Hledisko obecné morálky

Lenka Procházková
Lenka Procházková

(stručná analýza části rozhovoru s Jaroslavem Baštou)

Ve čtvrtek 29. prosince zveřejnil server novinky.cz starší rozhovor s Jaroslavem Baštou – kandidátem na prezidenta. Bulvární redakční titulek „Moskva má složku na Babiše. S Pavlem mohou být vydíratelní“ vyvolal na sociálních sítích značnou odezvu a debata stále pokračuje. Někteří uživatelé J. Baštu kritizují za to, že „očernil“ v průběhu kampaně Andreje Babiše. Kdyby však nespoléhali na zavádějící titulek a věnovali svůj čas shlédnutí videorozhovoru, zjistili by, že se stali objektem mediální manipulace.

Videozáznam rozhovoru má stopáž jedné hodiny čtyř minu minut a téma tajných služeb začíná v čase 22:22 a končí 34:20. V celé této sekvenci J. Bašta odpovídá na amatérské a občas i sugestivní dotazy redaktorů velmi věcně a férově a dokonce lze říci, že vůči Andreji Babišovi a Petru Pavlovi i laskavě.

Na většinu čtenářů (diváků) musí jeho zasvěcené informace působit fascinujícím dojmem. Jaroslav Bašta sám po roce 1989 v tajných službách působil, pomáhal je“renovovat“ a osvobozovat od podřízenosti na těch sovětských a jako předseda občanské lustrační komise takzvaně odděloval zrno od plev. V průběhu rozhovoru vysvětluje (i pro laickou veřejnost) velmi srozumitelně, že skartace tajných dokumentů sice u nás proběhla, ale nic nebylo zničeno definitivně, protože KGB duplikáty obsažené v tzv. Sjednocené evidenci poznatků uchovala. V Jelcinově éře sice docházelo k prodeji materiálů z Moskvy do zahraničí, ale tehdejší československá vláda nic nekupovala, „chovala se čestně“. Na dotaz redaktorů, zda jsou v Moskvě i složky na A. Babiše, odpověděl J. Bašta, že to bude „stejná složka jako je tady. Nic dramatického.“ Na naléhání redaktorů, zda touto složkou (uloženou v Moskvě) může být A. Babiš vydíratelný, reaguje J. Bašta tím, že je to pouze teoretický problém. Obdobný přístup má v rozhovoru i k Petru Pavlovi. Potvrzuje sice, že československý generální štáb byl přímo řízen GRU, ale objasňuje, že Petr Pavel v té době ještě nebyl plnohodnotný zpravodajec, teprve se školil a nebyl důvěrníkem vojenské kontrarozvědky, nebyl vyslán do zahraničí. V této fázi rozhovoru bylo zřejmé, že redaktoři usilují o to, aby z úst J. Bašty zazněl odsudek jak A. Babiše tak i P. Pavla, když navzdory své minulosti usilují o funkci hlavy státu. Jaroslav Bašta se k tomu nepropůjčil ani po naléhání. Pouze usoudil, že občané vnímají prezidenta z hlediska obecné morálky.

Doporučuji rozhorleným debatérům ze sociálních sítí, kteří Jaroslava Baštu za slova, která vůbec neřekl, odsuzují, aby si videozáznam jeho rozhovoru pustili a nespokojovali se hozenou kostičkou v titulku, která měla prezidentského kandidáta Jaroslava Baštu účelově poškodit v očích veřejnosti. V této vypjaté době je dobré držel se přísloví: Dvakrát měř a jednou řež.

Záznam rozhovoru ZDE

 

Chcete-li podpořit Novou republiku, přispějte na účet 

2300 736 297 / 2010

4 4 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
heriot
heriot
před 1 rokem

Zcela výjimečně si dovolím paní Procházková s Vámi nesouhlasit. Je zcela pochopitelné, že hájíte vybraného kandidáta. Ale p. Bašta zcela jednoznačně uvedl, že p. Bašta “je zranitelný”. Ze strany Moskvy. To je ovšem zásadní výpad, protože podsunuje, že by Moskva mohla Babiše vydírat a nedej bože ho posunovat někam, kam by si náš západní… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

oprava 2. odstavec – …p. Babiš je “zranitelný”…

Jarin G.
Jarin G.
před 1 rokem

Kdyby to řekli jen nějací tlučhubové na diskuzích na Novinkách, tak bych to i přešel. Bohužel si ale neodpustil takové manipulativní a hloupé kecy, vyčtené z titulku, i takový bloger, jako je Jinřich Kulhavý z “inahled.live” a to mě šokuje. Čekal bych, že si, než vydá článek, nejdříve poslechne CELÝ rozhovor a pak teprve bude hodnotit. Cituji… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Jarin G.
cablik
cablik
před 1 rokem
cablik
cablik
před 1 rokem

Na PL byla anketa který kandidát je čistý tak to je samozřejmě pan Bašta také jsem mu dal hlas.

Kastelan
Kastelan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Nikdo, kdo pracoval v dolech a v politice nemůže být čistý.

Tatran
Tatran
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

V politice nenajdete čistého člověka, ať se zaklíná sebevíce. Sám jsem sloužil u stejného elitního výsadkového útvaru jako generál, akorát v jiném čase, tak jsem se sním nepotkal, avšak s tím rozdílem, že jsem nebyl členem KSČ na rozdíl od Pavla. Po vstupu vojsk VS velitel útvaru na protest proti vstupu vojsk VS odnesl… Číst vice »