Surovikin překvapil NATO svými metodami na Ukrajině

Na rozdíl od mnoha generálů pozemních vojsk, a to i v NATO, je ruský generál Sergej Surovikin samouk. Vytvořil vojenskou vizi 21. století, v níž se zásadně uplatňuje převaha leteckých a kosmických vojsk. Proto všechny překvapuje nejmodernějšími metodami.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj
Autor Valentin Vasilescu je rumunský vojenský analytik, bývalý zástupce velitele letiště Otopeni (Rumunsko). Překlad článku Surovikin a surpris l’OTAN avec ses méthodes en Ukraine na webu Réseau international.Na rozdíl od mnoha generálů pozemních vojsk, a to i v NATO, je ruský generál Sergej Surovikin samouk. Vytvořil vojenskou vizi 21. století, v níž se zásadně uplatňuje převaha leteckých a kosmických vojsk. Proto všechny překvapuje nejmodernějšími metodami. Dosažení vzdušné nadvlády nad celým ukrajinským územím prostřednictvím neutralizace protiletadlové obrany je nyní jednou z priorit generála Sergeje Surovikina. Podívejme se, jak se s tímto problémem vypořádává.

Velení států NATO, které podrobně sledují akce ruských jednotek na Ukrajině, zaznamenalo v posledních dvou měsících mnoho změn v bojových metodách. Například od jmenování generála Surovikina velitelem speciální operace operují bezpilotní letouny typu kamikadze (Geran) samostatně nebo současně s námořními a leteckými řízenými střelami. Ale jen v noci a jen pokud nejsou na obloze mraky. Důvod lze snadno vytušit, když si připomeneme, že 1. prosince odstartovala z kosmodromu Pleseck kosmická loď Sojuz-2.1b s těžkou pokročilou vojenskou družicí. Jedná se v pořadí o druhý vojenský multisenzorový satelit vypuštěný od začátku speciální operace.

Především je třeba si uvědomit, že cíle ukrajinské kritické infrastruktury se nenacházejí ve venkovských oblastech, ale v blízkosti velkých měst. Ukrajinské baterie raket PVO dlouhého a středního doletu brání velká města a jsou rozmístěny na jejich okrajích. Ukrajinu varují před odpálením ruských řízených střel letouny AWACS NATO. Tyto letouny také nepřetržitě předávají ukrajinské armádě informace o poloze cílů ve vzdušném prostoru. To umožňuje, aby radary ukrajinských raketových baterií pracovaly pouze několik minut, tj. když jsou cíle v dosahu, zatímco rakety PVO je mají na mušce. To komplikuje údery na ukrajinské radarové antény protiradarovými raketami Kh-31 z ruských letadel kvůli velkému doletu.

Mezitím ze své oběžné dráhy vykonávají svou práci satelity ELINT (ELectronic INTelligence) ruské armády. Ukrajinská radarová emise je přijímána družicí a umožňuje určit souřadnice radarové antény baterie PVO. Raketová baterie má okolo 6 až 8 mobilních odpalovacích zařízení se 4 raketami, které jsou umístěny až 1 km od radaru. Vojenské průzkumné družice vybavené infračervenými a ultrafialovými senzory pracují nejlépe v noci, kdy je obloha jasná, aby mohly odhalit stopu střely PVO ihned po jejím odpálení. To umožňuje určit polohu každého odpalovacího zařízení baterie podle stopy po odpálení rakety.

Jakmile jsou polohy baterií známy, jsou nepřetržitě monitorovány další vojenskou družicí, která je vybavena radarem. I když jsou odpalovací zařízení ukryta v budovách, satelitní radar “vidí” přes 20-30 cm betonu. Změny polohy raketometů PVO stále kontrolují radarové družice. A ruská armáda plánuje údery na odpalovací zařízení hned, jak je objeví. Proto nijak neudivuje, že denní tiskové zprávy ruského ministerstva obrany zmiňují zničení 1-2 ukrajinských odpalovacích zařízení raket PVO nebo radarů denně. NATO však nadále dodává na Ukrajinu další a další baterie raket PVO, takže Rusko bude na oběžnou dráhu vynášet ještě více vojenských průzkumných družic.

