Ruská strategie během ukrajinské protiofenzívy

Od 4. června zahájila UAF v rámci probíhající protiofenzivy 263 útoků na ruské pozice. Všechny útoky byly odraženy, ale jen málokdo chápe, proč ofenzíva ukrajinské armády selhala hned při svém nástupu.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Co je “Surovikinův val”?

Jedná se o obranný systém, jehož první linii tvoří desítky opevněných palebných chodeb, včetně hlubokých minových polí a pozemních bariér. Vybudování této linie, která se táhne několik desítek kilometrů hluboko, trvalo téměř osm měsíců. Spoléhá se na dobře rozvinutou dopravní a logistickou síť s křižovatkami a vojenskými sklady. Krátké logistické trasy umožňují ruským ozbrojeným silám rychle převádět rezervy z jednoho sektoru do druhého, aniž by byla ohrožena bojová připravenost v první linii. To znamená, že když nastane potřeba posílit palebnou sílu či obranné kapacity, je možné to udělat bez stažení vojsk z jiných sektorů.

Jak je zpevněna obranná linie?

Obrannou linii podporuje silné seskupení dělostřeleckých a vzdušných sil, včetně útočných vrtulníků Ka-52 a pozemních útočných letadel vybavených naváděnými bombami FAB-250/500. V případě průlomu mechanizované skupiny UAF je letectvo schopno podporovat pozemní síly operací v tzv. “kolotoči”. Vrtulníky zasahují pozemní cíle, útočná letadla a bombardéry dosáhnou výšky na shoz klouzavých bomb, pak se znovu zapojí helikoptéry a cyklus se opakuje. Mezitím údery na týl útočících skupin UAF v Orechově a Velké Novosilce ukazují, že ofenzíva UAF má omezenou protivzdušnou obranu. Systémy protivzdušné obrany středního a krátkého dosahu jsou buď rozmístěny hluboko vzadu, nebo jsou používány v přední linii velice málo. V důsledku toho je velká část vyššího velitelského personálu zničena vzadu, což brání velení a řízení a v důsledku toho zpomaluje tempo ofenzívy.

Jak funguje “pružná obrana”?

Soudě podle dynamiky ofenzívy velení UAF nepochybně počítalo s rychlým průlomem a přechodem z útoku do manévrovací války. Za tímto účelem byla naplánována řada úderů na kontaktní linii, včetně hlavních útoků a několika odklonů. Těmto úderům čelila kombinace taktiky známé jako “elastická obrana” a dělostřelecké seskupení, posílené vzdušným pozorováním a korekcí palby. Ruské pozemní ozbrojené síly stále operují s relativně malými silami a další prvek boje, tedy operační a taktické rezervy, do bitvy ještě nevstoupil. V bojích o Pjatichatky v Záporoží či o Neskučnoje na jih od Doněcka je jasné, že ruské síly v případě průlomu jednotlivých skupin UAF nedrží každý metr obranné linie. V případě potřeby se stáhnou do rezervních pozic. Nepřítel, který se poté nachází na předem známých souřadnicích, je vystaven dělostřeleckým úderům, následuje protiútok a pozice se vrací pod kontrolu obranných sil. Soudě podle skutečnosti, že dva týdny po zahájení ofenzívy UAF nadále trpí ztrátami v důsledku dělostřelecké palby, jejich průzkumné a protibateriové schopnosti jsou buď neúčinné, nebo nedostatečné.

Jaký je výsledek ukrajinského útoku?

Ukrajinská ofenzíva probíhá více než dva týdny. Zatím byly pokroky UAF pozorovány pouze v šedé zóně, tedy na území nacházejícím se před hlavními ruskými obrannými liniemi. UAF nedokázala převzít kontrolu nad těmito oblastmi: každý pokus o konsolidaci a rozšíření předmostí vede k dělostřeleckým úderům a náletům, což nutí ukrajinské síly ustoupit a přeskupit se v rámci přípravy na nový útok.

*

Zdroj: voenhronika.ru ze dne 21.6., originál ZDE, překlad První zprávy

***

Související články:

5 3 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Trochu už jsem z té strategie obou zblblej. Klepu tu na stranu Cablika, proč to Rus konečně neukončí. Nechce masivní útok, obávaje velkých civilních ztrát? Prostě na to nemá? Vyčkává? Ale na co!? Snad jedině nato, že to NATO samo odpíská? Tak fakt nevím…

cablik
cablik
před 10 měsíci

Nějak nechápu proč to Rusko neukončí mají velké zálohy vojska a letectva měli by udělat vlastní ofenzívu. a tu válku ukončit.

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

To bude patrně tím, že opravdu nechápete a nerozumíte. takže v klidu a nesnažit se být papežštější nežli papež.

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

To víte že jo paní rádoby chytrá rozumím tomu co se děje ale Ruské strategii nerozumím západ sám od sebe o míru jednat nebude.

Praded
Praded
před 10 měsíci

To se jím to válčilo, když měly čas osm let budovat obranné pozice a připravit se. Teď je situace opačná a navíc jím dochází heroji. Ti kdo tuto situaci vyprovokovaly, jsou zdegenerovaní zvrhlíci a o to je to nebezpečnější.