Istanbulská úmluva o násilí na ženách a naše právo

Náš právní řád zajišťuje rovnost a trestá násilí na lidech. Istanbulská úmluva o násilích na ženách zde nic nepřináší. Chceme-li právo změnit, lze tak učinit i bez istanbulské úmluvy. Úmluva posiluje migraci. Určuje povinnost státům poskytnout azyl z důvodu genderové příslušnosti. Ovšem pak nejde jen o násilí na ženách, ale to, že někdo se považuje za ženu, i když je muž, a jeho stát původu nepreferuje transsexualitu či veřejné projevy sexuální orientace. Úmluva stanoví povinnosti států v oblasti migrace s výhodami pro cizince. Ale státy vznikly, aby pečovaly o zájmy svých občanů.

Zdeněk Koudelka
Zdeněk Koudelka

Úmluva obsahuje obecné pojmy, které se dají ideologicky zneužít. Vyzývá státy k podpoře nátlakových organizací s politickými cíli. Přitom jejich financování z veřejných peněz je u nás kritizováno jako nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky. Některé závazky v úmluvě, jako snaha vymýtit nevhodné zvyky a tradice a že muži a chlapci budou aktivně zapojeni do prevence za účelem naplnění úmluvy, působí stejně, jako před rokem 1989 působila ideologická školení mužstva v komunistické armádě. Úmluva tlačí na státy, aby více regulovaly občany.

Nebezpečí úmluvy není v jejím textu, ale v budoucí aplikaci. Stále více moci přechází od moci výkonné a zákonodárné, které vznikají z voleb občanů, k soudní moci. Soudci jsou ve funkci trvale a někteří propadli aktivistické touze měnit svět k lepšímu. Není nic horšího než snaživý úderník v taláru, který chce vynutit své vidění dobra. Přitom vtahování různých konceptů dobra do práva je příznakem totalitních režimů. Nějaký soudce může užít obecné pojmy istanbulské úmluvy k prosazení svých priorit i proti demokraticky zvoleným parlamentům. Nepřekvapilo by, kdyby soud v budoucnu na základě úmluvy prohlásil za protiprávní velikonoční tradici pomlázky.

Příkladem může být Nejvyšší soud USA, jenž roku 2015 prohlásil zákaz homosexuálních sňatků v některých státech americké unie za protiústavní. Uznal těsnou většinou 5:4 pojetí manželství i jako svazek dvou žen nebo dvou mužů a argumentoval ústavou. Tvůrci americké ústavy z roku 1787 by se divili, co jim to Nejvyšší soud v 21. století dává do úst. V tehdejší době bylo manželství jinak než jako svazek muže a ženy nemyslitelné. Pět soudců se tak nadřadilo nad tisíce členů kongresů USA a jeho členských států, kteří jsou z ústavy oprávněni k ústavní změně. Proto je správné, aby náš stát úmluvu neratifikoval.

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci

No vidíte. A včera ve zprávách na jedné neznámé kouzelné TV stanici nám nějaký “odborník” se starostlivým výrazem ve tváři vysvětloval, že náš právní systém má řadu nedostatků právě v oblasti ochrany před násilím páchaným na ženách, takže je přímo v existenčním zájmu ČR istanbulský pakt ratifikovat a co nejdříve důsledně zavést do praxe.… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Tak tu Istanbulskou smlouvu snad odmítly i naše pravicové vládní strany s výjimkou Němcové a ještě jedné ženské (u Němcové to nepřekvapuje), takový je to nesmysl. Nejvyšší soud USA, který je rovný, co se týče pravomocí evropským ústavním soudům, svou blbostí jisté vyděsil nejen mně. Ale zase na druhoi stranu, USA je křesťanská země,… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Žádné takové smlouvy od sociálních inženýrů nepotřebujeme naše zákony jsou dostačující. Autor by měl nechat socialismus napokoji ti nám nic nevnucovali narozdíl od kapitalistických fanatických šmejdů.

vachav
vachav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Nechápu,kde vzal autor ten žvást o “ideologickém školení mužstva v komunistické armádě”?Zase další “povinná fráze” sloužící k degonestaci minulého režimu.Tomuto národu snad není pomoci.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 měsíci

Někdy si myslím, že jde o to aby jsme si v Evropě nevzali mustr od našich obohatitelů a nezačali jsem ty naše ženský ukamenovávat nebo jinak veřejně linčovat. Jak řekl, jeden vysokoškolský islámský profesor, bití žen jim jen prospívá a je neodmyslitelnou částí jejich výchovy! Jo naše kultury se mísí, co čekat…P.S. Jenom mám… Číst vice »

Praded
Praded
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Běta mužům kterým žena vládne.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Na Ukrajině je ale také zvykem, že když si dá chlap pořádný stakan vodky, své ženě jednu ubalí.

standa
standa
před 8 měsíci

Existuje formulace, že stát je formou pro p ř e ž i t í národa. Zlikvidujeme-li stát, český národ nepřežije vzhledem k migraci. Převažovat budou černí a snědí Češi ! Nedopusťme to !

Anonym
Anonym
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Jak to plánujete udělat?