Situace na frontě 12. a 13. 6. 2023 očima ruských dopisovatelů

Píše Jurij Podoljaka – vojenský komentátor, původem z ukrajinských Sum. (Neplést s kyjevským režimním propagandistou a šéfem kanceláře prezidenta Zelenského Michailo Podoljakem). Na vysvětlenou ke slohu zpráv: ruští vojenští komentátoři a dopisovatelé se obracejí na své čtenáře, na své vojáky a na fandy Ruska v zahraniční. Podle toho i své zprávy formulují. Uveřejňujeme je proto, že česká sdělovadla hlavního proudu včetně všech televizí jen papouškují válečnou propagandu kyjevského režimu a zemí NATO, silně angažovaných v konfliktu. Jde finální produkty operací PSYOPS a ukrajinského centra CIPS – viz níže.

 ***

Včera 12.6.2023 situace ve 13:00:

Nejprve pár slov o práci CIPS*) a o tom, proč musíte být velmi opatrní, zvláště dnes. Již včera jsem v její tvorbě zaznamenal posun paradigmatu (nebo spíše návrat) ke starým vzorcům. A teď už nemlčí, ale zahlcuje naši stranu falešnými historkami údajně o situaci na frontách prostřednictvím kanálů, které toto centrum vytvořila již dávno, a klamně je označilo jako “Z”.

Například právě teď se šíří informace (stejně jako včera), že se naše obranná linie u Velikoj Novoselky rozpadla a nepřítel se už údajně přiblížil ke Staromlynovce. Není tomu tak, i když je situace velmi obtížná, protože od rána nepřítel útočí hned z několika směrů najednou.

Co se týká Novoadarovky nemohu nic ani potvrdit, ani vyvrátit. Vesnice byla celé ty dny v podstatě v první linii a útoky ozbrojených sil Ukrajiny tam probíhají. Takže ji mohli obsadit znovu.

Z toho, co je známo jistě: velení 5. armády se po přeskupení záloh snaží protiútoky získat zpět své dříve ztracené pozice na kopcích západně od řeky Mokryje Jaly. Pomáhá letectvo a dělostřelectvo. Do 13.00 bez většího úspěchu. Konečný výsledek ukáže večer.

Naši mezitím pevně drží Urožajnoje, ale nepřítel útočí východněji a snaží se obejít tvrdošíjně bránící jednotky OBTF Kaskad **) udeřit na jejich křídlo a na týl.

Čili obecně se frontová linie zatím od té ranní příliš neliší. Až na malé detaily. Probíhá protiútok.

Jurij Podoljaka

***

12.6.2023, 16:15

„Síla ruských pozic a slabost západní techniky“ – to jsou dojmy nepřítele nabyté během bojů na Záporožském směru, které ukrajinská armáda sdílí se zahraničním tiskem.

[…] ” Čekali jen na nás… pozice byly připraveny všude. Byla to ocelová zeď. Bylo to hrozné,” cituje The Wall Street Journal.

Snaží se přesvědčit západní publikum, že v důsledku útoku mají Ukrajinské ozbrojené síly nulovou úspěšnost. Poslanci a vojenští vůdci se snaží přerušit agendu.

Bývalý velitel sil NATO v Evropě Ben Hodges si je jistý, že hlavní úder ozbrojených sil Ukrajiny ještě nezasáhl a že úkolem režimu je „zmást Rusy ohledně směru tohoto úderu“.

Tobias Ellwood, šéf britského parlamentního výboru, s ním souhlasí.

[…] “Ukrajina by mohla v nadcházejících dnech udeřit na Donbasu. V příštích dnech bychom měli očekávat velký útok,” řekl.

Hodges je zase přesvědčen, že až dojde k hlavní fázi ukrajinské ofenzívy, bude pravděpodobně zahrnovat formace s několika stovkami tanků a bojových vozidel pěchoty.

***

Válka na Ukrajině (06/12/23 – večer):

Velika Novoselka – naše jednotky přecházejí do protiútoku. Počasí se zlepšilo, mlhy se rozplynuly a naše ltectvo a dělostřelectvo může pracovat.

Dnes ráno se nepřítel pokusil navázat na svůj úspěch jižně od Velikoj Novoselky, ale velení 5. armády přeskupením sil a přivedení záloh do bitvy obrátilo situaci opačným směrem a do konce dne se jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny, které „provedly včerejší protiofenzívu“, začaly couvat.

