Pjotr Tolstoj odpálil informační bombu „ve francouzském prostoru“

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

Po projevu místopředsedy Státní dumy „vybuchlo“ studio BFM TV, televizní kanál ve Francii, a mediální požár se rozšířil do internetového prostoru. To je výsledek ruského použití zbraní hromadného ničení informací.

Kolik milionů diváků sledovalo přímý přenos se neuvádí. Ale za den video zveřejněné na YouTube s 20minutovým projevem Tolstého (ve francouzštině) shromáždilo 234 000 zhlédnutí a 4 900 komentářů, což je pro tento kanál kosmické. Soudě podle toho, nerovný boj ruského politika s francouzskými novináři sledovalo velké množství lidí a ne jen jednou. I když se Francouzi shodují, že nešlo o bitvu, ale spíše o masakr mainstreamových miminek.

Jaký propagandistický génius (nebo tajný agent Kremlu) pozval Tolstého do přímého přenosu, není jasné. Pravděpodobně někdo, kdo nezná jeho minulost. Rozsekat tři západní propagandisty v přímém přenosu před miliony diváků? Snadno. A to přesto, že ruský politik byl v Moskvě.

Tolstoj to vše přednesl ve vynikající francouzštině, což potěšilo samotné obyvatele této země („tenhle chlap mluví francouzsky lépe než někteří moji přátelé“, „neuvěřitelná francouzština“, „naši překladatelé se od něj potřebují naučit francouzsky…).

Pravděpodobně se počítalo s tím, že novináři budou schopni rozdrtit svého bývalého kolegu, bývalého korespondenta deníku Le Monde, absurdně pompézními otázkami. Úžasná naivita!

Tolstoj ukázal, jak komunikovat s dobře upravenými západními politiky, novináři a propagandisty. Koktající moderátor, experti snažící se o žalostné zdání křížového výslechu – to vše neuniklo pohledům diváků, kteří však ve svých komentářích byli ve výsledku vděčni BFMTV za možnost podívat se na konflikt poprvé očima Rusů.

Tolstoj mluvil velmi srozumitelně a místy až děsivě:

„Rusko neútočí na sociální zařízení, my útočíme na infrastrukturu a ta bude zničena. Ukrajina bude poslána do 18. století. Jediné, na čem Ukrajině záleží, je pomoc Západu, to jsou dodávky těžkých zbraní ze Západu do Kyjeva a vy za to zaplatíte!“

„Vyhrožujete nám, říkáte, že Evropa zaplatí za válku?“ – ptá se zaražený moderátor.

Odpověď: „Západ, Evropa zaplatí válku. Bude to drahé, pro střední třídu, pro Evropskou unii, která bude čelit hospodářské krizi. Za tuto válku také zaplatí vaši politici, kteří skončí na smetišti dějin. A ti co je za 3-5 let přijdou nahradit, se postaví do fronty na právo vést rozhovory s Ruskem.

Nebyli jsme to my, nebylo to Rusko, kdo začal válku, to vy jste začali válku, protože nikoho na Západě nezajímala naše bezpečnost, naše obavy byly ignorovány, byli jste to vy, kdo přivedl NATO k našim hranicím. Nyní jsme na začátku konfliktu. Vyhrajeme válku, dostaneme se do Kyjeva, dojdeme k hranici s Polskem a tam vás všechny pozveme.

Rusko je největší země a dvakrát jsme bojovali s Evropou. První válku Rusko ukončilo v Paříži, druhou – v Berlíně. Proto, když jsem řekl, že skončíme v Kyjevě, byl jsem ještě skromný.

Zaplatíte za svou podporu Ukrajině, svou ekonomikou, sprchováním jednou týdně, inflací, cenou plynu, elektřiny.

Rusko je jaderná mocnost a vy musíte pochopit, že jaderná mocnost nemůže prohrát válku.“

Otázka: Vyhrožujete jadernými zbraněmi?

Odpověď : „Nevyhrožuji jadernými zbraněmi, byl to Západ, kdo použil uranové nálože při bombardování Jugoslávie.

Svou pseudohumanistickou rétorikou jste zabili statisíce lidí ve světě (Libye, Irák, Afghánistán). Tahle válka není na měsíce, takže Západ by se měl raději lépe připravit, budete mít dost času všechno pocítit.

