Nový prezident – čím větší očekávání, tím větší zklamání

Ve středu jsem byl pozván do CNN Prima News, abych se vyjádřil k osobě nového prezidenta. Vystoupení bylo ale zrušeno a nahrazeno asi aktuálnějším – o otázkách důchodů. Ne že bych se nějak třásl na veřejná vystoupení, ale trochu mě to mrzí, neboť jsem měl být konfrontován se senátorkou Miroslavou Němcovou. To by mohl být zajímavý zážitek s ohledem na její žlučovitost a fanatickou nenávistnost.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Chtěl jsem na Primě říci, že se podařilo pětikoalici a jejím spojencům prosadit jednoho ze dvou připravovaných želízek v ohni pomocí dlouhodobé kampaně, a že nikdo jiný vyhrát nemohl, neboť další, kdo údajně mohl mít šanci byl Andrej Babiš, o kterém zase bylo sdělováno, že šanci nemá. Pětikoalice za rekordně krátké působení dosáhla mimořádné nepopularity a dál pracuje na jejím prohloubení asociálními a protidemokratickými kroky. Strany pětikoalice proto neměly šanci s nadějí nominovat kohokoli ze svého středu. Europoslanec Zdechovský se však v CNN Prima News veřejně pochlubil s tím, že to není pravda, neboť koalice jednala intenzivně o svých kandidátech. Mohli prý jimi být Miloš Vystrčil, Petr Fiala, nebo dokonce Miroslava Němcová (po tomto připomenutí bych v televizní debatě očekával výron její žluči). V CNN Prima News bych byl dále řekl, že Petr Pavel má teoreticky dvě možnosti. Buď se znemožní jako podporovatel protilidové politiky pětikoalice, nebo se pokusí o vlastní nezávislou politiku (ta druhá možnost zřejmě zůstane teoretickou).

Představitelé pětikoalice opakovaně zdůrazňovali, že Pavel i Nerudová jsou jimi podporovaní kandidáti. Jinak to prý ovšem naopak jejich kandidáti nebyli, neboť byli „občanští“, tedy tak nějak nepolitičtí, že. Jejich kampaň ovšem stála spoustu peněz. K nim je třeba připočítat náklady na propagaci ještě před oficiální kampaní. A ovšem nezjevná „nefinanční plnění“ formou pozitivních článků, rozhovorů, pořadů a videí, z nichž některá byla asi opravdu z čisté lásky a naivního optimismu.

Petr Pavel hrál svoji roli s vpravdě vojenskou sebekázní. Na rozdíl od Nerudové se nepouštěl do odvážných myšlenkových konstrukcí za hranicí vlastních znalostí. To mezi nimi rozhodlo.

Upřímně řečeno dost mě svými úvahami v Parlamentních listech překvapil Erik Best, který jinak bývá nejlepší. Spekuluje totiž, že by se Petr Pavel nemusel chovat jako služebník pětikoalice, ale mohl by se vymanit z jejího vlivu a rozhodovat samostatně. Tím by si mohl získat mezi lidem autoritu a naplnit očekávání oněch 33% voličů, kteří nechovají sympatie k současné vládě, ale současně podporují kandidáta vládní pětikoalice patrně pod vlivem mediální kampaně, a protože je to fešák. A hlavně je nepodobný Zemanovi a tomu hnusnému Babišovi, jak nám ho ukazují v televizi.

Jenže… Jenže je třeba brát v úvahu, že generál Pavel byl jistě vybrán po řádném vyhodnocení. Vybrán, jako voják zvyklý plnit rozkazy. Loajální k tomu, kdo je právě vydává. Kampaň se vším všudy stála desítky miliónů a těžko si představit, že do ní byly peníze investovány proto, aby si podporovaný kandidát po svém zvolení dělal co chce.

Ve svém inauguračním projevu Petr Pavel sic vyzval ke kritice jeho chyb a omylů. Je ovšem otázka, co sám jako chyby a omyly případně uzná.

Je možné, že rozhodnutí, která bude nový prezident prezentovat, budou poněkud odlišná od stanovisek a konání vládní koalice. Nebude to proto, že by se jí chtěl příčit, ale proto, že bude příměji napojen na zdroj doporučení. Vláda a prezident tak navenek mohou mít podobu dvojice hodného a zlého policajta. Milovaný prezident pak bude podporovat nenáviděnou vládu.

