Ukrajina vítězí: takto vypadá vítězství

Na snímku ukrajinští vojáci projíždějí na obrněném vozidle Novostěpanovkou, Charkovská oblast, Ukrajina, 19. září 2022

“Navzdory všem předpokladům vítězí Ukrajinci,“ řekl nám The Washington Post v březnu, necelý měsíc po ruské invazi. Západní tisk od té doby neúnavně hlásá, že Ukrajina vítězí týden po týdnu, měsíc po měsíci. Vyhledávání na Googlu „Ukrajina vítězí“ ukazuje 168 000 výsledků, z nichž většina potvrzuje úspěch Ukrajiny. Tento týden tomu nebylo jinak: „ Ukrajina ‚vítězí‘ nad ruskou armádou,“ uvedla Sky News Australia.

Takhle vypadá výhra.

Podle Mezinárodního měnového fondu se HDP Ukrajiny v roce 2022 sníží o 35 procent.

Podle Národní banky Ukrajiny inflace přesáhne 30 procent. Vzhledem k tomu, že Ukrajina platí za své válečné úsilí tištěním peněz, očekává se, že její inflace nadále poroste.

Podle Světové banky se chudoba na Ukrajině od začátku války zvýšila 10krát a do konce roku by se mohla zvýšit až na 25krát.

Podle ukrajinského ministra hospodářství by letos nezaměstnanost mohla dosáhnout 30 procent . V některých odvětvích, uvádí Evropská obchodní asociace , byly mzdy sníženy o 50 procent. Podle ukrajinského  premiéra Denise Šmigala je Ukrajina tak na mizině, že bez naléhavé pomoci ze strany Západu by země mohla skončit „nevyplácením mezd a nevyplácením důchodů“.

Dobrovolníci spolupracují na třídění darů směřujících do ukrajinských uprchlických center v Polsku, v Londýně, 2. března 2022.

Podle mezinárodní organizace OSN pro migraci uprchlo ze země přibližně 20 procent ukrajinského obyvatelstva. Dalších 33 procent bylo vnitřně vysídleno, říká Agentura OSN pro uprchlíky . Vzhledem k tomu, že Rusko změnilo svou politiku vůči bombardování velkých ukrajinských měst, očekává se, že tato čísla porostou. Rusko si prostřednictvím svých nedávných referend nárokovalo asi 15 procent ukrajinské pevniny.

Podle ukrajinského ministerstva energetiky musí Ukrajina zavést průběžné čtyřhodinové výpadky proudu nad velkou částí své populace, aby zabránila totálnímu kolapsu své elektrické sítě, z níž 40 procent bylo „vážně poškozeno“ nedávnými ruskými údery . Podle The Guardian „Zástupce vedoucího kyjevské městské správy Petro Pantelejev varoval, že ruské údery by mohly nechat ukrajinské hlavní město bez elektřiny a tepla na „několik dní nebo týdnů“.

Aby doplnila své dobré zprávy o vítězství Ukrajiny, média vesele hlásí, že Rusko prohrává.

„Rusko na útěku,“ oznámil Project Syndicate . “Nedovolte, aby nás Putin blafoval.” Rusko prohrává,“ říká The Washington Post . „Proč Rusko ztrácí páru a Ukrajina se prosazuje,“ říká The New York Times .

Takhle vypadá prohra.

Podle agentury Reuters „je rubl letos nejvýkonnější měnou na světě“, a to navzdory tvrzení prezidenta Joe Bidena v březnu, krátce poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, že „v důsledku našich bezprecedentních sankcí se rubl téměř okamžitě proměnil v trosky. “ a „Ruská ekonomika je na cestě ke snížení na polovinu“.

Podle The Guardian sankce proti Rusku selhaly a Putin je silnější než kdy jindy, přičemž z Ruska má největší prospěch, protože jeho vývoz energie do Asie prudce vzrostl.

Kombajn sklízí pšenici na poli poblíž vesnice Suvorovskaja v Stavropolské oblasti v Rusku (17. červenec 2021)
Kombajn sklízí pšenici na poli poblíž vesnice Suvorovskaya v Stavropolské oblasti v Rusku 17. července 2021. (Eduard Korniyenko/Reuters)

Podle ruského ministerstva zemědělství by letošní sklizeň obilí v zemi mohla překročit 150 milionů tun , čímž překonala své předchozí maximum 135 milionů tun z roku 2017. Za poslední dvě desetiletí se ruský podíl na celosvětovém trhu s pšenicí zečtyřnásobil , čímž se Rusko stalo největším světovým vývozcem obilí, a světové zemědělské trhy očekávají, že si tuto pozici udrží.

