny elektřiny.

Je tady jisté podezření, že jeden prognostický tým toto rozhodnutí přece jen čekal: ten, který pracuje pro ministerstvo financí. Jen dva dny stará prognóza MF totiž čeká pro poslední letošní čtvrtletí inflaci jen lehce nad 15 %. Skoro to působí tak, že MF ČR má v ČSÚ lepší kontakty než ČNB.

Objevila se dokonce domněnka, že si MF postup ČSÚ samo objednalo. Právě podle inflace v říjnu se totiž počítá výnos poslední, objemově největší emise protiinflačních státních dluhopisů; takže čím nižší říjnová inflace, tím nižší náklady státu na úročení těchto dluhopisů. Jistě jde ale jen o sprostou pomluvu (MF už se oficiálně ohradilo).

ČSÚ ve své doprovodné poznámce zdůrazňuje, že jeho postup je v souladu s celoevropsky harmonizovanou metodikou schválenou na půdě Eurostatu: posílá-li vláda domácnostem nějaké peníze v souvislosti s útratou domácností na konkrétní položku spotřebního koše, podle této metodiky je třeba to chápat jako de facto snížení ceny této položky.

Je trochu škoda, že ČSÚ tuto svou interpretaci nezveřejnil už ve chvíli (tedy na konci srpna), kdy bylo o podobě úsporného tarifu rozhodnuto. Prognostici v ČNB i leckde jinde by mu za takovou dopřednou informaci byli jistě vděčni (i když odhadnout předem konkrétní rozsah, v jakém podle ČSÚ dopadá tarif na cenu elektřiny, by i tak bylo obtížné).

Kdyby ČSÚ cenu elektřiny o efekt vládních kroků (vedle úsporného tarifu ještě odpuštění poplatku na POZE) neupravil, inflace by činila 18,6 % (v září to bylo pouze 18 %).

Celkově se naplňuje obava, že vládní zásahy do cen a nepřímých daní vytvářejí ve vývoji inflace slušný maglajs.

Skořepa si netroufl na tak přímočaré vyjádření jako Kovanda. Nemůže si totiž být jistý tím, že se takový Síkela jednoho dne zase neobjeví ve Spořce a pak by vylítl z práce ještě rychleji než příslovečný čert z elektriky. Ale konstatuje, byť decentní formou, to samé co Kovanda!

Zkrátka, že vláda hypnotizovala Staťák, aby upravil vhodným způsobem metodiku výpočtu říjnové inflace, aby ušetřila na výplatě kuponů z Protiinflačních dluhopisů republiky. Které si nakoupili v závěru loňského roku ti, co čekali od Fialy a jeho squadry předvídavě, ohledně inflace, jen to nejhorší!!! A snažili se ochránit svoje těžce vydělané peníze. Místo toho byli nyní okradeni! Brutálně okradeni. Uměle sníženou inflací!

Pamatujete na heslo, kterým se ODS a vůbec česká lumpenpravice oháněly při restitucích a to jak těch „obyčejných“ tak církevních ? Připomenu ho –

co bylo ukradeno, musí být vráceno!!!!

To říkali ti, co dnes sami nestydatě loví v cizích kapsách. Ovšem za to nám dávají jistotu –

 z toho, co my zhaftneme, už nikdy nic nevrátíme!!!!

Těm, co říkají eventuálně — dobře došlo na zbohatlíky, co maj na burzu nebo nějaké dluhopisy, já mám jiné starosti, připomínám to, co právě zní v Televizních novinách – že se vládní strany dohodly na pomalejším růstu důchodů! A také to, co jste včera četli o plánech NERVu, vlastně vlády, kde a na čem doslova vorvat kompletně všechny vrstvy obyvatelstva! Tohle je totéž.

Zkrátka poslechnete lumpenpravici a zkusíte se aktivně zajistit. Jdete na burzu a dobře odhadnete situaci. Jste následně okradeni. Prý daní z nezasloužených zisků…..

Nejdete na burzu a poslechnete výzvu státu, abyste mu půjčili svoje peníze za předem dohodnutých podmínek na krytí jeho dluhů a koupíte od něj jeho dluhopisy, jako tu nejjistější investici? Pokud si Kovanda se Skořepou nevymýšlí, pak jste okradeni tímtéž státem opět! Tím, že si vytvoří NĚJAKÝM ZÁHADNÝM ZPŮSOBEM pro sebe příznivá čísla, podle kterých vám ne/zaplatí, co je povinen a k čemu se zavázal!!!!

A kdo investoval třeba do nemovitostí, tak toho stejný stát už brzo podojí také. O důchodcích a důchodech už byla řeč… Hlavně aby zbylo na jejich platy, Ukrajinu, flintičky, dělíčka, tančíky a letadýlka. A také na kšefty pro kámoše!  

Takovouhle vládu máme!!!!

