Číňané a Saúdové. Jak země BRICS poprvé předstihly G7

Britská poradenská společnost Acorn Macro Consulting zveřejnila údaje, o nichž se v západních obchodních a politických kruzích diskutuje se značným znepokojením. Čísla poukazují na globální změny, které nyní probíhají.

Podle zprávy země BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika – poprvé předstihly skupinu sedmi /“Velkou sedmičku“ – G7/ – Spojené státy, Velkou Británii, Francii, Německo, Japonsko, Itálii a Kanadu – nejrozvinutější země proamerického bloku.

Na BRICS  připadá v současnosti 31,5 % světového HDP, zatímco na G7 pouze 30,7 %.

Dynamika ekonomických procesů přitom naznačuje, že tento rozdíl se bude neustále zvětšovat – a to nikoli ve prospěch západních zemí. Je to především proto, že země BRICS neustále předstihují Západ z hlediska demografického vývoje.

Ve státech skupiny žije 3,2 miliardy lidí – oproti 800 milionům obyvatel aliance G7.

“Již neexistuje rozvinutý a rozvojový svět. Můžeme mluvit o světě, který jde nahoru, a o světě, který jde dolů,” komentoval zprávu novinář Georges Mack.

Mack transparentně naznačuje, že společná síla USA a jejich spojenců postupně slábne, protože jejich konkurenti, k nimž se brzy přidají další, posilují.

“Základní mýtus o rozvíjejících se ekonomikách byl rozmetán… BRICS prožívá svůj geopolitický moment, blok se snaží zaujmout pozici reprezentanta globálního Jihu a nabízí modelovou alternativu ke G7,” opakuje Günter Meichold, zástupce ředitele Německého institutu pro mezinárodní a bezpečnostní otázky (SWP).

To vše zvyšuje zájem o účast v BRICS. Experti společnosti Acorn Macro Consulting zdůrazňují, že mnoho předních světových ekonomik aktivně diskutuje o svém budoucím členství v této skupině. Tyto záměry už avizovaly Saúdská Arábie, Mexiko, Nigérie, Írán a Venezuela.

Zájem o BRICS projevilo také Turecko. Očekává se, že pokud bude Recep Tayyip Erdogan znovu zvolen prezidentem Turecké republiky, budou jeho orgány po květnových volbách jednat o spolupráci s BRICS.

Před nedávnem začalo o BRICS hovořit Tunisko. Stalo se tak na pozadí neúspěšných jednání s Mezinárodním měnovým fondem, který stále považuje africké země za bezmocné kolonie a snaží se jim vnutit nevýhodné podmínky půjček.

“Mám informace, že tuniské úřady vážně uvažují o vstupu do skupiny BRICS,” řekl Mahmúd Ben Mabrúk z tuniské vládnoucí strany.

Hlavní hnací silou rozšiřování mezinárodní hospodářské unie je dnes Čína. Loni v květnu navrhl bývalý čínský ministr zahraničí Wang I rozšíření skupiny o Pákistán, Argentinu, Kazachstán, Egypt, Indonésii, Senegal, Spojené arabské emiráty a Thajsko.

Tento projekt je lákavý pro mnoho zemí světa. Potenciální členové hospodářské aliance by měli přístup ke zdrojům Nové rozvojové banky, kterou BRICS vytvořil jako finanční alternativu ke Světové bance a MMF.

To jim umožní půjčovat si na vlastní hospodářský rozvoj, aniž by upadly do dluhového otroctví Západu.

Nemluvě o tom, že účast v této skupině je účinným prostředkem proti západním sankcím. Protože kolektivní ekonomický systém BRICS je dnes zcela soběstačný a opírá se o silnou výrobní základnu a velký domácí trh.

Na příštím summitu BRICS, který se bude konat koncem léta v Jihoafrické republice, se bude jednat o vytvoření jednotné měny pro vnitřní zúčtování mezi členy skupiny.

A malajsijský premiér Anwar Ibrahim se navíc obrátil na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s návrhem na vytvoření zvláštního měnového fondu, který by posílil de-dolarizaci světové ekonomiky.

Součinnost mezi Pekingem a Rijádem, která v poslední době výrazně zesílila, je zaměřena právě na omezení globálního monopolu amerického dolaru – ve prospěch vzájemného zúčtování v národních měnách na světovém trhu s energiemi.

“Saúdská Arábie to přehání s demonstrováním stále větší nezávislosti na USA a současným prohlubováním hospodářských a diplomatických vazeb s Čínou, Ruskem a sousedy v Perském zálivu. Zmírnění napětí mezi Íránem a Saúdskou Arábií v minulém měsíci, jež zprostředkovala Čína, bylo dalším příkladem tohoto posunu.

Ilustruje to také rostoucí neklid států Perského zálivu, které nabývají přesvědčení, že se již nemohou spoléhat na to, že nad nimi USA roztáhnou svůj ochranný deštník a zajistí regionální stabilitu,” napsal americký časopis Foreign Policy.

Během nedávné návštěvy Saúdské Arábie vyzval Si Ťin-pching arabské země, aby obchodovaly s ropou a zemním plynem v jüanech, nikoli v petrodolarech, a to prostřednictvím šanghajské burzy.

Saúdský ministr financí Mohammed al-Jaadan návrh v podstatě podpořil a uvedl, že jeho země je otevřená obchodování v jiných měnách.

Realizace těchto plánů dále podkopává pozici USA.

“Pokud se země jako Saúdská Arábie rozhodnou prodávat ropu v jiných měnách, bude to znamenat zhroucení amerického ekonomického systému a velkou katastrofu,” prohlašuje bývalá náměstkyně amerického ministra financí Monica Crowleyová.

“Globální nadvláda USA je založena především na jejich vojenské síle a petrodolarovém systému, který vybudovaly. Vznikající proces polycentricity tento systém oslabuje. S tím, jak stále více zemí začíná obchodovat v národních měnách, praská petrodolarový systém ve švech,” píše Mehmet Ali Güller v předních tureckých novinách Cumhuriyet.

Rostoucí hospodářská síla skupiny BRICS, která v HDP předstihla skupinu G7, může změnit dlouhotrvající zaběhnutá pravidla hry na světových trzích.

Je to předzvěst budoucích politických změn, které se dotknou i Ukrajiny.

Alexandr Sokurenko

Z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

UKRAJINA.RU

3 3 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Tak to je obchodovat se bude v jiných měnách a katastrofu si v USA zavinili sami svým nesplatitelným dluhem.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Že by ten vzájemě výhodný obchod fungoval? Dokonce i bez toho, aby jeden druhému něco vzal a třetímu dotoval hovadiny? Že by nově se hlásícím státům do BRICS nikdo nenutil cyklostezky na dluh? Oni nepotřebují giganty ducha jako Uršulka Lejno, pablb Borrell, prostoduchou pipinku Jourů …? Oni nepotřebují k volnému obchodu parlament? Oni… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem mikkesh