Volba mezi odvahou a zbabělostí

Projev Lenky Procházkové k výročí bombardování Jugoslávie pronesený na shromáždění před Velvyslanectvím Srbska v Mostecké ulici v Praze

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Povinností slušného člověka žijícího v hanebné době je zanechat svědectví určené pro budoucnost.

(Romain Rolland)

Jenomže k polepšení našeho vezdejšího světa to nestačí. Svědectví slušných lidí o hanebné době poslané napříč časem do budoucna, zasáhnou zase jen srdce slušných lidí, a těch je v politice vždy příliš málo. Předpokládám, že všichni členové české vlády, kteří v nočním březnovém zasedání roku 1999 hlasovali o tom, zda povolí průlet bombardérů směřujících na Bělehrad vzdušným prostorem naší republiky, znali humanistický odkaz evropských umělců a intelektuálů, ale pouze tři ministři ten odkaz přijali za součást svého svědomí a hlasovali proti průletu. Jistě i tehdejší český prezident a světově proslulý dramatik znal dílo Romaina Rollanda, a přesto bombardování spřátelené slovanské země neodsoudil a dokonce mu přisoudil humanitární povahu.

Z tohoto příkladu je zřejmé, že zanechávat svědectví určená pro budoucnost nestačí. A že slušní lidé žijící v dnešní hanebné době musí měnit přítomnost. Svými činy. Každý podle svých možností a v napojení na další kruhy. Jinak řečeno, nastal čas na domácí odboj. Ten je zakotven i v naší ústavě. Když selhávají demokratické instituce státu a jejich představitelé kolaborují s cizí mocností, je odboj a odpor proti nim povinností, která nesnese odklad.

Svědectví pro budoucnost určitě sepíšeme taky, ale až poté, co tu budoucnost zachráníme.

Teď není čas na romány, o tom, že dobří lidé ještě žijí, teď musíme psát letáky, petice, otevřené dopisy a reportáže, pořádat konference a besedy, učit své děti starým pravdám, které jim ve školách zamlčují. Nesmíme zapomínat ani na své staré rodiče a přátele, kteří dožívají v beznaději a v zoufalství z toho, že svět, který pomáhali postrkovat k lepšímu, se jim před očima hroutí. Máme svatou povinnost i k našim mrtvým předkům. To nebyli zbabělci a kolaboranti, když dokázali udržet český národ, jeho jazyk, kulturu a ideál o české státnosti po stovky let. Poloha naší země na křižovatce vlivů a cizích zájmů je dědičnou osudovou výzvou. Pokud to dnes vzdáme, Západ nás oplakávat nebude. Ale pokud tu výzvu přijmeme po vzoru našich předků, můžeme ještě mnohé z tohoto mizejícího světa zachránit. Především obnovit víru v to, že pravda nakonec zvítězí, zachovat naši rodnou řeč, národní kulturu a přátelství s podobně osudem zkoušenými národy jako je národ Srbů. Přátele si každý člověk a tedy i každý národ vybírá. Je to vztah prověřovaný a zpevňovaný časem. Režimy přicházejí a odcházejí, ale přátelství národů zůstává. Nepřátelé Srbů a Čechů nikdy nepochopí, že jejich vyděračské smlouvy, příkazy a zákazy a ani smrtonosné zásahy nemůžou zničit naše přátelství. Český národ své srbské přátele nezradil, on nedal souhlas ke vstupu země do NATO a většina českých občanů odsuzuje bombardování Jugoslávie jako zločin.

Nestačí ale oplakávat oběti vraždění. Naše každoroční shromáždění zde před srbskou ambasádou v Praze má pokaždé význam přísahy, že tento zločin na přátelském národě nebude v Čechách nikdy zapomenut. I děti našich vnuků musí vědět, co strašného se rozpoutalo 24. března 1999 a do jakých tenat českou republiku zavlekla spojenecká smlouva s agresorem. Důsledky hanebného politického kalkulu na naše životy denně cítíme a připadáme si už jako nežádoucí cizinci ve své vlastní zemi.

Předpověď Slobodana Miloševiče vyslovená už v devadesátých letech o státech s omezenou suverenitou se začíná naplňovat. Sami vidíme, že hlavním úkolem loutkové vlády, která je pod vlivem zahraničních sil, je ničení národního sebevědomí, ničení vlastních dějin, národních symbolů, tradic a nakonec i rodného jazyka. V jaké fázi jsme dnes a co musíme dělat, abychom to proroctví odvrátili? Především musíme poznat a uznat pravdu. A pokud vládní média lžou, musíme k té pravdě hledat jiné cesty.

Nechceme-li být pouhými diváky vlastního osudu, musíme po cestách pravdy jít, i když jsou označeny varováním POZOR DEZINFORMACE!

Není to poprvé, kdy jediné, co nám zbývá pro zachování národa pro budoucnost, je občanský odboj. Ale možná je to naposledy, co ještě máme možnost volby – mezi odvahou a zbabělostí. Statečnost Srbů budiž nám příkladem!

