Odvolám vládu

V uplynulých dnech měl Jaroslav Bašta pár předvolebních setkání s voliči na Moravě. I domluvil jsem se s Pepe Nerušilem, že bude-li to jen trochu možné, zařídí mi s novým černým koněm prezidentského klání nějaké to setkáníčko. Vězte tedy, že se to podařilo.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Když měl pan Bašta autogramiádu s voliči v Brně, měl jsem přislíbeno, že si na mě udělá chvíli čas a já si zase řekl, že se podívám, jak dělá kampaň. Jak jsme se domluvili, tak se také stalo. Berte to jako další součástku do letošní volební skládačky.

Takže…

Sál na radnici plně obsazen, opět bylo nutno přidávat židle. Publikum bylo tvořeno spíše staršími lidmi, ale mladých tváří tam nebylo zase tak málo. Bašta s týmem přijel včas. Žádné zpoždění. Na začátku měl krátkou řeč o tom, co představuje a čím je a pak odpovídal na dotazy z publika. Jeho mluvený projev není kdovíjaký, ale byl připraven, chvílemi se lidé i docela dobře bavili, Bašta rozhodně nenudil. Pak následovala autogramiáda, focení, podávání rukou, krátké osobní rozhovory… a když byli všichni spokojeni, došlo i na Vidláka a krátký rozhovor v soukromí.

Samozřejmě se většina dotazů točila kolem Baštova hesla z plakátů – ODVOLÁM VLÁDU. Ponechme teď stranou názory všech ústavních právníků, poslanců i dalších prezidentských kandidátů, že to nejde, nebo možná jde, ale k ničemu to nebude, že je to na hraně velezrady, apod, apod.

Ono je to prostě dobré heslo. Přímočaré. A to je v dnešní politice naprosté zjevení. Když si to tak vezmete, všichni ostatní kandidáti po dotazu, co dělat dál, lavírují. Ano lidi, je drahota, je špatná situace, chudneme, ale to víte, je tu nějaké NATO a ruský agresor na Ukrajině, musíme být loajální… a kolem toho tak všichni opatrně skáčou a když se jich zeptáte, tak dost přemýšlejí, co odpovědět, aby si tím neuškodili a nenaštvali nějaký segment svých voličů.

A do toho přijde Bašta a řekne, že když bude zvolen, tak vládu odvolá. A vypadá , že to myslí vážně. Opírá se o precedent s Nečasovou vládou, kdy sice Nečas sám rezignoval, ale prý až poté, když mu Miloš Zeman oznámil, že ho prostě odvolá. Námitky ohledně právníků, že by mohlo jít o velezradu, že bude muset znovu jmenovat Fialu, že se Pětikolka po takovém aktu spíš sjednotí, ty Bašta při besedě odmítl s tím, že dva ústavní právníci znamenají tři právní názory a znovu opakuje, že vládu odvolá.

A hele, ono to funguje. Najednou je debata na Primě jen o Baštovi. Najednou se mluví jen o jeho volebním heslu. My jsme tu mnohokrát spekulovali, co bude ústřední motiv těchto voleb a mysleli jsme si na Vitáskovou, že ona bude schopna artikulovat ceny elektřiny a plynu a ejhle… ovládl to starý pán, který hlásí, že s Fialou vyrazí dveře.

Nebylo to to jediné, co zaznělo. Zaznamenal jsem si pár bodů, které mě zaujaly:

Bašta jednoznačně řekl, že pokud bude zvolen, bude dávat milosti, když se bude kriminalizovat svoboda projevu. Stíhání za verbální trestní činy bude bedlivě sledovat a v tomto případě nebude milostí šetřit. Opět – je jediný, kdo s tím přišel. Originální i aktuální.

Celkem hezky vyznělo, když se dotkl dávno minulých dob, kdy patřil mezi ty, kteří vyjednávali náš vstup do NATO. Řekl, že on vyjednával vstup do obranné aliance a za čtrnáct dní po vstupu z toho byla útočná aliance. Dal najevo hluboké zklamání z směřování celého toho paktu a zdůraznil první článek – závazek řešit konflikty mírovou cestou.

Přidal k tomu, že jako prezident mobilizaci připustí jedině tehdy, kdyby měl nepřítel napochodovat na naše území, ale nikdy nebude mobilizovat pro boj mimo naše hranice. Když se ho zeptali, proč zvedl ruku pro členství Švédska a Finska v NATO, tak řekl něco v tom smyslu, že každý je svého štěstí strůjcem a kdo chce kam, pomozme mu tam…

Ohledně války na Ukrajině projevil skepsi nad brzkým řešením, protože oběma stranám se do války zatím ještě chce a jakoukoliv chuť k míru zatím nevidí a podle něj jsme od jakéhokoliv příměří možná ještě rok daleko. Ale až se nějaká chuť k míru objeví, měla by to být právě naše země, která by po tom měla skočit a podporovat to. Ukrajina se zatím opírá o kolektivní západ, ale podle něj se už o něj dlouho opírat nebude.

Pak se objevili dva milení Jálové, kteří nám dezolátům přišli vysvětlit henty pravé evropské hodnoty a připomenout nám mnichovanství. Na to Bašta opáčil, že v případě konfliktu na Ukrajině není třeba chodit tak daleko do minulosti, stačí se vrátit k Minským dohodám, které (jak řekla Merkelová) nikdo na Západě dodržovat vlastně nechtěl… a bylo ticho. Druhý Jál se podivoval nad Baštovou politickou cestou od disidenta přes trockistu (to jsem nepochopil), levici, až k pravicové SPD. Oni ti mladí a ojrohodnotní jsou stále tupější. Už vlastně neumějí ani pořádně provokovat. Vypadali namachrovaně a mysleli, jak to tam rozseknou větou o Mnichovu a o Trockém… vlastně vůbec nechápu, jak se tohle myšlení mohlo v Evropě prosadit. Ale chápu, kde bere Nerudová hlasy. Vrána k vráně sedá. Dutý k dutému.

Když to pak všechno skončilo a zůstali jsme sami, zeptal jsem se Bašty, jak moc vážně to svoje heslo na odvolání vlády myslí. Co se nevešlo na plakát? Odvolám vládu… a co je tam dál? Odvolám vládu, když? Odvolám vládu za předpokladu, že…?

Odpověděl mi, že pokud se stane prezidentem tak po uvedení do úřadu zaúkoluje pracovníky prezidentské kanceláře, aby připravili odvolání vlády a uvedli k tomu i příslušné zdůvodnění opírající se i o Zemana, jak vyrazil dveře s Nečasem… A naznačil, že by celé věci hodně pomohlo, kdyby se mohl opřít o protestující lid.

V SPD se toho jednou chopili nečekaně dobře. Bašta si začal zařizovat podporu právě u toho milionu propadlých hlasů. Snažil se získat podporu každého trochu výraznějšího hlasu na Alternativě… včetně mého. A navíc se jim fakt povedlo to heslo. Vedle všech těch úhořovitých Fischerů, Hilšerů, vedle dokonale duté Nerudové, neznámého Diviše, lavírujícího Babiše a několikanásobného převlékače kabátů Pavla, působí Bašta svou přímočarostí ohledně odvolání vlády jako zjevení. Odvolám vládu… a zopakoval mi to přímo do očí.

Ptal jsem se ho, jestli s Okamurou nějak promýšleli i variantu, že to doopravdy dopadne jako vždycky. Bašta sice uspěje líp než si všichni myslí, ale nepostoupí a nepostoupí ani Babiš. Najednou bude „odvolám vládu“ ležet v prachu a na hradě usedne Danuše, která nic netuše. Jestli si uvědomují, že v takovém případě se všechna frustrace z nepovedených voleb snese na SPD?

Odpověděl mi otázkou – proč by to měla být naše vina?

Abych to tedy nějak shrnul… Bašta se dokázal od ostatních kandidátů výrazně odlišit a zvolil způsob, který všechny ostatní tak trochu háže do jednoho pytle. Dokázal ze sebe udělat exkluzívní produkt. Všichni ostatní jsou jako stejné mlíko v osmi různých krabicích. Myslím si, že tato taktika do značné míry eliminuje i to, co jsem vždycky razil já – volby jsou šachy, volit se má rozumem a ne srdíčkem, volby jsou sice o emocích, ale kdo jim podlehne, ten na to doplatí. Ale i tento můj přístup je lavírování. V čem se vlastně odlišuju třeba od Fischera, který moderátorovi v rozhovoru vysvětluje, že možná odstoupí a možná ne? V čem se od Fischera odlišuje Babiš, který nedal jediný signál, že by chápal, co nás na alternativě trápí?

