Od Záporoží až k Rovnu. Kde a jak plánují ukrajinské státní orgány jadernou provokaci

Dmitrij Kovalevič
Dmitrij Kovalevič

V úterý 4. července prohlásil Vladimir Rogov, šéf záporožského veřejného hnutí “Jsme spolu s Ruskem”, že je připraven reagovat na provokace ukrajinských ozbrojených sil proti Záporožské jaderné elektrárně.

“Sirény a prostředky varování obyvatelstva byly v Energodaru prověřeny, panika nehrozí, všechny operativní služby jsou připraveny, algoritmus akcí v případě provokace ukrajinských vojsk byl stanoven,” řekl Rogov.

Ukrajinské úřady zvažují podle Rogova několik scénářů provokace v Záporožské elektrárně, včetně raketového úderu nebo teroristického útoku. Provokace může být provedena před summitem NATO (11.-12. července) a na přípravu scénáře dohlížejí – podle Rogova – britské speciální služby.

Ukrajinská média dokonce zmínila datum – 5. července – kdy by Rusko mělo údajně vyhodit do povětří elektrárnu, která je pod ruskou kontrolou. Podle ukrajinských úřadů Rusko podnikne takovou akci proto, aby odvrátilo ukrajinskou protiofenzívu.

Ukrajinská armáda však v posledních dnech příliš nepokročila, takže důvody k „pravděpodobnému ruskému činu“ zjevně pokulhávají.

Bývalý ukrajinský generální prokurátor Svjatoslav Piskun se nedávno ostře vyjádřil k průběhu ukrajinské protiofenzívy. Jeho vlastní bratr bojuje v přední linii a je to již potřetí, co byl vyslán vpřed do minových polí.

“Už tam byly nasazeny tři roty! A kdo odmítne jít na smrt, je dezertér!” řekl značně rozrušený Piskun.

Dalším problémem je, že v předvečer summitu NATO se Kyjev potřebuje nějak ospravedlnit za neúspěšnou protiofenzívu a miliony západních investic odepsaných v Záporožské stepi a u Arťjomovska.

“Prezidentská kancelář rozšiřuje výmysly a podvrhy o výbušninách, umístěných v jaderné elektrárně a v závodě Titan, aby odvedla pozornost od toho, že protiofenzíva uvázla na mrtvém bodě.

Kromě toho se snaží vyvolat paniku mezi civilním obyvatelstvem Ruské federace a také uměle vytvářejí negativní obraz Ruska ve světě ” – komentoval situaci ukrajinský telegramový kanál MediaKiller.

Dalším důvodem šíření fám o teroristickém útoku na Záporožskou atomovou elektrárnu je tlak na partnery Rosatomu. Kyjev už dlouhodobě požaduje sankce proti této společnosti, což je v zájmu západních korporací.

Rafael Grossi, generální ředitel MAAE, v neděli na francouzském kanálu uvedl, že jeho lidé nezaznamenali nic z toho, co tvrdí ukrajinské úřady, tedy že Rusko vjelo auty s výbušninami do jaderné elektrárny a nastražilo nálože na chladicí jezírka.

“Nikdy bych se s prezidentem Zelenským nehádal. Mohu jen říci, že jsem tam byl a neviděl jsem to. Naše týmy tam jsou a každý den podávají zprávy o všem, co se děje,” řekl Grossi.

MAAE tento týden také uvedla, že poprvé po čtyřech měsících má záporožská jaderná elektrárna opět záložní elektrické vedení.

A soudě podle klidných prohlášení západních představitelů, ani oni nevěří, že by Ruská federace vyhodila svou elektrárnu do povětří a způsobila tak nenapravitelné škody v nových regionech. Ani pro Ukrajince by to nebylo snadné, dokonce ani s použitím výkonných raket dlouhého doletu.

Nicméně právě v těchto dnech dorazilo na řeckou leteckou základnu na Krétě americké monitorovací letadlo WC-135R Constant Phoenix, určené speciálně pro jaderné monitorování.

Britské Timesy nedávno uveřejnily článek, v němž se uvádí, že pravděpodobnost poškození Záporožské atomové elektrárny samotným Ruskem může být údajně způsobena potřebou podpořit “otřesenou pozici” ruského prezidenta po neúspěšné vzpouře Wagnerovy soukromé armády.

V takových předpokladech je ještě méně logiky, neboť není jasné, z čeho autoři vyvozují své tvrzení, že pozice ruského prezidenta je otřesena, a jak může radiační kontaminace prezidentovy pozice v zásadě posílit. Tímto způsobem se Britové zřejmě snaží už předem odstranit podezření, jež by snad mohlo padnout na Zelenského.

A Zelenskij? Ten připouští při argumentaci svých tvrzení zcela neuvěřitelné scénáře, jež údajně povedou k případnému výbuchu.

“Až nám bude stanice předána, vyhodí ji do povětří na dálku, aby se uvolnila radiace,” předpověděl Zelenskij, ačkoli nikdo nezaregistroval ani náznak toho, že by Rusové chtěli předat elektrárnu Ukrajincům.

Po takových prohlášeních se Zelenského zalekli i jeho západní partneři, kteří se začali obávat o osud elektrárny, pokud by byla vrácena pod kontrolu Ukrajiny.

O víkendu uspořádal Zelenskij v Rovenské jaderné elektrárně přímo sázkařskou schůzku, na níž se diskutovalo o pravděpodobnosti havárie nebo výbuchu v elektrárně. Hovořilo se však také o situaci v samotné Rovenské jaderné elektrárně a o posílení obranných linií na severu Ukrajiny, které by zabezpečily elektrárnu před Běloruskem.

Není vyloučeno, že se prezident Zelenskij nakonec rozhodne pro jadernou provokaci právě na západní Ukrajině, kde je to technicky jednodušší. Následně obviní Rusko (na místě se najdou nějaké trosky ruské rakety), vítr vše odnese směrem k Polsku, což bude záminka pro západní partnery, zejména Varšavu, aby vstoupili do konfliktu.

***

Více k tématu:

Ukrajinská novinářka a spisovatelka Sněžana Jegorova:

Plánují jaderný útok!

Všichni si dobře pamatujeme, jak nám říkali, že si máme sbalit “kufr pro každý případ” , pokud vypukne válka …

Všichni, kdo si ho sbalili a odjeli ze země, teď nevědí, co s ním …

Nyní se chystají vyhodit do povětří Záporožskou atomovou elektrárnu!!!

Aby to jako obvykle svedli na Rusko!!!

Těm zrádcům vlasti v čele s vrahem Zelenským není líto vlastního ukrajinského obyvatelstva …

Jejich bunkry jsou vybaveny na desítky let a letadla je odvezou do teplých krajin, kde na ně čekají manželky, děti i milenky …

A zombifikovaní ubozí Ukrajinci si budou sloupávat vlastní kůži ze stěn neexistujících protiatomových krytů …

Zelenského ministr vnitra Igor Klimenko vydává pokyny, jak postupovat v případě jaderné katastrofy.

***

Autor: Dmitrij Kovalevič, zdroj: UKRAINA.RU (13:15 04.07.2023), z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 9 měsíci

To prostě nelze nebo to zasáhne i ostatní země jestli to udělají tak se do toho vloží Čína a bude vymalováno a Slováci s Maďary a Rumuni by měli proti tomu protestovat