Kauza Kundera: PEVNÁ VÍRA

Důvody českých politických emigrantů, kteří odolali svodům repatriace a jezdí „domů“ jen na návštěvu, jsou rozmanité. Někteří se o návrat pokoušeli znovu a znovu, až dali přednost třetímu území, té krajině, která už nezklame (například Kryl).

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Dnes po poledni drželi poslanci Evropského parlamentu minutu ticha, aby uctili památku včera zemřelého Milana Kundery, spisovatele a “bojovníka proti komunismu.“ Těch šedesát vteřin ticha už ale mrtvému spisovateli nenahradí patnáct hořkých posledních let, kdy i v exilu vyhledával ústraní poté, co byl v rodné zemi očerněn za údajné „udání“ špiona.

Milan Kundera byl vrstevník mého táty, přesto si prý připadal jako jeho mladší bratr. Měli vztah dvou rovnocenných přátel, kteří si nekonkurují ani v díle, ani v oblibě u veřejnosti. Každý z nich měl svůj literární styl a úhel pohledu, kterým vnímal a popisoval svět a tudíž se o čtenáře nepřetahovali. Myslím, že právě tátova velmi předčasná smrt způsobená mediálním lynčem, Milana Kunderu smířila s představou emigrace. Léta jsme si pak přátelsky psali, přeložil jednu moji povídku do francouzštiny a zveřejnil ji v literárním časopise, naposledy jsem jej a jeho ženu v Paříži navštívila asi před osmi lety. Tehdy mi poděkoval za text Pevná víra, který jsem napsala v době dehonestující kampaně proti němu, kterou odstartoval časopis RESPEKT. Můj text otištěný v roce 2008 v Právu přikládám.

Pevná víra

Důvody českých politických emigrantů, kteří odolali svodům repatriace a jezdí „domů“ jen na návštěvu, jsou rozmanité. Někteří se o návrat pokoušeli znovu a znovu, až dali přednost třetímu území, té krajině, která už nezklame (například Kryl).

Motiv, proč se po listopadu 1989 nevrátil rodák Milan Kundera, je dnes přezkoumáván pod lupou dohadců, a přitom právě jeho důvod je už dlouho naprosto čitelný prostým okem. Pro spisovatele, který se skvěle zahnízdil ve Francii i v jejím jazyce, by byl návrat do české neuspořádanosti vyrušením a zdržením. Protože to, co každému spisovateli nakonec nejvíc schází, je čas. A vyvolenou zemí je pro něj ta, kde se mu dobře píše.

Psaní je osamělá záležitost. K napsání knihy si nemůžete vzít poradce, nějaký mozkový trust. Máte jen svůj mozek, svou paměť, svou představivost a svůj důvod proč psát.

Karel Čapek psal myslím proto, aby trošku zlepšil svět a aby povzbudil lidi. Milan Kundera měl taky období, kdy chtěl povzbudit zoufalé lidi. Když mu to bylo zakázáno, neumřel na zklamání. Dokázal odjet a dokázal psát dál. Dá se to nazvat odpovědností umělce ke svému talentu.

Způsob, jakým Milan Kundera pozoruje svět, připadá mnohým úžasný. Jiní ho nechápou. Někteří ho nečtou. Další ho začínají číst až dnes. Aby i oni mohli objevit a probrat ten doporučený skrytý motiv někdejšího údajného udání. Mydlinky z praní špinavého prádla vybublaly i ve Frankfurtu. Francie je pobouřena. Němci znovu namočili Grassovy vojenské spodky.

Čest a hodnověrnost autora, který popsal tisíce stran a oslovil milióny čtenářů je ohrožena jedním zažloutlým papírem s úředním hlášením strážmistra XY. Kolektiv historiků vyhodnotil dokument jako pravý. Hlavním důkazem pravosti je správné pořadové číslo v archívu. Stáří papíru prý taky zkoumali. Nad chybějícím číslem občanského průkazu, které se vypisuje při každé výpovědi, oznámení či svědectví, velkoryse mávli rukou. Chybějící podpis „udavače“ vysvětlují tím, že nešlo o protokol, ale o úřední hlášení policisty. Jejich důkaz je tedy podložen pevnou vírou, že policejní ostatky z padesátých let jsou svaté. Mávají tímto zvetšelým jazykem Jana Nepomuka a vyžadují doznání a pokání.

Nedivím se, že ten žalující jazyk objevili až teď. V roce, který je věnovaný reminiscencím na Pražské jaro, o jehož vývoji a hodnotách se dnešní mladí poprvé dovídají celistvější informace, je veřejná pomluva jednoho z tehdejších protagonistů zřejmým pokusem o znevážení onoho politického pokusu, podle úsloví: ryba smrdí od hlavy. Nejsou to žádné nové praktiky.

