Sankce budou vyhlášeny i za Českou republiku, i kdyby s tím nesouhlasila

Takový postup doporučil Evropský parlament Evropské radě a vysokému představiteli EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku (Josep Borell na obrázku), aby byla přezkoumána Evropská služba pro vnější činnost za účelem „silnější EU ve světě“ (Zpráva A9-0045/2023). Toho má být dosaženo právě většinovým hlasováním, zrušením práva veta uplatňovaným jednotlivými státy. Takto má být dosaženo jednoty.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Toto se hlasovalo v Evropském parlamentu ve středu 15. března. Pro tento návrh hlasovalo 451 poslanců z 633 přítomných. Za ČR poslanci KDU-ČSL, STAN, TOP09 (Zdechovský, Šojdrová, Polčák, Niedermayer, Pospíšil), ANO (Charanzová, Dlabajová, Kovařík, Hlaváček, Knotek), Piráti (Kolaja, Peksa, Gregorová), ČSSD (Maxová). Ti všichni souhlasí, aby za ČR většinově hlasovaly v otázce sankcí jiné státy EU. I kdyby nebyl v čele Ministerstva zahraničních věcí Lipavský nebo podobný „expert“, nemohli bychom se bránit zhoršení vztahů se sankcionovanou zemí včetně hospodářských a jiných důsledků. S podporou těchto poslanců bychom definitivně přišli o další atribut svrchovanosti, tedy vlastní zahraniční politiku.

Proti jsem byl já (SPD), ODS (Vrecionová, Tošenovský, Zahradil, Vondra) a Konečná (KSČM). Nesouhlas ze strany ODS se může zdát překvapivý s ohledem na probruselskou politiku vlády v čele s Petrem Fialou, předsedou ODS, který se vyslovil pro většinové hlasování, takže chce stát v čele protektorátu, nikoli samostatného státu. Někteří členové ODS jsou však spíše konzervativní než eurohujerští, možná také proto, že vidí EU více zevnitř. Kateřina Konečná sice převážně podporuje unijní řešení, ale hovoří o nutné reformě EU, která je však v nedohlednu, ne-li z principu nemožná.

Návrh se zaštiťuje snahou o „jednotu, soudržnost a účinnost postupu Unie“. Pokládám ovšem za rozhodující, jak a v čí prospěch či neprospěch toho má být dosahováno.

V řadě zemí světa a některých mezinárodních organizacích jsou velvyslanectví EU, návrh podporuje ambici, aby byla EU zastoupena v Radě bezpečnosti OSN vedle jednotlivých států. EU má prý „dosáhnout svého strategického cíle, kterým je rozvíjet svou globální vedoucí úlohu“. EU ve skutečnosti nemá vedoucí úlohu, natož, aby ji rozvíjela. Spíše zdůrazňuje „transatlantickou spolupráci“, což v praxi znamená bezvýhradnou poslušnost vůči USA.

Návrh předpokládá, že EU bude mít vlastní diplomacii v „kulturní, hospodářské, klimatické, digitální a kybernetické“ oblasti. To by však bylo vyloučeno s ohledem na zájmy jednotlivých zemí a jejich často konkurenční postavení. Proto má být dosaženo toho, aby ohled na jejich zájmy neexistoval a nebyly konkurencí.

EU je stále víc řízena zvnějšku a nesmyslnou ideologií. Její odtažitý vztah k realitě vylučuje společný úspěch a má vyloučit možnost vyhnutí se neúspěchu. V bodu M se návrh ohání potřebou bránit národní suverenitu, což vypadá komicky, neboť návrh sám směřuje právě  k potlačení národní suverenity ve prospěch nadnárodní EU. Snaží s nás přesvědčit, že je v našem zájmu nerozhodovat o našich zájmech, nevměšovat se do svých záležitostí. Nazývají to „společná diplomatická kultura EU“. Připomíná se, že článek č. 24 Smlouvy EU ukládá členským státům „povinnost aktivně a bezvýhradně podporovat vnější a bezpečnostní politiku Unie v duchu loajality a vzájemné solidarity“.

Koordinace má být zlepšena v oblasti „migrace, obchodu, energetiky“. Vnější činnost má „upevňovat a podporovat demokracii, právní stát, lidská práva…“. Asi proto má být nadále zaváděna cenzura. Smyslem je „zvýšit vliv a účinnost zahraniční politiky EU zajištěním plného využívání hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech zahraniční politiky, jako jsou lidská práva a ochrana mezinárodního práva, a pro ukládání sankcí.“ A má být „umožněno, aby členské státy EU vystupovaly v rámci OSN jednotně“. Výslovně je uvedeno, že v otázkách „ruské agrese“. Když bude někdo rozhodovat za nás, jednota je opravdu zajištěna. EU má „prokázat flexibilitu a kreativitu s cílem zabránit tomu, aby prohlášení nebo jiné druhy kroků v oblasti vnější činnosti EU byly mařeny jedním členským státem nebo malou skupinou členských států.“

Kolik nám toho ještě schází, abychom se stali plnohodnotným protektorátem s perspektivou zániku?

