Ti, co píšou o dezolátech… Pamětník komunistických kriminálů Bašta srovnává Rakušana s Josefem Urválkem

„Když pan ministr o těchto věcech mluví, vzpomínám si nejen na léta normalizace, ale i na prokurátora Urválka,“ říká prezidentntský kandidát SPD, signatář Charty 77 a politický vězeň komunistického režimu Jaroslav Bašta k výstupům ministra vnitra Víta Rakušana o politické opozici.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Parlamentní listy – rozhovor

Celý podzim sledujeme demonstrace proti Fialově vládě, které jsou z druhé strany interpretovány tak, že se jedná o „dezoláty“ sloužící zájmům Moskvy a Vladimíra Putina. A k tomu naopak zaznívá, že takto se o protivládních demonstrantech vyjadřovali naposledy komunisté před rokem 1989. Vy to jako signatář Charty 77 pamatujete, je to podle vás adekvátní srovnání?

Komické na celé záležitosti je, že ta paralela s obdobím před rokem 1989 je v principu naprosto přesná. Liší se jen slovník na straně režimu. Tenkrát jsem byl nejen ztroskotanec a samozvanec, ale také agent inperialismu a spolupracovník ideodiverzních centrál. Tak mimo jiné označovali rádio Svobodná Evropa, Hlas Ameriky a časopisy, které vycházely v exilu – třeba Listy vydávané v Římě nebo Svědectví Pavla Tigrida v Paříži.

V devadesátých letech jsem se dozvěděl, že vůči mé osobě plánovali někdy kolem roku 1980 trestní stíhání kvůli spolupráci s těmi ideodiverzními centrálami (v obou časopisech mi vyšel článek). Ti, co mluví a píšou o dezolátech a agentech ruského imperialismu, jsou nejspíše obětí stěhování duší komunistických propagandistů a cenzorů. Jinak si to vysvětlit neumím.

Když si srovnáte aktivity komunistického režimu proti opozici s tím, co dnes avizuje za plány třeba ministr Rakušan. Snese to srovnání?

Snese. Když pan ministr o těchto věcech mluví, vzpomínám si nejen na léta normalizace, ale i na prokurátora Urválka.

Slýcháme slova o „nepřátelích demokratického systému“. Má podle vás systém, který má potřebu vyhledávat, nálepkovat a perzekvovat své nepřátele, ještě parametry demokracie?

Dávno již ne. V něčem má blíže k italskému fašismu, který nebyl tak brutální jako nacismus, ale o to více používal nálepkování, zesměšňování a podlou perzekuci opozice. Fasáda údajně demokratického režimu se docela rychle drolí. Poprvé jsem si toho všiml, když tehdejší vůdce akcí Milionu chvilek pro demokracii na pódiu trhal Ústavu ČR v módní kreaci napodobující uniformu Hitlerjugend.

V neděli jsme mohli sledovat v pořadu 168 hodin, kterak redaktor s kamerou naháněl kolem Sněmovny poslance SPD a žádal je, aby řekli, že Rusko je teroristický stát. Co na tuto scénku říkáte? A neohrožuje toto chování veřejnoprávní televize svobodnou diskusi?

S podobným aktivistickým přístupem a popřením poslání televizního zpravodajství jsem se po roce 1989 setkal pouze v Turkmenistánu za prezidenta Turkmenbašiho. Paní redaktorka tam možná byla na školení. Některé redakce veřejnoprávní televize termín svobodná diskuse vůbec nechápou. Pravda je přece jen jedna – ta jejich. Co jí odporuje, musí být kremelská propaganda. Mají stejně omezený pohled na realitu jako fanatičtí svazáci v roce 1952.

Co vás, pane Bašto, vůbec přivedlo po roce 1968 do opozice proti normalizačnímu režimu?

Právě omezování svobody slova a odpor proti sovětské okupaci. Ještě v dubnu 1969 jsme na Filozofické fakultě okupační stávkou protestovali proti nástupu Gustáva Husáka do Dubčekovy funkce prvního tajemníka. Poslední velký protest se odehrál 21. srpna 1969. V Praze ho musely potlačit tanky. Už nikoliv sovětské, ale naše, československé. To pro mne byl poslední zlom, od té doby jsem byl vůči tehdejšímu režimu v opozici až do jeho konce.

Jak jste se z tohoto pohledu díval na události „Pražského jara“ 1968?

Jako mladému člověku mi byla idea demokratického socialismu velmi blízká, právě kvůli tomu, že umožnila svobodnou diskusi, svobodu projevu a svobodu slova. Návrat k totalitě jsem tenkrát těžce nesl, a jeho první příznaky mě zneklidňují také dnes.

Mnohé možná překvapí, že na počátku 70. let byly skupiny, které tehdejší vládnoucí komunistickou stranu kritizovaly „zleva“ a vyčítaly jí příliš málo socialismu. Co byly vaše hlavní výtky vůči „normalizaci“?

Nikoliv na počátku 70. let, ale v roce 1968/9. V lednu 1970 jsem už seděl ve vyšetřovací vazbě. Hlavní výtky, které jsme měli, bylo omezování svobody slova a projevu, státní dirigismus v ekonomice. Byl jsem zastáncem samosprávného socialismu, například řízení podniků pomocí rad pracujících, jako tomu bylo v Jugoslávii.

Vidíte v dnešním režimu nějaké paralely s tehdejší husákovskou „konsolidací“?

Paralely vidím ve dvou věcech – v nastupující cenzuře spojené s dehonestací a marginalizací názorové opozice, a hlavně v tom, že současná vládní koalice nehájí zájmy českých občanů, nepracuje ve prospěch české ekonomiky, ale spíše dbá pokynů z Bruselu či z Berlína. Husák to měl jednodušší – ten musel poslouchat jen Moskvu. Nejlépe je to vidět na důsledcích dvou krizí – energetické a potravinové. Dopadají na nás nejhůře z celé EU.

Mě napadá třeba paralela v roli parlamentu. Je podle vás současný válec koaliční sto osmičky srovnatelný s tehdejší parlamentní praxí pod taktovkou předsedy Aloise Indry, nebo je důležitější, že opozice může alespoň od pultíku prezentovat svůj nesouhlas se schválenými návrhy?

V tomto ohledu zatím zůstávají poměry v Poslanecké sněmovně demokratické. Opozice může mluvit a kritizovat.

Vzhledem k prezidentské kandidatuře Andreje Babiše a Petra Pavla se v posledních dnech docela rozproudila debata o komunistické minulosti země. Jak se na toto rozebírání tehdejších postojů po 35 či 40 letech dnes díváte vy, který s tím režimem máte vlastní negativní zkušenost?

Beru to jako důkaz toho, že se česká společnost se svou minulostí nevyrovnala. Hlavně ta její provládní část, která se drží hesla, že nejlépe se bojuje s dávno mrtvým nepřítelem. Když na toto téma slyším mluvit pány ministry Jurečku či Rakušana, vždy si vzpomenu na Orwellovu Farmu zvířat.

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lubez
Lubez
před 1 rokem

Mám pocit zastydnutých tlachalů. 33 let po hadrákoké zlodějské převratové zlodějně se stále hrabeme v hnoji který má většina dnes v pozadí stále na zádech. To byl ten hlavní důvod pálení tehdejších archivů na pozemcích veřejné bezpečnosti. Celé noci hořely ohně a policejní avie jistily zásobování potřebných dokumentů. Dnes už se vozíme po nevýznamných kádrech… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Kdosi napsal na zeď: Tady je Česko, nikoli Ukrajina. Novinář co se tím zabýval nazval autora textu proruským švábem. Kdo z vás v uvedeném textu vidí něco o Rusku? A tak to jde pořád dokola…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Je plno lidí, kteří nenávidí Ukrajince, Rusy a Bělorusy úplně stejně, Je to zvyk z dob komunismu, zvláště z doby po roce 1968, kdy jsme tyto národy nenáviděly bez rozdílu. Ale po těch různých oranžových revolucích se to změnilo. Nadále jste sice povinen nenávidět Rusy, ale už máte povinnost mít rád Ukrajince. Takže už nestačí… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Ano…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Já tomu nějak nerozumím. Do této chvíle jsem měl za to, že Bašta má identické názory s Rakušanem (kterého teď nelogicky pomlouvá), Fialou, Pekarovou, Zemanem, Černochovou atd. Tzn. že odsuzuje ruskou agresi na Ukrajinu, odsuzuje ruského diktátora Putina, lituje a obdivuje ukrajinského, demokraticky zvoleného prezidenta, Zelenskeho, oběť Putinovy agrese. Pokud má Bašta na… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Kecy v kleci, jediní, kdo tady chodí protestovat proti base politických vězňů Čermáka a Tušla s transparentem a megafonem k Ministerstvu spravedlnosti, jsem já a Slávek Popelka, pan Bašta ještě jaksi nedorazil. Tady dávat hraběcí rady, to umí každý. Jak jsem již několikrát zmínil, reakce námi potkávaných pražských občanů, protože my začínáme již u Koně, je z 95%… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Fialová mezihra: Budeme se měsíc tvářit, že se vlastně nic neděje? Mafie maká na plné obrátky. Tady, v Bruselu i za oceánem. Veřejné nepřátele je třeba zlikvidovat. Strach z nepodvolených má důvod. Začneme hezky od podlahy
https://protiproud.info/politika/6865-fialova-mezihra-budeme-se-mesic-tvarit-ze-se-vlastne-nic-nedeje-mafie-maka-na-plne-obratky-tady-v-bruselu-i-za-oceanem-verejne-nepratele-je-treba-zlikvidovat-strach-z-nepodvolenych-ma-duvod-zacneme-hezky-od-podlahy.htm

