Gruzie se zdržela eskalace vztahů s RF a sklízí ovoce

Gruzie, nehledě na administrativní nátlak Západu,  se vyhnula další eskalaci ve vztazích s RF a vybudovala s ní výhodné hospodářské vztahy.

Gruzie přestala sloužit  zájmům Západu

Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov prohlásil, že si váží Gruzie za to, že “tato malá země a její vláda mají odvahu říct, že se budou řídit vlastními zájmy a zájmy své ekonomiky”.

Lavrov to řekl při každoroční souhrnné tiskové konferenci 18. ledna.

Skutečně, poslední události ukazují, že Tbilisi zaujímá vyvážený postoj ve vztazích s Moskvou. Například, magistrát Tbilisi schválil rozhodnutí nerušit kontrakt s ruským podnikem Metrovagonmaš o koupi vagónů pro metro v Tbilisi.

Jak oznamuje Business Media, podle slov viceprimátora gruzínského hlavního města Iraklije Chmaladze by přechod k jinému dodavateli vyvolal zvýšení ceny nákupu o 30-35%, proto se magistrát snažil uzavřít jednání s již stávajícím dodavatelem, aby gruzínské zájmy byly maximálně zachovány.

Dříve vicepremiérka Gruzie Teja Culukiani prohlásila, že Tbilisi nemá v úmyslu poskytovat vojenskou pomoc Kyjevu a nepřipustí “vtažení do vojenského konfliktu”.

Culukiani rovněž obvinila sejm Polska z nepřátelských kroků vůči své zemi. Jde o rezoluci, vyzývající Tbilisi dovolit gruzínskému zločinci Michailu Saakašvilimu léčit se v zahraničí.

V Tbilisi usadili i velvyslance Ukrajiny Andreje Kasjanova s jeho slovy o možné evakuaci občanů Ukrajiny z Gruzie, pokud budou obnoveny přímé letecké linky z RF, o čemž se jedná.

“Mohu říci, že Ukrajinci by potřebovali evakuaci v tom případě, kdybychom odeslali Buky na Ukrajinu. To by znamenalo přímou účast Gruzie ve válce. Právě Kasjanov nás vyzýval vstoupit do války, a v tom případě by bylo třeba evakuovat z Gruzie nejen Ukrajince, ale také Gruzínce”, prohlásil předseda vládnoucího Gruzínského snu Iraklij Kobachidze.

Kobachidze se také domnívá, že EU tlačí Gruzii k otevření druhé fronty proti RF, ale Gruzie  je neutrální země.

V Gruzii se objevily proruské strany

Gruzínská strana Konzervativní hnutí zorganizovala konferenci na téma “Krize na Ukrajině: následky pro Gruzii, Rusko a ostatní země bývalého SSSR”. V tiskové zprávě se říká, že Gruzie se stále podrobuje tlaku a provokacím pro její zatažení do konfliktu na Ukrajině. Nicméně, gruzínský národ zachovává neutralitu, a to je optimální strategie.

“Všichni dobře chápeme, že to není konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Bohužel, Ukrajina se daného konfliktu účastní jako proxy síla kolektivního Západu. Už lze hovořit o tom, že jde o civilizační konflikt mezi stoupenci monopolární světa v čele s USA a Ruskem, a také dalšími státy, aspirujícími se stát póly gravitace”,  cituje předsedu strany Giorgije Kardavu list Ridus.

V jakémkoliv jiném postsovětském státu (kromě Běloruska), dokonce v zemích EAEU by taková slova byla důvodem pro pronásledování a démonizaci.

V Gruzii vznikl konsensus elit

Pokud “odmotáme”dobu ještě zpět a vzpomeneme si na příjezd Saakašviliho do Gruzie v roce 2021, aby tam zorganizoval převrat a nastolil prozápadní moc, tak lze nyní učinit závěr o tom, že konsensus elit v Gruzii umožnil vyhnout se nové eskalaci vztahů s RF.