Bašta se teď prostě odlišil. Odvolám vládu! Tečka. Vy všichni taktizujete, přemýšlíte, přeskakujete z jednoho břehu na druhý, kroutíte se, bojíte se mluvit na plnou hubu… a já říkám jasně: Odvolám vládu!

Ne, Vidlák vám nezaručuje, že ji Bašta doopravdy odvolá. Ale říkám, že být na Baštově místě, tak bych kampaň nedělal jinak.

A ještě jednu věc mám na srdci. Před vánoci jsem dělal rozhovor se Skálou na TV Bureš. Došlo tam i na Baštovu kandidaturu. Já tenkrát řekl, že marně přemýšlím, kdo v SPD se chtěl starému pánovi pomstít, že ho poslal mezi ty žraloky. Že mi to přijde naprosto uhozené. Ale také jsem řekl, že budu první, kdo se Baštovi omluví, pokud to bude jinak. Omlouvám se pane Bašto, omlouvám se celé SPD. Je to jinak. Moje výhrady ohledně předvolební matematiky a průzkumů preferencí nikam nezmizely, ale nemohu vám upřít, že to co děláte, má docela šťávu.

Autor: Daniel Sterzik – Vidlák, zdroj: Litterate.Cz, redakčně kráceno Novou republikou

3.2 9 hlasy
Hodnocení článku
31 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lubez
Lubez
před 1 rokem

O panu Baštovi asi od 45 minuty

https://fb.watch/hY2fI6CPtz/

cablik
cablik
před 1 rokem
tomaskova
tomaskova
před 1 rokem

Jako agitka je to dobré pane Vidláku, jen mi tam chybí podstatná informace. Plány jsou dobré, ale dovolí vám to i kdyby jste na krásně zvítězil? Nebo nám chcete tvrdit, že jsme suverénní a demokratický stát, jak o tom neustále plká Fiala a můžete opravdu splnit, to co slibujte jistě s těmi nejlepšími úmysly? Jsme… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

Paní Tomášková, označení “trockista” použil mocenský aparát minulého režimu na mladého studenta Jaroslava Baštu, aby ho v očích tehdejší veřejnosti zdiskreditovali a pak zavřeli. Tak i učinili. Seděl 2,5 roku za aktivní odpor proti sovětské okupaci. Bašta se nikdy neklaněl žádné vrchnosti. Něco si od něj přečtěte. Odkaz na knihu jsme dávali předevčírem,… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

vaše věc koho budete volit a na nás nechte, zda a koho budeme volit my. Křečovité protlačování vašeho kandidáta je stejné, jako protlačování kandidátů pětikolky. někdy méně je více-věřte mi. To, že pan Bašta zadrhává v řeči, na to poukazujete vy, já ne. A jak se u nás říká, není šprochu, aby na něm nebylo… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

tomaskova- vy jste za občany této země? Mluvíte za nás?

heriot
heriot
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Pane Dvořáku, pravda je jen jedna. I ten narativ o p. Baštovi jak seděl 2,5 roku je lživý. Odseděl si necelý rok… Není tedy čisté a vzbuzuje nedůvěru, když o tom nemluvíte pravdu. Další pravda je, že byl spojencem tak odpudivé osoby jako Petruška Šustrová a nikdy se od ní nedistancoval. A rovněž není od věci se… Číst vice »

Mira
Mira
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

“vámi nepochopený pojem Trockista. Obecný název pro ty, kteří se klanějí vrchnosti a na svůj národ nemyslí.” to jste nepochopila vy – ti kteří se klanějí vrchnosti? Jak jste na to proboha přišla? Jedna z definic například je , že chtějí trvalou revoluci, za socializmu s tím ocejchovali Baštu a Petra Uhla vězně a dlouholetého… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem

NATO(t.j.USA) p.Bašto,nevzniklo jako obranná aliance a nikdy se tak nechovalo.USA(NATO) od r.1945 vojensky napadly 45 států!

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

NATO se jako obranná aliance stále prezentuje. Zakládací listina NATO hned v prvním článku deklaruje snahu vše řešit mírově a jednáním. To, že NATO svou vlastní zakládající chartu hrubě porušuje je vinou jejích členů, především USA, která si z NATO udělali násilný velmocenský nástroj. V NATO stále platí právo veta, čili každý jednotlivý člen… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Co je NATO, to snad soudný člověk ví, aniž by se díval do Zakládací listiny. Zvláště, když ten člověk je trochu už v politice zaběhlý. Kdy že to bylo to hlasování o Švédsku, Finsku?

