Svět ruskýma očima 687

Britové jsou šokování týmem premiéra Sunaka *** Generál Surovikin vede skutečnou válečnou kampaň dvacátého prvního století *** Odborník na mezinárodní události Alexej Kuprijanov o tom, jaké jsou možnosti spolupráce Ruska s Indií

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj
Downing – zastávka. Rishi Sunak vykonal v Kyjevě politickou sebevraždu

Vladislav Vorobjev

20. listopadu 2022

Základem britské společnosti je střední třída. Zvyšováním daní bude finančně otřesena. Zmiňuje se o tom vydání The Times. Přesto britský ministerský předseda Sunak v Kyjevě slíbil, že bude pokračovat ve zvyšování už tak velké pomoci Ukrajině.

Velkolepá britská trojka

Johnson, Trussová a dnes i Sunak se maniakálně brání řešit problémy své země a přesvědčují svoje voliče, že pro Británii není nejdůležitější její ekonomika, školství a zdravotnictví. Nejdříve chtěli a dosud se chtějí vypořádávat s Moskvou. Samozřejmě, že ne vlastníma rukama, ale „prostřednictvím“ Kyjeva.

Johnson i Trussová  ukázali Sunakovi, jak rychle se řeže britská větev, na které seděli. Nový premiér zpočátku projevil příznaky pudu politické sebezáchovy. Dokonce se chtěl od Ukrajiny distancovat, ale nevydržel.

Sunaka to svedlo

Odjel do Kyjeva a zde byl sveden, stejně jako jeho dva předchůdci. V ukrajinském hlavním městě udělal hodně pro to, aby rychle dohonil Johnsona a Trussovou. Na společné tiskové konferenci se Zelenským řekl: „Spojené království bude Ukrajině nadále pomáhat až do doby, dokud Ukrajina nedosáhne mír a bezpečnost, s čímž může počítat. V tomto roce poskytneme vojenskou pomoc přes 3 miliardy liber a budeme v tom pokračovat, dokud tlačíte na ruská vojska.“

Londýn pomůže Kyjevu se v zimě „ohřát“

Sunak oznámil, že se Londýn připojuje k iniciativě na zvýšení nezbytné pomoci pro Kyjev k „ohřátí“ v zimě.

Co je proto pro Ukrajinu potřeba? Podle Sunaka dalších 120 jednotek britské bojové techniky a pomoc při výcviku vojenských zdravotníků a inženýrů. To na ohřátí v zimním chladu!

Na co dalšího potřebuje Kyjev pomoc? Před Sunakovou návštěvou oznámil britský ministr financí, že objevil zdroj peněz. Dojde na opatření ke snížení státního rozpočtu a zvýšení daní o 55 miliard liber.

Britové jsou šokování Sunakovým týmem

Podle vydání The Times bude Británie muset přežít nejvyšší daňové břemeno za období od 2. světové války. Britský Institute for Fiscal Studies fiskálního v souvislosti se zvyšováním daní varoval, že anglická střední třída „dostane šok“.

Stagnace na dvě desetiletí

Britský Institut pro fiskální studie (IFS) dále uvádí, že „po letech, kdy ekonomika neroste, kdy populace stárne a v minulosti měla vysokou úroveň zadlužení, se sklízejí plody těchto okolností“. Většinu Britů čekají dvě desetiletí stagnace mezd.

Premiér, který byl donedávna ministrem financí, to nechápe? Všechno chápe. Přesto nepřestává řezat větev, na které sedí. Jedná se o jakousi infekční nemoc, která postihla poslední tři britské předsedy vlády. (Ohnisko nemoci je na Downing Street 10), anebo jimi lomcuje nějaká pro mnoho lidí neznámá síla.

Celá pravda je v praní peněz

Britští čtenáři Daily Mailu si myslí, že britská vláda je zapojena prostřednictvím Zelenského do velké finanční machinace – prostředky určené pro pomoc Ukrajině se rozptýlí po účtech mocných.

Jeden z uživatelů uvedl: „Doma se krátí výdaje, jsou vysoké daně a v tutéž dobu se v Kyjevě perou miliardy, tím jsme už prošli. Nový vůdce – staré schéma“. Jiní uživatelé vyzývají vládu, aby přestala rozdávat peníze a dala něco britským rodinám.

Sunakovi zbývá 16 dní k překonání rekordu

Na ulicích Paříže se opět objevily žluté vesty. Opět střety demonstrujících s policií, používání slzného plynu a obušků, zatýkání manifestujících. Podle nálady v sociálních sítích je vidět, že nejen Francouzi se hodlají obléci do žlutého. Dnes (Pozn. překl: 20. 11.) je to 28 dní, co řídí stát Sunak. K překonání rekordu Trussové, která byla u moci pouhých 45 dní, zbývá Sunakovi 16 dní.

