Včerejší “Výzva k občanům Ruska”

Redakce Nové republiky se omlouvá, že se zpozdila s uveřejněním zásadního textu, který předznamenal konec vzpoury wagnerovců…

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

V. V.  Putin – 24. 6. 2023 – 10:00

Obracím se k občanům Ruska, k příslušníkům ozbrojených sil, k orgánům činným v trestním řízení i k speciálním službám, k vojákům a velitelům, kteří nyní bojují na svých bojových pozicích, odrážejí útoky nepřítele – a dělají to hrdinsky – vím, na dnešek ještě v noci jsem opět mluvil s veliteli všech směrů. Obracím se také k těm, kteří se nechali zlákat do tohoto zločinného dobrodružství a lstí či výhrůžkami byli dotlačeni na cestu nejtěžšího zločinu, ozbrojené vzpoury.

Rusko nyní svádí nejtěžší boj o svou budoucnost a odráží agresi neonacistů a jejich pánů. Prakticky celá vojenská, ekonomická a informační mašinérie Západu je namířena proti nám. Bojujeme za životy a bezpečnost našich lidí, za naši suverenitu a nezávislost. Za právo být a zůstat Ruskem – státem s tisíciletou historií.

Tato bitva, v níž se rozhoduje o osudu našeho národa, vyžaduje jednotu všech sil, sjednocení, konsolidaci a odpovědnost. V této chvíli musí jít stranou vše, co nás oslabuje, veškeré rozpory, které naši vnější nepřátelé mohou využít a využívají k tomu, aby nás oslabily zevnitř.

Činy, které rozbíjejí naši jednotu, jsou v podstatě odpadlictvím od našeho lidu, od spolubojovníků, kteří nyní bojují na frontách. Je to rána do zad naší zemi i našemu lidu.

Je to přesně ta rána, která byla Rusku zasazena v roce 1917, kdy země vedla první světovou válku. Vítězství jí však bylo ukradeno. Intriky, hádky, politikaření za zády armády a lidu vyústily v největší šok, zničení armády a rozpad státu, spolu se ztrátou obrovských území. Výsledkem byla tragédie občanské války.

Rusové zabíjeli Rusy, bratři zabíjeli bratry a lukrativních zisků dosahovali nejrůznější političtí dobrodruzi a cizí síly, které zemi rozvracely a rozkládaly.

Nedovolíme, aby se to opakovalo. Budeme chránit náš lid i naši státnost před všemi hrozbami. Včetně vnitřní zrady.

A to, čemu jsme nyní vystaveni, je skutečná zrada. Přílišné ambice a osobní zájmy vedly ke zradě. Zradě své země, svého lidu a věci, za kterou bojovali a umírali Wagnerovi bojovníci a  jejich velitelé po boku ostatních našich jednotek. Hrdinové, kteří osvobodili Soledar a Artjomovsk, města a vesnice Donbasu, bojovali a položili své životy za Novorosiji, za jednotu ruského světa. Jejich jméno a slávu zradili ti, kteří se nyní snaží organizovat vzpouru a dotlačit zemi k anarchii a bratrovraždě. K porážce, a nakonec i ke kapitulaci.

Opakuji, že jakýkoli vnitřní rozvrat je smrtelnou hrozbou pro naši státnost, pro nás jako národ. Je to rána pro Rusko, pro náš národ. A naše kroky na ochranu vlasti před takovou hrozbou budou tvrdé. Všichni ti, kdo se vědomě vydali na cestu zrady, ti, kdo připravovali ozbrojené povstání a dali se na cestu vydírání a teroristických metod, budou nevyhnutelně potrestáni, budou se zodpovídat před zákonem a naším lidem.

Ozbrojené síly a další státní orgány obdržely potřebné rozkazy a v Moskvě, Moskevské oblasti a řadě dalších regionů se zavádějí další protiteroristická opatření. Rozhodné úsilí bude také věnováno stabilizaci situace v Rostově na Donu. Ta zůstává obtížná, protože práce civilních a vojenských orgánů je fakticky znemožněna.