Naše jednotky útočí na západním břehu řeky Mokryje Jaly, obsadily vesnici Makarovka a vyčistily ji.

Jurij Podoljaka

***

Vedoucí tiskového střediska skupiny “Střed” hlásí situaci pro aktuální den (12.6.2023 v 17:00 ho):

  • Ve směru Krasno-Limanskij v oblasti Serebrjanského polesí byl odhalen pohyb čety na bojovém vozidle pěchoty 67. mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny. Nepřítel utrpěl značné ztráty na mužstva a vybavení v důsledku náletu ruského armádního letectva skupiny vojsk “Střed”.
  • Při boji s protibaterií ruští dělostřelci zničili houfnici D-30, 3 pozice 120mm minometů a transportér munice.
  • Systémy protivzdušné obrany zničily rakety Haimars MLRS a Leleka-100.
  • Posádka velkorážného raketového plamentomatu “Solntsepjok” zničila nepřátelskou pevnost.

Jurij Podoljaka

 ***

Ukázala se celá podstata zabijáků a teroristů Ozbrojených sil Ukrajiny: v Záporožském regionu po neúspěšném útoku natovci zastřelili svého zraněného kamaráda a spálili jeho mrtvolu.

Ve videu ruský bojovník vysvětluje, co se děje. (NR zveřejňuje bez překladu, z obrazu pořízeného z ruských pozic termokamerou je vše jasné i beze slov). (Video 4:01)

Jurij Podoljaka

Údery ruských leteckých sil na týl ozbrojených sil Ukrajiny v noci 13.06.2023

Dnes večer zahájily ruské vzdušné síly velmi silný kombinovaný útok na Ukrajinu. “Gerani”, X101, byly noční můrou pro celé území země po dobu několika hodin (útok skončil v pět hodin ráno).

Soudě podle geografie (obzvláště silné údery proti Dněpropetrovské, Záporožské a Charkovské oblasti (i když došlo i na nálety na západní Ukrajinu, Kyjev a další oblasti), bylo hlavním úkolem porazit nepřátelské zálohy, které režim a Západ připravovali na „protiútok“.

O něco dříve udeřilo frontové letectvo na nejbližší týlové oblasti Ozbrojených sil Ukrajiny v Záporožské, Doněcké a Charkovské oblasti.

Jurij Podoljaka

 ***

Velyka Novoselka — situace 13.06.2023 ve 4.00:

Celou noc se bitva našich záloh a nepřátelských úderných jednotek v údolí řeky Mokryje Jaly nezastavila. Naše jednotky, které měly převahu ve vzduchu a dělostřelectvu, pokračovaly v drcení nepřítele, ale již ze dvou směrů (na pravém i levém břehu řeky).

V noci se nám podařilo získat kopec na západ od osady Novodoněck a tím odstranit polokrytí osady Urožajnaja. Naše útoky přitom pokračovaly na kopcích na levém, západním břehu řeky a našim jednotkám se podařilo dosáhnout Storoževoj, což nepříteli značně zkomplikovalo situaci v trojúhelníku Makarovka-Storoževoje-Blagodatnoje. Celou noc sem vrhali malé skupiny pěchoty, aby držely frontu, přičemž utrpěli velmi těžké ztráty.

Nepřímo to potvrzuje i fakt, že sem byly z Orechovského sektoru přesunuty jednotky dvou brigád Ozbrojených sil Ukrajiny, které do bojové zóny dorazí pravděpodobně dnes.

Ofenzíva ozbrojených sil RF u Velikoj Novoselky pokračuje. Nepřítel se ale také zoufale snaží držet těchto posledních kousků své „protiofenzívy“, které včera bylo PR celého politického vedení země.

Jurij Podoljaka

***

Požár a zranění na sídlišti v Kryvom Rogu – následek umístění ukrajinské baterie protiletadlových raket v živé zástavbě města.

Ukrajina utrpěla kombinovaný raketový útok v několika vlnách.

