Vojenský expert hodnotí prohlášení Pentagonu o sestřelené raketě Kinžal na Ukrajině

I když sestřelení nebylo skutečné, oznámení posloužilo politickému účelu, konstatuje Stephen Bryen.

Na snímku ruská hypersonická raketa Kinžal zavěšená pod svým nosičem a odpalovací platformou – stíhačkou MiG-31

Pentagon záměrně šíří falešné informace o sestřelené raketě Kinžal. Snaží se tím vytvořit zdání ultra vysoké účinnosti jejich systémů protivzdušné obrany, řekl vojenský expert Jurij Knutov listu VZGLJAD. Pentagon již dříve informoval, že ozbrojené síly Ukrajiny údajně sestřelily ruskou raketu Kinžal z amerického systému protivzdušné obrany Patriot.

„Ozbrojené síly Ukrajiny nemohly sestřelit hypersonickou střelu Kinžal z amerického systému protivzdušné obrany Patriot. Je prakticky nemožné Kinžal zachytit, protože rakety jsou schopny během letu měnit svou trajektorii. A americký komplex Patriot není schopen střílet na vysokorychlostní manévrující cíle,“ řekl Jurij Knutov, vojenský historik, ředitel Muzea sil protivzdušné obrany.

“Ale i když předpokládáme, že nepřítel nějakou náhodou sestřelí raketu, je nepravděpodobné, že by z ní získal něco cenného nebo odhalil náš vývoj. Projektil padá obrovskou rychlostí a při dopadu na zem se rozbije a úlomky se rozptýlí několik desítek metrů. Naučit se z těchto úlomků technologii výroby bude prakticky nemožné,“ domnívá se Knutov.

„Pentagon potřebuje takovou lež o údajném zničení nejmocnějších ruských zbraní, aby mohl demonstrovat imaginární úspěchy své vlastní technologie. Zároveň je důležité, aby ukázali, že naše moderní zbraně mohou být zranitelné, i když tomu tak ve skutečnosti není,“ domnívá se expert.

„Spojené státy navíc selhaly ve svém vlastním programu vývoje hypersonických střel a prakticky neexistují žádné systémy pro potlačení takových zbraní. Proto se domnívají, že když nemohou sestrojit podobné rakety, musí všechny přesvědčit, že nejsou nic zvláštního a nemusíte se jich bát,“ uzavřel Knutov.

Již dříve šéf tiskové služby Pentagonu Patrick Ryder prohlásil, že ukrajinské jednotky pomocí systému protivzdušné obrany Patriot údajně dokázaly sestřelit ruskou hypersonickou střelu „Kinžal“.

V odpovědi na žádost o upřesnění Ryder uvedl, že to byl konkrétně „Kinžal“. Pro “podrobnosti” však navrhl kontaktovat ukrajinskou stranu.

Připomeňme, že o sestřelené raketě Kinžal jako první informovala ukrajinská média, jejich tvrzení ale vyvrátil zástupce vzdušných sil Ozbrojených sil Ukrajiny. Ukrajinská strana zachycení Kinžalu přímo popřela. Ruské ministerstvo obrany 4. května neinformovalo o startech „Kinžalů“.

Později však ukrajinský ministr obrany Alexej Reznikov řekl, že ukrajinské ozbrojené síly údajně sestřelily hypersonickou střelu.

Starosta Kyjeva Vitalij Klitčko také zveřejnil fotografie s troskami rakety.

ROGOZIN k publikované fotografii uvádí, že to co ukazuje Kličko je stejný “Kinžal”, jako je Kličko baletka.  Tohle vůbec není “Kinžal”. Vím, jak vypadá, podílel jsem se na založení jeho výroby v jedné z našich republik. Je mnohem větší a mohutnější, než si myslíte. Aby to bylo jasnější, je asi 30x větší, pokud máte dostatek fantazie.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko se stal obětí podvodu ozbrojených sil Ukrajiny a v rozhovoru s německými novináři vydával bombu BetAB-500ShP (БетАБ-500ШП) za “Kinžal”, uvádí Militarista.

Kyjevský zpravodaj německého listu Bild Paul Ronzheimer zveřejnil na svém Twitteru záběry úlomků ruských raket, které předvedly ukrajinské úřady. Tyto rakety údajně sestřelila protivzdušná obrana ozbrojených sil Ukrajiny. Jeden ze vzorků je popsán jako plášť hlavice hypersonické střely Kinžal.

Novinář Bildu Paul Ronzheimer neuvedl kde byly záběry pořízeny. Na videu ukazují různé fragmenty. Jeden, kterému novinář věnuje zvláštní pozornost, je označen jako „plášť hlavice aerobalistické střely 9-S-7760 leteckého raketového systému Kh-47M2 Kinžal“. Další trosky mají nápis „X-55 strategická letecká řízená střela“.

„Dnes se nám v Kyjevě podařilo vidět úlomky rakety Kinžal, která byla sestřelena systémem Patriot. Stalo se to senzací, protože hypersonická střela byla považována za Putinovu zázračnou zbraň. Nyní se zde provádí zkoumání jeho částí,“ popsal video na Twitteru Paul Ronzheimer. https://vk.com/video-23482909_456254254

Readovka k tomu uvádí, že němečtí novináři ukázali „Kinžal“ údajně sestřelený Ukrajinou – až na to, že tam nebyly žádné úlomky hypersonické střely.

