Omluva Jana Schneidera Anně Netrebko. Zejména za Pospíšila.

Světoznámá sopranistka Anna Netrebko by podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila neměla v Praze vystupovat. Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider to považuje za ukázkové praktikování kolektivní viny a za „totalitní manýry“. Za něž se pěvkyni omlouvá.

Jan Schneider
Jan Schneider

Parlamentní listy

Vedení pražského magistrátu, zachvácené totalitními manýry, hrubě ingeruje do kulturního programu Obecního domu a doporučí jeho vedení, aby zrušilo téměř již zcela vyprodaný koncert sopranistky Anny Netrebko.

Nekulturní náměstek primátora Jiří Pospíšil se byl – kvůli pražské kultuře! – poradit na ukrajinské ambasádě. Ukrajina ruskou sopranistku s rakouským občanstvím zařadila na svůj sankční seznam, což ale Evropská unie neučinila. My jsme přitom členským státem Evropské unie, což ideologicky kovanému, ale jak vidno kompletně desorientovanému Pospíšilovi zřejmě uniklo.

Anna Netrebko se dostala mezi mlýnské kameny studené války. Bývala viděna s Vladimírem Putinem, ale válku na Ukrajině odsoudila. Novodobým inkvizitorům to je však málo. Zřejmě chtějí, aby Putina proklela do sedmého pokolení do minulosti i budoucnosti. Nehrozí jí španělskou botou, palečnicemi nebo natahováním na skřipec, pouze jí chtějí znemožnit koncertovat, potažmo zničit kariéru a renomé, nepřizpůsobí-li se přímo vzorově.

Tyto totalitní manýry skutečně připomínají persekuci umělců v normalizaci, po okupaci Československa vojsky některých členských zemí Varšavské smlouvy, kdy museli vykazovat ideologicky nepomýlený profil, aby mohli koncertovat. A když se například bývalá profesionální kapela „Plastic people“ odmítla politicky vyjadřovat, neúčastnila se pochopitelně – ale na rozdíl od mnoha jiných – ani politických akcí, jako byl například Festival politické písně, tak jí nebylo umožněno vystupovat ani amatérsky. Setrvávala – spolu se svými souputníky a přívrženci – tak dlouho v pasivní rezistenci, až byla nakonec kriminalizována.

Civilizace vyznává zlaté pravidlo „nedělat druhým, co by člověk sám nerad strpěl“. Podíváme-li se proto na jiné podobné případy, tak například po amerických agresích (za všechny jmenujme brutální a zcela svévolné přepadení Iráku v roce 2003, když předtím Spojené státy obelhávaly celý svět) nebyly uplatněny vůči americkým sportovcům či umělcům žádné sankce, ani v Čechách nebylo možno zaznamenat nějaké kádrovací třeštění, jako nyní.

Proslulé Havlovo polistopadové „nejsme jako oni“, ve smyslu snahy být lepší než minulý režim, pochopili tito současní, z božího dopuštění představitelé českého národa, tak, že skutečně nejsou jako minulý režim, ale horší.

K nim se přidávají ještě všelijací umělci a umělkyně, kteří asi cítí nebezpečí, že by vedle výkonů Anny Netrebko vypadali jako nedouci.

A tu obecně protiruskou atmosféru – podle principu kolektivní viny – se s humbukem přidávají budovat další devianti, v čele s jakýmsi pominutým hokejovým brankářem v čele.

A to teď máme ke všemu ještě na hradě prezidenta, který byl sice vychován v duchu přátelství se SSSR, přísahal v tom smyslu a tím směrem budoval svou kariéru, k současnému Rusku se ale chová vysloveně macešsky.

Mohlo by se to celé sice odbýt tím, že ze strany těchto zbabělých politiků jde jen o metafory či, jak řekl onen nébich Pospíšil, že „je v tom hodně symboliky a současná doba je hodně o symbolech.“ To znamená, že oni se drží sukně svého nebinárního Velkého Čehosi, a pouze a jenom z bezpečí z dálky zbaběle pokřikují, protože na nic jiného nemají.

Nicméně tyto obludné výlevy nadutých a naprosto nevzdělaných politiků jsou hanbou pro celou Českou republiku, českou společnost a kulturu.

Nezbývá, než se za tyto nedospělé, plíživě devótní politiky paní Anně Netrebko hluboce omluvit.

Což za sebe tímto činím.

 

5 5 hlasy
Hodnocení článku
32 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Já bych to vyjádřil takto. Největším zločinem paní Netrebko podle ukrajinského velvyslance i pana Pospíšila (ODS, TOP09), je ten fakt, že se narodila jako Ruska. Tečka.

jbskalensky
jbskalensky
před 9 měsíci

Já se, za sebe, připojuji k omluvě pana Schneidera.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