  V dubnu roku 1970 odvysílala státní televize dokument proti mému otci spisovateli Janu Procházkovi (dalšímu aktérovi Pražského jara), kde tohoto oblíbeného autora představila jako vulgárního donašeče a to pomocí sestříhaných policejních odposlechů z bytu. V dalších dnech mediální lynč pokračoval v rozhlase a v tisku. Mnozí té kamufláži uvěřili a táta dostával desítky rozhořčených i výhružných dopisů. O rok později na tu pomluvu zemřel. Pohřeb proběhl za policejní asistence a smuteční hosté byli vláčeni k výslechům. Kdybych toto neprožila a kdybych později sama nebyla mnohokrát vyslýchána na StB ale i SNB (protože chartisty se policie snažila kriminalizovat), možná by mě nález našich dnešních pátračů zviklal. A třeba by mě nezarazilo, že k objevení dokumentu došlo až v době, kdy všichni aktéři kauzy kromě Kundery jsou již mrtví nebo neschopní relevantního svědectví. Snad by mi ani nepřišlo divné, že pokud dokument ležel v archívech od roku 1950, nepoužili (tehdejší hlasatelé pravé víry) tenhle trumf proti Kunderovi už dřív, například v roce 1967, když zahájil Pražské jaro svým statečným projevem na sjezdu spisovatelů. Ale i na starý papír se dá starým strojem napsat novou hlášku zpotvořeným starým jazykem. Kdyby dali historici ten jediný doličný předmět ke zkoumání Kriminalistickému ústavu, kauza by nejspíš k veřejnosti nepronikla. To, že místo toho poskytli informace médiím, může být známkou širšího záměru, v kterém nejde „jen“ o dehonestaci obrodného procesu, ale i o znevážení třetího odboje. Je-li tomu tak, bude nám už brzy nedávná minulost připadat nesmírně jednoduchá a srozumitelná. Zásluhou investigativních historiků pak hravě pochopíme, že všechny nově nabyté svobody máme díky americkému prezidentovi, CIA, Janu Pavlovi II. a … ?

(uveřejněno v deníku Právo na podzim 2008)

(Foto: archiv PPM)

 *

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

 

3.3 3 hlasy
Hodnocení článku
26 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Mně Kundera připadal až pornografický (viz Směšné lásky). Jako kritik komunismu byl Kundera v roce 1967 úplně suprový. Kam se hrabal Havel. Že byl komunistou a udavačem? Taková byla doba. Pak prozřel. Jako mnoho jiných. Žert a Nesnesitelná lehkost bytí mně zas tak úžasné nepřipadají. Myslím, že ten jeho úspěch byl dán jeho… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Srovnání Flašky Havla s Kunderou je mimo mísu. Ano, srovnat Havla s Pavlem už má logicky zaklad. Když IQ 107 promluví, tak to stojí za to: Václav Havel mě jmenoval generálem a poctil vůbec první medailí ČR Za hrdinství. Byl to prezident, který vždy naslouchal druhým. Včera jsem si připomněl jeho slova: Naděje… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Havla a Kunderu jsem srovnával na základě jejich projevů na sjezdu spisovatelů v roce 1967. V míře kritiky tehdejšího Novotného režimu. O Havlovi skoro nikdo neví, že by holdoval alkoholu. To se tvrdí pouze o Zemanovi.

Primak
Primak
před 10 měsíci

Synopsa Prečo dielo Milana Kunderu tak zaujalo po celom svete? Prečo odišiel do Francúzska a začal písať vo francúzštine? Čo je za tým, že bránil prekladom svojich posledných románov do češtiny? Prečo sa vyhýba kamerám a publicite? Dokument o Kunderovom diele nás zavedie do jeho rodného Brna, do čias, keď študoval a učil na FAMU,… Číst vice »

cablik
cablik
před 10 měsíci

No jo autor článku má zase ty strašně zlé komunisty a žije ve svobodě . To mu závidím já žiji v totalitním korporátním fašismu. takže pranýřovat komunisty je směšné.

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci

Na idnes vysel rozhovor se spisovatelem Janem Novákem, který nsodal o Kunderovi knížku. Nazev článku:
“Za Kunderovu biografii to schytal. Odešel velký komplikovaný člověk, říká nyní.
13. července 2023 20
Napsal pravdivý příběh nebo nepřiměřenou kritiku?”

Naposledy upraveno před 10 měsíci uživatelem reproduktor
Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Napsal takovou knihu, co si stávající režim přál. Udajně to bude upravovat, neb tam měl mnoho bludů, jak sám přiznal…

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

To nevím, který režim si přál
napsat hanlivou knihu o Kunderovi. Recenze na ni jsou velmi pozitivní. “Kundera celý život a doba” Žánr: Literatura česká, Biografie a memoáry
Vydáno: 2020, Argo, Paseka
Počet stran: 896
Jazyk vydání: český
Autor obálky: Pavel Růt
Vazba knihy: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-2573-215-1, 978-80-7637-131-6

Naposledy upraveno před 10 měsíci uživatelem reproduktor
Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Padouch za každou cenu Základem je zřejmě pomýlenost zakázky: Jan Novák býval solidním, někdy i pozoruhodným romanopiscem a uměl napsat životopisy těch, do jejichž světů dostal pozvání. S kunderovským projektem ale přišlo zadání napsat knihu s poznámkami pod čarou a odkazy podkládajícími veškerá tvrzení. A tak Novák do textu zanesl tisíce jednotlivostí, které ale samy o sobě… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 měsíci uživatelem Primak
reproduktor
reproduktor
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

To já nevím … Jen jsem pridal něco že svyho ke Kunderovi. Cist jeho knihy nebudu a meznam ani jeho dilo. Myslim si, že mě nemá cim obohatit. Podobně to je s Hemingwayem. Kesy a nic. Jediný co bylo přínosný, že v první den valky se má postřílet vláda. E.H.

