Rusko pod digitálním dohledem: Digitální rubl nahradí hotovost

Náměstek ministra financí Ruské federace Alexej Mojsejev se vyjádřil, že digitální rubl je náhradou za hotovost.

převzato

Rusko přijme zákon o digitálním rublu v polovině dubna nebo na začátku května a v květnu vstoupí v platnost, uvedl Anatolij Aksakov, předseda výboru Státní dumy pro finanční trh.

Pilotní program digitálního rublu zahrnující třináct ruských bank se blíží ke konci a během následujících čtyř týdnů bude ratifikován právní rámec.

Ruská státní média zatím vyzdvihují přednosti této „třetí formy“ národní měny, mezi nimiž uvádí například skutečnost, že CBDC rubl je emitován a kontrolován výhradně ruskou centrální bankou, jeho použití je pohodlné, bezpečné, spolehlivé a transparentní a že je tato měna programovatelná.

Alternativní média na druhé straně upozorňují, že je digitální rubl implementací globálního projektu Světové banky a Světového ekonomického fóra.

Plánuje Ruská centrální banka nahradit hotovost?

Náměstek ministra financí Ruské federace Alexej Mojsejev se vyjádřil, že „digitální rubl je náhradou za hotovostní rubl“.

Sergej Švecov, první místopředseda Banky Ruska, uvedl ve svém projevu na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru, že „digitální rubl nakonec nahradí hotovost, ale přechodné období bude dlouhé.“

Proč je digitální rubl nebezpečný?

Finanční analytik s dlouholetými zkušenostmi s řízením komerčních bank Alexander Lezhava se vyjádřil:

„Proč je digitální rubl pro nás všechny nebezpečný? Proto, že na rozdíl od všech dnes existujících hotovostních/bezhotovostních systémů je programovatelný. Lze jej naprogramovat z hlediska časování, směrů použití a všeho možného.

Navíc má nahradit jak hotovostní, tak bezhotovostní platby. Ruská banka jej prezentuje jako svého druhu digitální hotovost, neboť každý digitální „token“ má své vlastní číslo a lze jej naprogramovat. Co to znamená? Že v podstatě centrální banka bude mít veškeré finanční informace o každém z nás.“

Život pod digitálním dohledem

„Soukromý život jako pojem prostě zmizí,“ píší místní média. „Pro úřady bude snadné občany trestat, omezovat, zakazovat. Nežádoucí osoby bude možné snadno odpojit od digitální peněženky.“

S plošným zavedením digitálního rublu už prý lidé nebudou moci ukrýt ani haléř. Například chudé ruské rodiny nyní mohou přežívat z nezdaněných nájemních bytů, šedých platů nebo dávek, které dostávají od státu, a nevykazovat tak své plné příjmy. Podle ekonomů dosahuje podíl šedé ekonomiky v Rusku 30 % a více a asi 20 milionů lidí pobírá „obálkové“ platy.

Konec možnosti utrácet anonymně

Známý ruský ekonom Valentin Katasonov označil CBDC za podvod století. „Digitální měny centrálních bank jsou globalistickým projektem Mezinárodního měnového fondu a skupiny G7“, sdělil.

Nejdůležitějším aspektem CBDC bude dle Katasonova zbavení lidí práva utrácet peníze anonymně, protože s příchodem jejich digitálních protějšků budou všechny lidské transakce pod úplnou kontrolou provozovatelů nového systému.

3 2 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

To je vše špatné jestli zlikvidují hotovost je to až moc zneužitelné bohužel to budeme mít také.

standa
standa
před 1 rokem

Digitální euro se také připravuje, ale bude jen jedno jediné, žádné alternativy – to bude absolutní kontrola. Kdo nebude poslouchat bude odpojen. Canada vyzkoušela blokování účtů řidičů a jejich podporovatelů při protestech řidičů v zimě ! Je to svinstvo ! A my v tom svinstvu brzy budeme !

maxim
maxim
před 1 rokem

Článek je trochu zavádějící, a titulek článku je už přímo “dezinformační” .. Ta věc s digitální měnou centrální banky je trochu složitější, viz v článku uvedená informáce že se jedná o třetí formu digitální měny, a z dalších zdrojů je zjistitelné že se jedná jenom o velmi omezený pilotní projekt s vybranými bankami a jimi vybranými klienty .. Stalin… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Nejsem odborník, ale osobně si myslím, že v RF a Číně jde hlavně o to, aby se zamezilo vyvádění peněžních zdrojů do nepřátelských bankovních domů

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Je trochu zavádějící, na druhou stranu je dobře, že se okolo toho zvedá diskuse. Nejen kdo vydělá a kdo prodělá, ale také o lidských právech, skutečných a skutečné, nikoliv virtuální svobodě. S trochou poťouchlosti si říkám, že by to mohlo být (u nás) zavrženo, protože je to z Ruska, tedy fuj,fuj, fuj…….

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Ne není to z Ruska. A nebudeme se tomu moci bránit.