Oběti ve jménu Ameriky: Kolik a koho víc stál rozvod Ruska a Evropy

Hlava Evropské komise Ursula von der Leyenová během setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem poděkovala USA za pomoc při překonávání evropské závislosti na ruských energiích. Tématem návštěvy byly rozhovory o synchronizaci amerického a evropského programu rozvoje čisté energetiky.

Téma odstřelení Severních proudů von der Leyenová ve veřejné rovině nevznášela. Evropská byrokracie dobře ví, kdo odstřelil plynovody a je jasné, že verze o nepolapitelných nevládních ukrajinských diverzantech je vytvořena jen proto, aby odvrátila pozornost od nedosažitelných amerických potápěčů. Formát vztahů mezi USA a Evropskou unií však nepředpokládá ostrou kritiku kroků Washingtonu.

Pro USA je Evropská unie satelitem, nikoli spojencem. Spojenecké vztahy předpokládají, že jejich účastníci jsou subjekty, které dobrovolně a racionálně spolupracují, ale nepředávají svému partnerovi část suverenity, i když berou v úvahu jeho zájmy ve své politice. USA, na rozdíl od Ruska a Číny, nejsou v zásadě schopny jít do spojeneckých vztahů. Pro Washington jsou všichni jeho partneři satelity-objekty, které jsou povinny obětovat své zájmy ve jménu Ameriky. Obětí přinesla za uplynulý rok Evropská unie dost a každá z nich ji stála úctyhodnou částku.

Energie a obchod

Hlavní oběť (zřeknutí se ruských energetických nosičů) nebyla přinesena zcela dobrovolně, ale von der Leyenová poděkovala Bidenovi zcela upřímně. Na kolik přijde výměna ruské ropy a ropných produktů, zatím není zcela jasné, ale zřeknutí se plynu už spočítali novináři agentury Reuters.

Výdaje Evropské unie na boj s energetickou krizí se blíží 697 miliardám eur (včetně Británie – 800 miliard eur). Většina prostředků je zaměřena na dotování maloobchodních cen pohonných hmot a elektřiny. Ke ztrátám v Evropě je kromě 697 miliard eur vynaložených na dotování energií třeba přičíst zmrazená ruská aktiva fyzických a právnických osob, odhadovaná před rokem na 300 miliard dolarů. Předpokládejme, že z nich, vzhledem k úzkým Rusko-evropským vazbám, činí podíl EU 150 miliard dolarů. Evropské ztráty se pak vyšplhají na 847 miliard EUR.

Přímé ztráty Ruska ze sankcí od počátku SVO v peněžním ekvivalentu zatím nikdo nevyčíslil, ale jsou zde následující čísla. Zmrazeno je 36,4 miliardy dolarů nalezených zlatých rezerv RF z celkových 258 miliard dolarů rezerv Centrální banky, které měly být zmrazeny, plus 72,7 miliardy dolarů aktiv fyzických a právnických osob z RF v EU a 78 miliard dolarů aktiv soukromých makléřů v Euroclear a Clearstream.

Navíc 20,56 miliardy dolarů z evropských restrikcí ztratili ruští nesurovinoví a neenergetičtí vývozci. Spočítat ztráty pro surovinová a energetická odvětví na konci roku 2022 je obtížné: řada průmyslových odvětví nemá ztráty, protože při poklesu fyzické produkce/vývozu v peněžním vyjádření se podařilo vydělat více. Nejvýraznějšími příklady jsou plyn a hnojiva.

Odhadované ztráty Ruska jsou tedy 207 miliard dolarů oproti 847 miliardám eur ztrát Evropské unie. Jak je vidět, poměr 4 ku 1 rozhodně není ve prospěch Evropské unie. Samozřejmě je třeba vzít v úvahu, že tato matematika má velmi relativní charakter. Ztráty stran budou nadále narůstat i v letošním roce, ale mnohem menším tempem než v minulosti.