Podle The Economist „Zatímco Evropa balancuje na pokraji recese, Rusko se z ní dostává.“

Podle „ukazatele aktuální aktivity“ Goldman Sachs, který sleduje ekonomiky na meziměsíční bázi, je ruská aktivita živější než v jiných velkých evropských zemích.

Podle Chatham House je to mýtus, že ruské vojenské výdaje jsou neudržitelné, což maří naděje mnoha lidí na Západě, kteří předpovídali, že Rusko přerostlo přes hlavu invazí na Ukrajinu. Rusko si historicky udržovalo své vojenské výdaje i v dobách strádání a 24. října oznámilo mnohonásobné zvýšení své produkce tanků, vysoce přesných střel, dronů a dělostřeleckých děl.

S tiskovými zprávami, které ukazují, že Ukrajina tak rozhodně vítězí, zachovává Západ svůj vítězný vzorec a je přesvědčen, že oběti, které přináší – nebetyčná inflace a Evropa, která očekává, že následující zimu zamrzne ve tmě – stojí za to. Osm předchozích kol sankcí fungovalo tak dobře, že se nyní plánuje kolo deváté. Proč měnit kurz, když všechno jde podle podle nás?

 

Autor: Patricia Adams a Lawrence Solomon, na The Epoch Times, vyšlo 27.4.2023

5 3 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 1 rokem

Tie čísla sú na hovno. Kde je v nich zahrnutý fakt, že slovenské deti sa nedostanú do materskej školy, pretože preferované sú ukrajinské? Kde sa v štatistikách stratilo 15,40 €, ktoré Ukrajinec inkasuje denne na stravu, zrejme na účet deficitu štátneho rozpočtu? A kde sú náklady na modrú a žltú farbu, resp. náklady na… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

To bylo: Rusům dochází střelivo, vytahují z muzea staré tanky, morálka vojáků je hrozná, vojáci houfně dezertují(ano utekl nějaký vojáček až do Španělska a tam se rozkecal). Excesy jednotlivců se hází na celou armádu.Vrazi, násilníci, mučitelé. A úspěchy Ukrajinců? Jako už jsem tady psal, stahují se vítězné do předem připravených pozic. Hitler se… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem

Rozumní politici na Západě vymřeli a mladí nic neumí. Mladí politici neumí sami myslet, potřebují spousty poradců (ti také bez Googlu neudělají ani ránu), nemají názor, protože kritické myšlení je jim cizí a nedohlédnou konců svých činů ! Západ má jednosměrku do skanzenu otevřenou a s radostí tam nakráčí za USA.

spartak
spartak
před 1 rokem

Západní Evropa po získání zemí ruského vlivu má rypák roztažený do takového tvaru ,že nedokáže normálně myslit a chamtivost vítězí nad rozumem ,tož jim přejme stejnou dávku vystřízlivení jak v roce 1945.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Putin si měl dobře spočítat, zda má na to osvobodit rusky mluvící obyvatelé východu Ukrajiny. Pokud není schopen se ubránit NATO, měl nechat obyvatele Doněcka, Luhaňska a Krymu svému osudu tzn. nechat je vyvraždit či pouze poukrajinštit Majdanisty a Američany. Miloševič v roce 1999 na to také neměl, aby porazil NATO, proto musel strpět vyvraždění… Číst vice »

shoty
shoty
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Stačí, aby si sa obesil a budeš v pohode.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Putin na to samozřejmě má, ale přece jenom nepředpokládal, že NATO po špičkách vstoupí do třetí světové války. Nechce se mu do toho, ale když to neudělá, udělá to Amerika prostřednictvím zemí bývalé Varšavské smlouvy. Jestli pak si naši mladí muži zachovají stejné nadšení pro válku, až budou muset rukovat.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Rusko sice neprohrává a Ukrajina nevítězí, ale je to tam jako u Verdunu za 1. světové války. Fronta se pohybuje minimálně. Jaká je vlastně ruská taktika? Podle mně by od nich bylo logické vyhnat poslední ukrajinské vojáky z území Luhaňska a Doněcka, vybudovat jakousi železnou oponu a tu bránit. Konflikt se táhne skoro do nekonečna, kvůli… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, čistě utopicky. Já bych viděl Luhansk a Doněck příp. další jako součást Ukrajiny, federaci. Ukrajinu bych dále rozdělil na blízké oblasti, které si například nárokuje Polsko, my by jsme měli se Slováky přidělenou (naši) Podkarpatskou Rus, atd., kde by tyto státy měli patronát a do nich by investovali a pomáhali jim. Rusko… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Omluva za hrubky…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To asi nepůjde. 🙂

cablik
cablik
před 1 rokem

To bylo jasné od začátku že se žádné vítězství banderovců konat nebude a to co je čeká je strašné a může být hůř. Sankce slouží globalistům na ožebračování států EU.