Špatná novinařina z Aktuálně.cz

Text Anna Dohnalová a Jiří Kropáček: Lži o covidu, válce či vládě. Toto jsou nejvýraznější tváře české dezinformační scény, Aktuálně.cz 11. 5. 2023, považuji za příklad špatné novinařiny. Při jeho čtení jsem si vzpomněl na články v předlistopadovém totalitním tisku pracující s pokroucenými, neúplnými informacemi.

Zdeněk Koudelka
Zdeněk Koudelka

Text uvádí obsah i zdroj větou: „Analytici z organizace Evropské hodnoty vybrali nejvýraznější tváře české dezinformační scény, které byly za poslední dva roky nejvíce vidět.“. Mezi tyto nejvýraznější tváře údajné dezinformační scény článek řadí prezidenta Václava Klause a to pro jeho boj za svobodu a kritiku vlády v době covidismu.

Dohnalová a Kropáček uvádí vůči Václavu Klausovi: „Nesouhlasil s vládními opatřeními během pandemie covidu-19.“. To je sám o sobě pravdivý výrok, ale jak souvisí s dezinformací? Vyjadřovat nesouhlas s vládou je v demokratickém právním státě normální a legální a to i veřejně. Vůbec není uvedeno, že mnoho opatření vlády i Ministerstva zdravotnicí zrušil Nejvyšší správní soud, ale také Ústavní soud, jako protiprávních. Některé byly vyloženě evidentně hloupé jako například stanovení povinnosti, že člověk musel mít původně roušku, i když šel sám po lese, nebo ji museli mít manželé v autě, byť v posteli ne. Směšné bylo, že policie vymáhala roušku na nudapláži. Co je dezinformačního na tom, kritizovat hloupé a protiprávní mocenské akty vlády?

Další výrok vůči Václavu Klausovi v článku je: „Na veřejnosti se objevoval bez povinné roušky, za což dostal pokutu.“. Vůbec však není uvedena veřejně známá informace, že tuto pokutu jako nezákonnou zrušil Městský soud v Praze rozsudkem z 26. 10. 2022, 17 Ad 7/2021-47, protože již dříve prohlásil za nezákonné opatření Ministerstva zdravotnictví, které povinnost nošení roušky v říjnu 2020 ukládalo. Co je dezinformačního na tom, že člověk bojuje za svá práva proti svévoli státní moci a úspěšně svůj boj vyhraje u soudu?

Dohnalová a Kropáček napsali: „…vystoupil v internetové televizi XTV, kterou Evropské hodnoty označují za dezinformační“, aniž by uvedli jediní příklad nějakého údajně dezinformačního výroku Václava Klause v televizi XTV. V článku je uváděn i dopis Václava Klause tehdejšímu ministru zdravotnictví Janu Blatnému z prosince 2020, kde se bránil spojování s dezinformacemi. Ano tomu ministrovi, který se proslavil lživým výrokem v Senátu v březnu 2021: „Kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí.“. I když není jasné, co lze vše podřadit pod pojmem dezinformace, tuto ministrovu lež tam řadím. Ovšem myslíte, že Dohnalová s Kropáčkem v článku o dezinformacích a covidu tento výrok zmínili? Kdepak. Tajuplné mlčení.

Aktuálně.cz je vnímám jako antibabišovské médium. Překvapuje mne, že neuvádí a nekritizuje dezinformaci ministra druhé vlády Andreje Babiše či mlčí o postoji předchozího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, který při vydání prvního nezákonného a neústavního mimořádného opatření připustil, že opatření je nezákonné, ale počítá s tím, že soud jej zruší až za určitou dobu a to mu stačí. Jak si vysvětlit tuto náhlou snahu nekritizovat zneužívání moci a její protiprávní výkon druhou vládou Andreje Babiše?

Nesouvisí to s tím, že část médií dostala placenou reklamu na covidové vakcíny, které za miliardy korun náš stát zaplatil, a nyní je jako zbytečné likviduje? Nesouvisí to s obrovskými penězi, které farmaceutické koncerny platí za reklamu? Nemám důkazy. Když jsem žádal o vyšetřování našich i bruselských politiků a úředníků za nákup zbytečných covidových vakcín a způsobení škody státu v rozsahu miliard, tak to Národní centrála proti organizovanému zločinu odložila za souhlasu Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Ať si každý udělá názor, zda Dohnalová a Kropáček napsali kvalitní či špatný text. Hodnotím jej jako špatný a jako důvod, proč lidé řadě novinářů nedůvěřují.

5 5 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci

Špatná novinařina? A kde v této republice je nějaká dobrá, pravdivá novinařina? Aktualne spolu s HN pracují dlouhodobě pro TOP09, STAN a dále i pro ODS, Piráty a Lidovce. To přece vysvětluje úplně vše.

cablik
cablik
před 11 měsíci
cablik
cablik
před 11 měsíci

Jo ty co hlásají tu „správnou” pravdu jsou nejhorší všechno to byl velký podvod kde si farmaceutické firmy namazali kapsy a dost lidí to odskákalo. Další mají oslabenou imunitu těmhle pisálkům a hlasatelům nevěřit ani pozdrav.

Praded
Praded
před 11 měsíci

Na tomto zločinu je jasně vidět, kam až jsou schopny elity dojít v honbě za mamonem. Je přece dávno známé, že cokoliv neprověřené, může napáchat více škody než užitku. Nevěřím že to bylo děláno v dobrém úmyslu. Proto jsem se nestal pokusným králíkem.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 měsíci

Vzpomínám jak herec a Etzler chcípal na posteli v nemocnici spocený a šeptal nám: néééchtééé se óčkovat. U nás v hospůdce byli 4 chlapi očkování třetí dávkou. Jeden zemřel po týdnu přímo na covid, jeden do 14 dnů a dva do měsíce, co měli,,umrtvenou” rakovinu. Náhoda? Těžko. Dnes spíše věřím že ten komediant co hekal byl politej… Číst vice »

vera
vera
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pamatujete na ty echt zpravy, jak jsou v Ostrave pojizdne marnice?
A tech trollu, co mi vykladali “ze jejich sestra pracuje v nemocnici” a vse, co rikam, je pustej vymysl? (napr. ze jim plati extra za kazdeho “covidaka”)

Pandemie strachu a lzi.

skeptik
skeptik
před 11 měsíci

Nejvýraznější tváře české dezinformační scény jsou právě takovýto nájemní aktivističtí ideologičtí pisálci.