Pave1
Pave1
před 10 měsíci

Plebejský spisovatel se dostal mezi západní elitu. Jen nechápu, že při té své vysoké inteligenci vydržel tak dlouho v komanč pozici, ale neznal jsem ho dostatečně, abych to mohl nějak víc posuzovat než takto obecně.

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci

Kundera byl tragikomicka osobnost, která hledala klid i své názory. Jeho díla jsem nečetl a číst nebudu. Je úžasný jak se tenhle spisovatel uzivil ve Francii. Jestli byl udavač je jedno. Na hradě máme IQ 107 Pavla, který překonal vsechny zmrdy od A až po Z.

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Pávek má krásný knír. Měl Kundera někdy tak krásný knír? Pávek je navíc děsně uvědomělý, má rád Zelenskeho, Bidena, ODS-TOP-STAN-Piráty-Lidovce a to mu stačí k nehynoucí slávě až do skonání světa.

reproduktor
reproduktor
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ja si myslim, že Kozel Pavel prekonal sam sebe a každý rozumný na takovy trotla IQ 107 rychle zapomene.
Kunderu zna větší část populace než kontráše IQ 107 Pavla. I ten zahradník Volodymyr je známější a ještě bude až ho pověsi. To by bylo duo, Blb a blbejší …

Primak
Primak
před 10 měsíci

Česko (a zřejmě i Slovensko) budou asi jediná země na světě, co oceňuje špijóny proti své vlastní zemi. A navíc tím svěcením špijónů pošpinili i toho jediného našeho spisovatele, o kterém se ve světě něco ví (za posledních asi 50 let). Což zřejmě zapůsobilo, že mu nebyla udělena Nobelovka. Dokonce se i mnohokrát umístil na čelných… Číst vice »

Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Přes nesporné klady Kunderova umění jsem byl nemile překvapen Kunderovým podpisem pod jistým prohlášením, které spunktoval jeho přítel a silný podpůrce ve Francii – Bernard-Henri Lévy, člověk který byl vždy pro jakoukoliv protiruskou akci, šedá eminence mnohých Majdánů. Jestli v té době (2019) Kundera byl ještě stále ve své ráži proti komunistům,… Číst vice »

Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

^Jeden odstavec toho prohlášení (vydáno před volbami do EU parlamentu) : Na Evropu útočí falešní proroci, kteří jsou opilí záští a blouzní při příležitosti chopit se světla reflektorů. Opustili ho dva velcí spojenci, kteří ho v minulém století dvakrát zachránili před sebevraždou; jeden přes Lamanšský průliv a druhý přes Atlantik. Kontinent je zranitelný vůči… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Hmmm. Zajímavé, že ti intelektuálové nevideli zlo prichazejici v Afriky a Blizkeho vychodu.

Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Ti dotyční vidí, jen to, co oni chtěj vidět a nechat nám to vědět. Zrovna tak jako MSM: Co nám neřeknou, se neděje…

Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Z Wiki pro Bernard-Henri Lévy: https://en.wikipedia.org/wiki/Bernard-Henri_L%C3%A9vy -Lévy v 90. letech 20. století vyzval k evropské a americké intervenci do bosenské války během rozpadu Jugoslávie. -podnítil a poté podpořil snahu Nicolase Sarkozyho přesvědčit Washington a nakonec i OSN, aby zasáhly v Libyi, -V květnu 2011, Lévy argumentoval pro vojenskou intervenci v Sýrii proti Bašáru al-Asadovi -Levy cestoval do Kyjeva na Ukrajině… Číst vice »

Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Podle časopisu People With Money je Bernard-Henri Lévy v roce 2023 na prvním místě mezi nejlépe placenými spisovateli. Podle propočtů by spisovatel-podnikatel vážil téměř 215 milionů eur. Kromě svých profesionálních výdělků vděčí za své nesmírné jmění uvážlivým investicím na burze, značnému portfoliu nemovitostí a velmi lukrativní reklamní smlouvě s kosmetikou CoverGirl. Měl by… Číst vice »

Primak
Primak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Primak
skeptik
skeptik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Zlem nebyla Afrika a blízký východ, ale imperialistický kapitalistický Západ.

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Souhlas, ale jak se dnes prezentuje minulost je kolonizace a loupeže v Africe nebo v Asii je slabý odvar.

spartak
spartak
před 10 měsíci

Ano ,je to bolestné čtení a cítím hluboké rozhořčení nad dobou ,kdy se bránil socialismus a to blbě. M.Kunderu jsem poznal ,když jsem přečetl,Nesmrtelnost.Přiznám se ,že styl psaní mi nijak neimponoval ,přesto jsem v úžasu jakou velkou odezvu měla zpráva o jeho odchodu a jeho díle.