Rusko poslalo na Ukrajinu vojenské roboty k hubení západních „Leopardů“ a „Abramsů“

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Na snímku ruský bojový robot “Marker” – “zabiják tanků”

Ruské bojové roboty “Marker” dorazily do zóny speciální operace na Donbas. Tam je otestují v reálných bojových podmínkách. Odborníci plánují vypracovat algoritmy pro vedení boje v rámci skupiny s roboty,“ říká experti. V zóně speciální vojenské operace budou testovány dvě verze Markera najednou. Jeden z nich provádí průzkumné mise a druhý útočí.

Jednou z hlavních bojových misí „Markerů“ je odhalování a ničení tanků Abrams a Leopard raketami, za což už vojáci mají slíbená ocenění. Markery vidí v noci, jsou schopny určit motor tanku na několik kilometrů, v podmínkách elektronického boje nepřítele, nezávisle se k němu přiblížit a zasáhnout jej. Kromě toho může být takové bojové vozidlo v popředí a korigovat dělostřelectvo a letadla. V západních médiích byly ruské protitankové bezpilotní roboty „Marker“ nazývány „zabijáky tanků“. Platforma Marker má být univerzální pro pozemní bojové roboty a bude nosit různé zbraně.

Na Donbas zatím dorazily čtyři bojové roboty „Marker“. Na svém telegramovém kanálu to oznámil Dmitrij Rogozin, bývalý šéf korporace Roskosmos, nyní začíná načítání obrázků cílů a vývoj bojových algoritmů v rámci skupiny bojových robotů. Bojové roboty mají podle Rogozina speciální elektronický katalog s cílovými obrázky.

Ruské bojové roboty „Marker“ dokáží zasáhnout i vzdušné cíle, jako jsou například bezpilotní letouny. Marker je projektem Národního centra pro vývoj technologií a základních prvků robotiky Nadace pro pokročilý výzkum a nevládní organizace Android Technology. V září 2022 experti oznámili, že Markery by mohly být použity jako nosiče pro 16 kamikadze kvadrokoptér.

Autor: Karol Jerguš, zdroj: Armádny magazín Sk

5 4 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

To bude zajímavé snad bude nějaké video kde bude v akci ten robot zatím jsem nic takového neviděl.

VlastimilCech
VlastimilCech
před 1 rokem

Leopardy zapsat do té knihy ohrožených druhů!

spartak
spartak
před 1 rokem

Válka robotů? Rusko je připraveno.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Pantery a tygry už dávno došly, Nyní se chystá “polovačka” na leopardy, případně na kuny (Marder). To bude brzy cenná trofej a na nějaké “ochranářství ohroženého druhu” se hledět nebude.