Převzato z Aif.ru

 

***

Chytrá taktika generála Surovikina se stala nečekaným překvapením pro Západ

Josif Znamev

21.listopadu 2022

Armádní generál Ruské federace Sergej Surovikin přelstil Západ a kyjevský režim, využívaje anglický přístup k vedení speciální vojenské operace. Promluvil o tom rumunský vojenský expert Valentin Vasilescu.

Rumunský analytik uvedl, že Surovikin se ukázal jako prozíravější a obratnější stratég, než s čím počítala Ukrajina, EU i USA. Surovikin vede boje taktikou „nepřímého přístupu“, kterou rozpracoval britský vojenský teoretik Basil Henry Liddell Hart.

Vasilescu řekl: „Britský kapitán podporoval taktiku zbavit nepřátelské síly zdrojů nutných pro pokračování války, současně s destabilizací psychologické i fyzické rovnováhy nepřítele, jakožto předstupeň k jeho porážce.“

Z tohoto důvodu bylo 10. listopadu přikázáno zničit energetickou infrastrukturu Ukrajiny. Takové bombardování způsobí kyjevskému režimu fyzické i morální porážky. Efekt raketových útoků na energetické body Ukrajiny roste s každým dnem. Proto Vasilescu počítá s tím, že ruské raketové útoky ještě zesílí, namísto aby skončily.

„Generál Surovikin vede skutečnou válečnou kampaň dvacátého prvního století, ve které se překračuje fáze bojů vojáků a využívají se moderní metody PSYOPS – psychologické operace. Nyní připravuje generál půdu pro velké vítězství nad kyjevským režimem, zajistil si kontrolu nad myšlením nepřítele“,

myslí si rumunský odborník a dodává, že se obratná taktika generála stala neočekávaným překvapením pro západní válečné analytiky.

Vasilescu také dodal, že NATO využívá psychologické operace už dávno, ještě při bombardování Srbska v roce 1999. Ty vyvolaly vlnu protestů proti srbskému prezidentu Miloševičovi a donutily jej ke kapitulaci.

Převzato z Nation-news.ru

***

Byznys nestrpí prázdnotu

Alexej Kuprijanov

23. listopadu 2022

Nejsou na světě mocnosti, jejichž historie trvá přes půl tisíciletí a přitom nemají vzájemné nároky a spory. Možná, že Rusko a Indie jsou jediným příkladem takového vztahu. Od patnáctého století byly hospodářské a kulturní vazby prospěšné oběma stranám. V roce 1947 se tyto kontakty doplnily o politickou součást.

Sovětský svaz pomáhal v Indii stavět továrny a elektrárny, dodával zbraně a techniku. V Moskvě se ve velkých nákladech tiskly knihy a učebnice v indických jazycích. Ani obtížná devadesátá léta neotřásla náklonností, ačkoliv vztahům přinesla značné škody. Ruská ekonomika stagnovala a indická rychle rostla. Rychle vzrůstající indická střední třída neměla jinou možnost než se orientovat na Ameriku. Velké indické podniky se snažily rozvíjet vztahy se Západem, a ne se zruinovaným Ruskem,

Až v prvním desetiletí 21. století se Rusko vymanilo z vleklé krize a když indické vedení vidělo, že se starý přítel vrátil mezi velmoci, začalo obnovovat a upevňovat dřívější vazby. V roce 2000 byla podepsána Deklarace o strategickém partnerství, později přejmenovaná na „strategické partnerství se zvláštními výsadami“. Sbližování obou zemí pomáhalo k tomu, že ruské i indické vedení si přálo polycentrický svět a jeden druhého viděli jako spřátelené póly. Ovšem hospodářská složka nebyla naplněna, obchodní obrat mezi nimi byl sotva 11 miliard USD.

V únoru 2022 se všechno zásadně změnilo. Ruská ekonomika byla najednou odříznuta od západních trhů, technologií i investic. Návrat na Východ, o jehož možnosti se mluví více než 20 let, byl najednou realitou. Na Východě jsou dva ekonomické a politické giganty, které mají zájem o spolupráci s Moskvou. Jsou to Čínská lidová republika a Indie, druhá a pátá největší ekonomika světa.

Západní politici stavěli Čínu do role revizionistické mocnosti snažící se hodit výzvu současnému světovému řádu. Jiné je to s Indií. Její jednání a postavení ve světové politice není možné hodnotit černobíle. Indie se pyšní označením „největší demokracie světa“, přitom je její demokracie svérázným spojením westminsterského systému a domácích tradic. Má složité vztahy s Čínou směřující až ke střetům na hranicích, ale Dillí dobře ví, že se severní soused nikam nesápe. Obě civilizace vedle sebe žijí 3 tisíce let a neměly by si zbytečně kazit partnerství.

Indičtí politici se především řídí zájmy své země a mezi těmi je rozvíjení politických, hospodářských a vojenských vazeb s Ruskem. Jakékoliv pokusy Západu tlačit na roztrhání vazeb ztroskotaly. USA vyhrožovaly sankcemi za nákup S-400, ale neuspěly.

