Putin, Prigožin, Šojgu: Povstání? Vzpoura? Revoluce? Asi ne

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

Během uplynulého víkendu byla západní média přeplněna zprávami o údajném povstání nebo dokonce vzpouře proti Putinovi. Někteří dokonce psali o jeho pádu. Všechno to bylo trochu přehnané a unáhlené, jak se ukázalo.
Údajná vzpoura, Prigožinovo povstání, údajně proti Putinovi, o kterém minulý víkend masivně psala a fantazírovala západní média, bylo pravděpodobně mnohem méně dramatické, než jak se vykreslovalo. S trochou vlastního průzkumu a pohledem na souvislosti mezi třemi protagonisty a jejich vztahy k sobě a mezi sebou mohli k tomuto závěru dojít i sami západní novináři, píše se v článku na německém webu Die Freie Welt.

Především tvrzení, že Putin byl událostmi oslaben, je zcela nepodložené. Jednoduchý pohled na to, co se stalo a jak Putin situaci uklidnil, to ukazuje.

Prigožin se se svými těžce ozbrojenými a válkou zkušenými muži přestěhoval do Rostova na Donu a obsadil tam některé vojenské velitelské budovy. Ta má mimo jiné na starosti zásobování ruských ozbrojených sil na Donbasu. Přes Rostov se mělo uskutečnit i zásobování Wagnerových vojsk, které přislíbil ruský ministr obrany Šojgu, ale přes Šojguovy opakované sliby se nepodařilo uskutečnit. Nejen proto byl Prigožinem veřejně ostře kritizován. Kořeny sporu mezi těmi dvěma sahají mnohem dále. Prigožin se svými muži okupuje Rostov na Donu a podle zpráv očitých svědků je obyvateli města nadšeně přijímán jako osvoboditelé Donbasu. Protože tam ale nenašel žádné vysoce postavené ruské generály, které tak ostře kritizoval, nasměroval své jednotky dále na sever. Síla několika tisíc mužů, těžce vyzbrojená tanky, automatickými zbraněmi, minomety, granáty a vším, co k tomu patří, nejprve obsadí velké ruské město – bez jediného výstřelu, aniž by byl někdo zraněn nebo dokonce zabit – a pak chce pokračovat v pochodu do Moskvy.

Co dělá Putin? Uvádí ruskou armádu do pohybu? Staví se proti „revoltujícím“ jednotkám s ozbrojenou silou nebo alespoň nasazuje policejní složky? Ne, nic z toho se neděje. Jeho ministr obrany zmizí a Putin vezme „ultimátní zbraň“: postaví se před televizní kamery a vysvětlí svému starému kamarádovi Prigožinovi (oba se znají od 90. let ze společného pobytu v Petrohradě), že tato akce je krok špatným směrem.

To ohrožuje naše společné cíle,” řekl Putin Prigožinovi. Není třeba víc než tento krátký Putinův projev přímo k Prigožinovi, aby Prigožin obrátil své jednotky zpět do kasáren. Putin nemusel nasadit žádnou armádu, žádné ozbrojené síly, dokonce ani jediného vesnického policistu. A to má dokazovat jeho slabost? Zdá se, že zbožné přání západních hodnot převládlo při vytváření příspěvků tím nejhorším způsobem .

Prigožin přesně ví, komu vděčí za svůj vzestup ruské hierarchii: Putinovi. Pro Prigožina stále platí něco jako vděčnost a čest. Proto by se nikdy proti Putinovi nevzbouřil to vůbec ne. Přesně proto stačil Putinův krátký televizní projev k uklidnění situace.

Štefec: Puč? Šlo o operaci naplánovanou ruskými tajnými službami

Vztah mezi Prigožinem a Šojguem je zcela odlišný. Ti dva k sobě sdílejí opravdový, hluboký odpor. Během několika posledních týdnů a měsíců se tato averze rozvinula v opravdovou nenávist. Šojgu nenáviděl vojenské sólové snahy spolků Wagner a především záviděl Prigožinovi související úspěch. Zde je třeba uvést jako příklad bitvu o Bachmut. Zatímco Šojgu odmítal použít ruské pozemní jednotky v personálně náročném boji zblízka, Wagnerovi vojáci bojovali v Bachmutu. Šojgu odmítl dodat slíbenou munici a další zásoby jednotkám Wagner, zatímco formace pravidelné ruské armády podél hlavní bitevní linie v Donbasu byly vždy dobře zásobeny.Pro Prigožina to bylo nenapravitelné porušení slibu, nečestný čin. Protože i Šojgu zmizel z očí veřejnosti, Prigožin ho nazval zbabělcem a dal mu řadu nelichotivých jmen.
(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 10 měsíci

Pravda je, že Putin původce vzpoury nejmenoval, i když by měl být jasný na první pohled. Putin řekl (a to opakovaně), že původce stihne přísný trest, ale Vagnerovce omilostnil, včetně Prigožina! Buď Putin couvl, nebo je za celou vzpourou někdo jiný a vzpoura nebyla vzpoura. I ty útoky letectva by pak vypadaly jako chyba… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Počet Wágnerovců táhnoucích na Kreml se díky průzkumu západních rozvědek smrskl z předpokládaných 45 tisíc na 5 tisíc bojovníků (bez nábojů). No, Che Gevara chtěl dělat revoluci v Kolumbii se 7 spolubojovníky…Rusko máš co řešit, eto vašo dělo…