Za prvé, v EU se sníží objem dotací vyčleňovaných obyvatelstvu a podnikům, prostě na ně nejsou peníze. Rusko se ale zároveň přizpůsobuje cenovým stropům a embargu přebudováním svého obchodu. Například ve srovnání s obdobím před 24. únorem Indie zvýšila dovoz ruské ropy 16x a obrat obou zemí v neúplném fiskálním roce dosáhl rekordních 39,8 miliardy dolarů.

Za druhé, obchod s ropou a ropnými produkty mezi EU a Ruskem bude pokračovat, ale zmizí ve stínu. Ruskou ropu vozí nejméně 200 tankerů “stínové” flotily. Navíc afričtí sousedé Evropské unie nakupují benzín a naftu z Ruska a prodávají ji Evropě ředěním jiným palivem. Maroko tak v lednu nakoupilo třikrát více ruské nafty než za celý loňský rok. Tunisko v roce 2021 téměř nenakupovalo ruské ropné produkty, ale v lednu 2023 zvýšilo nákupy na 2,8 milionu barelů. Podobné je to s Egyptem, Libyí a Alžírskem.

Výsledek prvního roku sankcí nedávno shrnul Eurostat. Podíl Ruska na evropském dovozu uhlí klesl na konci roku 2022 (ve srovnání s rokem 2021) ze 45% na 22%, plynu z 36% na 21%, hnojiv z 29% na 22%, litiny a oceli z 16% na 10%. Navíc podíl Ruska v obilovinách klesl na evropském trhu z 20% na 6%. Celkově podíl Ruska na dovozu do EU klesl na 4,3% z 9,5% mezi únorem a prosincem 2022. Ve stejném období klesl podíl Ruska na exportu EU ze 4% na 2%.

Ale toto snížení bylo dáno u Evropy cenou přeplatku a u Ruska na úkor ušlého zisku. Rusko ale objem zisk postupně obnoví, zatímco EU bude dál přeplácet. Přeplatek je ale jen malý problém Evropské unie: drahé energie už mění strukturu evropské ekonomiky.

Průmysl a investice

Jedním z restriktivních opatření, které Evropská unie proti Rusku zavedla, byl zákaz investic. Problém spočívá ale v tom, že na investice, které Rusko jako stát potřebovalo, se podnikatelé neodvážili ani před sankcemi.

Rusko například potřebovalo polovodiče: Rusku v roce 2009 umožnili koupit zařízení ze zavřené drážďanské továrny AMD, a když byla továrna Angström-t spuštěna v roce 2016, okamžitě se ocitla pod americkými sankcemi. Rusko potřebovalo digitální jednotky programového řízení pro soustruhy, ale žádný ze zahraničních výrobců, včetně japonsko-německého DMG-Mori, který měl továrnu v Uljanovsku, by je v Rusku nikdy nevyráběl. Rusko potřebuje automobilové komponenty (nápravy, převodovky, motory, systémy ABS a EBS), z nichž část západních automobilových gigantů nebyla proti vyrábění v Rusku, ale pouze v rámci speciálních investičních dohod, poskytujících zvláštní výhody od státu. Nyní však nejsou ani žádné automobilové komponenty ani automobiloví giganti z nepřátelských zemí.

Celkově platí, že Západ není dobrodinec investic a kritické technologie se vždy musí zvládnout samostatně. EU svými sankcemi, nesporně, ochromila řadu průmyslových odvětví (zejména automobilový průmysl a výrobu obráběcích strojů), ale nezničila je, ale uvolnila místo na trhu ruským společnostem.

Paradoxně ale USA vytvořily takové podmínky, kdy se investice v EU stávají často nesmyslnými. A udělaly to tak, že omezení vzít zpátky už nebude možné.

