Stomatologie narazila na své limity aneb Šmuclerova rada v nejcyničtější podobě

Ptali se prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera, co s nedostatkem zubařů v regionech. Odpověděl, jak se dalo očekávat: Češi si musí zvyknout za služby platit a dojíždět za nimi. Stomatologické ordinace v malých městech jsou zbytečný přepych, který je ve světě raritou. A hlavně není důvod si takové ordinace vydržovat. Velká stomatologická centra ve městech, která nabízí veškerý komfort. Tam bychom měli směrovat.

Kapitalismus. Co nejvíc a nejrychleji vydělat. Zubař těsně před odchodem do důchodu na maloměstě, který mi dělal nouzový zákrok a pak mě vyhnal s tím, ať si najdu stálého zubaře, mi řekl, že služby zubařů zdražily kvůli tomu, že zdražily stomatologické laboratoře. Materiál zdražil. Všechno zdražilo. S ohledem na Šmuclerovo doporučení jsem si prošel nabídku zubařských křesel v Praze. No co, pojedu tam tři hodiny, pak tři hodiny zpátky, jednou za čas se to vydrží. Šmucler má jistě pravdu. Proč si držet zubaře na vesnici.

Nabídka jedné zubařské ordinace v Praze. 15 minut konzultace, 1500 korun. Marně jsem přemýšlel, kolik zdraženého materiálu na takovou konzultaci padlo. Ale nešť, našel jsem i jednoho, co konzultuje 20 minut za 940 korun. Konkurence funguje. Jenže ani jeden z nich nepřijímal. Budu pátrat dál.

V rámci předchozího šetření jsem oslovil svou pojišťovnu s tím, že bych uvítal zubaře. Vlastními silami mi sehnat stále ještě nejde. Pobočka pojišťovny pro Ústecký kraj mi doporučila na ten jeden konkrétní den, abych se hlásil v Hejnicích v Libereckém kraji. Že prý nabírají. Čtyři hodiny od mého bydliště. Další den jsem se dočetl, že v Hejnicích zažili podobnou frontu jako před měsícem v Hustopečích. Na všechny se rozhodně nedostalo.

Ale věren Šmuclerově stomatologii pro bohaté mě zarazilo, že pobočka pojišťovny v našem kraji nebyla schopná nabídnout volného zubaře ani v rámci okresního nebo dokonce krajského města. To jest ta Šmuclerova bájná stomatologická centra, kde se člověku dostane skutečně perfektní péče. Nejsou jak zubaři na maloměstech, tak ani v okresních a krajských městech. Chybí. I přes Šmuclerovo ujišťování, že když si pacient zajede a připlatí, péči bude mít. Není, pane Šmuclere. Není tu nic. Vinou pojišťoven i vinou České stomatologické komory.

Politika zubařů je také k popukání. Syna píchlo v zubu, požadoval po mně tedy zubaře. Vyjevil jsem se mu doslova ve dveřích. Zubaře? V téhle době? Ty nejsi z mé krve, když netušíš, že ses narodil do republiky, která stojí na hliněných nožkách a jakmile máš problém, jsi na něj sám. A to i co se týká stomatologických zákroků. Ale protože byl neodbytný, odkázal jsem jej na pravidlo akutního ošetření, které zubař provést musí.

A tak syn před třemi týdny vyrazil k zubařce. Sedl si do čekárny a čekal. Dočkal se. Vzala ho, usadila na křeslo, zub mu navrtala vrtačkou, zaplácla cementem, jak pravila, a poslala ho pryč s tím, že si má najít stálého zubaře, který mu to dodělá. Cement je označení pro krátkodobou výplň, která se do měsíce rozpustí. A jsme tam, kde jsme byli. U Šmuclerova – dojeď si, připlať si. A to i přes skutečnost, že není kam. Okresní i krajské město je plonkové. Místní pobočka pojišťovny, té všeobecné, už odmítá komunikovat, protože nemá jak okomentovat své totální selhání.