5 11 hlasy
Hodnocení článku
39 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Ano, vzpomínám si. List Mladá Fronta Dnes tehdy zkritizoval Zemanovu vládu, že svým dlouhým rozhodováním o přeletu letadel NATO pomohla Srbům zformovat obranu a poškodila USA a NATO. Bombardování mohlo totiž začít mnohem dříve. Co se týče ČSSD, jedině Buzková byla bombardováním bezvýhradně nadšená. A Jiří Xaver Doležal napsal, že Srbům fandí jen důchodci… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Pane Karle2002, prozraďte mi prosím důvod, pro který navštěvujete tento server. Vždyť vás to stojí tolik volného času a je to k ničemu. Vy nerozumíte nám, my nerozumíme vám. Jsme jak v Babylonské věži. I jazyk, kterým mluvíte je nějaký cizí. Co studujete?

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Abyste se dozvěděl fakta.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Přečíst si mírně odlišný názor vám neuškodí. Jinak byste pořád žil ve své bublině. Musíte taky občas respektovat tu názorovou většinu.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Váš názor je, že Zeldovi fandí téměř celý český národ. Dobrá, myslíte si to – ovšem na základě čeho? Já jsem došel k názoru, že tomu je spíše naopak – dospěl jsem k tomu nejen četbou tzv. dezinformačních serverů, ale i sledováním názorů ve svém okolí – různorodém okolí, aby bylo jasno. Dokonce už… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Generál Pavel, kandidát Pětikoalice, dostal 3/5 hlasů voličů. To byly hlasy i pro Zelenskeho, protože generál Pavel je jeho fanoušek (stejně jako Fiala a spol.) Já ve svém okolí znám pouze fanoušky Zelenskeho. Nikoho jiného. Na všech domech okolo vlají ukrajinské vlajky. Cestou na dovolenou do příslušné destinace lidé v autobuse vychvalovali Zelenskeho… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Podle předního poslance ODS historika Žáčka si veškerý údajný ukrajinský nacismus a fašismus vymysleli komunisté a Rusové. Ve skutečnosti UPA žádné vědomé zločiny nepáchala. A dnes budují demokracii a právní stát. Studuji zrovna knihu “Ukrajinské 20. století” od Volodymira Vjatroviče. Tvrdí to samé, co Žáček. Banderovci (UPA) zádné zločiny nepáchali, vymysleli si to komunisté, Rusové… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Hele Karle, věř si wiki, to je zdroj celeho “vědění” ve světě pro takové jako jsi ty a tobě podobní. Spojitost mezi Volodymyrem a Pavlem hledej, Volodymyr je sluha US politiky a jeho konec určí zase US politika. Kdyby nebyl Volodymyr byl by jiný misto nej jiny pitomec. Prachy mu cinkaji a koksu ma… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Ano, do budování té liberální demokracie vykročili hezky. Pochody se vztyčenými pravicemi, hořícími pochodněmi, nad hlavou vlají hákové kříže, skandování Rusové na nože, chceme do EU, Poláci na nože (na nás asi zapomněli)… A to prosím není paráde marš na 1.máje. Pokaždé se ti klucí potetovaní trefí na Dolfiho narozeniny. Fundament… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Komu není rady, tomu není pomoci. A když to nevyjde náhodou na Dolfíka, tak to vyjde na Štěpána nebo jiného ukrajinského “svatého”. S pobalťákama si ukroši nemají co vyčítat. Historie je učitelkou života, jak mě učil pan učitel B. už v 6. třídě ZDŠ, takže také vím, co dělal a jak se choval nazi ordung… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Oho, kteří Češi fandí feťákovi Volodymyrovi? Ty jedeš na koksu jako on jinak nechápu tvoje myšlenky. Udelej si čas jeď do Plzně, tam zije pres 30 tisic ukáček a dělají bordel, ničí zastavky, sprejuji domy atd.. Dnes by je nejradeji všechny nahnali do Mže. No a někomu už vadí ukačka převelice a tak… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Tak proč volili tak drtivou většinou Zelenskeho fanouška generála Pavla, když jsou tak kritičtí vůči současnému ukrajinskému režimu a jeho reprezentantům u nás? To přece nedává smysl. Pavel teď objíždí okolní země a burcuje všechny k vojenské pomoci Zelenskemu režimu. Nedivil bych se ani mobilizaci.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Pane Karle a těšíte se do války? Do boje za spravedlivou věc? Jistě rád za pravdu a lásku položíte život. Víte, čemu se na Ukrajinské frontě říká “mlejnek na maso”? Život nového neprofesionálního vojáka od nástupu do bojové linie trvá v průměru čtrnáct dní. Už dochází lidský materiál. Ale pro zbrojařské firmy jsou… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Protože sliboval, že do dvou měsíců ukončí válku, nechá zavřít Porošenka i Timošenkovou. U normálních Ukrajinců vyhrál. Ale dostal americkou ochranku a koks … a podivejte jak to dopadlo.

cablik
cablik
před 1 rokem

Ivan Hoffman: Z EU, kterou ovládli fanatici, je rozumné odejít. Máme plán B?
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ivan-Hoffman-Z-EU-kterou-ovladli-fanatici-je-rozumne-odejit-Mame-plan-B-733139