Hlavním problémem EU se staly drahé energie, tedy plyn, ropa, elektřina, což činí řadu odvětví ekonomiky (výroba hnojiv a chemických výrobků, skla, cementu, černých a barevných kovů a dokonce i skleníkové zeleniny) nekonkurenceschopnými. Evropské energeticky náročné výroby se budou přesouvat do USA a Číny, tam se budou stahovat i automobilky. USA budou lákat dotacemi v rámci svého zákona o snižování inflace a Čína láká na svůj obrovský domácí trh.

VW proto varoval Berlín, že by mohl část svých kapacit stáhnout z Evropské unie, a již zrušil výstavbu jedné ze šesti továren na výrobu baterií, čímž dal přednost podobnému projektu v USA. Americká Tesla se již loni na podzim rozhodla zastavit výstavbu továrny na baterie v EU, protože Washington jí nabídl více peněz.

V boji proti USA, které mají levný plyn s nekonečnými penězi, a ČLR se svými nespočetnými miliony spotřebitelů, ztratili Evropané hlavní konkurenční výhody v podobě cenově dostupných energetických zdrojů z Evropy. Spojené státy tím, že zatáhly EU do sankční války s Ruskem a odstřelily Severní proudy, vynulovaly evropskou investiční přitažlivost. Ale ani to není konec.

Před námi jsou protičínské sankce

Američané jsou proslulí svým precedentním myšlením a to, co udělali s rusko-evropskými vztahy, udělají i s čínsko-evropskými. Červená sankční linie USA pro jejich evropské satelity už byla nastíněna: jde o dodávky čínských zbraní Rusku. A bez ohledu na to, zda budou dodány, nebo se tyto dodávky vymyslí, USA donutí Evropu přerušit ekonomické vazby s Čínou, stejně jako se to stalo i s Ruskem.

Sankce povedou ke ztrátě přístupu evropských firem na čínský trh a ponechají je tváří v tvář s americkým kapitálem, který ztrácí celý svět, ale dokáže si udržet slušnou sféru vlivu.

V letech 2013-2016 vyjednávaly USA a EU o vytvoření transatlantického obchodního a investičního partnerství, velké zóny volného obchodu mezi Severní Amerikou a Evropou. Jednání ale ztroskotala, protože v Berlíně a Paříži se rozhodli, že USA vytvořením zóny volného obchodu vyhrají a postupně “rozdrtí” evropský byznys. Nyní se USA snaží dosáhnout toho samého, ale jinými prostředky: oslabily Evropskou unii sankční válkou a odstřelením plynovodů, a postupně “odmastí” Evropu svým zákonem proti inflaci, který odplavuje průmysl z Evropy.

A protože USA nemají spojence a Evropská unie subjektivitu, pak toto přátelství sadisty s masochistou přivede Evropu k mnoha ponížením a ztrátám, na jejichž pozadí se protiruské sankce budou zdát docela mírným poplatkem za vstupenku do dospělého a samostatného života.

Autor: Ivan Lizan, zdroj: https://ukraina.ru/20230313/1044296804.html, pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 

4.3 7 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 1 rokem

Setkání dvou senilních debilů

standa
standa
před 1 rokem

Další chyba kloboukového (rozuměj vytaženého z klobouku) prezidenta Pavla proti českým důchodcům i těm, kteří ho volili ! Mohl nepodepsat a ještě to dát k ústavnímu soudu. Neprovedl to, ale udělal tah proti českým důchodcům ! Je to poslušný herec.

cablik
cablik
před 1 rokem

Provokatér na Václaváku. „Policie věděla.“ Neudělali nic
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Provokater-na-Vaclavaku-Policie-vedela-Neudelali-nic-732135

REZIDENT PETR PAVEL SE ROZHODL PODLE OČEKÁVÁNÍ. PŘESNĚ PODLE KOALIČNÍHO ZADÁNÍ
https://pravyprostor.net/?p=157620

vachav
vachav
před 1 rokem

My to již asi nezvládnem,ale naše děti a vnuci(až a jestli to pochopí)budou muset doufat ,že se Germán vrátí k marce a tím skonči šílenost zvaná EU.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Ale kdepak už to právě trvat dlouho nebude USA nemají na fungování státu a západní banky padají k zemi. Francie a Itálie melou z posledního zanikne celé US impérium.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