Tato noc nebude krátká.

5 8 hlasy
Hodnocení článku
29 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

„Prezident Pavel urazil Slováky. Protože chtějí mír.“ Není to dobrý začátek
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Prezident-Pavel-urazil-Slovaky-Protoze-chteji-mir-Neni-to-dobry-zacatek-731553

Pokrok: Máme strach mluvit, tak se alespoň svlékneme! Seznam zakázaných témat. Jaký teď na Hradě vlaje symbol? Šikana bude dál přitvrzovat. Cenzuru už vnímají i obyčejní lidé. Pohřeb starých časů? Dokud dýchám, doufám
https://protiproud.info/politika/7060-pokrok-mame-strach-mluvit-tak-se-alespon-svlekneme-seznam-zakazanych-temat-jaky-ted-na-hrade-vlaje-symbol-sikana-bude-dal-pritvrzovat-cenzuru-uz-vnimaji-i-obycejni-lide-pohreb-starych-casu-dokud-dycham-doufam.htm

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Dokud dýchám, doufám

Georg
Georg
před 1 rokem

Myslím, že to bude z největší pravděpodobností tak, jak to popsal Dr.David na konci svého článku. Je dobré si položit otázku, kdo ho připravoval, jak dlouho ho připravoval, kdo ho financoval, ale to jsme se dozvěděli až těsně před volbami. Jeho napojení na svého “brusiče”, na Evropské hodnoty, US ambasádu atd.… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem

Petr Pavel by mohl být osvíceným prezidentem, kdyby měl dobrého poradce místo pitomců, kteří ho nyní obklopují … Současný marasmus našeho světa mají na svědomí dva pitomci prezidenti Reagan a Gorbačov, kteří měli za poradce svoje hloupé namyšlené paničky … Když se tak dívám na paní Pavlovou, napadá mě že by… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Třeba to bude hrát na obě znepřátelené strany tzn. CIA i GRU. Bývalý agent GRU Suvorov napsal ve své knize, že z GRU se nedá jen tak odejít.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Omyl. On to kozel P. Pavel hraje na dve strany od roku 1990.

vlcernik
vlcernik
před 1 rokem

Někteří si myslí, že na Hrad přijde
Řád a klid
Já upřesňuji, že to bude
Žár a kyd

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem vlcernik
reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Od vojáka bych nečekal žádný zázraky . Bude jeden z dalších neschopnych prezidentů. Ale to je v Česku zažitym pravidlem, už podle vzhledu “kozel” nečekám nic jiného.

heriot
heriot
před 1 rokem

Já bych dal názoru p. Besta určitou šanci. Pavel jistě bude v určité dvojroli. Bude oblast, kde bude pochopitelně na provázku. To bude jistě mezinárodní politika. Na Slovensku již plní první úkol. Ale pod rozlišovací schopnosti šéfů této marionetty budou třeba některé domácí záležitosti. Jim bude určitě jedno, jestli peníze na výpalné… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

I za komunistů byli komunisti a “komunisti”…

vaclav
vaclav
před 1 rokem

Pan Mudr. David má naprostou pravdu.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Pane doktore, souhlasím s Vámi když uvádíte druhou možnost jako teoretickou, a tedy že se znemožní. Dle mého už má ono znemožnění za sebou a se svojí troubovitostí urputně pracuje na dalším. Naopak nesouhlasím, že by byl Erik Best se svým naivismem nejlepší. Na to, aby se nový president vymanil z té žumpy, která… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem

Nový prezident přicestoval na Slovensko a zklamal. Je to jeho 1. hrubá chyba v nové funkci (předtím udělal chyby, ale to nebyl ve funkci) – vyjádřil „znepokojení“ z politické situace na Slovensku – nemá právo takto mluvit-kecat Slovákům do jejich politiky ! On sám je vytažen z klobouku jako Čaputová a předtím Kiska, ve Francii to… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Co to je za článek vše je jasné je to kandidát havloidů a US poskoků nic víc nic míň v tom až po uši pokud národ neprocitne z jejich lží.