Primak
Primak
před 1 rokem

Kdo jsou to “milení Jálové”?

cert
cert
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Mileniálové = je označení generace lidí, kteří dosáhli dospělosti na přelomu 21.století. Anglicky “millenials”.

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cert

Díky za poučení. To jsem snad jediný, co tu novou češtinu nezná? Angličtina není pro mne problém, ale zdá se, že čeština jest. Nicméně – in lieu of popisu vtipného bych preferoval (dával přednost) popisu jasnému, každý není českému aktuelnímu slangu up to date…

Mira
Mira
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

To zavádějí odnárodněná pražská média & his boys.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

Pane Vidláku, jsem moc ráda, že jste se dokázal panu Baštovi omluvit! Děkuji, že dokážete změnit názor a přiznat to.

abc
abc
před 1 rokem

Chápu, že psát komentáře téměř denně a udržet přitom určitou úroveň je docela obtížné, a proto méně bývá někdy více. Názorové veletoče pana Sterzika posledních dnů vypovídají o jeho zoufalství a zděšení z postojů české veřejnosti k dění poslední doby. Setkal jsem se v poslední době s několika lidmi, kteří stejně jako já uvažují o emigraci z České republiky do… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  abc

A s takovým materiálem se těžko pracuje. Jako cílová destinace mimo EU dnes připadá jen Rusko. Všichni si sice myslí, že když odstraní Putina bude vše při starém, ale neuvědomují si, že Rusko není jen Putin. Rusové na rozdíl od nás mají pud sebezáchovy.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Odvoláním vlády, se pan Jaroslav Bašta dopustí vlastizáchrany. Dejme mu možnost tento hrdinský čin uskutečnit.

cablik
cablik
před 1 rokem
cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Pane Heriote: SPD i její prezidentský kandidát Bašta podle bývalého premiéra „lžou“, a to skrze průzkumy, jež Okamura a SPD sdílejí i skrze některé Baštovy výroky. „Pan Bašta lže, protože samozřejmě žádnou vládu odvolat nemůže. Nechápu. Kdybych tohle udělal, už dávno je na mě trestňák a jsme stíhaný za rozvracení republiky,“ obořil se na Baštu… Číst vice »

unkas
unkas
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

nevím, proč Babiš v tomto lže… Podle příslušného článku Ústavy to možné je. I Zeman takto postupoval. Zaplacení-podjatí právníci se to snaží zpochybňovat, to ano, ale další právníci stojí za tím, že to možné je. Z tohoto výroku Babiše opět vyplývá, že stojí za udržením vlády Fialovy 5koalice, proti zájmům obyvatel naší země.… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  unkas

I kdyby pan Bašta se stal president tak tu vládu neodvolá mají pohodlnou většinu a senát je též jejich.

Jarin G.
Jarin G.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Jste poněkud vedle. V případě odvolání vlády prezidentem by neměl Parlament a ani Senát, do toho co mluvit. Vstoupit do toho by mohl Ústavní soud a to je otázka výkladu “Ústavy”.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Samozřejmě Ústavní soud nám tyhle vládce zařídil a dopadlo by to tak že by odvolali presidenta důvod se vždy najde.

heriot
heriot
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Spoléhat na US je směšné. Ten vládnoucí juntu pomáhal vytvořit a bude jí hájit vždy. Takže mnohem spíše by vše skončilo odvoláním prezidenta a do toho má parlament hodně co mluvit. Nemluvě o následně tvorbě vlády nové.. p. Bašta slíbil vyhlásit nové volby aniž by věděl, že neexistuje mechanismus jak by prezident mohl zařídit… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Odvolá, jmenuje úřednickou vládu, vypíše předčasné volby a vše bude řešit ústavní soud s novým předsedou, kterým nebude ten manipulátor Rychetský.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Tak tam bude jiný havloid určitě si to nenechají totalitní liberálové ujít. Vy jste neviděl jak zpracovali po Vrběticích Zemana pokud by se cukal tak by z něj udělali Ruského švába a odvolali by ho a s panem Baštou by zametli též důvod se vždy najde

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

No jestli bude tak odvolávat vládu jako (ne)odvolával korupční konzulát na Ukrajině…

heriot
heriot
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Osobně s Babišem souhlasím. Odvolat vládu jen tak nemůže, to je fabulace. Ne, že bych nechtěl, aby byla odvolána, ale růžové sny ještě nic nevyhrály.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

No právě a proto jsou realisté tak špatní.