Psal mi pán ze Zlína. Situace podobná. Zubaři nejsou. Ale přece, jeden mladý zubař se pochlapil a otvírá tam ordinaci. Čtenář mi přeposlal jeho odpověď na otázku, zda nabírá nové pacienty. Pravil, že ano, ale že se chce primárně věnovat estetické stomatologii, neřešit bolesti a zkažené zuby. Takže se nám tady ta Šmucleřina pro vrchních deset tisíc šíří jako epidemie (sám Šmucler je estetický stomatolog, huby chudiny by se nedotkl… nějaký sociální soucit? Úterý ve Šmuclerově ordinaci jen pro chudé a grátis? To se na Západě sice děje, ale u nás se jen při chlemtání vína káže voda).

Psala mi paní z Vysočiny. Situace stejná. Zubaři nejsou. Nejsou. Nejsou. U toho zavzpomínala na svá mladá léta, kdy se školou dvakrát ročně museli povinně k zubaři. Sebrala se celá třída, souška učitelka v čele a šlo se do ordinace. Zubař pak haranty přebral jednoho po druhém, a u kterého haranta viděl klubající se kaz, ten dostal vyplněnou pozvánku na mučení. I já takové celotřídní výlety za zubařem zažil. V té době mi zubařka podchytila dva kazy. Dala mi tam plomby. Obě mi před třemi lety vystřelily a sehnat teď zubaře? Nemožné. Zuby se rozpadají vzdor Šmuclerově dojeď si a připlať. I navzdory mlčení pojišťovny.

Dobrá, nakašlat na Šmuclera a jeho vzdušné zámky. Nechť je chátra bezzubá. Jenže začíná být problém i s praktickými lékaři a pediatry. I oni dochází. Dobíhá nás jedno z posledních dědictví komunismu, kdy lékařská péče byla rozmístěná rovnoměrně po celé republice. Lékaři v regionech po revoluci zůstali a pokračovali v činnosti. Teď odchází do důchodu a ordinace zůstávají prázdné. Čekárny ovšem ne. Jaká je Šmuclerova rada? Dojeď si, připlať si? A kam, pane vašnosto, kam?

Dojíždí nás i dědictví získané před osmnácti lety, kdy jsme se otevřeli Evropě a začali studenty učit evropanství, aniž bychom v nich vychovávali češství. Což vede k tomu, že lékaři se po vystudování medicíny stěhují za prací na Západ. Program Erasmus, kterým Západ láká vzdělané lidi z Východu, už jede nějaký ten pátek a my začínáme poznávat, co je jeho dědictví. Mizí nám na Západě lidé. Výdělek, pracovní doba i podmínky tam jsou nesrovnatelně lepší. Erasmus v nich vychoval to pravé evropanství, tak co hnít v ČR. Už jen pro ten plat. Však nástupní plat lékaře v České republice je cca 39 000 Kč, v Rakousku cca 7 400 eur, tedy téměř pětinásobek (výše platů uvedena dle webů MladíLékaři.cz a ePeníze.eu). K tomu žádné vražedné přesčasy, které jsou u nás obvyklé.

České lékařské fakulty se každého odcházejícího ročníku čerstvých lékařů ptají, kam půjdou dál, kde mají dohodnutou práci. 15 % čerstvých lékařů odchází na domluvená místa do zahraničí. U nás pak chybí. Je to jedno, dojeď si a připlať si, rada nad zlato. Pokud se za pár let vrátí, výborné. Jenže proč se vracet do chudobince, když den co den stolujete na hostině, že.

