Klupov vyložil plán odvedení Ozbrojených sil RF z Chersonu: ne ústup, ale mobilní obrana. MK: chytrý chersonský manévr Surovikina běží podle plánu Putina

V historii jsou dva pojmy: “předvoj” a “zadní voj”. Předvoj je před vojskem v době útoku, zadní voj kryje základní síly při ústupu. Konstatoval to veterán vojenské rozvědky, plukovník Rustem Klupov.
Momentálně má zadní voj prvořadý úkol, protože nejpřipravenější vojáci budou zdržovat nepřítele do té doby, dokud základní vojska neodejdou na požadované pozice, poznamenal expert.

“Přičemž pro zadní voj to je mobilní obrana. Od poziční se liší tím, že při mobilní obraně se povoluje opuštění nějakého prostoru, části území. Vojska zasazují údery nepřátelským liniím, stahují na sebe nepřítele, způsobují mu škody, potom odcházejí sama a obsazují další linie obrany”,  vysvětlil Klupov během rozhovoru s MK (Moskovskij komsomolec, pozn. překl.).

Rozhodnutí odvést vojska bylo také schváleno kvůli uvolnění některých útvarů pro útoky  jinými směry, domnívá se exrozvědčík. Klupov zdůraznil, že hlavní úkol každé obrany spočívá v přípravě na útočné akce. V daném případě ruská vojska neustupují, ale zaujímají výhodnější pozice na bariérovém rozhraní, kterým je řeka Dněpr, prohlásil expert.

MK: chytrý chersonský manévr Surovikina běží podle plánu Putina

Dopisovatel MK Michail Rostovskij se domnívá, že odvádění vojsk z Chersonu je chytrý manévr velitele seskupení ruské armády v pásmu SVO armádního generála Sergeje Surovikina.

Cherson byl jedním z prvních měst, která přešla pod kontrolu Ozbrojených sil RF na samém začátku speciální operace. Takže odvedení vojsk je podle názoru novináře mrzutý, ale plánovaný manévr.

Sergej Surovikin dříve upozorňoval na “nesnadná rozhodnutí”, která bude nutno přijmout na Chersonském směru. Takže vyšší politické vedení Ruska už na začátku září vědělo o nadcházejícím odvedení vojsk.

Autor publikace poznamenává, že Vladimír Putin neusiluje o vítězství ve všech bojích za sebou, úkoly speciální operace se formují v jiném řečišti.

“Putin myslí a působí logicky: není důležité, že se teď směje ten, kdo kontroluje pravý břeh Dněpru v oblasti Chersonu nyní. Nakonec se bude smát ten, kdo bude kontrolovat nové regiony RF ve finální etapě speciální vojenské operace”,  uzavřel Rostovskij.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://military.pravda.ru/news/1768827-rustem_klupov_vs_rf_kherson/

https://military.pravda.ru/news/1768807-kherson/

4.2 6 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Nechci jako pouhý záložák do toho panu plukovníkovi kecat ale předvoj byli průzkumné skupiny, které se až tolik nezaměřovali na střet s nepřítelem ale na výzvědnou činnost. A zadní voj byly zabezpečovací oddíly, intendanťáci, kuchaři, zdravotníci, lehký holky… a ti mohli těžko bezpečnostně krýt armádu při ústupu. Pan plukovník je něco asi jako nás… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Nevím jak přesně vypadá ta oblast kam Rusové ustoupili ale ve vojenství pokud je terén výhodný pro obranu tak se tam ustoupí a zakope. A vzhledem k tomu že banderovcům došli těžké zbraně tak to může být pro ně smrtící pokud budou útočit.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

No já nevím. Hitler ve 2. světové válce také takticky ustupoval. Stejně tak Napoleon v roce 1812. Rusové musí začít brát tu válku trochu vážně. V roce 1941 začali bojovat až v listopadu 1941 a to jim ještě pomohl generál Zima. Podobně tomu bylo v roce 1812. Pokud chtějí skutečně osvobodit východní oblasti osídlené rusky mluvícím… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, Karle, ty doopravdy neviš …
Hitler a Napoleon že takticky ustupovali ??? Nebyly ty jejich vojska náhodou Rusy zdecimovány, a z toho důvodu nezbylo tomu jejich zbytku omrzlých vojáků netakticky prchat z Matičky Rusi …

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Myslel jsem to tak, že když někdo mluví o “taktickém ústupu”, většinou nechce světu přiznat porážku. To přece dělal Hitler až skoro do poslední chvíle.

VlastimilCech
VlastimilCech
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Ano, těch taktických ústupů, zkracování fronty, přesunů do předem připravených posic a lokálních vítězství jsou protektorátní noviny plné… tož a máme to tady znova, tentokrát z RF.