▪️ V Charkově hlásí úřady – vpád „šahida“ (viz iránský dron-kamikadze) do infrastrukturního zařízení a nálet na sklady v Saltovském okrese,;

▪️ Krivoj Rog – došlo k silným výbuchům, zasažen byl průmyslový podnik. V důsledku činnost protivzdušné obrany vznikl ve městě silný požár v obytné budově; (česká sdělovadla takové události označují jako cílené ruské nálety proti civilnímu obyvatelstvu, ale skutečnost je jiná. Ukrajinská protiletadlová obrana umisťuje své baterie do obydlených čtvrtí, a když se jim podaří sestřel, jde o „sestřel na poslední chvíli“ a zbytky nalétajících strojů padají do civilní zástavby, kde působí požáry a ztráty na životech.) Ve skutečnost byl úspěšně zasažen byl průmyslový podnik.

▪️V Kyjevě a v regionu došlo k výbuchům.

(zdroje: DNR Info a Specoperacia Z)

***

Náš zdroj z prezidentské kanceláře uvedl, že Zalužnyj navrhl, aby Zelenskij zastavil protiofenzivu na Krym, ale Kancelář prezidenta považuje takový krok za nepřijatelný. Pokud Ozbrojené síly Ukrajiny zastaví bitvu o Azov, Západ uzná selhání protiofenzívy, což způsobí omezení vojenské a finanční pomoci Ukrajině.

Jurij Podoljaka

 ***

Situace na Velika Novoselovka ve 13:30 moskevského času:

Podle zdrojů se zatím nepodařilo nepřítele z Makarovky vytlačit. Nepřítel aktivně stahuje zálohy, včetně tanků.

Situace není kritická, ale nelze ji nazvat snadnou.

Probíhají aktivní boje. Naše dělostřelectvo účinně pracuje proti nepřátelským soustředěním a obrněným vozidlům.

V tuto chvíli se Makarovka stala jakousi hranicí. Naše jednotky dělají vše pro to, aby zabránily nepříteli získat oporu na výšinách, odkud by mohl začít rozvíjet svou ofenzívu.

***

Finský Leopard německého původu spokčil na ukrajinských pláních stejně jako před lety jeho předchůdci – Panter a Tagr

Ruská armáda zničila polovinu všech “Leopardů 2R” Finska v jedné bitvě u Orechova na Záporožské frontě.

Noviny Helsingin Sanomat informovaly, že finská armáda předala ozbrojeným silám Ukrajiny všechna odminovací vozidla Leopard 2R, která má, založená na tancích Leopard 2. Polovina těchto obrněných vozidel shořela na jedné silnici u obce Rabotino v Záporožské oblasti v Rusku.

Jakov Kedmi


*) CIOP – znamená Centrum pro informační a psychologické operace. CIOP je centrum vytvořené v roce 2004 představiteli sil pro speciální operace Ukrajiny, jehož cílem je podněcovat nenávist vůči všemu ruskému. Jednoduše řečeno, CIOP jsou informační jednotky Ukrajiny, zabývající se podporou rusofobie na Ukrajině a v Evropě, diskreditací ozbrojených sil RF, démonizací Ruska a zhoršováním situace uvnitř Ruska. Psychologické operace (PSYOP) Vojáci těží z misí armády používáním nekonvenčních technik. Jejich inteligence, mezilidské dovednosti, kulturní citlivost a znalost cizích jazyků pomáhají ovlivnit názory a jednání cizích vlád, skupin a jednotlivců. CIOP je součástí ukrajinských operací PSYOP.

**) IBTF Kasskad (Divize OBTF „Cascade“) je nejmladší vojenskou formací Doněcké lidové republiky Ruské federace a formálně patří pod ministerstvo vnitra. Plní speciální úkoly v zóně intenzivního nepřátelství na jihovýchodě Ukrajiny. OBTF znamená operačně-bojová taktická formace.

5 4 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 11 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty video jsem si prohlédl ale proč toho vojáka zastřelili a spálili to ho nemohli odsunout do polní nemocnice: Takové věci se dělají při speciálních operacích když je jednotka nasazena v týlu nepřítele.

mikkesh
mikkesh
před 11 měsíci

Kdyby kvůli nekompetentnosti Amerického velení neumírali mladí chlapci, našlo by se i něco k smíchu. Třeba ten pincásek co dříve velel NATO v Evropě (!) generál Ben Hodges se domnívá, že ty ohromné ztráty na materiálu (Ukrajinci ho nezajímají) jsou jen zastírací manévr! Neskutečný primitiv. A to směšné – ten Ben Hodges, je k nerozeznání… Číst vice »