Bohužel dosud často považujeme Indii za zemi třetího světa. Nerozvinutá ekonomika. Přitom je tempo růstu HDP této republiky stabilně přes 5 % ročně. I když má Indie chudé zásoby uhlovodíků, je jednou z asijských i světových vůdců v průmyslu, gigantickou montážní základnou, která samostatně vyrábí široké spektrum výrobků – traktory i bezpilotníky.

Pro Rusko je v jeho současném postavení staré přátelství s Indií cennou devízou. Na rozdíl od jiných neomezuje Dillí své společnosti v nákupu ruské ropy, plynu i hnojiv a prodávání do RF vysoce technologických výrobků. Ale jsou v tom určité těžkosti a rizika. Ne všechny indické banky jsou ochotny převádět peníze do Ruska i z Ruska, obávají se, že padnou pod sankce.

Přes to všechno obchodní obrat mezi Ruskem a Indií prudce narůstá. Podnikatelé, úředníci i politici stále hledají nové způsoby jak pozvolna snižovat náklady a vyvést obchod ze sankcí. Vedení Indie pohlíží jako dřív na Moskvu jako na důležitého strategického partnera. Speciální zasedání Osmého Primakovského čtení se budou věnovat dalšímu rozvoji vzájemných vztahů, co nás čeká v budoucnu a co si navzájem můžeme dát.

Převzato z Iz.ru

Vybrala a přeložila: Zajoch

5 4 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

No jo Britové mají též poskoka USA za premiéra to jim to nedojde. Generál Surovikin používá to v čem má Rusko převahu letectvo a rakety a šetří životy svých lidí. Spolupráce mezi velkými ekonomikami bude klíčová pro lidstvo.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Cáblíku on šetří i životy obyčejných Ukrajinců. Masivní raketový útok na Kyjev. Hlášeni do světa- 3 mrtví. Boj o Cherson 200 mrtvých vojáků civilisté nehlášeni. Jiné útoky na ,, civilní” cíle: střelba na panelák – opět ,,jen” 3 mrtví. To jsou ti, co odtud vystřelili na tank jako první a ten opětoval střelbu.… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Samozřejmě to vím že nechtějí masakrovat civilisty jako někde že. Mají opravdu přesné zbraně a považují Ukrajince za bratry což je pravda. Ale vládnoucí nacisti s nimi jednat nebudou.

danny
danny
před 1 rokem

Pan Sunak slíbil pomoc “dokud ukrajinská vojska tlačí na Rusy”. Ale Ukrajinci už tlačit na Rusy přestali. Tak jak to bude s tou pomocí v opačném případě, kdy Rusové začnou tlačit na Ukrajince (už začali)? Co s strategie gen. Surovikina týče, vidím v tom variantu Doughetovy doktriny (válku vyhraje letectvo tím, že masovými nálety… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem danny
eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Zajímavý článek, i koment. Ad obsazení- Myslíte si, že Charkov má zájem být nadále spíš ukrajinský? Sumy? Pořád je velkou neznámou Oděsa.Pořád je veliké ohrožení životního prostředí vlivem útoků ukrajinců na záporožskou JE.

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

Osobně si myslím (a je to pouze moje spekulace!), že Rusko, i v případě, že obsadí celou Ukrajinu (nebo ji donutí ke kapitulaci) bude to dočasné. V konečném důsledku obsadí pouze ruskojazyčná, původně ruská území. Ta, která byla k Ukrajině připojena z politických důvodů. Tedy nechá si Krym, Donbas, Charkovskou oblast a pobřeží Černého moře i s Oděsou. Ukrajinci… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Mám podobný názor. Ke zmíněným oblastem, které si pravděpodobně Rusko nakonec ponechá bych možná ještě uvažoval o Kyjevu a okolí. Z logiky věci centrum řízení, kde ruský element měl také silný vliv. Ty zbylé části budou, z mnoha pragmatických důvodů, ponechány svému osudu, přesněji k nákladům a tíži zemí EU. Jestli zůstanou samostatným celkem, se sídlem… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Jenomže boje, a ničení nejen energetiky ale i továren, dopravní infrastruktury apod. se odehrávají právě v těch ruskojazyčných regionech, a ty bude obnovit nesmírně nákladné.
No a pak je tady ještě otázka přímého styku s podněstřím.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem eFPe
danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

Válka znamená vždy ničení. Podobné to bylo i v Čečně i na Krymu. Rusko vybuduje tato území znovu a moderně. Na rozdíl od jiných regionů, mají tyto obrovský hospodářský potenciál. Nejen průmysl a energetiku. Ale i většina černozemě je právě na těchto územích. Pokud se přidá i pobřeží, bude zajištěno i spojení s Podněstřím. zbytku Ukrajiny už toho mnoho… Číst vice »