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Vy vojenský stratégu, není 19 století, dnes se bojuje jinými zbraněmi a jinak.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

Měl jsem mysli spíš bojovou morálku, vlastenectví…a to je pořád stejné napříč staletími. Rusové museli počítat s tím, že USA a jejich spojenci v NATO, když už v roce 2014 násilným pučem získaly Ukrajinu jako své závislé území, v podstatě kolonii živenou iluzemi, tak udělají všechno proto, aby si jí udrželi v původních hranicích (i s Krymem). Tzn. budou dodávat… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Výsledkem celé války může být fašistická Ukrajina (kolonie USA a NATO) v původních hranicích (tzn. s Donbasem. Luhanskem i Krymem), fašistická ČR (tzn. stíhání a věznení lidí za názory a myšlenky, nepřetržitá vláda Fialy, Rakušana atd. po dobu mnoha několik volebních období, volby budou formalitou). V Rusku zřejmě nástup přátel USA a NATO např. Navalného, Chodorkovského a Kasparova, kteří přiletí za Bidenem s prosíkem,… Číst vice »

VlastimilCech
VlastimilCech
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

nu, k tomu snad nedojde…doufám.

danny
danny
před 1 rokem

Takže cca od května je v akci hlavně ten zadní voj. Přední utíká. Od Kyjeva, Charkova, a naposled z Chersonu. Tak to si kluci v tom zadním voji máknou. Občas by to chtělo otočit.

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Danny …, chce to nějaká fakta … U Kijeva plán obklíčení selhal, protože ukrové zničili přehrady na řece Desně na východ od Kijeva a zaplavené území je zachránilo, to byla ta čekající kolona Ruské armády v délce stovek kilometrů od hranic Sumské oblasti až ke Kijevu, která nemohla obklíčení přes zaplavené území uzavřít… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Někdo ty operace plánuje a řídí, že? Tedy alespoň by měl. Neselhal plán. Selhali konkrétní lidé, kteří jsou za plánování a řízení odpovědní. Ve válce se protivník zpravidla brání. To ví každý svobodník. Kdy končí zaměstnancům smlouvy a připravit se na to musí vědět každý hokynář. Přes zhuštěnou linii byl vyklizen Cherson. Po celou… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

To, že v organizaci zásobování doplňování (rotace) vojáků byl evidentní bordel, to tak bylo, a už to pár zodpovědných odneslo. Putin nemá absolutní moc v zemi, jakkoliv z něj chtějí diktátora udělat. Bojuje s hodně silnou kolonou zrádců, a není to fakt legrace. Na druhou stranu je nutné neustále brát v potaz, že cílem Ruska nebylo a není… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

A co jako ? To přece všichni víme. 5. kolona prostě sype písek kde se dá. A to je vina Putina a spol. ? On je diktátor, který rozhoduje škrtem pera ? Není, pohybuje se jen v podmínkách, které tam za Jelcina nastavili USA a které se se sice podařilo podstatně změnit (jinak by Rusko… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

Představte si, že to vina Putina a spol. Kdo stojí v čele země? Kdo má v rukou všechny nástroje na řízení? Tedy i ty na zajištění bezpečnosti? Nějaká kolona? Jestliže ano, pak je to opět vina vedení. Na jiném webu je vysvětlení, proč nebyla dosud zničena železniční síť a Ukrajinci mohou nerušeně dostávat zahraniční pomoc… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Tak nevím, pořád dokola opakujete obecně známé věci, které všichni vidíme. A zároveň odmítáte připustit, že i Putin a spol. se pohybují v nějakém formátu, v nějakém rámci a s nějakými možnostmi. Sníte svoje sny, že Putin může jedním rozhodnutím zlikvidovat oligarchy, všechny jejich vazby na západ a mezi sebou, sebrat jim fabriky a dosadit svoje lidi a nechápete, že… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Dost by mně zajímalo, kolik vám je let. Mluvíte totiž jako nedozrálý mladík, který se narodil po hadráku a o 90 nemá páru. Jinak by věděl, že Rusko po rozpadu CCCP v podstatě zaniklo a USA tam nasáčkovali své koně. Rusko je obrovské a pokud jsou ve vedoucích funkcích podpindosové , kteří z rozpadu žijí, kolik politiků by… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

Paní Tomášková dost let (daleko víc, než bych si přál). Ne já mám sny a přání. To vedení Ruska se pustilo do války a její cíle se ukazují jako zbožná přání a dokonce i sny. Je věcí vedení Ruska, aby se vypořádalo s 5. kolonou. Pokud toho není schopno, tak se nemělo do toho dobrodružství pouštět.… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Možná by jste se mohl nabídnou Putinovi jako válečný poradce, když všechno tak dobře víte. A nezapomeňte brát v potaz to, že Rusko je plné podpindosů, kteří mají stále velice silnou pozici a snaží se Rusko srazit na kolena.

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

A vy jako utěšovatelka. I vystupování pana Pjakina je třeba brát s rezervou. I když má ve většině pravdu. Pokud se prezident Putin s podpindosniky nevypořádá (a to nelze jinak než rázně) tak ho zničí a Rusko s ním. Ale napřed na něj přenesou celou odpovědnost z situaci, kterou sami způsobují. To je jejich metoda všude na světě.… Číst vice »