Pana Schneidera považuji za čestného chlapa, kterého nediskvalifikuje ani podpis charty. Byl ve věku, že nemohl tušit, k jakým lidem se ve většině, svým podpisem připojil. Rád bych jej viděl, jako ředitele BIS. Jen ta zmínka o Plasticích ve mně vyvolala vzpomínku na slavný “koncert v Budějovicích. Vcelku dobře si to pamatuji. No… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 měsíci uživatelem mikkesh
vachav
vachav
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Souhlas také si to pamatuji.Kvalitní obsah článku narušuje srovnávání nesrovnatelného.Tato operní pěvkyně provozuje špičkové umění,kdežto tzv.”kapela” byla čistě politická a antirežimní záležitost.Proto se kolem toho motali různí Havlové a spol.S hudbou ,kulturou a uměním-to už vůbec ne-to nemělo nic společného.V tomto případě režim reagoval adekvátně.Bohužel autor článku,stejně jako před časem p.Bašta není schopen… Číst vice »

Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh
Zdeněk Jemelík
Zdeněk Jemelík
před 9 měsíci

Nelze říci, že je Jiří Pospíšil nevzdělaný. Poznal jsem jej osobně. Pouze se projevuje stejně jako v době své kariéry v resortu spravedlnosti: jako představitel represivního poslání úřadu. Psával jsem o něm jako o politizujícím advokátním koncipientovi nebo o capo di tutti capi justiční mafie.V resortu napáchal spoustu zla. Správně podotkl Miroslav Macek, že je… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Zdeněk Jemelík

Nezapomeneme li, bude se určitě řešit více takových hochštaplerů v taláru.

spartak
spartak
před 9 měsíci

Pana Schneidera vcelku uznávám a vlastně se dostal do vlastních sítí z plastiku. Ano ,minulý režim se choval křupansky ,ale měl se sověty stejnou ideu Míru v Evropě. To chápe málo lidí v této fašistické zemi.

adam
adam
před 9 měsíci

Opravdu jsem si ani ve snu nedokázal představit, že česká politika někdy klesne až na tak hluboké dno (je-li to vůbec dno). Politickou reprezentaci v nemalé míře tvoří nemorální, nevzdělaní nebo polovzdělaní idioti, ze značné části novinářů se vyklubali ve své podstatě protektorátní pisálci, jejichž výplody mnozí občané nejen nekriticky přijímají,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Já jsem zvědavý, jestli tenhle režim zavře za jejich politické názory do vězení i Jana Schneidera, Lenku Procházkovou, Stanislava Novotného, a až se vrátí z Bruselu, i Ivana Davida. Prostě v současné atmosféře nenávisti se to nedá vyloučit. Zvláště, když mají podporu většiny Čechů.

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

To se nedá nic dělat. Paní Netrebko odsoudila speciální vojenskou operaci, zřejmě má tedy Zelenskeho režim v oblibě, nicméně i tak jí ukrajinský velvyslanec a Pospíšil nenávidí. Prostě to musíme vydržet, Češi ve své většině buď tahle svinstva podporují anebo jim je to jedno.

Anonym
Anonym
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

nebo jsou informováni jednostranně, nebo se bojí.

Praded
Praded
před 9 měsíci

Pospíšil je absolvent Plzeňských práv a tak nemusí znát všechny mezinárodní zákony. Pani Netrebko je ve svém oboru světová špička a pan Pospíšil ať si hledí své zádele. Možná je v oboru zádelí také nějaký přeborník, tak ať se pochlubí.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Jestli někdo je nebo není absolventem plzeňských práv, neznamená to nutně, že se vyzná nebo nevyzná v právech. Co je však problémem pana Pospíšila, to se dá nazvat posedlost mocí, touha být panem Důležitým, kariérismus, opovrhování lidmi a další. To vše spíše svědčí o pokřiveném charakteru a velikášství. Kdo ho delegoval k tomu, aby povoloval… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci

Omluva je na místě! Ukrajinská šermířka nepodala Rusce ruku a byla diskvalifikována za nesportovní gesto. Následně byla odprošena a rehabilitována a na olympiádu pojede automaticky. Kde je respekt a úcta k soupeři!? Příště dá třeba Rusce přes hubu. Ukrajinci můžou. Dvě odlišné omluvy a stejný důvod – Ruska! Omluví se někdo ruským tenistkám, kterým byl zakázán… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ve sportu už dávno žádná pravidla a slušnost neplatí, sport je plně zpolitizovaný. Fotbalový komentátor Bosák řekl, že politika do sportu patří a vždy plně patřila. V roce 2018 řekl po finále MS, že Rusku se pořádání MS nemělo dát, protože Putin při závěrečném ceremoniálu nezakryl snad chorvatskou prezidentku deštníkem. Blbost doslova kvete. Špotáková kdysi… Číst vice »

spartak
spartak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ano ,mám stejný pocit zmaru.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Takovýchto zasahování už bylo… Olympiáda podle politiků a jejich přisluhujících médií neměla být v Pekingu ani v r. 2008, ani v r.2022. Zrovna tak neměla být v r. 2014 v Soči. A to bychom mohli hledat dále a dále. O dějišti olympijských her by podle názoru některých zmanipulovaných lidiček nejen u nás měli rozhodovat funkcionáři a politici v Bruselu a Washingtonu. Olympijský výbor… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

No ale doping byl a je přece záležitostí zlých rusáků. Kromě NDR, ale ta už neexistuje. A také naší Kratochvílové a spol. USA, Velká Británie, Francie, dřívější NSR…byly ve sportu vždy čisté země až na nepatrné výjimky. Tak toto se u nás píše. Já osobně se o sport už nezajímám, tak jsem znechucen. když už… Číst vice »