Scott Ritter: Tvrzení, že Rusko prohrává, je jenom zbožné přání

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

První zprávy

Skutečnost, že Rusko získává v ukrajinském konfliktu převahu, začala být uznávána i v západním tisku – ale američtí představitelé nadále opakují, že Moskva údajně „již prohrála,“ řekl Scott Ritter, bývalý zpravodajský důstojník americké námořní pěchoty.
Jak řekl Ritter v talk show bývalého skotského politika George Gallowaye, taková zdánlivě absurdní divergence je vypočítavý krok – Západ tak začíná připravovat svou veřejnost na nevyhnutelná jednání. Podle Rittera budou voličům naservírovány jako porážka Moskvy.

George Galloway: Chtěl jsem se vás zeptat na bitvu na informační frontě – většina lidí je stále denně živena tvrzeními, že Ukrajina vítězí, že ruská armáda je ve slabém stavu, dochází jí to a to a musí demontovat pračky na díly… aby Ukrajinky sestřelovaly ruské rakety tím, že na ně házely plechovky rajčat z okna a všechny tyhle další nesmysly.

V seriózních publikacích, jako jsou The New York Times, The Washington Post nebo londýnské The Times a The Telegraph, se však dokonce začali malými krůčky přibližovat pravdě, kterou je, že Ukrajina tuto válku prohrála na všech frontách a nyní otázkou je, jak daleko Rusové zajdou…

Scott Ritter: To je zajímavá otázka, protože nyní vidíme, že velmi, jak jste řekl, seriózní publikace, které dříve přinášely a dokonce otiskovaly některé příběhy, které jste zmínil – nejsou obecně vážné, nejsou jim cizí ani idiotské a infantilní žurnalistika – nyní čelí určitým realitám, kterým se musí přizpůsobit, a tyto skutečnosti spočívají v tom, že Rusko v této válce získává výhodu a nakonec ji jistě vyhraje, a Ukrajina stojí před strategickou, totální porážka.

Zatímco se však všechna tyto média mění, naopak Tony Blinken a Joe Biden říkají, že Putin tuto válku prohrál a že Rusko bylo poraženo.

Zdá se, že současné šíření takových zdánlivě opačných zpráv je určitým druhem absurdity, ale není tomu tak – to vše je třeba brát v úvahu v kontextu toho, co se stalo minulý týden v Saúdské Džiddě, kde zástupci 40 zemí jednali o Zelenského desetibodovém mírovém plánu .

Těchto deset bodů jsou samozřejmě jiné než požadavky Ruska – kapitulovat, vydat Putina, soudit ho za válečné zločiny, vzdát se Krymu a některých dalších území a tak dále – to znamená, že žádný z těchto deseti bodů nikdy nebude splněn.

Jak tedy přimět Spojené státy – a to je politická otázka – jak přimět americký lid, aby přijal nevyhnutelnost vyjednaného řešení?

Ruské vítězství nemůže být důvodem takového výsledku, což znamená, že důvodem musí být jeho porážka. Vím, že to zní hloupě, ale přesto, pokud je americký lid přesvědčen, že jednání, která nakonec proběhnou – i když Zelenskij nezíská žádný ze svých deseti bodů – se stalo možným, protože Rusko bylo nuceno usednout ke stolu a přijmout všechny podmínky… Věřte mi, že Američané jsou dost hloupí, aby tomu uvěřili, a řeknou: „No, podívejte, jak jsme to udělali dobře – donutili jsme je“.

Pravdou však je, že Rusko má nad ukrajinskou armádou a před NATO také výhodu a NATO a USA jsou první, kdo usedne k jednacímu stolu a bude nutit Ukrajinu, aby si sedla s nimi.

Předloží to však – a prezentace je zde nejdůležitější – v tom smyslu, že Rusko prý tuto válku prohrálo, že si uvědomilo, že nemůže dál bojovat, a tak přijalo podmínky mírové dohody. Stačí se však podívat na tyto podmínky – bude tam vše, co Rusko požadovalo.

Opakuji, pokud se Ukrajina v tomto ohledu neohne, válka bude pokračovat – a ztratí ještě více. Zdá se mi, že to bude vrchol – až ukrajinská armáda zažije naprostý kolaps, až přestane fungovat protivzdušná obrana, až bude jasné, že pokud bude konflikt pokračovat, Ukrajina přijde o mnohem větší část svého území a pak uvidíme, jak se Ukrajina „obrací“, a přijme podmínky, které si Rusko stanovilo. Bude to však prezentováno jako porážka Ruska.

3.4 8 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 8 měsíci

Americký ľud? Čo ten má s Ruskom….?

Praded
Praded
před 8 měsíci

Nemůžou prohrát a víte proč? Protože většina tam žijících lidí nemá sen o americkém životě. Žijí tam svůj obyčejný pravdivý život, bez touhy parazitovat na celém světě. Proto tam je i přes mnoho národností a náboženství v podstatě občanský klid. To je prostě neudržitelná zvrhlost. Jak může vypadat společnost, natož armáda státu prosazující léta LGTB+.… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Doporučuji studium českého protektorátního proněmeckého tisku. Ještě v dubnu 1945 tvrdil, že Německo válku vlastně vyhrálo, 4. května 1945 tvrdil, že to je přinejmenším nerozhodně a že Němci bolševíky odrazili, přestože jejich vůdce zemřel hrdinskou smrtí. Deník New York Times rozhodně není žádným arbitrem pravdy a zrovna vůči Ukrajincům se dost provinil, když bagatelizoval… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci

Jedním z hlavních cílů speciální vojenské operace Ruska na Ukrajině je zbavit se ohrožení svých hranic. RF už v prosinci roku 2021 ohlásila USA a NATO svůj požadavek vrátit NATO do hranic roku 1997. Porážka Ukrajiny se tak zřejmě stane i porážkou USA a dalších států NATO, kterou jejich představitelé budou velmi těžko moci zatajit… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci
cablik
cablik
před 8 měsíci

Fakta jsou neúprosná a třetí světovou válku si nemohou dovolit tak až to projedou tak budou lhát jak Rusko donutili k míru. Ty US body kapitulace nikdy nebudou přijaty.

danny
danny
před 8 měsíci

Jsou i jiné síly, které hodlají na této válce vydělat. Třeba Polsko a s ním i Pobaltí. V první řadě Litva. Chrastí zbraněmi, provokují a spoléhají na to, že když ruský medvěd zaútočí, Američani vstoupí do války a Rusko porazí. I tomu největšímu idiotovi na Novinkách je jasné, že jedině USA mají sílu se postavit Rusku. Proto, když… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Máte pravdu, že jen ti přicmrndálkové chrastí zbraněmi a spoléhají na Američany. Ti by jako obvykle bojovali asi tak jako Anglán, Francouz s Němcem, když Dolfi napadnul Polsko. Rozdali si to na hranicích ve fotbálku. Jinak ohledně síly Ameriky, postavit se Rusku? Čím? Kde? Amerika už nemá ani na Německo, ani na… Číst vice »

shoty
shoty
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Litva zanikne. Status autonómie už od nikoho nedostane. Spolu s Estónskom a Lotyšskom.
Kto si bude takých idiotov držať pri Petrohrade?