Smyslem Evropské unie mělo být to, aby se narovnaly podmínky pro život. Před šesti lety byl nástupní plat lékaře v ČR 25 000,- (výše čerpána z Medical Tribune). Teď je skoro 40 000,-. Podmínky se očividně zlepšují. Jenže v Rakousku byl před šesti lety nástupní plat lékaře 3 000 eur, tedy trojnásobek. Teď je to bez mála pětinásobek. Takže nůžky mezi Západem a Východem se nezavírají. Ale otevírají. A tam už Šmuclerova šalamounská rada dojeď si a připlať si platit nemůže a nebude. Není kam se stává uhelným kamenem.

Nelze jinak, než s výhledem na budoucnost přemýšlet o nějaké rozumné změně, která by to vyprazdňování republiky zastavila. Za státní vystudoval, deset let musí provádět praxi v ČR? Je to moc přísné? Ale proč by bezzubý občan ČR měl z daní platit studium lékaře, který hned po získání titulu i zkušeností uteče léčit na Západ? Jen otázka, jen otázka. Nebo je tu možnost vyrovnat se ekonomicky Západu. Aby nám lékaři neutíkali za hranice. Jenže jak to jako bezzubá kolonie Německa chceme udělat? Kde není německá vůle, tam není nikomu pomoci. Nevznikly tu žádné ochranné valy, které by naši republiku ochránily před nárazem do zdi, o níž si právě rozbíjíme hlavu. Šmuclerové posledních třiceti let dokonale rozdrbali české zdravotnictví. Sláva jim. Sláva.

Neskuhrám, jen popisuji realitu našeho zdravotnictví.

PS: Jak se vám to čte ? To je naše realita po třiceti třech letech od převratu. Kdo z vás by ještě jednou šel cinkat?

Autoři: Stanislav Stýblo, Š. Cháb, Zvědavec

5 9 hlasy
Hodnocení článku
30 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Mira
Mira
před 1 rokem

Naše známá byla dětská lékařka na menším městě. Po studiu za minulého režimu jí dali vybrat ordinace ze tří míst poblíž bydliště, jedno si vybrala a pracovala tam celý život . Dělat lékaře na menším městě, kde se všichni znají a kde je lékař potkává každý den, je náročné. Tam se chyby neodpouští.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Mira
reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

R. Šmucler: “v Česku kolem 9000 zubních lékařů, což je na počet obyvatel nejvíce v Evropské unii. Asi tisícovka z nich nicméně nemá uzavřeny smlouvy s pojišťovnami, pacienti tak musí za každé ošetření platit. Podle Šmuclera by přitom někteří z těchto zubařů o smlouvu zájem měli. „V Sasku, kde mají podobný systém, není nasmlouváno pět stomatologů… Číst vice »

Mira
Mira
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

To se Šmucler “domnívá”, ten má svoje knížecí výklady a zdůvodnění odtržené od reality. V mnoha místech nabízejí modré z nebe, byty, nové ordinace ale zubaři nikde. Hejtman Kuba mluvil o podobných problémech s pediatry v JČ . Není to o zničené síti, ale o to, že lékaři chtějí kromě samozřejmého vysokého platu byt v pěkném prostředí, dostupnou a kvalitní… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Mira

V nasem meste byl zubar, gynekolog a letos konci pediatr a dva prakticti lekari. Prostě neni o menší mesta zajem. Mam sveho zubare 30 km od domova a diky tomu, že jsem mu montoval tri kresla vcetne příslušenství mam o zuby postarano.

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Na Ukrajinu už fialoví pětizmrdi poslali přes padesát miliard korun, teď si dokonce v zahraničí vzali půjčku na další miliardu na výcvik nacistických ozbrojených formací na našem území a dalších pět na zdravotní péči o přivandrovalé Ukrouše. A na onkologicky nemocné české děti se vybírají plastová víčka a jak je to se stomatologií, o tom píše… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vendol

