Alexej Samojlov: Rusko porazí ozbrojené síly Ukrajiny a vypořádá se s celou Evropou

Alexej Samojlov
Alexej Samojlov

Polsko může nahradit Ukrajinu na bojišti a stát se americkým četníkem Evropy. To ale bude trvat několik let. A během této doby může Rusko udělat takové věci, že Evropa, kterou známe, přestane existovat, říká politolog, bývalý prorektor Mezinárodní slovanské univerzity v Charkově Alexej Samojlov.

Uvedl to v rozhovoru pro Ukraina.ru.

Již dříve velitel Společných sil Ukrajiny Sergej Naev řekl, že Kyjev zvýší odolnost obrany a zintenzivní obranná opatření v oblasti Volyňské oblasti na hranici s Běloruskem. Přitom podle velitele je situace v tomto směru klidná a kontrolovaná.

– Alexeji Nikolajeviči, proč to Ukrajina teď veřejně oznamuje, když podle jejích vlastních slov zůstává hrozba ruské invaze z Běloruska hypotetická?

– Jedná se o koordinovanou PR kampaň související s volbami v Polsku a na Ukrajině.

Nyní Právo a spravedlnost (PiS – vládnoucí strana v Polsku – pozn. red.) velmi vážně ztrácí hlasy. Vládnoucí polská strana se proto na pozadí rostoucí vnější hrozby snaží udržet u moci. A Kyjev potřebuje eskalovat situaci, aby volby odložil nebo je úplně zrušil.

Zdá se mi, že Ukrajina nyní začne eskalovat situaci kolem Podněstří. …”Jsme obklopeni nepřáteli, tak hlasujte pro nejvyššího velitele (Zelenského, pozn. red.) nebo zrušte volby”.

To je naprosto čitelná situace.

– Neukazuje se, že přeložením Wagnera do Běloruska jsme dali vládnoucí polské straně důvod ke zvýšení ratingu?

– Podle oficiálních informací jsme Wagnera do Běloruska nepřeložili. Wagnerovci tam šli sami. Tuto verzi nebudeme zpochybňovat z jednoho prostého důvodu: vedeme informační válku stejně jako i horkou. A falešné kroky jsou stejné zbraně jako tanky nebo letadla.

“Wagner” tam byl pozván prezidentem Běloruska, aby vycvičil běloruskou armádu. A posílení běloruské armády Polsko a pobaltské státy využily k vyvolání domácí politické hysterie.

Nám může být fuk, zda jsme jim dali důvod k této hysterii, nebo ne. Naším úkolem je vytvořit krajně nevýhodnou vojensko-strategickou pozici pro Polsko, které se snaží stát druhým zástupným státem pro vyvíjení vojensko-politického tlaku na celou Evropu, nejenom na Rusko.

Věc se má tak, že Spojené státy oslabí svou vojenskou přítomnost v Evropě. Budou stahovat své vojenské síly z Evropy a Středního východu, aby je přesměrovaly do jihovýchodní Asie, aby vyvinuly tlak na Čínu a udržely si svůj vliv v regionu.

A Poláci se chtějí stát policisty místo odcházejících amerických vojáků, Poláky si Washington najme na řešení svých problémů. Proto je Amerika vyzbrojuje a Poláci bičují hysterii, aby ospravedlnili obrovské zbrojní kontrakty s USA a Jižní Koreou. Varšava chce převzít vojensko-politický standard z Německa. Maďarsko ustoupilo stranou a Rumunsko se ještě nerozhodlo.

Shrnu to.

Poláci přeformátovávají svou zahraniční politiku na roli evropského četníka pro ochranu amerických zájmů a očekávají serióznější pomoc od Spojených států ve srovnání s tím, co Washington poskytl Ukrajině. A ve vnitřní politice Varšava, Vilnius a Kyjev bičují hysterii kolem Ruska a Běloruska, aby udržely vládnoucí strany u moci a zahraniční politický směr, který si tyto strany zvolily.

– Proč si myslíte, že jsme pro Poláky vytvořili nevýhodnou konfiguraci fronty v případě války s námi?

– Polsko nebude bojovat s Ruskem.

Zaprvé. I kdyby Varšava navýšila svou armádu na 350 tisíc vojáků, tyto jednotky se nemohou srovnávat ani s ozbrojenými silami Ukrajiny, které bojovaly osm let ještě před SVO, ani s ozbrojenými silami RF, které bojují pořád. Poláci prostě nemají zkušenosti. Kromě toho, Polsko nemá vybavení, které by mohlo použít jako rezervu. S Jižní Koreou byly smlouvy teprve uzavřeny. To stačí na obranu, ale ne na ofenzívu.