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 1 rokem

Pryč z EU a NATO – to je jediný způsob jak se zachránit. Ale poslechl jsem si Raichla a ten jasně a srozumitelně dává najevo, že je pro EU( právní blbec věří, že se EU a Nato polepší- prostě blb )

shoty
shoty
před 1 rokem

Jeden za všetkých, všetci za nikoho.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Přijali jsme přece Lisabonskou smlouvu, kterou jsme se vzdali velké části své suverenity. Prezident Klaus sice odmítal Lisabonskou smlouvu podepsat, ale ústavní soud Lisabonskou smlouvu srovnal s naší ústavou a shledal, že Lisabonská smlouva je plně v souladu s naší ústavou. Takže tohle všechno je úplně v pořádku.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Ano. Jedině vy to nemáte v hlavě v pořádku.
Běžte si cintat ke svým souputníkům.

bagoun
bagoun
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Ma pravdu ,tak to proste je.Cintate vy.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez
Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

EU si pořád neuvědomila, příp. nechce uvědomit, že už delší dobu není “pupkem světa”. O budoucnosti lidstva, tj. i Evropy, se rozhoduje zcela jinde a bez její účasti…
Je třeba, abychom si to konečně uvědomili !

spartak
spartak
před 1 rokem

Prapůvod všeho vidím v zašlapání levice zatím do bezvědomí a největší díl připisuji ČSSD, která se stala špinavou služkou pravice. Zůstala pouze KSČM, která musí odolávat vládní i opoziční pravici . Pokud levice nezíská víc voličů ,tak hučák propadu ČR se nezastaví.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Na levici můžete zatím určitě zapomenout nová generace má „správně” vymyté mozky. Tak nám levičákům zbývá zatím jediné podpořit slušné kapitalisty kteří chtějí normální svět.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

To myslíte vážně? Ukažte mě dnes kdo je levičák a kdo je pravičák.
Spíše bych psal grázlové a lumpové.

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Levičák jsem já. A jsem jím z toho titulu, že mým zájmem a snahou je distribuce výsledků práce mezi ty, kteří se jí účastní, účastnili nebo budou účastnit na primární úrovni.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

Již zde byla jednou debata na tohle téma.
Já mám představu o totální dnešní patlanině kde se všechno staví spíše na stranu fašistické chamradi.
Ale v jádru pudla jsem asi také na, no asi levici. Ale ne té dnešní.

Georg
Georg
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Nutno dodat, že levice se “zašlapala” hlavně sama, svoji vlastní politikou. O ČSSD nemluvím, ta již za Sobotky sklouzla do středu pol.spektra. KSČM se dle mého názoru spokojila s mandáty a funkcemi ve sněmovně, zatím co stranická základna postupně stárla, stala se neakceschopnou. Důkazem je, že nebyla schopna sehnat potřebný počet podpisů pro… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Velký omyl, levice nebyla zašlapána – levice zradila své voliče a tak ztratila právo se nazývat levicí. U socdem to byla dvojka Špidla, Gros ,následoval hňup Sobotka a dodnes není nikdo lepší. U komunistů to naprosto po…l Filip a jeho skvadra.

danny
danny
před 1 rokem

Problém vidím jako čistě formální. ČR bude vždy souhlasit. Vždy souhlasila i za stávající konstelace. A Když jsme EU “vedli”, dokonce jsme jako “světoví lídři” (jak se zařadil pan premiér) iniciativně sankce předkládali. Jako “světový lídr” zorganizoval setkání komise, ale jelikož mu nebylo dáno žádné slovo, kromě přivítání vzácných hostů a pak i srdečné… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Geozbraně jsou realitou: Použity proti Turecku? Generál podává svědectví. Tajemný HAARP. Západ na smlouvy z vysoka kašle. Co smíme a nesmíme vědět? Osud střední a východní Evropy. Dvojí metr – základní míra Západu
https://protiproud.info/politika/7072-geozbrane-jsou-realitou-pouzity-proti-turecku-general-podava-svedectvi-tajemny-haarp-zapad-na-smlouvy-z-vysoka-kasle-co-smime-a-nesmime-vedet-osud-stredni-a-vychodni-evropy-dvoji-metr-zakladni-mira-zapadu.htm

cablik
cablik
před 1 rokem

Bylo by dosaženo diktátu EU šílenců hold se zase budeme muset spoléhat na to že jim do toho Poláci a Maďaři hodí vidle. S Ruskou agresí ať se jdou vycpat.

Georg
Georg
před 1 rokem

Bohužel pan David nepřináší z Bruselu dobré zprávy pro nás občany ČR. Ale je velice důležité, že nás informuje o tom co se tam skutečně děje a jaké jsou v EU parlamentu tendence. Za to panu Davidovi dík, ale jak z toho ven. Samozřejmě nejlepší by bylo vystoupit z EU, ale na to není politická situace… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

Bohužel nesměřuje-již zde je.Jenom v protektorátě.okupované zemi, kolonii a v nesvépravné zemi může na veřejných budovách býti vystavena samostatně vlajka jako symbol cizího státu – v našem případě vlajka fašistické Ukrajiny- aniž by byla vedle vystavena vlajka místního státu.Z toho i vyplývá,že nejsme právní stát.Toho je schopna v celé Evropě pouze protektorátní vláda ve slouhovském “Česku”… Číst vice »

Georg
Georg
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Ano tak náš “protektorát” vnímám, oligarchizace, ukrajinazice, zcela ve vleku USA, NATO, EU, čili ztráta úplné suverenity jako státu. Kolonií hospodářskou jsme se stali již velice brzy po tak zv. “sametové revoluci”, mnohem přesnější je “majetovém převratu”.