spartak
spartak
před 1 rokem

Smutné na současnosti je nejen rozdělená společnost ,ale hlavně fašismus a nacismus plodící válku. Ano podařilo se zlikvidovat za 30let levici ,ale tím i právo nazývat se demokracii.

skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Pro mne je nejvíc frustrující, kolik je ve společnosti asociálů ignorujících ukrajinský nacismus a kolektivní Západní fašismus.

heriot
heriot
před 1 rokem

Tak pan Bašta opět nezklamal a jede na vlně plivání na předchozí režim. Evidentně vsadil na tuto kartu ve své kampani a loví v kalných vodách havloidů, pohrobků to Havla, největšího amerického slouhy, před touto vládou. No, takže nechť si loví, ovšem moc tam toho nenaloví, hodně slimáčků málo kapustičky a pochybuji, že nějaký… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

Myslím že žádný havloid mu hlas nedá oni mají vždy tolik kandidátů že si mohou vybírat. Za předchozího režimu se tak strašně neposluhovalo jako dnes je to stokrát horší.

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

Souhlasím-p.Bašta už je s tím “disidentismem”trapný,jelikož není schopný překročit svůj disidentský stín,čímž často používá neobjektivní argumenty(tzv.povinné fráze) k dehonestaci minulého režimu.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Disidenti už dneska málokoho zajímají. Moje generace, která k nim vzhlížela s očekáváním, byla vesměs zklamána. Chování většiny z nich bylo poznamenáno nenadálým přístupem k moci a tak najednou místo morálního vzoru jsme viděli lidi chamtivé, zlomyslné, mstivé, panovačné. Tedy nic, k čemu bychom měli cnostně vzhlížet a uctívat jako svatého Havla. Moje úcta patří těm, kteří… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

Mínus ode mně. Pokud chcete mít na hradě to nejhorší, tak jen flusejte na pana Baštu. Jsem už důchodce a dobře si tu “svobodu” za Husáka pamatuju. Jen by mně zajímalo, kterého lumena chcete volit vy. Abych si taky mohl odplivnout!

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

Zvlášť nedobrou pachuť má, když do svého neutuchajícího ublíženectví stahuje na svou stranu i propagandistická rádia Svobodná Evropa a Hlas Ameriky. To si tedy dovolil minulý režim opravdu hodně, vyjadřovat se o nich jako o ideodiverzních centrálách. Proboha co jiného, než propaganda svých zřizovatelů to byla a je? Ani Kryl nepopíral, že vysílání se svobodou… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

Svůj odboj se rozhodl realizovat vyhýbáním se zaměstnání, výtržnostmi v těžké opilosti(za střízliva byl ale velice mírný, až ušláplý), a vykrádáním vesnických obchodů a hospod. Po plyši se chvilku snažil stavět jako oběť komunismu, nad čímž ti, kteří jej znali, kroutili hlavou, ale brzy skončil jako bezdomovec a už 20 let to má také za… Číst vice »