Na Ukrajině natočili záběry s úlomky sestřelených ruských raket. Publikace BILD tvrdí, že všechny fragmenty patří ruské hypersonické střele Kinžal, údajně sestřelené systémem protivzdušné obrany Patriot. Nicméně to tak není. Záběry jasně ukazují trosky několika různých ruských raket, které se němečtí novináři snaží vydávat za ruský „Kinžal“. Stojí za povšimnutí, že Patrioti, které byly převedeny  na Ukrajinu, nejsou schopny zachytit ruské hypersonické zbraně.

O nepravděpodobnosti sestřelení “Kinžalu” píše také Stephen Bryen, který je vedoucím pracovníkem Center for Security Policy a Yorktown Institute. Uvádí, že Ukrajinci toto vítězství potřebují, aby ukázali občanům v Kyjevě, že jsou chráněni. I když sestřelení nebylo skutečné, oznámení posloužilo politickému účelu. Epizoda s raketou Kinžal je dezinformace.

Celý článek pro zájemce zde:
https://asiatimes.com/2023/05/is-patriot-shootdown-of-a-kinzhal-dezinformatsiya/

*

Autorka: Darja Volkova, zdroj: Vzgljad, česky: Pokec24, pro Pokec24 přeložila Janinna

Zajímavý/doplňující článek o sestřelení/nesestřelení Kinžalu najdete zde: https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/05/11/flash-sestreleny-kindzal/#more-999553

 

 

4.5 8 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 11 měsíci

Generálmajor letectva řekl, jak byly na Kreml vyslány drony, včetně 9. května 11.05.2023 – 12:08 Ozbrojené síly Ukrajiny se 9. května pokusily znovu zaútočit na Moskvu pomocí dronů, ale všechny byly zneškodněny.  Oznámil to dnes, 11. května, předseda prezidia „Důstojníků Ruska“, Hrdina Ruska, generálmajor letectva Sergej Lipovoy.  „V tento den došlo k asi 100 útokům… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 11 měsíci

Kyjevské žvásty o „zničení“ ruské „Dýky“ byly odhaleny
Источник: https://rusnext.ru/news/1683822562952063

“Dýka” provádí manévr na posledním úseku letu, po kterém provede “téměř vertikální” přiblížení k cíli, což vylučuje zachycení rakety pomocí systémů protivzdušné obrany.”

spartak
spartak
před 11 měsíci

Budoucnost ukáže ,kdo má pravdu ,zatím Rusko drží území ,která Ukrajina terorisovala a čeká se na útok ,kdo bude první.

SunTzu
SunTzu
před 11 měsíci

Tak je jasné jak se trosky řízených střel sovětského původu Ch (X) 55 objevuji v polském vojenském výcvikovém prostoru. Ukroši to tam dodají. PŠONCI PAK MEDIÁLNĚ MANIPULUJÍ.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 11 měsíci

Nějaký Patriot nemá šanci sundat Kinžál. Je zkrátka konstrukčně určen na cíle úplně jiného charakteru – na balistické. K tomu, aby byl nějak účinný na rakety tohoto druhu (terén kopírující, manévrující kurzem a výškou) mu nepomůže ani milión modernizací. Velmi dobře si vzpomínám na 1. iráckou válku, kdy měl Patriot obrovské problémy sestřelovat… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 11 měsíci

A náš seznam.cz kvičel blahem nad touto zprávou. Proameričtí bezmozci nadávali všem, kteří vyjádřili pochybnost nad sestřelením Kinžalu.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

V rádiu to byla událost dne. Tamní čtecí hlava se zajíkala dojetím a blahem.

cablik
cablik
před 11 měsíci

OTEVŘENĚ ZAČÍNAJÍ MLUVIT O VYVLASTŇOVÁNÍ
https://pravyprostor.net/?p=160190

BUDE MASO ZAKÁZÁNO?
https://pravyprostor.net/?p=160193

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Můj praktický lékař mi pořád radí, abych se stal vegetariánem. Prý si snížím cholesterol. krevní tak, nedostanu rakovinu, anginu pectoris, přestanu být agresivní (šelmy jsou agresivní, protože jí maso) a taky zachráním tuto planetu.

Anonym
Anonym
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

To je Karle takový vtip.: Ptá se pacient lékaře, co má dělat, aby byl dlouho živ.
“No to je jasné. Životospráva! Žádný alkohol, žádné maso a cukr, zdravotní tělocvik, neponocovat, s ženami obezřetně…”
“A budu dlouho živ?” ptá se zdrcený pacient.
“To nevím. Ale každopádně se vám to bude dlouhé zdát.”

cablik
cablik
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Snad to tak daleko nezajde nechci být a veganem a rady si mohou strčit za klobouk.

cablik
cablik
před 11 měsíci

Jo jo chápu to je to samé že president Putin má smrtelnou nemoc nebo že bandera obsadí Krym oni neustále lžou na tu raketu nemá nikdo na světě obranu kromě Rusů.

Karel2002
Karel2002
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Ale ti zlí Rusové zase tvrdí, že zabili vrchního velitele ukrajinské armády. A co se týče Krymu, náš prezident, agent Pávek, tvrdí, že neexistuje jiná altermativa kromě dobytí Krymu, Luhaňska, Donbasu. On za to bude bojovat do roztrhání těla.

cablik
cablik
před 11 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Pávek jen papouškuje západní propagandu proto byl na tu funkci dosazen.