No a predstav si, že PAVEL vyhraje a bude ještě větší odliv vseho na Ukrainu. Vadi mi, že SPD nepodpoří Babiše. Ja v dalších volbach nepodporim SPD. Vojak nema byt prezidentem, premierem a ani predsedou senatu. Jeden vojak byl premiérem …. Topol a jak to vypadalo . Okamura se chová jak hrzeny milenec. Kombinoval až… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
MUDr. Ivan David, CSc.
Admin
MUDr. Ivan David, CSc.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Nevím čí jste “reproduktor”, ale asi placený, tyto bláboly opakujete pod každým článkem, i když s ním vůbec nesouvisí.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Omlouvám se, cekal jsem na oficiální vyjádření zde na NR a nic. Beru NR jako hlasnou troubu SPD.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

No šedá eminence této vlády Kalousek, uklizený do VZP, chce aby stomatologická péče byla vyjmuta ze systému pojištění a každý si jí hradil v plné výši úkonu (tržní cena). Takovéto reformy vždy začínají nejdříve stomatologii a pokračují dál v normální medicině. Tady připravují Fiala s Válkem změny v tom smyslu, že velká část úkonů bude ze… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Tady už chybí jen odškodnit feudály (ještě od Masaryka, nejen válečně kolaborující) a následně i sudeťáky od Posselta – jsou to v podstatě spojené nádoby.
Už se těším na hovínkách na ty uvědomělé pražáky, až jim zvednou daně kvůli tomu, aby mohli odškodnit potomka nějakého zmetka, co jim mlátil prababičku a popravil prastrýce…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Schwarzenberg už byl odškodněn, řada dalších také. Ti ostatní se také dočkají. Sudeťáci se také dočkají, Fiala je už od 90. let jejich advokátem. Vyhráli parlamentní volby? Vyhráli. Vyhrají i prezidentské volby? Vyhrají. Nedá se tomu zabránit.

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Však už mají našlápnuto. Dnes začíná další řada seriálu Modrá krev a lidé už se na to ohromně těší. Nedochází jim, že je to jen předehra na zrušení Benešových dekretů.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Ano, vzhůru za Mexickými úsměvy. Jen by se klucí jako je Šmucler měli obávat, aby nepřišla móda jako za Francouzského krále slunce Ludvíka XIV. kdy si lidé nechávali, kvůli kráse, vyrvat všechny zuby.

cablik
cablik
před 1 rokem

Oni to nejsou jen zubaři nejsou ani jiní lékaři ono by se to dalo udělat jenže to by musela být jiná vláda. Ty si zadarmo udělal školu tak tu budeš stejnou dobu jako studium pracovat v ČR.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Smucler neni takovy hlupák, aby se takhle vyjadroval. Neverim tomu vsemu co zde stoji. Jiz dnes v mensich mestech kole 5 000 tisic neni zubař. A samozrejme další specialisté. Prakticky lekar vetsinou dosluhuje. To neni chyba Smuclera nebo Klause, ale systemu a nabidky.

Mira
Mira
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Zřejmě je, protože on se podobně vyjadřoval v televizi , po něm starostové s postižených obcí a ty z jeho vyjádření mohl trefit šlak. Jim chybí lékaři a zubaři v dostupné vzdálenost i ve větších městech, když někoho začne na vesnici bolet v noci zub, aby pomalu hledal kováře jako ve středověku. Také jsem také zažil, že známý jel… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Mira

Musíte pochopit, že prioritu mají ukrajinští Vasil a Vasilisa, občané ČR jsou Fialovou vládou odstaveni na vedlejší kolej.

JK
JK
před 1 rokem

Já jsem to věděl. Věděl jsem již v době, kdy spoluobčané s očima planoucíma očekáváním hltali každé Klausovo slovo, že zákonitostem té jeho “neviditelné ruky trhu” nic nebrání dojít do stavů, pro lid obecný velmi nepříjemných. Ale bylo a je mi to jako exkrement na botě platné.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Ani bych se nedivil, kdyby se zubařského řemesla ujali Vietnamci a to přímo ve svých krámcích, někde vzadu za plentou. Bylo by to dostupné, levné a ještě bychom se po ošetření dozvěděli, jak nám to slusí. ,,Lidi a pamatujete si ještě tu hrůzu, kyž jsme za socialismu stávali fronty na banány. To už určitě… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem

Není jiné řešení, než zákonem stanovit i povinnosti. Pokud chce lékař (a i jiné profese), studovat za státní, musí přijmout závazek sloužit občanům této země. Pokud ne, ať si vše platí ze svého. Kapacitu univerzit určuje stát, “státní” studenti musí mít přednost. Jenže, dokud se nenajde politická síla, která se díky podpoře občanů,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem jbskalensky
vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Copak stomatologie-o té se dlouhodobě mluví-ale co taková pediatrie,která je v kritickém stavu přes 30 let a teď do ní vstoupí 150 tisíc neléčených ,nebo špatně léčených ukrajinských dětí,které sem proto přijely-ne před tzv.válkou.O tom si nikdo nedovolí ani hlesnout.Ve školství to musí být samozřejmě něco podobného.Takže-nechť žije” demokracie ,svoboda slova a kapitalismus”.Proč… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Nelze. Podle zákona 101 ILO (Mezinárodní organizace práce se sídlem v Ženevě) by šlo o nucenou práci. A ta je povolena pouze pro ozbrojené sbory a vězně. I u nás byly až do poloviny 60. let tzv “umístěnky”, kdy absolventi středních a zejména vysokých škol byli posíláni na méně atraktivní místa v Československu, zejména v pohraničí, kde bylo po odsunu Němců… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Nechci se přít o detaily. Jak sám uvádíte, v Německu jsou už nějaké povinnosti stanoveny, mám obdobné informace od kamarádů. A nikdo si nedovolí se moc vzpouzet, tedy to jde. Když se bude chtít, cesta se najde. Nemusí to být pouze a jen restrikce, i když bez nich to nepůjde. Jistě existují i prvky motivační, ale… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

V podstatě s vámi souhlasím. V Německu k výkonu praxe (nejen zubařské, al i právnické či jiné) musíte mít souhlas přísluní komory a pak ještě obce. Nemůžete si prostě otevřít praxi kde vás napadne a kde si myslíte, že by to bylo pro vás výhodné. Praxe se proto často dědí nebo si ji musíte odkoupit od lékaře… Číst vice »

MUDr. Ivan David, CSc.
Admin
MUDr. Ivan David, CSc.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Povinnosti lékařům stanovil už známý komunista František Josef I. v roce 1888. Lékaři zuřili, ale musili to přijmout. R-U byla totalitní stát, dnes máme svobodu.

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Aby se nerozšiřovaly hrůzné zprávy o dřívějším teroru, to s těmi nucenými umístěnkami nebylo tak 100%, někde snad ano z různých důvodů. Možná v medicíně, nebo v jiných specielních oborech, kde nebylo volné místo hned za rohem. Ale to by nebylo ve světě nic tak neobyčejného. A ti, kteří tím byli potrefeni, dostali jisté výhody za… Číst vice »

MUDr. Ivan David, CSc.
Admin
MUDr. Ivan David, CSc.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Jako ministr jsem přesně toto navrhoval. A další opatření. Nastala zuřivá kampaň, že chci vrátit naši kapitalistickou zemi zpět do komunismu. Koho jste volili?

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Důvodně předpokládám, pane doktore, že se naše “volby” , vaše a moje, příliš neodlišovali, ani teď ani v minulosti. Problém byl v tom, že nikdy, zatím, “nebylo tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř”, takže měli nakonec navrch žvanilové, lumpové, kariéristi, podvodníci. Zkušenost z úpadku zejména ČSSD máme oba. V současné době to vypadá, že… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Chtěl bych také doufat-ale mám téměř jistotu-že dekadence systému to již neumožňuje.A změnu systému(kapitalismu)prosazují pouze komunisti.Je to běh na dlouhou trať.Kdybych nebyl ateista,řekl bych-Bůh s našimi potomky.