Ukrajina osm let střílela na děti Donbasu. Celé ty roky bylo na Ukrajině diskriminováno 20 milionů Rusů, byli zbaveni historie, jazyka. To podle vás není utrpení?“

Otázka: Během dnešního rozhovoru jste otevřeně vyjádřil nechuť k NATO, Evropské unii, vaše jednotky se chystají překročit hranici s Polskem?

Odpověď: „A proč bychom měli jít do Polska? Proč? My nejsme zdrojem tohoto napětí ve vztazích se Západem, jsou to USA a EU, kdo posílá na Ukrajinu zbraně, které se používají k úderům na naše města. To není naše, ale vaše vina. Samozřejmě v každé válce přijde čas na vyjednávání, ale teď ta chvíle podle mě ještě nenastala.

Překročit hranice s Polskem se nechystáme, necháme ho pro EU, konec Evropské unie s Polskem přijde rychleji.“ (konec přenosu)

Tohle není rozhovor, ale 25 minut balzámu na mou duši, zraněnou západním mediálním pokrytectvím, trefně poznamenal nadšený divák v komentáři.

… Francouzská veřejnost reagovala na vystoupení a teze Pjotra Tolstého velmi bouřlivě a jak je patrné z komentářů pod videem, s pochopením.

Pjotr Tolstoj ukázal celému evropskému světu skutečnou ruskou žurnalistiku – jasnou, tvrdou, založenou na faktech a historii, a přesto připravenou mluvit se Západem jejich jazykem (v tomto případě perfektní francouzštinou).

Hlavní teze:

Evropa za válku zaplatí. Bude to drahé.

Válku Rusko nezačalo. Právě na Západě bezpečnost Ruska nikoho nezajímala.

Válku Rusko vyhraje, protože má zkušenosti! Rusko je největší země a dvakrát bojovalo s Evropou. Rusko ukončilo první válku v Paříži, druhou – v Berlíně.

Francouzi neměli čím odpovědět, protože západní novináři ještě nejsou zvyklí komunikovat na této úrovni.

Francouzská média si v poslední době stěžují, že z Ruska jsou slyšet pouze dva nejradikálnější politici. Nyní se k hlasům Prigožina a Kadyrova přidal třetí. A vypadá to, že Evropu čekají těžké časy.

„Tři jorkšírští teriéři proti ruskému medvědovi“ – komentují Francouzi vystoupení P. Tolstého na BFMTV

Francouzský internet asi pokropili svěcenou vodou. Všichni trollové někam zmizeli. Co mělo takový účinek, dvacetiminutový exorcismus provedený Pjotrem Tolstým? Těžko říct, co je důvodem, ale z více než 11 000 komentářů k vystoupení ruského politika na BFMTV prakticky žádné negativní komentáře nejsou. Video k dnešnímu dni již zhlédlo více než 650 000 lidí.

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 1 rokem

Naprosto skvělý Pjotr Tolstoj.

cablik
cablik
před 1 rokem

Už aby to bylo a ta čtvrtá říše se rozpadne už abychom měli normální pro Českou vládu a začali dávat republiku do pořádku nejlépe jako ČSR.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Tenhle rozhovor by měl zaznít na Václaváku a pořádně nahlas !

vachav
vachav
před 1 rokem

Perfektní!! Připomínám,že je velkým štěstím,že existuje světová opozice vůči planetárnímu pruhovanému parazitovi,a tím je Ruská federace a její geniální představitel.

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Souhlasím s vámi v tom, že V. V. Putin výrazně převyšuje své západní politické protějšky. Jím samým dlouho a tvrdošíjně nazývané jako “partneři”. Ale i tak je to stále člověk z masa a kostí. O lidech, kteří jej obklopují a (spolu)formují jeho rozhodnutí, jen spekulovat. Jistě si i on sám však v létě musel připustit, že si osobně až neodůvodněně… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Podobně jako V.Putin v případě Ukrajiny si i my neodůvodněně idealizujeme společnost u nás, a to jak v případě “pětikolky”, tak i v případě větší části . “opozice” vůči ní. Vzbuzuje to u mne otázku, podobnost se situací za Protektorátu Čechy a Morava “čistě náhodná” ?!

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Podobnost “čistě náhodná” to určitě nebude. Idealizace asi nebude ten úplně správný výraz. Spíše se těžko dá odhadnout, kdy už pro společnost je (bude) tak špatně, že nemůže být hůře. Bohužel pořád je co jíst, i když čím dál dražší, ještě se topí a svítí, a počet lidí bez střechy nad hlavou není… Číst vice »