Nebyly by drahé potraviny ani inflace… Babiš udeřil na Fialu. Řekl, kdo ho ve skutečnosti řídí
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nebyly-by-drahe-potraviny-ani-inflace-Babis-uderil-na-Fialu-Rekl-kdo-ho-ve-skutecnosti-ridi-733124

Toto není Rusko, ale Francie: Brutální údery těžkooděnců. Zatčení rakouští školáci na výletě. Amputovaná varlata…
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Toto-neni-Rusko-ale-Francie-Brutalni-udery-tezkoodencu-Zatceni-rakousti-skolaci-na-vylete-Amputovana-varlata-733120

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Prosim Vás. Jaká brutalita? Prostě do lidí láskyplně řežou, až z nich cucky lítají. Poslední brutální zásah proti vlastním občanům jsem viděl létapáně 89. Jak tam ti zloduši v tesilkách, polobotkách a pláštících, s pokličkou před sebou a bakelitovým kyblíkem na makovici (viz dobové snímky) pendrekem přetáhli pár studentů. Dokonce jeden, student nějaký Šmíd, po tom… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Já jen až zase bude nějaký článek o komunistické brutalitě tohle je liberální brutalita.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Né, to je literární brutalita. 🙂

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

17. Listopad 1989 byl velice brutální. Policie zmasakrovala stovky demonstrantu a evropské televize vše vysilaly jako odstrašující pripad. Dnes se tomu smeju, když vidim co dělá nemecka ci francouzská policie.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Ona ta demokratická západní policie se nechovala dvakrát něžně ani v létech 60., 70. či 80. Jen se musela trochu krotit, aby jim to soudruzi z východu neomlatili propagandisticky o hlavy. Nyní už nemá demokracie žádné zábrany.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Přátelé cablik i reproduktor, Haskuv Duch, jestli se tady všichni shodneme na tom, že ta komunistická brutalita byla tak nějak ohleduplnější … riskujeme, že nás nějaké hovado jako blb Hübner odsoudí, že zas něco zpochybňujeme. Tomu slouhovi je fuk jestli zpochybňujeme, posuzujeme, debatujeme … či brutálnější zákrok provedl Petr, Pávek, nebo Pavel,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem mikkesh
reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Bohužel máš pravdu.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Fakt dobrý pane mikkeshi. 🙂

cablik
cablik
před 1 rokem

Paní Procházková má pravdu ale realita je jiná moc lidí jsi v tomhle co je libuje mladí jsou zblblý jejich propagandou. A pokud se vlastenecké síly nespojí nic se nezmění.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Smekám a ukláním se před paní Procházkovou. Jako Čech, jsem na ni hrdý.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Ano, je skvělá a vlastenka!

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Srbi, Srbi, Srbi, nikdy se ne shrbí !!!
V Čechách hodně hlupáků, co maj národ na háku.

adam
adam
před 1 rokem

Autorka projevu opět vynikající. Jen malá poznámka. Osobně jsem učinil volbu už dávno. Mám však stále větší obavy z toho, že se vlastenecké síly daří tříštit a dokonce mnohdy i stavět proti sobě. Často si proto představuji, že jednoho dne si vůdčí osobnosti jednotlivých proudů dohodnou “společný minimální program”, který umožní soustředit aktivitu… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem

S článkem nelze jinak než souhlasit.Jen bych docela rád věděl zda autorka to konstatování – světově proslulý dramatik -myslí vážně nebo ironicky a jen se bála to úsměvné hodnocení vložit do uvozovek.

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lenka Procházková

Děkuji za vysvětlení a přeji hodně zdraví a pevné nervy.

Anonym
Anonym
před 1 rokem

Pane Karle2002, prosím vykašlete se dnes na hodnocení článku. Je příliš dobrý nato, abyste ho prznil jednou hvězdou.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Některé formulace o budoucím Srbsku z úst Vučiće ve mě budí dojem, že chce byt součást EU a zůstat neutrální. Hmm tak to nevím. Rychle zapomněl, kdo byl součást bombardovani a kdo podporoval UCK.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Srbsko se pohybuje na hraně mezi svobodou a koncentrační EU. Jejich věc. Každopádně jim nelze zapomenout, že 50 tisíc Srbů bylo ochotných nás podpořit ve válce proti Hitlerovi. Pěkně jsme se jim odměnili…

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To ne my se jim odvděčili, ale “naše” sereblity!!!

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Jo, ale my jsme si je zvolili!

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

Tak to jste neměla dělat! A jestli jste je nevolila, tak neříkejte MY.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

A jak souvisí historie stara vice než 80 let se současnou vladou Vučiće. Uznání Kosova je ostuda české politiky, ale i evropské. A Srbsko chce do EU ….

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

A proč ne? Srbové by si alespoň připomněli, že byli a jsou Slované a v uvědomili si na našem příkladu, do jaké záhuby se ženou…Vučič není Srbsko jako Fiala není Česko.A Srbové nejsou studenokrevní jako Češi…