Jen ještě dodám, že to oholení burziánů a lidí, co věřili státu ohledně jeho vlastních dluhových závazků, že podle mého odhadu týká tak max. 250 000 voličů. S rodinnými příslušníky dejme tomu 400 000- Dodávám ovšem, že v převážné většině jde o voliče co to naházeli Pětihlavé sani. Takže teď mají zásadní důvod přemýšlet, komu že to hodí příště. Jejich heslem dosud bylo, že hlavně ne nějaké levici. Socan, že je nepřítel lidstva. Neagituji pro oranžové. Ti už jsou podle mne definitivně mrtví. Komunisté také. Ale ona se nějaká skutečná levice časem objeví. Jen doufám, že ne nějaká tzv. moderní. Typu gender, 65 pohlaví, LGBT a podobně. Prostě levice s klasickými tématy. Ale s naprostou jistotou lze konstatovat, že žádná soc dem vláda, a to ani ta, co se druhdy opírala o komunistickou podporu ve sněmovně, s níž disponovala většinou 111 hlasů, nikdy ani ve zlém snu nepomyslela na podobnou nestydatost, s jakou přišlo Fialovo Obludárium. Takhle zhovadile si počíná PRAVICOVÁ vláda!!!

Jakže se to kdysi posmívali modráci socanům? Takhle – kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat? To vykřikovali ti, co stály za Klausovou privatizací, prosím!!!

Takže dnes to se Fialou a Stanjurou máme jak? Že by inovovaný posměšek – kudy chodil, tudy krad, ten správný občanský demokrat?!

Nepůjdu tak daleko jako příslušníci ptákostrany. Znám pár opravdu slušných. Věřte, že i takoví v ODS ještě pořád existují. A rozhodně si je netroufám takhle urazit! Jakkoliv se jim opravdu divím, že v něčem takovém zůstávají….

Ale co si pomyslet, když Stanjura v podstatě bezostyšně v OVM přiznal, jak že to stou říjnovou inflací bylo:

Inflace v České republice může ještě v meziročním srovnání v příštích dvou měsících růst. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to v neděli řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo nepředpokládá, že aktuální říjnový pokles meziroční míry inflace na 15 procent znamená bod obratu. 

Stanjura chce příští rok představit opatření, která by strukturální schodek od roku 2024 snížila o jedno procento HDP, tedy asi o 70 miliard korun. „Určitě navrhnu zrušení mnoha daňových výjimek,“ řekl.

Tady nás sejmou úplně všechny!

Ovšem český bulda je prostě bulda! Ten si potřebuje velmi natlouci cifrplát, aby pochopil, která bije!

Jinak by totiž, v době pustošení země Pětihlavou saní nemohlo nastat tohle:

Téměř dvě třetiny Čechů očekávají, že se jejich finanční situace do roka zlepší

Celkem 64 % Čechů v produktivním věku očekává, že se jejich finanční situace do roka změní k lepšímu. Necelá pětina se naopak bojí, že se zhorší. Zbylých 17 % se domnívá, že se nezmění. Slováci jsou jen o kousek méně optimističtí, zlepšení finanční situace očekává 57 % z nich. Se zhoršením situace pak počítá 19 % Slováků, tedy stejný podíl jako v případě Čechů. Vyplývá to z průzkumu pro společnost Patron GO mezi lidmi v produktivním věku (18–50 let).

průzkum Parton GO

Nechápu ten optimismus!!! Na základě čeho se příští rok ta finanční situace asi tak zlepší, lidičkové???????? Pod Fialou a Obludáriem????

Ale nejsem sám, kdo se z toho per plex!

„Překvapuje mě, že Češi a Slováci jsou i uprostřed nejhorší ekonomické situace za několik desítek let optimističtí a čekají, že do roka bude líp. Optimismus vítám, ale zároveň by si měli dávat pozor, ať je všudypřítomné zdražování nepřekvapí. Důležité je smysluplně se starat o správu svých financí. Nenechávat nic náhodě a pečlivě si hlídat všechny splátky, abych nepřeplácel a hledat možnosti, jak ušetřit,“ myslí si Lukáš Vršecký, šéf firmy Patron GO, která se zabývá správou financí.

Souhlasím se šéfvýzkumníkem Vršeckým!!! Čekat zlepšení finanční situace, když letíme do recese a bují inflace????

Ale ta jeho další věta – důležité je smysluplně se starat o správu svých financí…. tak ta v zemi kde vládne Fialova Pětiblábolice je nesplnitelná!!! Tady můžete finance spravovat , jak chcete! Stejně vás oberou!

Nezbývá, než se zařídit jako Křetínský. Přijmout ještě větší riziko a s těmi pár penězi nebo alespoň jejich zlomkem, co snesou vystavení riziku, že o ně přijdete, prostě vyrazit někam pryč z téhle země!!! Někam, kde se můžete spolehnout, že tam závazky platí. A holt podporovat cizí ekonomiky. Proti té české. Zajímavé investiční příležitosti jsou určitě v Číně. Takový China Mobile, tak okolo toho už kroužím hodně dlouho. Jenže vím já, kdy Bidena napadne zvýšit úroveň ekonomické války s Pekingem a Čína oplátkou vyvlastní západní investory?

Ale to je na nějaký jiný článek…

Pro dnešek stačí. Základním heslem je, že když se rozhodnete v Česku odpovědně zkoušet zajistit rodinné finance, pak budete za tuhle zpozdilost po zásluze okradeni. těmi, co vás k tomu svými řečmi nabádají! Už aby vládu kvůli ČEZu a té dani z neopodstatněných zisků někdo zažaloval! Rád se bez váhání připojím!

Autor: Petr Vlk, zdroj: Kosa zostra