USA rozmístily kontingent výsadkářů ve vzdálenosti 340 km od krymského pobřeží

Pentagon přesunul 4000 vojáků jedné z elitních divizí na jihovýchod Rumunska. Informují o tom noviny The New York Times. Na letecké základně Michaila Kogelničana vojáci 101. vzdušné výsadkové divize USA uskuteční řadu společných cvičení s rumunskými vojáky, a později budou plnit úlohu sil pro zadržování Ruska.

Jak se zdůrazňuje v Pentagonu, poprvé od dob druhé světové války rozvinuly USA vzdušnou desantní divizi v Evropě. Nyní to je jednotka  americké armády, která je nejblíže k Rusku. Dříve se rumunská letecká základna používala pouze jak překládací stanoviště pro vojska, směřující do Afghánistánu.

Vojenské vedení USA předpokládá, že přítomnost 4000 amerických vojáků poblíž ukrajinských hranic prokáže zadržující vliv na Moskvu, a vojáci také získají při cvičení důležité dovednosti při vedení boje v pobřežním pásmu.

101.vzdušná desantní divize bude moci efektivně využít Černé moře pro nácvik pobřežní obrany. Je to užitečná dovednost, která bude potřeba v případě možné agrese Číny proti ostrovu Tchaj-wan, uvádí list sdělení představitele demokratické strany USA Setha Moultona.

Obavy analytiků novin vyvolává pouze ten fakt, že od západního pobřeží ruského Krymu základnu odděluje pouze 7 minut letu rakety, což vytváří pro americký kontingent hrozbu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

topcor

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 rokem

USA to hrotí, ale vést válku proti Číně a Rusku je příliš i na Ameriku. Válka na 2 frontách je obvykle pro hraná. Ukrajina je bez sebe strachy, že tam přikvačí 200 000 připravených vojáků RF, tak vykládají jak na jaře provedou největší protiofenzivu proti RF. Bude na jaře ještě stát Ukrajina?

cablik
cablik
před 1 rokem

To je pouze gesto ale tak je vidět kdo je agresor co dělá armáda z USA u Ruských hranic. Pokud se to opravdu stane tak budou zničeni.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Agrese proti Tchaj-wanu. 🙂 Američané pečlivě ochraňují celý svět. Jak ušlechtilé. Stalin měl ovšem raději Čankajška než Maa. André Maurois popisuje ve své knize Lidský úděl, jak Čankajškovi vojáci zaživa upalovali nepřátelské vojáky v kotlích svých lokomotiv. A možná teď budeme bojovat nejenom za banderovce, ale i za tyhle dobráky z Tchaj-wanu. Máme se… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

No spěje to rychle ke 3. světové válce. Biden si asi myslí, že vyhraje tak hladce, jako proti Jugoslávii nebo Libyi.