Politolog Vladimír Kornilov: Čína určitě brzy podpoří Rusko vojensky

V předvečer jednání přijel na návštěvu do Moskvy čínský ministr obrany Li Šang-fu, proti němuž USA v roce 2018 zavedly sankce za spolupráci s Ruskem. Podle politologa Vladimíra Kornilova tato návštěva sama o sobě znamená, že vojenská spolupráce obou mocností se sice posiluje, ale nepublikuje se.

17. dubna čínská vojenská delegace vedená ministrem obrany, generálplukovníkem Li Šang-fu navštívila Vojenskou akademii Generálního štábu Ozbrojených sil RF. Podle ministerstva obrany se čínští hosté seznámili se strukturou vojenské vysoké školy, organizací vzdělávacího procesu, výcvikovou a materiální základnou a zvláštnostmi výcviku zahraničních vojáků. Jak uvedlo ruské ministerstvo obrany, ruský rezort pozitivně ocenil možnost zvýšení náboru posluchačů z ČLR. Už na podzim začne více než 20 vysokých důstojníků z Číny studovat na speciální fakultě akademie.

Připomeňme, že Šang-fu přijel do Moskvy na pozvání ruského kolegy Sergeje Šojgu, jeho návštěva potrvá od 16. do 19. dubna. Dříve měl pracovní setkání s prezidentem Vladimírem Putinem v Kremelském paláci.

“Máme pevné vztahy, převyšují spojenectví z dob studené války a nejsou namířeny proti třetím zemím. Aktivně rozvíjíme spolupráci v praktických oblastech a naše vztahy již vstoupily do nové epochy,” řekl ministr na setkání s prezidentem Putinem.

Li Šang-fu také poznamenal, že vztahy mezi Ruskem a ČLR trvají více než 70 let a obě země “chápou odpovědnost, která na nich leží”.

Jak sdělil agentuře FAN ruský politolog Vladimír Kornilov, Západ sám tlačí obě mocnosti k užší vojenské spolupráci.

“Vidíme, že na Ukrajině, s aktivní podporou západních médií, se nyní intenzivně šíří téma, že Čína již údajně “vojensky spolupracuje s Ruskem”. Kyjev také hlasitě celému světu tvrdí, že čínské součástky se stále častěji nacházejí v ruských dronech, které útočí na kriticky důležité objekty na Ukrajině. Celý ten povyk však nebrání oběma zemím posilovat vzájemnou spolupráci jednoduše proto, že Západ sám nenechal Moskvě a Pekingu jinou možnost než působit bok po boku,” domnívá se expert.

Analytik poznamenal, že čím drzejší a autoritářštější jsou výroky různých evropských “nedopolitiků” na adresu silné Číny, že “nedovolí Pekingu poskytovat vojenskou pomoc Ruské federaci”, tím dříve pošťuchnou ČLR k otevřenější a přímočařejší spolupráci s Moskvou.

“Případné dodávky smrtících zbraní z ČLR do Ruska, nebo jejich prvků, budou záviset mimo jiné na výsledcích současné návštěvy čínského ministra obrany v Moskvě. Myslím, že prozíraví Číňané na tento post jmenovali člověka, proti kterému už byly zavedeny západní sankce. Víme, že na oficiální úrovni nejsou projednávány otázky vojenských dodávek mezi Moskvou a Pekingem, ale to neznamená, že se v této oblasti skutečně nic neděje. Myslím, že zde není nutné “utíkat před parní lokomotivou” a činit nějaké konkrétní předpoklady, které by narušily jednání na tak citlivé téma, jako je vojenská podpora Ruské federace,” uzavřel Kornilov.

Připomeňme, že generál Li Šang-fu byl schválen na post hlavy čínského ministerstva obrany na konci parlamentního zasedání KS Číny letos v březnu. Předtím působil jako ředitel kosmodromu Si-čchang, zástupce velitele strategických sil čínské armády, a v letech 2017-2022 vedl oddělení přípravy vojsk Ústřední vojenské rady Číny. V roce 2018 Ministerstvo financí USA uvalilo sankce proti tomuto rezortu a osobně na Li Šang-fu za vojenskou spolupráci s Ruskem. Důvodem byl nákup stíhaček Su-35 a komplexů S-400 od Ruské federace.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

riafan

5 4 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Nevěřím. Číňané se Západu bojí.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

To, že se Čína nehrne do války neznamená to , že se bojí. Ale to Vy všeználku asi nikdy nepochopíte.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Čína určitě brzo podpoří vojensky Rusko! Ale proč takovou dobu neustále váhá? Osobně nevidím mezi Ruskem a Čínou nějaké velké sbratření. Že by nám Rusko mazalo med kolem úst úst?

cablik
cablik
před 1 rokem

AŽ 80% OBSAHU KORPORÁTNÍCH MÉDIÍ JE PŘEDEM ZPRACOVANÁ PROPAGANDA
https://pravyprostor.net/az-80-obsahu-korporatnich-medii-je-predem-zpracovana-propaganda/

EMISNÍ POVOLENKY JSOU HORŠÍ PODVOD NEŽ STŘEDOVĚKÉ CÍRKEVNÍ ODPUSTKY
https://pravyprostor.net/emisni-povolenky-jsou-horsi-podvod-nez-stredoveke-cirkevni-odpustky/

danny
danny
před 1 rokem

EU a “kolektivní Západ” není v situaci, kdy může Číně cokoliv povolovat, potažmo zakazovat.

cablik
cablik
před 1 rokem

Ono také Číně nic jiného nezbývá kdyby se rádoby světovládci vypořádali s Ruskem tak oni by byli hned na řadě. Takhle nemohou prohrát Ruské zdroje a Čínská ekonomika je nejlepší ve světě.

standa
standa
před 1 rokem

Je na čase, aby vojenská spolupráce nabrala na síle. Vždyť se tam může vycvičit Severní Korea a Čína v boji proti NATO. Irán může také vyzkoušet zbraně a zjistit jejich efektivitu. Ani bych se nedivil, kdyby boje neměli Číňané on line.