Zadruhé. Ruští občané chápou a vědí, že je třeba bránit svou vlast a v případě potřeby pro ni zemřít. Poláci něco takového v kultuře neměli. Ano, v románech Henryka Sienkiewicze jsou Poláci trochu podobní Rusům. Ale jaké vážné války Polsko vyhrálo? Vedení jeho armády a personál jsou pro válku přizpůsobeny velmi provizorně.

Právě proto Polsko posílá na Ukrajinu své žoldáky a vyšší vojenský personál, aby vytvořili páteř, kolem které budou vytvořeny motivované a bojeschopné jednotky.

To vše ale Polákům nepomůže, protože Rusko vytvořilo odpovídající vojensko-strategické rozmístění svých ozbrojených sil. Naše operačně-taktické raketové systémy jsou rozmístěny v Bělorusku a Kaliningradu. Všechna vojenská uskupení nepřátelských zemí jsou pod úderem našich “Iskanderů”. Rusko navíc v případě války s Polskem nebudou svazovat politická omezení, jako v případě s Ukrajinou. Polsko bude okamžitě zasaženo.

Teď nemluvím ve stylu některých odborníků, kteří navrhují zahájit preventivní jaderný úder na Západ. Popisuji reálný scénář války mezi Ruskem a Polskem. Na Západě chápou, že zahájíme raketové útoky pozemními a vzdušnými systémy. Nebudou se moci schovat. A to brání Polákům uchýlit se k různým neuváženým akcím.

Budou různě křičet, rozčilovat se a rozehřívat publikum. Ale nikdo v Polsku nechce, aby jejich tajné velitelské stanoviště bylo zničeno za pár minut.

Nyní “PiS” potřebuje vyhrát volby. Pokud začnou válku, o žádných volbách nebude řeč. A také se teprve uvidí jak se k válce postaví Poláci. Jestliže Ukrajince připravovali na válku celých 30 let, tak v Polsku nic takového není.

Nakonec, kdo podpoří Polsko ve válce s Ruskem? Německo? Francie? Itálie? Belgie – nejrasističtější stát v Evropě, který zničil téměř 5 milionů černochů ve svých afrických koloniích? Litva s 1,2 miliony obyvatel? Ano, nikdo.

Shrnuji. Poláci se teprve připravují na válku. Chápou, že porážka Ukrajiny bude. Ano, my teď sedíme v obraně. Ale zapnuli jsme mlýnek na maso a zničili obrovské množství nepřátel, aniž bychom se pohnuli. A dříve nebo později se pohneme. Protože počet nepřátel schopných vzdorovat je drasticky snížen. Polsko má ještě několik let na přípravu. Na co všechno během této doby bude připraveno Rusko, je otázkou. U nás tento proces probíhá rychleji. Ano, máme různé kapacity.

– Řekl jste, že Rumunsko se ještě nerozhodlo o svém postoji ke konfrontaci s Ruskem. Podařilo se nám pro ně vytvořit stejně nepříznivou konfiguraci fronty jako pro Polsko?

– V Rumunsku je situace ještě horší než v Polsku.

Rumunsko má velmi vážné územní spory s Maďarskem. Připomínám, že podle výsledků druhé světové války Rumunsko získalo obrovské území s maďarským obyvatelstvem. Není to jako Maďaři na Zakarpatí. V Rumunsku žije více než milion Maďarů. Přičemž nežijí na vesnicích, ale ve velkých regionech.

Může se stát, že začátek války vyprovokuje Budapešť k zapnutí mechanismu iredenta (nacionalistické hnutí národnostní menšiny usilující připojit území, ve kterém menšina žije, ke státu, k němuž se hlásí, pozn. red.). A co se stane když se rumunská území spolu s tam žijícími Maďary stanou součástí Maďarska?

Situace v Moldavsku také ukázala, že Moldavané se za Rumuny nepovažují. Ano, jejich politická elita v Kišiněvě je prorumunská a má rumunské pasy. Volby v Gagauzii ale ukázaly, jaký postoj k nim moldavští občané skutečně mají. Moldavsko je dlouhá tenká vrstva mezi rumunským a ukrajinským územím, na které mohou vzniknout velmi nepříjemné situace s následky pro Bukurešť . Přinutit Moldavany bojovat proti Rusům je nemožné.