Jako prezident Ruska a vrchní velitel, jako občan Ruska, udělám vše pro obranu země, pro ochranu ústavního pořádku, životů, bezpečnosti a svobody občanů.

Ti, kdo organizovali a připravovali vojenské povstání, kdo pozvedli zbraně proti svým spolubojovníkům, zradili Rusko. A za to se budou zodpovídat. A já vyzývám ty, kteří jsou do tohoto zločinu zataženi, aby se nedopustili osudové, tragické, výjimečné chyby, aby učinili jedinou správnou volbu – přestali se podílet na zločinných akcích.

Věřím, že zachováme a uhájíme to, co je nám drahé a svaté, a společně s naší vlastí překonáme všechny těžkosti a staneme se ještě silnějšími.

Zdroj: Ukraina.ru, ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová, na snímku: Rostov na Donu, kde vzpoura wagnerovců začala, oslavují večer lidé odchod ozbrojenců z města a mírový konec vzpoury

5 4 hlasy
Hodnocení článku
26 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci

Takže vážení coby-kdyby, vše je jinak, jak se ukázalo.
https://www.michalapetr.com/map-1714-vzpoura-prigozina-pokracovani-kocour-lukasenko-a-cia/

Franta Jetel
Franta Jetel
před 10 měsíci

Velice zajímavá úvaha od Scotta Rittera.

https://www.youtube.com/watch?v=PE2IqsAO-2M

Rob
Rob
před 10 měsíci

O žádnou vzpouru se v podstatě nejednalo. To jen vedení Moskvy a velení Ruské armády přestali naslouchat Prigožinovi stejně tak, jak západ před operací přestal naslouchat Putinovi. Oba dva si pak museli a musí své postavení opět vydobýt a oba dva mají v té své věci té druhé straně co říct. Že se stal Prigožin… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Zaslechl jsem informační šum, že EU pozastavila náběh dalších sankcí na wagnerovské špičky. A copak, západní kolektivci čekají další vyjasnění situace nebo budou spíše ovlivňovat Prigožina a jeho lidi, aby do toho “šel”? Ta druhá, podjebávačská varianta mi přijde pravděpodobnější.
Na druhou stranu – co my víme, o co ve skutečnosti běží?

Plebej
Plebej
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Nepřekvapuje to! Protože každý, kdo oslabuje vnitřní stabilitu Ruska, je těmito €-zmetky považován za spojence. Byť i jen pro jedno použití. V roli, kterou tito předurčili i ukrům a jiným užitečným idiotům. Domnívám se, že Prigožin šel na variantu “vabank” proto, že nebyl s to dosáhnout žádoucích změn na ruském ministerstvu obrany (RMO), které je… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

A mně se to jeví tak, že původcem celé rošády je sám Putin a Prigožin mu v tom (как не страннo) šel na ruku. Proč by jinak to jeho bleskurychlé omilostnění a pro RF výhodný přesun za Baťkou Bělorusem?

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci

Ani car Alexandr v roce 1812, ani Stalin v roce 1941 neměli v armádě takové zrádce, jací jsou tam nyní. Putin zahájil riskantní operaci na záchranu obyvatel Donbasu, Luhaňska a Krymu před vyvražděním či kompletní ukrajinizací, ale zapomněl prověřit vedení ruské armády. Takže se jedná o jeho odpovědnost. Do té doby než se podaří zlikvidovat všechny… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, píšete nesmysly. Ruská armáda zůstala 100%ně věrná Puitnovi a vrchnímu velení. V armádě budou jen neschopní nahrazeni schopnými, což byl jeden z Prigožinových požadavků. Ruská obrana se ani v krizi nezachvěla, za deb ztrtila ukrajinská amráda přes 450 (!) mužů při zbytečných útocích. Ruský “mlýnek na maso” funguje a vystoupe\ní generála Surovikina vneslo do celé… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák
danny
danny
před 10 měsíci

