Učitelka Bednářová: Věřila jsem v osvobozující rozsudek

Obvodní soud pro Prahu 6 dnes osvobodil učitelku Martinu Bednářovou, která byla kvůli názorům na válku na Ukrajině obviněna z popírání genocidy.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková
Mgr. Martina Bednářová. Foto: redakce Reportéři on-line

Podle soudkyně Kláry Jantošové není skutek učitelky trestným činem. „Za názor paní obžalovaná být souzena nemůže a nebude,“ konstatovala soudkyně a připomněla, že paní Bednářová už byla za své názory propuštěna z práce. Rozsudek soudu je zatím nepravomocný.

“Věřila jsem v osvobozující rozsudek,” sdělila serveru Reportéři on-line Martina Bednářová. “V opačném případě bych to vnímala jako alarmující popření práva na svobodu slova a názoru, čili popření práv, která mi zaručuje Ústava. Současně vnímám rozsudek jako vzkaz pro ostatní pedagogy, aby mohli vyučovat podle demokratických principů a necítili se ohroženi za svůj názor.”

Státní zástupce pro učitelku Martinu Bednářovou přitom navrhoval osmiměsíční podmínku a také pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi.

Dnešní jednání soudu přitáhlo pozornost médií

Před jednací místností se shromáždili fotografové i televize. Přítomni byli také zástupci Společenství PRAK, kteří Martině Bednářové pomáhali v komunikaci s právními zástupci a založili pro ni transparentní účet, kam veřejnost na podporu aktuálně nezaměstnané paní učitelce poslala více než 455 000 korun.

Foto: redakce Reportéři on-line 

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 

2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

 

 

4.3 7 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci

Tak přece jenom jsem vešel ve známost, když jsem tam tak samotinký stál před soudní budovou.
comment image

vera havrankova
vera havrankova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Děkuji za Vaši odvahu! Za všechny, kteří ji nemají!

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Mám o vás velkou starost. Abyste nebyl další trestně stíhaný v řadě. V těch našich věznicích už sice nejsou krysy a štěnice, nicméně se vám tam líbit nebude.

Jan Kopecky
Jan Kopecky
před 10 měsíci

PAVEL HASENKOPF na fejsbuku: Já bych s gratulacemi počkal … státní zástupce se odvolal na místě, zřejmě to chce daleko dotáhnout. Radost nemám. a) Zprostili ji, protože se nepodařilo prokázat, že něco popírala. Ne proto, že nebyla prokázána existence genocidy. To soud zřejmě vůbec neřešil. b) Prý byla dost potrestána už… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Jan Kopecky

Pan Hasenkopf má pravdu. Proces není zdaleka u konce a ještě pořád nejsou ve vězení všichni lidé, které Fiala, Rakušan a spol. nemají rádi. Dno, kam sestupujeme, je dosti hluboko. Také nezapomeňte, že toto všechno se těší podpoře našeho pracujícího lidu viz výsledky nedávných prezidentských voleb.

Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci

Soudkyně konstatovala, že “„Za názor paní obžalovaná být souzena nemůže a nebude,“ konstatovala soudkyně” a tak je místě otázka, zda paní učitelka Bednářová vůbec mohla být za své názory propuštěna z práce ? Nebyl při jejím propuštění porušen zákon a jiné právní předpisy!? Je schopen její bývalý zaměstnavatel schopen prokázat, že porušila své povinnosti „zvlášť… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci

Jenom aby teď nebyla bez zaměstnání i ta soudkyně, Don Pablo to je velká špína.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 10 měsíci

Také jsem stál před soudní budovou na Praze 10 s transparentem “STOP POLITICKÝM PROCESŮM = STOP FIALOVĚ VLÁDĚ”, a na odchodu jsem sdělil soudcům v budově do megafonu, že by měli mít na paměti, že na ně bude historie jednou vzpomínat, že dělali prodejné děvky Fialově vládě. Musel jsem odejít dříve, abych podal… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 10 měsíci

Státní zástupce V DUCHU URVÁLKOVSKÝCH TRADIC požadoval….atd. Myslím, že právě on by měl být usazen na lavici obžalovaného, když je V JEHO FUNKCI pro něho ústava ruličkou toaletního papíru. Howg

abc
abc
před 10 měsíci

BLAHOPŘEJI A ROVNĚŽ VZDÁVÁM ČEST STATEČNÉ SOUDKYNI.

SunTzu
SunTzu
před 10 měsíci

paní učitelce to přejeme, je to však první kolo, budeme muset to sledovat, protože korporátně fašistická část justice – státní zástupci (nepostižitelní, neodvolatelní) po ní půjdou dál.

Vendol
Vendol
před 10 měsíci

Problémy s Ukrošvábama budou stále narůstat. Je jich tady už prostě moc. Pět či padesát tisíc by nevadilo, ale skoro milion už problém je. Tím spíše, když jim Fialova vláda evidentně dává přednost před českými občany. Kvůli Ukrošvábům, respektive kvůli Fialově snaze je všemožně dotovat, se u nás zdražuje a zvedají daně, snižuje se… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 10 měsíci

Skutek paní Bednářové je chvályhodný. A teď by ji měli na té škole udělat ředitelkou. Místo té ,,neprofesionální” Riedlové.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Hokarc

Každopádně by paní ředitelka ze svého chování měla vyvodit závěry a hlavně zbavit se připosranosti. Vždy by měla stát na prvním za svými učiteli a až pak vše řešit v kolektivu. Připadá mi, že i kolegové učitelé jsou asi taky trochu… Chyba!

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Dnes jsou učitelé jen stinem těch před dvaceti lety. Ředitel je posranej a vlastně jen funguje jako byrokrat. Nezastane se az na vyjimky svych podrizenych. Rodiče svych deti diktuji co bude a co ne a reditel sklopí vocas a je po jejich. A to nezminuji rodiče fetky,který naprosto ignoruji vše. Pozor, boj se zmrdy nekončí a přeji… Číst vice »

Naposledy upraveno před 10 měsíci uživatelem reproduktor