Související články:

 

Autor: Valentin Vasilescu, Zdroj: eRepublika

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Gratuluji Slovenským bratrům v boji proti společnému nepříteli:

Ľuboš Blaha: DALI SME ICH DOLE!
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/clanky/lubos-blaha-dali-sme-ich-dole

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Němci tlačí proti polské jaderné elektrárně
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/nemci-tlaci-proti-polske-jaderne-elektrarne

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Eurofašisti řízení USfašisty hold už jsou takové svině (tenhle název nem poá nic společného s užitečným domácím vepřovým).
A jiní už nebudou. Dokazují to již hodně dlouhou dobu.
Jo a Slovákům také gratuluji.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Vůbec mi není jasné jestli je Rusům jasné kam až chtějí na Ukrajině dojít. Někam postoupí pak se odtud stahují… vědí kde bude nějaká nová hranice, co vlastně chtějí zabrat nebo ,,osvobodit”? Nebo se to vše dělá za pochodu a  nebo to Ukrajinci nepřipustí? Nechybí jim přesný (!) konkrétní plán… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Domnívám se, že SVO byla skutečně připravena narychlo. Ne ze dne na den, ale v řádu týdnů, max. 2 měsíců. Ve své strategii zřejmě vycházeli z předpokladu, že stačí dát Ukrajině výchovný pohlavek v podobě zničení letišť a napochodování své armády do větších měst. Armáda s většinou lidí že podpoří svržení chunty, instaluje se nová, proruská… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

Těžit z toho, že obrana je mnohem méně nákladná než útok. Dokud Ukrajinci útočí, je to pro Rusko dobré, protože s poměrně malými náklady mizí v masomlejnu zcela bez efektu obrovské prostředky chřadnoucího a zadluženého Západu, který se spolu s ostatními souvisejícími problémy úspěšně vysiluje. Nic nezískává, jen tratí. Čeká se na jeho vyčerpání. Problém… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Naděje nad propastí: Plánované umělé multi-krize. Proč může za vše Putin? Energie nechybí. Záporné ceny? Pokusy s počasím. Zabije nás zima, ne lež o oteplování. Vražedná WHO. Lze zkáze zabránit? Nic nového. Máme to v rukou
https://protiproud.info/politika/6886-nadeje-nad-propasti-planovane-umele-multikrize-proc-muze-za-vse-putin-energie-nechybi-zaporne-ceny-pokusy-s-pocasim-zabije-nas-zima-ne-lez-o-oteplovani-vrazedna-who-lze-zkaze-zabranit-nic-noveho-mame-to-v-rukou.htm

danny
danny
před 1 rokem

Pan znalec objevil Ameriku. Rusko má na Ukrajině nikoliv vzdušnou převahu, ale dokonce vzdušnou nadvládu. A to od prvního dne operace. Tedy dávno před ustanovením gen. Surovikina do funkce. Ale rozhoduje se na zemi. A tam generál Armagenon zatím pouze ustupuje nebo přešlapuje na místě. Takže jestli něčím generalitu NATO překvapil, tak… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

To se pletete Ruské kosmické síly dokáží vyhrát tu válku po nastoupení generála Surovikina se přesně to děje. Je ničena infrastruktura a bandera mele z posledního. A že ustoupili z toho města bylo též správné rozhodnutí nenechali zatopit své vojsko a civilisty.

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Jeden druh zbraně nikdy nevyhraje válku. Ani ponorky, na které sázel Adolf, ani masivní nálety, na které sázeli jak Němci, tak spojenci a nepůjde to ani nyní. USA stačily vyrábět nové lodě rychleji, ne je Němci stačili potápět, německá válečná výroba kulminovala v listopadu, prosinci 1944, kdy byste v Německu sotva našel nepoškozený… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Kolego zbraně z 2 sv byly nepřesné a bombardéry jen vraždily civilisty ale rakety Kalibr a Kinžál jsou přesné a smrtící. Neutočí protože se snaží rozdrtit západ ekonomicky a to se jim daří EU vymýšlí další sankce a střílí se do vlastní nohy. No a asi opravdu na pozemní ofenzivu dojde už si tam poslali dost vojenských… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Ba ne, Cabi. Na bojišti nakonec vždy rozhodne pěchota, která obsadí území nepřítele. Na tom se nezměnilo nic po celé věky. Koukni na Afghánistán, kde Američani měli pár základen a před tím na Vietnam, kde obsadili pouze větší města. Podle toho to i dopadlo. Jiná věc je vedení války. Nelze totiž zaměňovat pojmy… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Četl jsem že chce Anglie zatrhnout skopčákům tipec tak vypadá jejich spojenectví. EU papaláši si chtěli hrát na velmoc tak je Anglie a USA nechají ekonomicky zlikvidovat. Bohužel se v tom svinstvu vymácháme taky. Český lid neprohrál ale byl zrazen poprvé v Mnichově a podruhé kapitalisty doma. Než by si nechali pomoci od SSSR… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Já jsem vyrozuměl, že z frontové linie udělal “masomlejn”. Prý je tam poměr vyřazených vojáků až 9 : 1 ve prospěch ruských. To je slušná “produktivita”. Toho rozmláceného armádního železa asi také bude dost, když Zelenský půl roku nepřetržitě kňučí, že potřebuje víc a k tomu se přidalo kňučení evropských vazalů, že v armádních skladech už… Číst vice »