Otázky už se nedají skrýt. Na ruských webech to vře. Nejčastější otázky jsou: Kde byl MO a co dělalo nejvyšší vedení armády, když došlo ke vzpouře? Kdo dal rozkaz k útoku letectva na kolonu na civilní dálnici (Vagnerovci útočníky sestřelili). Jak to, že nebyly postaveny zátarasy (dva kamióny a pár pytlů s pískem nelze… Číst vice »

Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Nechme jim to řešit. Snad potom nám podají zprávu… (Dočkej času jako husa klasu)

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Přesně jak píšete. Všichni jsou mistři světa a v podstatě tomu nikdo nerozumí a ani rozumět nemůže. To, co má Putin už dopředu promyšlené, nikdo z nás neví a stálé dedukce jsou jen ke škodě.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Bezpečnostní rada federace celou dobu zasedala…bombardování kolony povstalců hovoří o věrnosti armády… sestřelení a smrt 12 letců potřísnily ruce wagnerovců.

danny
danny
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Obávám se, že to není zdaleka tak jednoduché. Jak to, že se Vagnerovcům nikdo nepostavil? Myslím nikdo na zemi? Cestou ve městech jsou nejen posádky, ale celé výcvikové tábory i specnaz, včetně těch, kteří jsou cvičení na ochranu JZ!. Ti by s nimi byli hotoví hned. Ale vojáci prostě nedostali rozkaz. Ale… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Přigožin od svého “pochodu na Moskvu” těžko ustoupil jen kvůli “krásným očím Lukašenka”. Postačit k tomu mohl jen náznak zřejmě připravovaného plánu protiteroristické operace k likvidaci jeho jednotek. Říká se tomu “prozření v poslední chvíli”…

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny
SunTzu
SunTzu
před 10 měsíci

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Lhali-Putinovi-Zpravy-uz-jsou-mezi-Rusy-Co-se-ted-bude-dit-v-Rusku-Analytik-Kotrba-zna-scenar-738561

Analýz, vyjádření expertů, článků presstitutů a dalších slouhů korporátních fašistů bude nepřehledně. Až čas ukáže co to bylo, možná “provokace” k odhalení pátých kolon a zrádců v RF, podložená záminka přesunout “wágnerovce” do Běloruska…

cablik
cablik
před 10 měsíci

Co jsem četl tak prý u Bachmutu odmítli dát Wágnerovcům více munice a Ruská armáda jim prý nechtěla krýt křídla. Takže bude něco shnilého v generálním štábu. Podle toho co se děje s tou hnusnou válkou uvidíme co udělá Putin vzpoura je naštěstí zažehnána.

Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Nesmíte věřit všemu, co říkají v ČT nebo píší na seznamu.cz…. Rusové vždy byli, a zřejmě pořád jsou, mistři v “maskirovce”.

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

To jsem si přečetl články na PL  ČT a seznam mě nezajímají jen sem napsal co jsem četl a netvrdím že je to pravda.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

To o munici a nekrytých křídlech u Bachmutu bylo z mnoha stran popřeno. Ruští vojáci natáčeli videa a uveřejňovali je na Telegramu, že jsou stále pány vesnic na křídlech, o nichž sebestředný pohádkář Prigožin mluvil jako o ztracených. Bůh ví, jak to bylo s tou chybějící municí, ne jejíž absenci svaloval Prigožin velké ztráty svých můžů v Bachmutu.

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Děkuji za odpověď moc informací z fronty není tak se neví jak to je Prigožin je šílenec.

Praded
Praded
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Neunesl úspěch a to, že se stal druhým po Putinovi. Trochu mu k tomu pomohly MI6 a CIA, viz zajímavá úvaha Scotta Rittera.

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Tak tady píší co já napsal:

CO SE TEĎ BUDE DÍT V RUSKU?
https://pravyprostor.net/?p=162248

Anonym
Anonym
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Každý píše, co slyšel, a co z toho usuzuje. Ale co opravdu bylo a proč, a co dále bude? NIKDO NEZNÁ, NIKDO NEVÍ. Jen pánbů snad.