Saakašvili byl zadržený, odsouzený a odbývá si trest. Avšak, v případě jeho úspěchu by se na pozadí událostí na Ukrajině Gruzie bez rozmýšlení rozhodla navrátit ztracenou Abcházii a Jižní Osetii, což by otevřelo pro Rusko druhou kavkazskou frontu.

Právě proto Gruzie nezískala kandidaturu do EU, a Moldávie a Ukrajina  ano.

Ekonomika Gruzie roste rychleji než čínská

Ale Gruzie toho nelituje díky režimu spolupráce v obchodu a turistice s RF, včetně tranzitu z EU. Díky tomu se za rok 2022 HDP Gruzie zvýšil o 10,1%, oproti předběžným údajům, zveřejněným Národní statistickou službou Gruzie 31. ledna. Za prvních devět měsíců roku 2022 Gruzie vydělala cca 2,2 miliardy dolarů, včetně finančních převodů a turistiky z Ruska.

Obrat zboží mezi Gruzií a Ruskem v lednu-říjnu roku 2022 vzrostl o 49,2% v porovnání s analogickým obdobím roku 2021 a tvořil 2,2 miliardy dolarů, a export z Gruzie do Ruska se zvýšil téměř o 9%, informuje Národní služba statistiky Gruzie Sakstat.

Z Gruzie do RF bylo za leden-říjen roku 2022 vyvezeno 84,5 tisíc tun minerálních a sladkých vod, skoro 67 tisíc tun přírodního hroznového vina, 57,4 tisíc tun feroslitin, 10,5 tisíc tun alkoholických nápojů a tak dál.

Gruzii čeká hospodářský růst, jak to vyplývá z prognózy MMF – o 6 % v roce 2023.

Pokud to srovnáme s Moldávií, tak v roce 2022 to bylo minus 10% HDP, a Ukrajinou – minus 30% HDP.

Ljuba Stěpušová

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 https://www.pravda.ru/world/1795937-georgia/

4.7 6 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Ono je pro ně velké varování válka na Ukrajině příště by mohli být bojištěm oni.Takhle budou moci normálně žít.

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 1 rokem

“V Gruzii vznikl konsensus elit”

/to U Nás nehrozí

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Stanislav Sevecek

Bohužel je i zde. Ovšem nikoliv v zájmu naší země. Ale konsensus s těmi cizími.

danny
danny
před 1 rokem

Každý, kdo v Rusku v této době byl nebo v současnosti je tvrdí, že v obchodech nechybí západní zboží. Nejen luxusní, ale i to běžné. Od potravin, přes spotřebiče až po náhradní díly do aut. A nejen ve velkých městech, ale i v regionech. Je, pravda dražší, ale je. Protože se masově dováží přes Turecko, ale hlavně právě přes… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem danny
Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Od kamarádů rusů vím pravidelně že jsou víc než v pohodě.
Jsou to hodně důvěryhodní lidé.
Plné regály a ceny většinou ješte nižší než před válkou.
Jo a mzdy vyšší cca od 10 až do 20 procent, dle profese a teritoria .

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Tak nevahej a jed makat do Ruska.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Hňup zůstane hňupem i když poleze skopčákům do prdele.
Na rozdíl od tebe mám kamarády a přátele. Ty máš vlastně pouze vytahovače kšand na metr od sebe.

vaclav
vaclav
před 1 rokem

Někdo se z chyb poučí – někdo (např. češí, zůstanou pořád stejně debilní.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

Souhlas, stále lezeme někomu do prd.le po vzniku republiky, nejdříve Francie, SSSR, Německo , SSSR, Německo a USSA.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Už běž hlásná troubo sutetedeuschald (doufám že to mám gramaticky správně) do zádele.
To co z tebe vypadává za bobky je rarita.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Máš to napsaný blbě, ale me to neprekvapuje. Myslel jsi asi tohle: Tschechische Grenzschützer – České pohraničí. Tak posbirej bobky a hajdy se učit.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor