Putinova jaderná červená linie

Rusko oznámilo předání jaderných zbraní Bělorusku. Navzdory tomu, co by se mohlo zdát, nejde ze strany Ruska o nijak zvlášť agresivní postoj, ale spíše o obranné protiopatření proti rozmístění jaderných zbraní ze strany Spojených států na hranicích Ruska. Kdyby Moskva chtěla reagovat stejně, instalovala by své jaderné hlavice na Kubě.

„Ve skutečnosti – upřesnil – děláme vše, co Spojené státy dělají již desítky let“.

Moskva poukazuje na to, že Spojené státy umístily své taktické jaderné zbraně v Evropě, a to v šesti zemích NATO: Itálie, Německa, Nizozemska, Belgie, Turecka a Řecka (v Řecku se v současné době nenacházejí, ale je tam připraven sklad, který je přijme).

Jaderné bomby B61 – v Itálii jsou umístěny na základnách Aviano a Ghedi – byly nyní nahrazeny novými B61-12 a americké letectvo je již převáží do Evropy.

Díky svým vlastnostem jsou mnohem smrtonosnější než ty předchozí: každá bomba má 4 varianty výkonu v závislosti na cíli, který má být zasažen, na cíl je naváděna satelitním naváděcím systémem a může proniknout zemí a zničit bunkry velitelských center nepřítele. USA pravděpodobně rozmístí B61-12 také v Polsku a dalších zemích NATO, které jsou ještě blíže Rusku.

Na operaci Baltic Air Policing ve vzdušném prostoru Lotyšska, Litvy, Estonska a Polska se podílejí tři jaderné mocnosti NATO – USA, Velká Británie a Francie – a čtyři země NATO s americkými jadernými zbraněmi – Itálie, Německo, Belgie a Nizozemsko – s letouny, které mohou nést taktické jaderné zbraně. Kromě těchto letounů provádějí americké strategické bombardéry B-52H Air Force výcvikové mise v oblasti jaderné války v Pobaltí a v dalších evropských oblastech sousedících s ruským územím.

Evropští spojenci poskytli pro tyto mise 19 letišť. Spojené státy po roztržení smlouvy INF připravují rovněž rozmístění jaderných raket středního doletu v Evropě.

K tomuto útočnému rozmístění se přidávají základny a lodě systému „protiraketové obrany“ Aegis, který USA v Evropě rozmístily. Lodě i pozemní zařízení systému Aegis jsou vybaveny vertikálními odpalovacími zařízeními Lockheed Martin Mk 41, která – jak sám výrobce doložil – mohou vypouštět nejen střely se záchytnými hlavicemi, ale i řízené střely vyzbrojené jadernými hlavicemi.

Poté, co USA a NATO odmítly všechny ruské návrhy na zastavení této stále nebezpečnější jaderné eskalace, Rusko reaguje rozmístěním jaderných pum a raket středního doletu v Bělorusku v blízkosti základen USA a NATO v Evropě, které jsou připraveny být vyzbrojeny jadernými hlavicemi.

Autor: Manlio Dinucci, zdroj: Putin’s Nuclear Red Line vyšel na Voltarienet.org, česky Zvědavec

3.3 3 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 1 rokem

USA a strach? Jedině z komunistů ,proto ta současná smyčka kolem Ruska.

cablik
cablik
před 1 rokem

Co se dá dělat šílenci si myslí že mohou vyhrát jadernou válku letadla nebudou hrát hlavní roli ale rakety které mají Rusové.