PROBLÉMY BANK SE MNOŽÍ
https://pravyprostor.net/?p=157599

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Slyšel jsem, že tahle šlechtična von der Leyen měla nacistického či dokonce esesáckého dědečka. Je to typická Putinova dezinformace či by na tom mohlo být něco pravdy? Samozřejmě za svého dědečka nikdo nemůže a von der Leyen je spolu s Bidenem vzorem pro demokraty celého světa.

unkas
unkas
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

četl jsem to jako seriozní informaci, bylo to podrobně popsáno

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Ano jste mladý a je hezké, že pátráte po pravdě. Ona se za titul provdala, takže krví je normální plebs, jako my všichni. Ten esesácký dědeček byl právě z druhé strany. Nikoli pokrevní, ale jejího manžela.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Ale to von se musí před jejím jménem užívat i u jejích dětí. To si hlídá. Šlechtična.

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Úplně tak normální plebs není. Její otec Ernst Albrecht byl ministerpresident Dolního Saska, vážená stará rodina, jistě si “nezadali” s nacistama. Dědeček jejího muže Joachim von den Leyen byl zemský rada u nás v Protektorátu (Havlíčkův Brod) a později ve Lvově.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

“plebs” bylo myšleno jako ironie. Vždyť jsme si přece všichni rovni: bílí, žlutí, červení i černí.
“Modrá krev” je samozřejmě blábol, archaismus, a vida, jak se jím ta rovnostářka zaštiťuje.
Takže Ursula von den Leyen, nebo
Ursula Leyen, neboli paní Uršula Leyenová.

Jistě už baští cvrčky a larvy, zkrátka lahůdky, které chystají nám.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Krev není voda! A myslím si, že provokujete.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

To je panečku síla. Děkovat za to, že mi někdo prodá zboží sedmkrát dráž … no to už chce opravdu velkou míru kreténismu. Já snad při pohledu na ti nešťastnici Leyenovou, začnu i Langšádlovou považovat za chytrou holku.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Ursula byla ministrine obrany a bundeswehr je od té v pr… Musim dohledat kdo Langsadlova. To bude asi taky pi.a. Priznam se, že neznám složení Fialenkovi vlády.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Radujme se. Konečně koruns oslabuje a doufám že padne na 27 Kč za Euro. Banky padaji na dno nejen v USS, ale i v Evropě. To zazila nejlepší banka v Česku, když byla politickym rozhodnutim EU vyhnana a poslana do likvidace. Pitomci si mysleli, že jeji portfolio odkoupi za nekolik milionu. A ejhle ma cenu 50 miliard -+… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Kéž byste měl pravdu!

spartak
spartak
před 1 rokem

Jsme teprve na začátku ,kdy se budou dít věci.Rusko si nedá nic líbit a uspořádá si Ukrajinu podle svého ,zřejmě budou země odmítat podporovat UK a zbydou Polsko a Česko a ty budou vykrveny a tím bude možno vyřídit současnou vládu.

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Na Národním muzeu na pražském Václaváku nevidí česká vlajka, nýbrž vlajka Banderlandu. Zároveň Fialova vláda okrádá a olupuje české seniory, aby mohla i nadále vydržovat ukrajinské parazity. Ne dosti na tom, resp. fialoví zmetci se zavázali, že budou splácet úroky z půjček, které si Banderland vzal u mezinárodních bank. Připadá vám, že žijeme v normální… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vendol

Gubernie USA a kolonie Německa nemůže býti normální zemí.Kdybych byl ve svém věku věřící musel bych konstatovat-Bůh s našimi potomky.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Jsem celý život ateista, ale teď už nezbývá, než se modlit.