Ruský „generál Armagedon“ převzal iniciativu

Západní experti obdivují taktiku a strategii generála Surovikina, uvádějí ruské noviny Svobodnaja Pressa

Na fotografii: ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo) a velitel skupiny ruských jednotek v oblasti speciální vojenské operace Sergej Surovikin (vlevo) při inspekci velitelského stanoviště Spojené skupiny ruských sil ( Foto: Tisková služba ruského ministerstva obrany / TASS)

Generál Sergej Surovikin je tvrdý a strategicky uvažující vojenský velitel, shodují se západní experti. Přirovnávají ho k legendárnímu “generálovi vítězství” Georgiji Žukovovi. A analogicky ho nazývají „generálem Armagedonem“, čímž narážejí na nekompromisní boj proti koalici NATO na Ukrajině.

Jamestown: Generál Surovikin již odvrátil pozornost západních médií od Zalužného

Generál Surovikin, který dříve velel ruské skupině sil Jih, se v říjnu stal velitelem kombinované skupiny sil na Ukrajině. Toto jmenování se uskutečnilo v době teroristického útoku na Krymském mostě. O dva dny později bylo zahájeno metodické ničení kritické infrastruktury Ukrajiny.

Surovikin se ukázal jako jeden z mediálně nejzručnějších vojenských velitelů: již 19. října poskytl rozhovor, ve kterém mluvil o připravovaných “těžkých rozhodnutích”. Experti z americké nadace Jamestown Foundation poznamenávají, že Surovikinův rozhovor byl pozitivně přijat i na Západě: experti a novináři chválili generála za jeho prokázanou čestnost při pokrývání speciální operace a upozornili na jeho obrovský seznam vojenských úspěchů během protiteroristické operace v Sýrii.

Západní média Surovikina nazvala „generálem Armagedonem“. Stal se klíčovou postavou ve strategické komunikaci Ministerstva obrany, uvedl Jamestown.

Surovikinova osobní značka umožnila vytvořit protiváhu vrchnímu veliteli AFU generálu Valeriji Zalužnému, který se stal mimořádně populárním mediálním symbolem díky úsilí PR-poradců NATO. A to nejen na Ukrajině, ale také na Západě.

Surovikinova vojenská strategie je založena na absolutním prvenství hodnoty lidského života. Dokonce ani údery na kritickou infrastrukturu nemají za následek lidské oběti – zničeno je jen vybavení, budovy a zařízení. Dokonce i Ukrajinci jsou nuceni to s nevolí přiznat.

Surovikin má mimořádně bohaté bojové zkušenosti (byl to zejména on, kdo zajistil zlom v boji proti teroristům v roce 2017 〈v Sýrii〉) a je právem považován za jednoho z nejjemnějších stratégů v ruské armádě. Již v roce 2016 uveřejnil článek o vojenském managementu v operacích s kombinovanými zbraněmi, který byl následně široce rozšířen, uvádí Jamestown.

Kromě toho Surovikin není ani zdaleka jediným ruským generálem, kterému se dostalo široké mediální publicity. Generálporučík Rustan Muradov, velitel skupiny Vostok, generálplukovník Michail Teplinskij, velitel výsadkových sil, a mnozí další vzbudili velký zájem médií, uvádí Jamestown.

A to je v příkrém rozporu s ukrajinskou informační strategií, kde generál Zalužnyj táhne celou deku na sebe. A on ji táhne, samozřejmě, z politických důvodů, chce sídlo v Kyjevě na Bankovní.

Michael Kofman: Surovikin brilantně vedl obrannou operaci v Chersonu

Surovikinovo jmenování velitelem ruských vojsk umožnilo zlepšit velení a řízení (v jazyce NATO se tomu říká C2).

Právě Surovikinovi se podařilo navázat spolupráci mezi různými složkami zapojenými do speciální operace, včetně jednotek ruských ozbrojených sil, skupiny Wagner, lidových milicí DLR a LLR, jakož i regionálních dobrovolnických praporů a dobrovolnické zálohy BARS.

Americký vojenský expert Michael Coffman (hlavní poradce Centra pro strategické a mezinárodní studie) v rozhovoru pro Newsweek připisuje stažení ruských vojáků a civilistů z pravé strany Chersonu mezi brilantní operace, které uskutečnil Surovikin. Stažení se uskutečnilo podle všech kánonů vojenské vědy, bez ztrát na personálu a vojenské technice. Kromě toho byly provedeny závažné protisabotážní práce, které zabránily Ukrajincům organizovat teroristické útoky na řece Dněpru a v samotném Chersonu.

Podle Kofmana je stažení vojsk z pravého břehu mimořádně důležité i ze strategického hlediska. Již nyní je zřejmé, že na levém břehu Dněpru byla vytvořena mohutná obranná linie a zároveň již byly zbylé síly přerozděleny na hlavní údery v DLR.

Ukrajinské ozbrojené síly v současnosti prohrávají s ruskými silami na více pozicích, domnívá se Kofman. Zmenšující se obranné území Rusku umožňuje efektivněji organizovat operace, zatímco Ukrajinci se nyní musí snažit bránit Cherson před neustálými vysoce přesnými údery. Tím se ukrajinské ozbrojené síly stávají ještě závislejšími na vojenských dodávkách NATO.

Zdroj:  Svobodnaja PressaHlavné správy Sk

 

Chcete-li podpořit naši práci, pošlete laskavě příspěvek na účet 

2300 736 297 / 2010

Děkujeme.

Nová republika – redakce

5 4 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 rokem

Surovikin zároveň vychovává další schopné velitel kolem sebe. ARF bude nejlépa vycvičená armáda a s nejlepšími praktickými veliteli a šíří se to co celé armády. Surovikin byl Putinův geniální tah i také pro odstranění některých proamerických generálů spojených s ruskými oligarchy a tedy americkým byznysem. To skončilo. Dále se čistí armáda. Američané, bývalí významní důstojníci uznávají,… Číst vice »