Pokud mluvíme o vojenském aspektu, pak Rumunsko nemá přímou hranici s Ruskem. Teoreticky – Rumuni přijdou po moři na Krym nebo přes Oděskou oblast do Chersonské a Záporožské oblasti? To je divoká fantazie.

Kromě toho se Rusku také otevírají další možnosti pro ovlivnění nepřítele. Proč Poláci ještě nevstoupili do Lvova? Bylo o tom tolik rozhovorů. Ze stejného důvodu. Ozbrojený konflikt získá zcela jiný status. A pak, stále se ještě neví, jak na západní Ukrajině Poláky přijmou. Válka může otevřít ty nejneočekávanější Pandořiny skříňky.

– Má pro nás smysl uvažovat o běloruském směru, abychom fyzicky zablokovali hranici s Polskem a zastavili dodávky západních zbraní na Ukrajinu?

– Ne.

Dodávky zbraní pak půjdou přes rumunské, slovenské a moldavské hranice. Logistiku zajistí. Logistika bude molekulární, ale masivní. Mohou zbraně přepravovat i po moři. Proto je Oděsa jedním z nejdůležitějších úkolů.

A pak, když se západní technika dostává na Ukrajinu, začínáme ji sledovat prostředky vesmírné, radiotechnické rozvědky a tajných zpravodajských služeb. Plus technika musí být před začátkem bojového použití někde soustředěna. Na těchto objektech pracujeme.

Není třeba se pídit po 5-10 kamionech a trajlerech, které překročí hranici. Počkáme, až ukrajinské ozbrojené síly vytvoří tankový prapor, abychom jej mohli rozbít. Je nutné bombardovat sklady, opravny a servisní místa.

Kromě toho jedna věc je poslat letadlo nebo odpálit raketu k polským hranicím (z Belgorodu do Lvova – 1200 km), aby letěly přes celou zónu s nepřátelskou PVO, a druhá věc je jenom spočítat techniku, když se vydá blíž k linii fronty.

Pokud mluvíme o tom, jak v globálním smyslu zastavit západní pomoc Ukrajině, pak je lepší to udělat politickými a diplomatickými metodami, které již přinášejí výsledky. Pokud Američané odejdou, Evropa si bude muset vytvořit vlastní armádu. A kde na to vezme peníze nebo zdroje? V tomto případě pomoc Kyjevu automaticky sníží.

Ano, Polsko může nahradit Ukrajinu na bojišti a stát se americkým četníkem Evropy. Bude to ale ještě několik let trvat. A za několik let může Rusko zařídit takové věci, že Evropa, kterou známe, přestane existovat.

**

 Alexej N. Solovjov, https://1url.cz/, pro Pokec24 přeložila Janinna

3.6 21 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 8 měsíci

Ano celkem rozumný článek, jen bych se pozastavil nad úrovní některých vysoce postavených šéfů armády RF. Až se zbavíte šmejdů potom už nebude problém s úspěšným skončením války. No musíte použit stejné taktiky jako generalisimus Stalin. Nelze stále nechávat u moci protiruská hovada.

cablik
cablik
před 8 měsíci

Pokus o prolomení dominance Západu. A ten neví, co říci. Novináři o summitu BRICS mlčí, poslanec Kobza pozorně sledoval
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pokus-o-prolomeni-dominance-Zapadu-A-ten-nevi-co-rici-Novinari-o-summitu-BRICS-mlci-poslanec-Kobza-pozorne-sledoval-741958

SunTzu
SunTzu
před 8 měsíci

. I když ruský prezident několikrát použití nukleárních zbraní na Ukrajině vyloučil, nevyloučil jejich použití v důsledku hrozící prohry na Ukrajině proti případným aktivním spojencům kyjevského režimu. Tedy přímo proti zemím Aliance. Toto odhodlání manifestují dvě rozhodnutí Moskvy týkající se jaderných zbraní: odstoupení od plnění dohody o strategických nukleárních zbraních známé jako Nový… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Jo tak to se asi nestane Polsko nebude US četníkem v Evropě protože už nemají čas dedolarizace je pošle kam patří. A poté žádný četník nebude potřeba bude normální svět.

Praded
Praded
před 8 měsíci

Perfektní a moc věcí vysvětlující článek. Zároveň veliká naděje pro ČSR. Podívejte se na Jízdy svobody na Slovensku. Takové akce je potřeba tady organizovat.